Børgefjell, Noorwegen


Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo

Dit jaar wil ik in augustus de Børgefjell bezoeken, een trektocht van ongeveer een week met rugzak en tent. Het lijkt een van de laatste echt ongerepte gebieden te zijn, zonder hutten, routes of paden. Misschien ook daarom dat er niet zo makkelijk informatie over te vinden is.
Meer dan wat in de prachtige boeken "fjellnorge" (van Lauritzen & Ryvarden, aanrader voor liefhebbers van de Noorse bergen, maar wel in het Noors) erover staat weet ik eigenlijk niet.
Zijn er mensen met ervaring in dit gebied? Hoe groot moet je de dagetappes plannen (met de DNT-routes vind ik het na 15-20 km op een dag wel genoeg)? Moet je als wandelaar alleen rekening houden met de wolven die er in het gebied zouden zijn? Hoe loopt de route naar de top van de Kwigtind ? enz

Kaarten van het gebied (turkarten sør/nord) heb ik al. Ben benieuwd.

Groetjes, Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Joop,

Ik ben een aantal jaren geleden een paar dagen in de zuid-kant van Børgefjell geweest. Ik ben vlakbij de camping bij Majavatn een tolweggetje ingereden dat doorliep tot in de bergen. Die weg zou je moeten kunnen terugvinden op je kaart (ik heb de gewone kaarten van 1:50.000, geen speciale turkart).

Er is vanaf de zuidkant een stippelpaadje op de kaart tot aan een hutje en dat hebben wij gevolgd. Het paadje is niet gemarkeerd, maar wel goed te volgen op een paar stukjes na, maar daar is niet zoveel mogelijkheid om verkeerd te gaan. Op het eerste gedeelte van het pad waar het nog geen nationaal park is, liggen een paar vlonders over de zomp. Als je in het park bent, moet je een keer de rivier doorwaden (niet moeilijk) en aan de overkant wordt het paadje nogal zompig. Vervolgens hebben we een rondje gelopen door een ander dal terug. Daar kwamen we 2 groepjes andere wandelaars tegen.

Aan het einde van het stippelpaadje kampeerden wij aan een riviertje. Dat was in de buurt van een samekamp (Lappenkamp). Daar kreeg 's avonds iemand helicopterlessen. Er werd dus minstens 10 keer opgestegen, klein rondje gevolgen en geland. Beetje storend als je denk in het meest beschermde natuurgebied te zitten :-(.

Je kunt ook vanaf het noorden Børgefjell in. Ik heb 2 keer een poging gedaan, maar ervan afgezien vanwege te slecht weer. Heb wel het begin van het stippelpaadje gevonden. Dan ligt tussen 2 bruggen in. Het vissen schijnt in het noorden het beste te zijn. Wij hebben aan de zuidkant alleen kleine forelletjes gevangen.

De lengte van dagetappes in het terrein hangen af van de ondergrond. Als je nou eens 10 km per dag plant, heb je ook nog ruimte voor een rustdag af en toe.

Je hoeft niet bang te zijn voor wolven. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand in de bergen door een wolf is aangevallen. Wolven hebben 's zomers ook voldoende te eten. Er zijn in Noorwegen nog maar zo'n 50 wolven over en de meeste wonen in de provincie Hedmark. Beren kunnen er wel rondlopen, maar ik heb ze niet gezien. Ik denk dat je je er niet druk over hoeft te maken, Scandinavische beren schijnen niet zo gevaarlijk te zijn als de Yellowstoneberen.

Groeten,

Linda
 
hallo Linda,

Bedankt voor je reactie. Ik ben van de "drs P-generatie" (een beroemd lied over mensen in een slee die de een na de ander worden opgegeten door achtervolgende hongerige wolven ..) en in deze lage landen weet je dan niet meer waar je aan toe bent.

Al is het soms beter dingen niet te weten; lang geleden heb ik vrolijk gezwommen in een fjord bij Alta, onwetende van het feit dat daar regelmatig orca's langs kwamen.

Ik denk dat het dus deze zomer de Dovrefjell wordt. Met het weer heb ik altijd nog geluk gehad, en anders kan ik eindelijk eens mijn tent en regenpak echt testen. En mezelf ..

gr. Joop
 
Hoi Joop,

Ik wil je niet ontmoedigen hoor, maar ook op Dovrefjell lopen potentiaal gevaarlijke beesten rond, namelijk muskusossen. Ik heb er alleen maar een keer eentje vanuit de auto gezien, maar lopend op Dovrefjell niet. Nou zijn muskusossen geen vleeseters dus jij bent geen prooi voor ze, maar ze kunnen je aanvallen als je te dicht bij komt. Kruip dus niet dichtbij ze om bijv. foto's te maken, maar loop er in een hele ruime boog omheen.

Wat betreft het weer is het altijd slim om muts en handschoenen mee te nemen. De zomertemperaturen in de bergen kunnen variëren van +5 tot +25 graden.

Groeten,

Linda (gaat nooit met een wapen op stap en maakt zich geen seconde druk om wilde dieren)
 
Linda,

Oeps, waar het hart nog vol van is. Ik bedoelde dus Borgefjell voor deze zomer.

Afgelopen jaar was ik op de Dovrefjell (van Kongsvoll naar Andelsness) en heb tientallen muskusossen gezien op de route naar Reinheim, ook met jongen. Er zouden er afgelopen jaar meer dan 40 geboren zijn.
Ze zijn inderdaad zeer waaks, op meer dan 200 meter afstand laten ze al duidelijk merken dat je "gesignaleerd en niet persé welkom" bent, en een paar keer heb ik een flinke boog moeten maken om een groepje heen. Eén heb ik er een sprintje zien trekken, die blijf je echt niet voor..

Prachtige en indrukwekkende dieren. Heb er lang naar zitten kijken.

gr. Joop
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan