Backcountry langlaufen met pulk

Ik ben mij aan het oriënteren voor de huur of aanschaf van backcountry langlaufmateriaal voor een winterhike met pulk. Ik ben benieuwd naar wat hiervoor het meest geschikte materiaal is. Bijv. Fischer E109 Crown, een brede ski met groot draagvlak. Wat zijn de ervaringen?

Gr.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik gebruik Salomon ski's. Zou er veel verschil tussen merken zitten?

M'n zelfbouw pulk is hier beschreven.
 
Nieuwe poging:

Die Fischer E109 is erg populair in Noorwegen en dus geen miskoop. En ik denk dat er weinig verschil zit tussen verschillende merken skies. Met gewoon langlaufen koop ik altijd degenen die in de aanbieding zijn, ongeacht merk. Åsnes heeft een serie backcountryskies waar je korte vellen in kunt klikken. Dat is handig.

Als je dat onderzoekje vertaalt, kom je een woord tegen dat Google translate misschien niet kent, en dat is "smørelomme". Als je een langlaufenski op een vlakke vloer legt, zul je zien dat het gedeelte onder je binding een stukje boven de grond uitkomt. Dat is de smørelomme en dat is de holte onder je ski waar je je wax smeert. Als je snel wilt skiën en wilt dat tijdens je glij-fase je wax niet over de sneeuw schraapt en weerstand geeft, heb je skies nodig die genoeg holte overhouden voor jouw gewicht, inclusief je rugzak. Ik denk dat Nederlandse "schuifelaars" minder behoefte hebben aan een grote holte. Zowiezo is dat op backcountryskies minder belangrijk dan op snelle langlaufskies, omdat je met backcountryskiën toch meer wandelt/schuifelt dan dat je echt technisch langlauft. Hoe stijver je skies, hoe meer holte, hoe minder grip tijdens de afzet en hoe harder je naar beneden suist in afdalingen. Mijn langlaufskies zijn toch redelijk smal en stijf (veel smaller dan de E109), omdat ik er ook mee in sporen wil kunnen skiën en dat lukt niet met brede skies. Maar ik vind ze soms wel eens vervelend stijf en heb niet altijd evenveel grip.

Verder hangt het erg van de omstandigheden af welke skies op welk moment het beste zijn. Zachte fluffie neeuw -> brede skies, zoals die 109mm. Compacte sneeuw of sporen van andre skiërs -> smallere skies. In elk geval zijn skies met stalen zijkanten nodig om grip te hebben als het ijzig is. Te brede skies voor de omstandigheden is geen probleem, alleen een beetje onnodig zwaar en je past niet in machinesporen die er eventueel zijn. Te smalle skies voor de omstandigheden zorgen ervoor dat je diep wegzakt en een hele zware tocht krijgt.

Verder hebben die stijve backcountryskies het liefst stevige bindingen waar bergschoenachtige skischoenen op gaan. Deze schoenen geven vaak blaren. Goed voeten tapen, dus.

Linda
 
backcountry langlauf

Ik lees ook mee en ook namens mij bedankt.
Ik ga in februari voor het eerst een langlauf huttentocht doen in Noorwegen...
Nog even een wellicht domme vraag: je gebruikt backcountry ski's hier ook als equivalent van langlaufski's?
 
Nog even een wellicht domme vraag: je gebruikt backcountry ski's hier ook als equivalent van langlaufski's?

Domme vragen bestaan niet.
Backcountry ski's zijn extra brede langlaufski's voor gebruik buiten de loipes. Kijk maar eens op de website van Vasa sport.

Gr.
 
Voor 'beginners' zou ik adviseren niet buiten de loipes te gaan. Dat is toch andere koek met pulka. Ik ben een matige skier dus wellicht ligt het daar ook aan [emoji12]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ik zie weinig problemen om als beginner buiten de loipes te gaan. Met mijn pulk wil je ze juist mijden :D

Ik heb een paar cursussen gedaan in Gouda. Ook voor backcountry skien heb je daar veel aan.
 
Als beginner moet je je beseffen dat als je het technisch moeilijk hebt buiten de løype, dat het dan niet altijd een alternatief is om je skies uit te trekken. Soms kun je namelijk een meter diep wegzakken in de losse sneeuw. Je moet dus kunnen doorzetten, ook als je het moeilijk hebt. Verder moet je genoeg overlevingsmateriaal mee hebben (tent, mat, slaapzak, brander, eten) om eventueel slecht weer diverse dagen uit te zitten.

Je moet ook kunnen navigeren.
 
Laatst bewerkt:
In NL kan je inderdaad bij Vasa sport in Cothen, Utrecht de gehele uitbereiding huren. Tevens kan je wellicht als voorbereiding een week of weekend mee naar Duitsland om een paar dagen te oefenen. Tevens voor tochten buiten de sporen. Of ga van tevoren naar de Vogezen voor een oefenweekend.
Onderschat het niet. Zelfs als je stil staat op skis zie je langsrijdende Noren al lachen in de auto. Aan de andere kant verwacht ik geen problemen als je downhill ski ervaring hebt en dus feeling hebt met glijden.

Vergeet niet je conditioneel goed voor te bereiden. Denk aan crosstrainer en squats. Zaterdag 7 november geeft Troll Nordic Sports in Ede een open dag met onder andere rolski. http://www.troll-gld.nl/activiteiten/Wintersportdag 7 november 2015.htm
 
pulk

ja, ik ga zeker naar vasa en daar eens me goed laten raden. geweldige spullen daar.
en de squats en crosstrainers: zeker!
2 x per week hardlopen en 3 keer sportschool: moet zeker goed komen....

en nog even: ik ga met een organisatie en niet alleen hoor....
 
Laatst bewerkt:
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan