bakken mbv brander


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
okay, er is al meer gesproken over brood bakken op kamp.
Met een open vuur is het "makkelijk" twee pannen in elkaar in de hete kolen. Maar ja je hebt niet altijd open vuur/hete kool. Kan je nu wel of niet brood bakken mbv je brander ???
Direct op de vlam wil zeker niet, hoe dan evt wel ? (en dan losvan het brandstof gebruik he....)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>okay, er is al meer gesproken over brood bakken op kamp.
>Met een open vuur is het "makkelijk" twee pannen in elkaar in
>de hete kolen. Maar ja je hebt niet altijd open vuur/hete
>kool. Kan je nu wel of niet brood bakken mbv je brander ???
>Direct op de vlam wil zeker niet, hoe dan evt wel ? (en dan
>losvan het brandstof gebruik he....)

Het is zooo lekker om zelfgebakken brood te eten. :) Ik verpak het deeg gewoon in zilverpapier en leg het in de as/kolen of spies het en houdt het in de vlammen. Dat kan dus denk ik ook met een brander, maar het duurt wel ff hoor.
 
Er zijn in de handel speciale (opvouwbare) oventjes voor op je brander. Ook is er een set om van je pan een oven te bouwen. Deze bestaat uit een vlamverdeler, een warmtehoes voor over je pan en een therometer Met de geweldige warmteaanduiding: cook / bake / burn. Ik heb deze al een tiental jaar, weet het merk niet, maar wel dat ik er lekkere dingen in gebakken heb. Gaat goed, gewoon de primus (petroleumbrander) op de laagste stand. En dan ontbijten met vers rozijnenbrood :9

Groetjes Allard
 
Neem een zo groot mogelijke pan. Leg het deksel van een kleinere pan op de bodem, met de holle kant naar beneden. Brood op het kleine deksel leggen. Gewone deksel op de pan zetten. Brander zo laag mogelijk zetten. Dat laatste is lastig op een benzinebrander, want die wil nog wel eens gaan roeten als hij niet voluit brandt. Ik heb dit met afbakbrood gedaan en dat werkte goed.
Alternatief is heel plat brood bakken in een koekenpan en deze met de hand een beetje boven de brander houden.

Linda
 
>Leg het deksel van een >kleinere pan op de bodem, met de holle kant >naar beneden.

Ik heb iets dergelijks wel eens overwogen, maar houd de bodem van de pan dat wel uit ? Die wordt natuurlijk "droog" verhit. (en met een laagje water in de pan krijg je haast bapao x( )
 
de eerste reacties etc kijkende ..... is een trangia set niet heel erg geschikt voor dit doel ? Zeker icm het idee van linda ..... Zo'n brander wordt niet overdreven heet, warmte wordt er (ook) omheen geleid ....

Wie heeft een trangia en probeert dit :)
 
Heb zelf de MSR Dragonfly, ook zeer goed op 'sudderstand' te regelen. Maar of dit genoeg is voor het bakken van brood?
Misschien maar eens een stukkie-lopen-en-brood-bakken-hike houden?
 
Ik heb als experiment een brood gebakken in een gewoon Tefal Bivouac pannetje op een gewone Campingaz-eenpitter.
Gewoon héél zachtjes laten branden en op tijd keren.

Het was goed gelukt en het smaakte heerlijk.
Ik ben alleen te lui om het nog eens te doen.
Niet vanwege het bakken uiteraard, maar vanwege het kneden en rijzen en kneden en rijzen.

Marla
 
Ik heb het dus getest met afbakbrood, ca. 20 minuten, en dat gaat heel goed. Heb geen ervaring met langer. Ik gebruik als buitenpan een grote aluminium pan met dikke bodem en het deksel van een degelijke roestvrijstalen kampeerpan.

Linda
 
>de eerste reacties etc kijkende ..... is een trangia set niet
>heel erg geschikt voor dit doel ? Zeker icm het idee van linda
>..... Zo'n brander wordt niet overdreven heet, warmte wordt er
>(ook) omheen geleid ....
>
>Wie heeft een trangia en probeert dit :)

Nee dank je. Bij een trangia zit een regelbaar dekseltje, maar erg zacht kan ie niet. Misschien wel met normale spiritus, dat brand erg slecht. In de gebruiksaanwijzing heb ik wel eens gelezen dat je water bij de alcohol kan doen om hem te regelen.

De Trangia wordt bij normaal gebruik met goede brandstof wel knetterheet hoor!

Trouwens, mijn Dragonfly op een sudderstandje voor 5 kwartier? Maar niet. Een kampvuur is het best om brood te bakken denk ik.

grtz
Henk
 
Ik kom nog niet verder dan tortillas bakken op een benzinebrander. Gaat wel veel sneller dan brood :) 's Morgens met chocopasta, 's avonds met net wat je voorhanden hebt vullen tot een taco of burrito.

Groetz,
Dennis
 
Ik kook thuis altijd op mijn Optimus Nova omdat ik geen gas heb en een hekel aan elektrisch koken. 5 kwartier sudderen is geen probleem hoor.. Ik ga eens proberen brood te bakken met m'n brander.

Zelf heb ik altijd brood gebakken boven een houtvuur, tijdens een hike liet ik het brooddeeg op mijn buik rijzen, dat werkt erg goed.

Henkjan
 
wat moet je anders op een regenachtige dag ...

Deeg gemaakt (obv 250gr bloem), olie op de bodem van een kleine pan, grotere pan daar omgekeerd overheen en dan op ....... de spiritus brander van een gourmetset in de laagste stand (gaatjes dicht)

na ruim een uur leek het wel wat. De bodem is dan +/-5mm kool en de bovenkant net gaar. Zeker niet echt geweldig, maar voor een 1e poging ook weer niet slecht. Maar ja, dat valt buiten niet ter reproduceren omdat de pannen dan harder afkoelen.

Volgende poging wordt denk ik iets met briketten ......
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan