bamboe palen delen


Status
Niet open voor verdere reacties.
ik heb voor mijn tipi bamboe palen, alleen zijn deze 2,60 lang niet echt handig om te vervoeren
hoe kan ik deze deelbaar maken, wie heeft de ultime tip?

( ik heb ook al gelezen dat 10 mm Al buis en 12mm Cu buis ook een mooi systeem zijn, alleen levert dit niet echt veel gewichtsbesparing op en het is een stuk duurder)

groetjes lilian
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


met aluminium of stalen buisjes twee kortere bamboestokken aan elkaar maken?
net als bamboe hengels


Wat voor tipi is dit? 10 mm alu met 12 mm koper klinkt mij niet echt stevig over een lengte van 2, 60 m lang.

René
 
ik heb even wat dingen nagemeten, de palen zijn geen 2,60 m maar 2,40 m
de doorsnede waar ik ze zou willen delen is ongeveer varieert van 1,8 cm tot 2 cm ( het blijft een natuurlijk matriaal)

die 10 cm Al en 12 cm Cu heb ik ergens op de site gelezen

ik heb nog geen idee hoe een bamboe hengel eruit ziet, zal eens een hengelsportzaak binnen lopen


groetjes lilian
 
Yup maar je wel even bij stil moet staan is dat Bamboe hol is en daarom op de uiteinden eigenlijk best wel zwak is vooral als die uiteinden in een huls staan en op die uiteinden buigkracht komt staan. Meestal zijn de uiteinden van bamboe die in een huls worden gestoken dan ook afgevuld met een plug, zoals bijvoorbeeld epoxy of gewoon een houten plug met PU bruislijm. Dan kunnen de wanden van de bamboe buis op het uiteinde niet zomaar in elkaar gedrukt worden.
 
Je zou hulsjes kunnen maken van aluminium buismateriaal met een binnen diameter van 20mm evt. ruimte vul je gewoon op met een beetje PU bruislijm en als het bamboe net wat te dik is kan je een mm wel wegschuren. De delen die je in de hulsjes moet steken kan je opmaat opdikken met het wikkelen van dun naaigaren wat je uiteindelijk sealed met lak.
 
opgelost

bij het doormidden zagen van de bamboe palen bleek de middendiameter tussen de 14 en 15 mm te liggen, één van de standaart buizen is 16 *2 mm
dus heb ik deze afgeschuurt tot dat ze pasten de buitenkant heb ik , voorlopig, verstevigd met inmitatie ducktape, ze splijten nml best wel heel snel. Of dit alles houdt is natuurlijk pas bekent zodra ik er mee ga kamperen

in indergeval bedankt voor alle ideeën, groetjes lilian
 
Heb je de holle kern van de bamboe gevuld op de punten waar het hulsje zit? Want dat scheelt heel veel splijtgevaar...
 
dat licht er aan hoe je het bekijkt, het Al zit in de binnenkant, de tape aan de buitenkant
er was nml niet iets wat in de buurt kwam van de buitenmaat van het bamboe.
het splijten gebeurde ook al tijdens het passen van het Al.
 
Aha dan moet je de buitenzijde verstevigen c.q./ ommantelen. Tape is nog erg flexibel. Ik adviseer je toch wat dikker naaigaren en lak... Of gewoon in glasvezel matje zetten...
 
die laatste optie had ik al geregeld, maar voorlopig blijft het wel even goed zo
maar ik ben wel geinterseerd in die garen met lak, welke lak gebruik je hiervoor?
 
Botenlak dat blijft namelijk flexibel. De garen zet je vast met een takeling. Zet die een of twee over elkaar heen en iedere laag in de lak zetten. Knoop wel als de lak nog nat is dan wordt alles goed doordrenkt. Daarna afwerken met lak totdat de draad niet meer opzuigt. Dan heb je een mooi korsetje om je bamboe uiteinde heen. Zo deden ze dat volgens mij ook vroeger met die bamboe hengels.
 
Om te voorkomen dat het bamboe splijt bij het inschuiven van het aluminium buisje zou ik het bamboe uitboren tot de diameter van het buisje. Vervolgens het buisje erin lijmen met epoxy (of evt. bruislijm), zorgen dat het goed vol in de lijm zit.

En dan zowel het deel waar het buisje in zit als het deel waar het los wordt ingeschoven aan de buitenkant verstevigen. Met glasvezel/epoxy is het minder werk dan draad, maar een takeling ziet er wel mooier uit!

grtz
Henk
 
he henk leuk dat je in de discussie mengt
ik stond inderdaad voor de keus: het uitboren van bamboe of het bij schuren van het Al, omdat zoals ik al genoemd had het Al niet in alle maten verkrijgbaar is heb ik het laaste gedaan de holtes waren +_ 14 -15 mm in diameter en het Al wat ik kon krijgen was 16*2 mm, als Al zo makkelijk al splijt dorst ik het niet aan om een gat te boren van 16.

ach en meer of minder werk maakt niet zo veel uit, een takeling kan ik wel leggen ( ik neem aan dat het niet moeilijker is dan een takeling die je legt in een lijn) , de glasvezelvariant moet ik toch uitbesteden ( het lakken trouwens waarschijnlijk ook)
 
hallo,

Als je er nog geen hebt aangeschaft,
kijk eens bij de uitschuifbare Aluminium stokken welke je ook voor een tentluifel of keukenzeil kan gebruiken.

succes, Bert
 
2,6 meter lang? Ik zit nu wel spontaan te denken aan die uitschuif alu stokken die zitten aan die raamwas dingen voor op de 1e etage... Die zijn ook erg licht.
 
zou ook moglijk kunnen.

ik meen dat laatst bij de Wit uitschuifpalen stonden van2.4m voor 16 euro

Bert:eek:
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan