Barefooting?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hallo dan,

Na het plaatsen van een nieuwsbericht over de nieuwe FiveFingers van Vibram ben ik wat verder gaan lezen over dat barefooting (het lopen op blote voeten). Zo kwam ik onder uit op http://www.oerlopen.nl maar ook op het Blote Voeten Pad: http://www.blotevoetenpad.nl/

Lijkt me wel wat om dat te proberen, hoewel misschien niet hier in de Pyreneeën :)

Zijn er mensen die wel vaker (buiten) op blote voeten lopen op deze manier?

Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Raymond, je moet even de komma weghalen die direct achter oerlopen.nl staat. Anders doet de link het niet.

Op blote voeten lopen klinkt aantrekkelijk op zachte ondergrond. Ik heb ook wel gehoord van hardlopers die erbij zweren en dan het liefst op strand of gras lopen. Maar het vereist wel een pad zonder glasscherven en andere scherpe dingen. En zonder honden-/paardenpoep.

Op harde ondergrond lijkt het me toch problematisch. Stenen kunnen erg scherp zijn en je voeten krullen er dan omheen. Om dezelfde reden werken ook schoenen met slappe zolen niet op stenige ondergrond. Waarschijnlijk kun je wel zoveel eelt op je voeten kweken dat ze na verloop van tijd meer kunnen hebben dan als je niet begint.

Dat blotevoetenpad ziet er mooi uit en daar zou ik het best wel eens willen proberen.

Linda
 
Ik ben iemand die erg graag op blote voeten door de natuur loopt, al doe ik het (nog) niet tijdens echte wandeltochten. Wel soms tijdens het hardlopen in de Soesterduinen tussen Amersfoort en Soest.

Eerst iets recht zetten: Je kunt écht op blote voeten lopen én met schoenen aan die je zolen beschermen en wel je voetspieten laten werken.

Dat eerste is heerlijk bevrijdend, geeft je goed contact met de aarde en is erg goed voor je voetspieren. Schoenen zorgen -is de theorie- voor 'luie' voetspieren en alleen op blote voeten lopen zou alle voetspieren goed trainen. Im Amerika zijn ze hier al veel verder mee. Veel Amerikaanse ouders laten hun kinderen daarom ook veel op blote voeten lopen.
Over dit onderwerp is op internet ook het nodige te vinden. En ik ben in het bezit van het nog niet door mij uitgelezen boek The Barefoot Hiker dat een soort van bijbel schijnt te zijn voor blotevoetenlopers in de VS.

Voor schoenfabrikanten is op blote voeten lopen natuurlijk niet erg commercieel interesant. Daar hebben ze iets op gevonden. Eerst kwam Nike met de Free. Een hardloopschoen die de natuurlijke loopbeweging overbrengt op de voet. Het is een trainingsschoen met weinig demping en een hele soepele zoel. En nu dus Vibram met de FiveFingers. Zelfde idee, ook geschikt voor watersport e.d.

In Amerika schijnt ook een hiker te zijn die hele hikes op blote voeten doet. Daar heb ik wel eens een foto van gezien. Ik zie het mezelf nog niet zo snel doen. Wel ben ik lichtere, lage schoenen gaan dragen. Over dat onderwerp is in dit forum vast wel meer gepubliceeerd.

Huib
 
Wij hebben vorige week toevallig het "Blote voeten Pad" gelopen in Opende en het was erg mooi uitgezet. Zeker voor kinderen is er veel te doen onderweg. De route zelf is niet erg lang. Ik zou er niet speciaal kilometers voor gaan rijden, maar we waren toch in de buurt.
Het is wel heel apart om op je blote voeten te wandelen, je voelt heel goed verschillen in temperatuur bijvoorbeeld. Eigenlijk zouden er meer van die paden moeten komen want het voelt echt lekker.
Hardlopen op blote voeten doe ik ook wel eens maar vooral over het strand. Veel grasvelden hier zijn bezaaid met hondenpoep en da's minder...:-(

Groetjes op blote voetjes!
Els
 
Vroeger vond ik het geen probleem om op blote voeten te lopen, ik liep al veel op van die houten kleppers en vaak was het sneller die even uit te schoppen. En wandelen deden we vanuit de wandelsport op van die basketbal gympies met van die gummie zooltjes.
Dus ik vond het wel een afknapper dat ik ineens blaren liep/loop.
En degene van weblog die jij noemt is tevens aanhnger van chirunning een meer natuurlijker manier van hardlopen (probeer het mezelf nu aan te leren).
Zachte zolen spreekt mij nu niet meer zo aan, enerzijds omdat het mijn ervaring is dat door een soepele zool ik tamelijk intensief knik in de overgang van tenen voet en daar dus blaren loop, iets wat bij een stuggere zool dus niet gebeurd. Maar een stuggere zool betekent automatisch een zwaarder schoen, wat weer minder is in de zomer. Maar blote voeten op het strand is wel fijn. rondom het huis heb ik toch meestal slippers aan, omdat er nogal eens her en der een brandnetel staat of zo'n distel, heb ik nog liever hondepoep, is zacht en doet geen pijn en je wast het er wel weer af. :P
Maar zolang ik nog knikkers kan opakken met mijn tenen ben ik ook niet bang dat mijn voet spieren lui zijn.

Ali
 
Laatste keer dat ik "gehiked" heb op blote voeten was ik 16, zwaar beïnvloed door Woodstock en diep onder invloed van bijbehorende geestveruimende middelen. Weet je wel.....:P
Dat was een lange nacht met zijn 3-en in "urban" Spijkenisse ergens in de zomer van 1980. Het fijne stuk glas wat nog weken lang in mijn linkervoet heeft gehuisd met bijbehorende straatvuilinfectie waren een wijze les: schoenen ftw!
Lees elk willekeurig boek wat iets dieper ingaat op het wel en wee van bijv de Yanomani indianen er maar op na: ze hebben allemaal last van ontstoken wonden aan de voeten, gescheurde nagels etc. (oa Redmond O'Hanlon: Tussen Orinoco en Amazone) Schoenen zijn niet voor niets uitgevonden, mensen hebben in de evolutie iets gemist of zijn het kwijtgeraakt op het gebied van voeten en bescherming.
Barefooting is misschien "bevrijdend" maar voor mij staat het gelijk aan het lopen van onnodig risico. Zelfs op het strand kan je een leuke halve kokkelschelp tot op het bot in je voetzool voelen verdwijnen...niet mijn ding. :)Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ja,

Loop en liep regelmatig op blote voeten.

Zowel in Nederland overstraat. Glas, poep (hond, kat, voge) en meer valt mee. Voeten wennen idd en wassen is zowieso goed voor de voetjes.

Schoenen hebben naast de voordelen van bescherming ook diverse nadelen (ooit van voetschimmel gehoord?). De gezondste voeten schijnen de Zulu's te hebben...en..... die lopen.... juist... blote voeten.

Nee 'wij' Westerse mens kunnen dat niet zomaar kopieren, zonder risico's. Dus als je een keuze maakt, kun je trainen, risico's minimaliseren etc.

Heb ook in ZO Azie (om Borneo) en Australie zonder problemen op blote voeten gelopen. NIET altijd slimme keuze geweest overigens!!

Alleen in Guatemala 1 keer de mist in gegaan toen er ineens een miereneter vlakbij het kamp was..... toen waren de mieren erg blij met mijn bloot vlees.

Ieder zijn meug zeg maar. Elk nadeel heb z'n voordeel toch...

Grtz Johan (nee niet diezelfde)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan