Beginnende hiker; wat te doen en nodig ?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo allemaal,

Mijn naam is Paul en ik ben een beginnende hiker. Volgend jaar mei zou ik graag een mooie tocht in Schotland willen maken. ( Wss de West Highland Way )

De bedoeling is dat ik met een vriend van mij die route ga belopen. Wij hebben geen van beiden echter ervaring met hiken. Althans niet op lange tochten en eventueel wildkamperen. Dit laatste willen we echter wel graag gaan doen.

Mijn vragen zijn nu eigenlijk:
Wat voor materialen heb ik voor een dergelijke tocht nodig ?
Kent iemand de route en kan iemand mij vertellen hoe je je op die route moet voorbereiden qua conditie enz. ?
Wat voor type schoenen enzo..? ( Ik heb iig al begrepen dat dat van A tot D loopt.. maar weet niet wat het meest nuttige is voor de WHW )
Heeft iemand wellicht een lijstje wat hij of zij heeft meegenomen ?

Heeft iemand ook een soort van kostenindicatie ?
( Ik wil niet meer dan 1.000 euro uitgeven aan spullen die ik meerdere keren kan gebruiken zoals kleding, tent, slaapzak enz. )

Ik vraag veel.. :P.. maar zou jullie hulp erg op prijs stellen !!

Met vriendelijke groet,

Paul
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Paul,

Welkom op deze site!

Ik zou zeggen: begin eens te lezen op deze site.
De vragen die jij stelt worden namelijk heel vaak gesteld. De afgelopen week al twee keer bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je begrijpt dat het voor de andere prikbordlezers makkelijker is als je zelf al de moeite hebt genomen om je uitgebreid te oriënteren, zodat je daarna concrete vragen kan stellen.

Gebruik de zoekfunctie voor het prikbord, lees de tig vragen die vergelijkbaar zijn met de jouwe en lees de antwoorden. En niet te vergeten: lees de algemene artikelen van Raymond over materialen, verzorging, navigatie enzovoort (links op homepage linksonder). Dan ben je al een stuk wijzer!

Daarna horen we graag van je terug.

Marla
 
Paul,
neem eens een dag vrij en ga op een stille dinsdag ochtend eens op je gemak naar de dichtsbijzijnde goede outdoorzaak.
Dat heeft het personeel alle tijd voor je en kan je op je gemak heel veel zien, voelen, passen en bespreken.
En ga lopen....
Lopen lopen lopen lopen lopen
In weer en wind, weekendjes, dagen, uurtjes, een midweekje.
Zo leer je je lijf kennen, je mogelijkheden en je behoeftes (regen)kleding, welk soort voeding ligt je het meest? wat voor ritme qua rusten/lopen ligt je.
Hiken leer je niet uit een boekje, of via een website!
Hiken moet in je binnenste zitten en dan is de rest wel eens handig als aanvullende info. Onderga eens een blaar, spierpijn, een geschuurde rug etc.
Het klinkt wat wollig misschien maar het gevoel moet er eerst zijn, de rest groeit vanzelf.

Succes
Rob

-Bemerkt een recente toename aan topics van enthousiaste mensen die graag alles van anderen willen horen en vergeten dat je gewoon moet gaan wandelen.-
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi Paul,

Welkom op de site.

>Mijn vragen zijn nu eigenlijk:
>Wat voor materialen heb ik voor een dergelijke tocht nodig ?

Zoals elders al genoemd is, heb je goede schoenen nodig en een ruime rugzak die goed zit (minimaal 60 liter, groter kan prettig zijn als je niet superzuinig pakt). Een goede winkel kan je advies geven. Soms kan een goedkope rugzak ook goed (genoeg) zitten.

>Kent iemand de route en kan iemand mij vertellen hoe je je op
>die route moet voorbereiden qua conditie enz. ?
>Wat voor type schoenen enzo..? ( Ik heb iig al begrepen dat
>dat van A tot D loopt.. maar weet niet wat het meest nuttige
>is voor de WHW )

Ik heb de route op A/B schoenen gelopen en dat was geen succes. Ik heb hem ook op B/C schoenen gelopen en dat ging wel lekker. Je komt een paar stenige paden tegen en als je op schoenen met een soepele zool loopt, vouwt de zool zich om de steen heen. Bij mij zorgt dat voor blaren. Een stijvere schoen doet dat niet. Het kan zijn dat een stijvere schoen minder grip geeft, maar op zo'n vlakke wandeling maakt dat niet uit. Misschien met bergbeklimmen wel??

>Heeft iemand wellicht een lijstje wat hij of zij heeft
>meegenomen ?

Zoek op de paklijst van Jerry.

>Heeft iemand ook een soort van kostenindicatie ?
>( Ik wil niet meer dan 1.000 euro uitgeven aan spullen die ik
>meerdere keren kan gebruiken zoals kleding, tent, slaapzak
>enz. )

Die een ander draadje over precies hetzelfde hier:

http://www.hiking-site.nl/prikbord/...sg&forum=132&topic_id=5100&mesg_id=5141&page=

Qua kosten is mijn ervaring dat een paar goede wandelschoenen rond de 200++ euro kost. Misschien heb je geluk en vind jij een paar goedkopere schoenen die bi jouw voeten passen.

Groeten,

Linda
 
Als je niet meer dan 1000 euro wilt uitgeven, zou ik adviseren om in schoenen en een rugzak te investeren. Dat zijn namelijk persoonlijke spullen die goed moeten passen. Een tent, brander of slaapzak kun je eventueel lenen of 2e hands kopen.

Verder hier nog een link naar een ander interessant draadje op dit forum:
[link]http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_mesg&forum=129&topic_id=13200&mesg_id=13200&page=

Saskia
 
Inderdaad, rugzak en schoenen zijn het belangrijkste, daar moet je niet op een eurootje kijken tenzij je geluk hebt. Stel dat je voor ieder 200 euro kwijt bent, dan heb je nog 600 voor tent, slaapzak, matje, regenkleding, gewone kleding, brandertje en nog wat klein grut. Dat is niet veel. Bij de ANWB heb je goedkope trekkingkleding. Met een beetje mazzel houden de ritsen het 3 weken vol, als je pech hebt korter.
Toen ik voor het eerst ging kamperen, had ik een slaapzak en matje bij de Perrysport vandaan. Ik wist niet 100% zeker of het me zou bevallen, dus ik had een goedkope, maar zware en volumineuze kunstvezelslaapzak, en een zwaar opblaasmatje. We gingen kamperen in Zuid-Europa, en afgezien van het gewicht voldeed het prima.
Verder had ik inderdaad veel geld uitgegeven aan een rugzak en aan schoenen. De rest kwam uit de kast of de Perry vandaan.
Missechin kun je inderdaad proberen iets te lenen,zoals een tent, of, zoals ik op een ander draadje al suggereerde, de tocht een jaar uitstellen. Klinkt hard, ik weet het, maar dan kun je ook meer sparen.

groetjes, Mirjam
 
>Hallo Paul,
>
>Welkom op deze site!
>
>Ik zou zeggen: begin eens te lezen op deze site.
>De vragen die jij stelt worden namelijk heel vaak gesteld. De
>afgelopen week al twee keer bijvoorbeeld.
>
>
>Daarna horen we graag van je terug.
>
>Marla


Zo.. inmiddels enkele maanden verder.. en ik heb me enorm ingelezen en voorbereid :) De conditie is op peil, diverse materialen zijn aangeschaft:

Lowe Alpine TFX 5 Appalachian 65+15 rugzak.. ( Bevalt uitstekend )
Lowa Bergschoenen met Gore-tex
2 ltr Camelbak
Therm a rest Trail Lite
Gelert Tryfel Classic 300DL Square slaapzak
Tent waar ik zo even niet op kan komen..
I-gotU ( GPS tracker )
kompas incl. thermometer
en nog wat andere kleine spulletjes als een Firesteel e.d.

Ik heb echter nog steeds geen fijne kleding gevonden. Heb al tijd lopen zoeken, ben naar tal van zaken geweest zoals Beversport, de Wit Schijndel, Zwerfkei .. noem het maar op.. maar niets prettigs gevonden.

Ik zoek eigenlijk gewoon kleding die warm is, tegen de wind kan, tegen het schuren van een tas kan en snel droog is. Ook vraag ik me af wat anderen als regenjas gebruiken. Ik heb nu enkele malen een poncho geprobeerd en een gewone regenjas maar de poncho scheurt stuk en de regenjas is een sauna.

( Overigens staat in de openingspost een budget van 1.000 euro maar daar ben ik al vanaf gestapt.. ik wil gewoon kwaliteit hebben aangezien het langer mee dient te gaan. )

Graag hoor ik jullie ervaringen qua regenkleding en gewone hike-kleding.

Vriendelijke groet,
Paul
 
Broek: 1 x Zippy Trouser van Fjäll. Er is zoveel keuze, dat ik maar mijn voorkeur aangeef voor zo'n soort route.
Shirt: 1 x Pata MW Zip-T (tegenwoordig dikte 3 geloof ik) en 1 x LW T-shirt (tegenwoordig dikte 2 geloof ik).
Regenjas: Rab Dirilium Jacket ofzo. eVent, dus goed 'ademend' (als je heel stil bent hoor je 'm ademen:P) en goed waterdicht.
Regenbroek: goedkope broek, zodat een doorsteekje maken niet zonde is van je dure GTX-broek. Bovendien hebben je benen minder diffusie-vermogende kleding nodig.
Isolatie: 1 x Klättermusen Liv donstrui. Licht, compact, en WARM (dus niet bedoeld voor tijdens het wandelen).
Isolatie onderweg: 1 x Pata R.5 shirt/truitje.
Sokken: 2 x (paar) Bridgedale Trail sokken, de duurzame versie (niet die 'comfort'-versie of hoe dat ook heet). Evt. de Trekker kan ook, is wat dikker maar niet oncomfortabel in de woestijn of jungle...
Handschoenen: 1 x (paar) Windstopper handschoenen van gelijk welk merk. Zo lang de stroeve stukken maar goed uitgedacht zijn en ze maar lekker zitten.
Pet: tegen regen en zon, die van Royal Robbins met verwijderbare nekflap (d.m.v. drukknopen).
Waterdichte sokken: voor het echte natte werk. GTX of Porelle kan allebei.
Gaiters/gamaschen: ook voor het echte natte werk, wel een goed ademende versie.

Meer heb je echt niet nodig.;)
 
Waar zoek je kleding die warm is? Je wilt in mei gaan wandelen en dan kan het ook erg warm zijn. Ik zou een gewone wandelbroek meenemen en een lange onderbroek die je eronder doet als het koud wordt. Daar kun je bij koud weer ook in slapen. Zelf vind ik het lekker om een wandelbroek te hebben waar je goed in kunt gewegen, dus of elastisch of lekker wijd. Het is praktisch met een goed dijbeenvak waar je kaart in past.
Verder heb je fjällrävenbroeken die van stevig materiaal zijn. Deze broeken gaan lang mee en daar slijt je niet gauw een gat in. Ze zitten wel minder flexibel, vind ik. Er zijn ook broeken van microvezelmateriaal. Die droge snel als ze nat zijn, maar scheuren snel als je valt. Ik loop vaak in beide soorten broeken. Als je voor microvezel gaat, neem dan in elk geval een klein naaisetje mee.

Voor het bovenlijf zou ik een dun ondershirtje meenemen en een dun fleecetruitje of een dik ondershirt voor als het kouder is. Verder een warme fleecetrui voor 's avonds (of een donsjas, maar dat kost meer).

In mei zou ik ook zorgen voor een korte broek (eventueel je gewone broek die je afritst) en een ondershirt met korte mouwen.

Qua regenjas: als je geen sauna wilt, moet je in een regenjas van adement materiaal investeren. En dan nog kan ik aanbevelen om er een te kopen met luchtgaten. Hoe dan ook worden regenjassen bij hoge temperaturen sauna's. Bij kouder weer vind ik ze meer geschikt. Wil je niet veel geld uitgeven, koop je een goedkoop regenjasje (niet adement) en aksepteer je dan je veel zweet. Als het de wind tegenhoudt, wordt je in elk geval niet koud. Goretex-jassen (in elk geval de 3 laags) kunnen goed tegen schuren en gaan lang mee.

Linda
 
Kleding is heel persoonlijk wat fijn is en wat niet. Maar één ding staat als een paal boven water. Je moet in laagjes denken. Bij kou laagje extra en bij hitte laagje minder.

Voor zowel boven als onder lichaam kan je denken in 3 lagen (excl. bh en onderslip). Bovenlichaam misschien soms zelfs 4.

Alle lagen moeten vocht goed kunnen transporteren - kunstvezels of wol en niets anders. De buitenste laag moet wind kunnen tegen houden en voor comfort uiteraard ook kunnen ademen (maar dat kon het al omdat het vocht moet kunnen transporteren). Hoe beter de buitenste laag ademt hoe prettiger.

Bescherming tegen schuren. Zorg dat je kleding die je het meest als buitenste lagen aan hebt of verstevigingsstukken hebben. Dat vind je meestal wel terug in de wat duurdere technisch modellen. verder gewoon accepteren dat het kan slijten. Maar bij dure lagen zoals de jas/broek of softshell zou ik toch wel kiezen voor de modellen met verstevigingsstukken.

1e laag is de thermolaag. Dat kan kunstvezel zijn of hier veel geroemde merino wol (ik gebruik zelf nog gewoon Odlo, het blijft bij mij nog lang goed).

Bij benen daaroverheen een goede sneldrogende broek (ik zelf draag Fjall al dan niet met verstevigingstukken). Bovenlichaam als 2e laag meestal een UV werende blouse (daar heb ik een aardige collectie van verschillende merken o.a. Fjall en Silverback). Als derde laag bovenlichaam een fleece. Deze fleece kan je vervangen voor een softshell.

Als shell gebruik ik omdat ik een normale fleece heb gewoon nog een hardshell van 3-laags Goretex, voor zowel het bovenlichaam als de benen. De jas heeft verstevigingstukken (Mammut Logan XCR = hoofdprijs), de broek was bij mij ook een Mammut met verstevigingstukken maar die hb ik nu vervangen voor een lichtere Arc teryx zonder verstevigingen en een flinke stevige verstevigde Millet voor het zwaardere en koudere werk.

Mijn vriendin doet het voor de regenbroek nog steeds met een 'gewone'regenbroek (Agu poray, dat ademt iet wat). Is goedkoop en dus makkelijk te vervangen.
 
Hallo allen,

Wederom zeer bedankt voor jullie hulp ! Nu heb ik nog een andere vraag die niet over materiaal gaat..

K ga dus de West Highland Way lopen maar wil eig. een keer dichter bij huis oefenen. Ik weet echter niet waar ik het mee kan vergelijken. Het gaat me eig. met name om het trainen op stijgen en dalen en evt. een beetje vergelijkbare ondergrond.

Heeft iemand ervaringen met de WHW en kent iemand een vergelijkbaar traject ..??

Alvast heel erg bedankt !
 
Dicht bij huis kun je uitstekend stijgen en dalen in de Ardennen.
Zelfs in Zuid-Limburg kun je makkelijk in twee dagen 1500 hoogtemeters maken.

Je had het bijna zelf kunnen verzinnen, hè ;-)

Marla
 
Ik vind het krijtlandpad in Zuidlimburg altijd wel een aardige inloper voor een wandelvakantie. Wij hebben wel een paar keer vlak voor de wandelvakantie de korte variant 70km (de afsnijding bij de hoek van Vaals) of de volledige route gedaan.
 
>Heeft iemand ervaringen met de WHW en kent iemand een
>vergelijkbaar traject ..??

Heb zelf alleen het eerste deel gelopen. Dat is bijzonder vlak en eenvoudig te lopen. Je loopt dan ook langs een meer en rivier (die zijn meestal vlak :)) Ik geloof dat de rest van de WHW gaandeweg iets heuvelachtiger wordt, met de duivelstrap als steilste stuk? Maar allemaal behapbaar. Het is ook niet voor niets de beginnerstocht bij uitstek.

Oefenen in de Ardennen, en dan bv. eerst langs een rivier lopen, en daarna gaandeweg wat steilere stukken (mocht je er echt moeite mee hebben). Je went dan ook aan het soort pad, dat lukt minder in NL.

grtz
Henk
 
Nou naar mijn mening, ik heb al veel paden in de EU bewandeld, loopt er eigenlijk niets zwaarder dan over rul zand(losse zandpaden, strand of een lekkere zandverstuiving dus) of een grasdijkje waar vee op graast. Paden in de heuvels en bergen zijn een stuk vriendelijker naar mijn mening :+

Als je veel hobbelige, gatenkaaserig grasdijkjes hebt gehad dan is een pad met wat stenen eigenlijk niet veel anders. Het krijtlandpad in de regen is ook een leuke ervaring:7
 
Ik heb als zeer arme student ooit de West Highland Way gelopen met goedkope spullen (rugzak, slaapzak, matje en tent) van Perry, en dat ging prima. Met vuilniszakken in de rugzak om kleding en slaapzak tegen de regen te beschermen. De tocht van mijn leven gehad.

Wel had ik geïnvesteerd in goede (Meindl) bergschoenen. Vooral rond Loch Lomond kun je die goed gebruiken. Ik heb ze ingelopen door het Pieterpad van Roermond tot de Pietersberg te lopen, via Valkenburg. En nog wat dagtochtjes rondom Nijmegen.

Kijk ook eens op deze site (http://www.walkinginscotland.org/packing.html), en veel succes!

Met vriendelijke groet, Carlo
 
>Nou naar mijn mening, ik heb al veel paden in de EU
>bewandeld, loopt er eigenlijk niets zwaarder dan over rul
>zand(losse zandpaden, strand of een lekkere zandverstuiving
>dus) of een grasdijkje waar vee op graast. Paden in de heuvels
>en bergen zijn een stuk vriendelijker naar mijn mening :+
>
>Als je veel hobbelige, gatenkaaserig grasdijkjes hebt gehad
>dan is een pad met wat stenen eigenlijk niet veel anders. Het
>krijtlandpad in de regen is ook een leuke ervaring:7


Ghehe.. hier ben ik het volledig mee eens.. ik woon aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen en ben daar nu enkele maanden aan het oefenen geweest. Heb ook in de zomer met 30 graden en een flinke tas op de rug door dat zand lopen ploegen.. er lijkt me idd weinig zwaardere ondergrond te bestaan :D
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tot je kruis in de sneeuw lopen...dat schiet niet op en de volgende dag heb je spierpijn waar het maar kan :-)

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan