Beginner in Hiking

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Dod
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, Ik ben al een tijdje van plan om te beginnen met Hiking. Ik heb al wat sites doorgelezen over de voorbereiding en over de veiligheid van Hiking,

Maar ik wil ook graag advies van mensen die ervaring hebben in Hiking.

Ik ben van plan om wandeltochten te maken door bossen in Nederland, Belgie en Duitsland. Deze tochten zullen maximaal 1 dag duren omdat ik in mijn mening er nog niet klaar voor ben om veel langer te lopen.

Mijn vraag is wat ik allemaal mee moet nemen en hoe ik mij het beste kan voorbereiden om tochten van minimaal 15 kilometer.

Met vriendelijke groet,

Terry
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik weet niet hoe je algehele gezondheid is. Maar ikzelf neem voor zulke wandelingen alleen eten en drinken mee... en eventueel een regenjack en kompas en kaart... (GSM heb ik natuurlijk altijd bij me)
 
Ter aanvulling van Maarten kan een EHBO-set op bijna elke wandeling erg nuttig zijn.
Omdat er altijd iets verkeerd kan gaan, zou ik als basis ook nog het volgende meenemen:

- Zakmes
- Aansteker/lucifers
- zaklamp(LED)
- tarp, redingsdeken, emergency poncho of iets dergelijks.
- Een paar snacks

Maar het allerbelangrijkste: water! Minstens 1,5-2.0 liter!
 
Het belangrijkste is al genoemd. Maar, om even de puntjes op de i te zetten:
- sport of verbandtape, en daarmee meteen alle irritatieplekken afplakken zodra je ze begint te voelen, nooit wachten tot er blaren ontstaan
- universeel rekverband, te gebruiken als knie of enkelgewrichten gaan opspelen
- GSM: vooraf zorgen voor genoeg acculading en beltegoed plus een lijstje van te bellen nummers. En wel bedenken dat je soms, b.v. midden op de Veluwe, een paar km geen bereik hebt!
- pasje of kaartje van ziekteverzekering(just in case)
- identiteitsbewijs, rijbewijs of pas
- enig geld, pinpas, OV-kaart e.d.

Groeten,
Boelo
 
Het beging zo wel een beetje op een horrorhobby te lijken. Als ik een dagje ga wandelen in Nederland over normale paden, heb ik over het algemeen genoeg aan wat (regen-)kleren, wat eten en wat drinken.

Volgens mij is de kans dat je tijdens een wandeling in Nederland iets overkomt ongeveer net zo groot als dat je in de stad wordt overreden door een auto, en daar neem ik ook nooit wat voor mee.

Afhankelijk van het gebied thuis wel even controleren op teken, dat kan tegenwoordig nooit kwaad.

Groeten, Arjen
 
Ik ga met je mee Arjan..
Ik wilde al het volgende posten:
Sinds een wandeling een hike werd lopen we ons doel een beetje voorbij....

Begin eerst eens met opbouwen..
Loop eens een paar keer een leuke 5 km, neem alleen een regenjasje mee als het kan gaan regenen en een flesje water, en het belangrijkste: een paar goede schoenen en lekker zittende kleding.
Doe er dan eens 10, zelfde idee.
Je zal thuiskomen en denken, goh, ik had wel een snackje gelust onderweg..volgende keer eens een Mars meenemen, of een broodje en een thermosje koffie en een iets andere sok die niet afzakt.
En zo bouw je dat gewoon even op.
Dan kunnen de vacuumspalken, hilleberg tenten met zijwindcorrectiezuigers, vuurpijlen en anti-ijsbeergeweren nog even thuisblijven.
Je hebt het over zo'n 15km, dus over een middagje lopen, een dagje in het bos, zo lopen er duizenden rond van de zomer, met 2 kinderen, een picknickmandje en de belofte voor een ijsje na afloop.
De meeste spullen die ik meesleep op zo'n dagje vallen in de categorie lekkere dingen die niet noodzakeljk zijn zoals een mobiel espresso machientje op gasbrander etc....nergens voor nodig, maar wel lekker.
Nodig zijn: droog blijven, wat te eten en wat te drinken onderweg, de rest is leukigheid.
Of sluit je eens aan bij een van de via hier georganiseerde evenementen of loop eens met mij of een andere wandelaar van het forum mee
Leuker, leerzaam en zo pik je vanzelf een en ander op.


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Terry,

Als je het zo doet, niets nieuws onder de zon, uitgaande van een redelijke conditie en gezondheid.

Stel je voor dat je in Steenbergen woont en met het OV naar de Bijenkorf in Den Haag gaat, en daarna ook nog naar Scheveningen. En dat je het vertikt om 3€ voor een flesje water, een broodje etc. te betalen. Kortom je bent je portemonné vergeten. Wat neem je mee die dag ?(en de tram staakt ook nog eens :D)

Je GSM is altijd handig, kun je bellen dat je iets later terug bent.

gr. Joop

"een wijze man met haast, gaat eerst even zitten"
 
Bedankt iedereen voor jullie informatie,

Ik weet nu hoe ik moet beginnen en hoe ik langzaam uit moet breiden. Ook weet ik welke spullen ik nog moet kopen (zoiets als een ehbo doosje en tekentang).

Heeft iemand nog leuke routes waarmee ik kan beginnen? Ik woon in Helmond en ik ken heel de omgeving ondertussen wel. Ik wil graag iets nieuws zien.
 
>Dan kunnen de vacuumspalken, hilleberg tenten met
>zijwindcorrectiezuigers, vuurpijlen en anti-ijsbeergeweren nog
>even thuisblijven.

Hmm, ik geloof dat ik intussen wel bij dit punt aangekomen ben. Komende zomer gaan toch 3 van de 4 bovengenoemde dingen mee (alleen geen vacuumspalken, oh en ik geloof dat ik geen zijwindcorrectiezuiger op m'n tent heb ;-) )

Maar bovenstaande lijkt me inderdaad een zinnig advies :-)

Groeten, Arjen
 
Ik had ook al zoiets, die jongen doet dagtochten.

Zorg voor warmte kleding, regenkleding, wat eten en drinken.
Een echte EHBO set heb je echt niet nodig hoor. GSM, kaart, kompasje en een mooie route.
Ga eens stukkies lopen van LAW's of GR's
Camera vooral niet vergeten voor de mooie kiekjes en een beetje rugzak met een heupband die enigsinds comfortabel zit en voila.
Lekker lopen en genieten.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, zit al te lang weer stil).
 
>Heeft iemand nog leuke routes waarmee ik kan beginnen?

Kijk eens op de NSsite voor NSroutes. Van station naar station, en meestal ook in een mooie omgeving.
 
>Sinds een wandeling een hike werd lopen we ons doel een beetje
>voorbij....

Dat is het inderdaad.
Ik las wat ik dacht ... "Hiking" is namelijk niet iets nieuws dat je moet leren. Je begint er al mee als je twee jaar bent tenslotte. Gewoon lopen.

Aleen ga je steeds verder van huis. Je loopt wat langer. Je loopt misschien ook hoger. Maar het is en blijft gewoon lopen. Meer is het niet. Je bent er dus al je hele leven mee bezig.

En zoals het met alle dingen in het leven gaat, moet je jezelf ook de kans geven te ontdekken wat je prettig vindt en wat niet, wat je nodig hebt en wat niet. Tenslotte ga je toch niet opeens uit het niets een rugzaktrekking van 4 weken doen.

Adviezen vragen is prima (er is ook een leuk draadje over beginnersfouten op deze site), maar als je gewoon opbouwt zoals Rob schetst, dan ben je zelf je beste adviseur.

Marla
 
Tijdens mijn hikes wil ik opzoek gaan naar verschillende kruiden om ze te fotograferen en om ze te leren kennen...Alleen ik heb een probleem ik weet niet hoe de meeste kruiden eruit zien:P Heeft iemand een boek om aan te raden of een bepaalde site?

Groeten Terry
 
Dag Terry,
Een leuke site is http://www.wilde-planten.nl/index.html Een mooie veldgids is: Wat bloeit daar van Tirion met 950 afbeeldingen op kleur en familie gerangschikt. Wel weer 800 gram in je rugzak. Net zo als de vogelgids van de ANWB, de diersporengids van de KNNV en al die andere leuke veldgidsen. Echt opschieten doe je dan niet, maar je ziet wel 100 keer meer.
Groeten
Jannie
 
Jannie,

De foto's op de site zijn fraai, maar met mijn beperkte kennis van de namen lukt het niet eens de wilde aardbei naast de achterdeur te vinden.

Voor onderweg (en thuis, er heeft 2 jaar een wilde orchidee in een hoekje gestaan) zoek ik ook nog een goede gids, maar belangrijk is dan dat het zoeken redelijk vlot gaat. Anders blijft de gids snel in de kast staan.

gr. Joop
 
>Een echte EHBO set heb je echt niet nodig hoor.

Hier ben ik het niet mee eens. Een ongelukje is zo gebeurt, je kunt blaren krijgen, je enkel verzwikken, jezelf verwonden aan vanalles en nog wat, teken. Deze dingen kunnen zelfs gebeuren op een zeer korte hike en daarom zou je eigenlijk een EHBO-set op elke hike mee moeten nemen.

Natuurlijk is het je eigen keuze, maar ik zou de set maar bij me houden, en er ook niet op besparen.;-)
 
Dag Joop,
Genoemd gidsje -Een mooie veldgids is: Wat bloeit daar van Tirion met 950 afbeeldingen op kleur en familie gerangschikt. - is ook heel geschikt voor plantkundebeginners en snel op te zoeken vanwege de rangschikking in kleur.
Met vriendelijke groet
Jannie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan