Beginner zoekt lichte 2 persoons tent


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Beste allemaal,

Ik ben inmiddels denk ik iets meer met een jaar bezig met het hiking/trekking/wandel gebeuren. Vooralsnog heb ik vooral dag tochten gedaan, en een klein aantal keer iets met een overnachting.

Nu begint mijn uitrusting redelijk compleet te worden (in elk geval om op het standaard vaste land in niet mid-winter op pad te gaan). Maar er zijn nog een aantal dingen, waarbij ik hoop dat jullie mij misschien wat raad zouden kunnen en willen geven.

Mijn uitgangspunt is dat ik wel bereid ben een aardig bedrag uit te geven voor iets goeds, maar ik wil het dan wel breed kunnen inzetten (zeg maar van zachte winter tot en met de zomer), want ik ben financieel niet in staat om nu voor elk seizoen iets specifieks te halen.

Ik heb een trekking rugzak (70 liter), maar daar ben ik nog niet echt tevreden over. Deze heb ik destijds (voor ik met dit alles begon) aangeschaft voor lowlands, zonder enig idee waar op te letten etc...) vooralsnog behoud ik deze, omdat ik hem nu toch heb, maar in de toekomst wil ik deze vervangen... (mochten er hier goede tips (producten) of dingen zijn waar ik bij de aanschaf op moet letten: Ook zeer welkom).

Ik heb een super lichtgewicht schuim matje. (Qua gewicht prima)

Een Mountain Equipment Helium 400 slaapzak (super licht en compact, en lekker warm)

Nu is mijn eigenschap dat ik altijd ga voor: Liever safe then sorry (misschien heb ik dat iets teveel). Dus ik heb altijd de neiging om teveel mee te nemen. Nu is dat iets wat ik moet afleren (mede door ervaring), maar het is me daardoor ook komen te dagen dat het gewicht van je spullen des te belangrijker is.

Nu ben ik begin dit jaar in de Ardennen geweest, waar ik met een maat heb overnacht onder een Tarp (leger stijl)... Maar dat is me niet zo heel erg fijn bevallen. Je ligt met je matje en slaapzak in een drekkige grond, en het hoogte punt was wel de naaktslakken in mijn slaapzak de volgende morgen ;-)

Kortom: Ik ben op zoek naar een tent: een lichte 2 persoons trekking tent, die vooral erg licht is maar me ook net zo belangrijk droog houd in dit klimaat...

Verder had ik nog meer vragen mbt tot de tent... Hoe doen jullie dat als jullie met zijn 2'en op pad gaan? Verdelen jullie dan de tent? Draagt 1 iemand de tent, en de andere iets anders? Wissel je af? En wat is om heel eerlijk te zijn een acceptabel en haalbaar draaggewicht voor je tent?! Ik heb het er nu over dat het zo licht mogelijk moet zijn, maar als je daarvoor de tent met een touw aan de bomen moet vast maken, hij niet waterdicht is, of je wandelstokken moet gebruiken, dan denk ik dat ik maar moet accepteren dat het gewicht iets meer is...? Hij moet echt voor 2 personen zijn trouwens, die allebei met een ongeveer 65 liter rugzak op pad gaan... Dus die moeten we ook droog kwijt kunnen!

En ik ben bereid een aardig bedrag neer te leggen (maar prijzen richting de 500 a 600 gaan me wel te ver)...

Heel erg graag hoor ik jullie opmerkingen en tips. Ook als je algemene tips hebt voor een beginner, dan graag! ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi KMKaine,

Allereerst welkom op dit forum. Er is niet een kort eenduidig antwoord op je vraag/vragen. Ik zou je adviseren om eerst eens via de zoekfunctie dit forum af te struinen, want vragen over wat voor type tent etc zijn al zeer vaak gesteld.
Als je vervolgens voor jezelf een selectie hebt gemaakt kan je een wat meer specifieke vraag stellen over de paar verschillende opties.

Voor wat het dragen betreft, binnen en buitentent splitsen en verdelen kan, of de een de brander en de pannen plus evt stokken en haringen en de ander de tent.
 
Laatst bewerkt:
Dankje ;-)

Ik had inderdaad al wel een paar tenten op het oog, maar die hadden in mijn optiek allemaal zo hun dingetjes:

The North Face Rock 22
http://www.kampeerwinkel.nl/artikel/101/808390550545/The North Face Rock 22.html

Maar deze lijkt me nogal zwaar? Met 2.6 kilo? En heeft een beetje een lage waterkolom? Ik weet niet hoeveel waarde je hieraan moet hechten?

Mountain Equipment AR ultra Light 2
http://www.zwerfkei.nl/product/Mountain-Equipment/AR-Ultralite-2

Erg licht tentje volgens mij, als je gewoon de bijgevoegde stokken gebruikt ipv wandelstokken. Maar hij lijkt me heel erg krap! 40cm per persoon als je naast elkaar ligt... Dan moet je volgens mij echt gaan lepelen... Verder lijkt hij me statistisch gezien redelijk waterproof, en super licht... Dit zou nog welleens optie kunnen zijn?

Vaude Refuge
http://www.zwerfkei.nl/product/Vaude/Refuge

Super licht, maar dit lijkt me echt een tent waar ik als klein kind in speelde :S En ik vroeg me af of er uberhaupt stokken bij zitten...? Heeft iemand hier ervaring mee?

Eureka El Capitan 2
http://www.bever.nl/tenten/trekkerstenten/1814.eureka-el-capitan-2

Dit lijkt me een mooie tent, maar je zit dan gelijk met belachlijk gewicht van zo'n 3.7 kilo als ik specs mag geloven...

MSR Hubba Hubba HP:
http://www.zwerfkei.nl/product/MSR/Hubba-Hubba-HP

Volgens mij wel een mooi tentje, maar inderdaad ook aardig aan de prijs. Gewicht van net 2 kilo? Neem aan dat dat all in is?

Dat waren de tenten die mijn aandacht hadden getrokken... Heeft er iemand ervaring mee? Of heeft iemand andere suggesties, of een andere beredenering? Hoor ik graag!

Groetjes en truste vast!
 
Die tentjes van Mountain Equipment and Vaude lijken me beiden enkeldaks tentjes. Die isoleren minder goed en condens kan een probleem worden. Probeer wat gebruikers ervaringen op het internet op te snorren over de condensvorming. Dit kan echt behoorlijk irritant zijn!

Dat wandelstokken worden gebruikt om de tent op te zetten vindt ik juist een mooie gewichtsbesparende oplossing. Ten zij je nooit wandelstokken gebruikt natuurlijk :)

Ik heb zelf ook een enkeldaks tentje dat je met wandelstokken moet opzetten en daar ben ik dik tevreden over; de Exped Vega. Die zat wel in een andere prijsklasse en wordt niet meer door exped gemaakt.

Die van MSR is inderdaad aan de zware kant. Met zijn tweeën gaat het nog wel maar als je alleen op pad wilt wordt het toch wel een erge last.

The North face lijkt me een leuk tentje, zeker voor die prijs. 1500 mm waterkolom is op zich voldoende maar de coating van het tentdoek kan slijten waardoor na enkele jaren het tentje toch kan gaan lekken. Maarja, wil je een hogere waarde zie je dat direct door in de prijs.

Persoonlijk vind ik het bij een trekkerstentje prettig om een wat ruimere luifel te hebben om de rugzakken en schoenen kwijt te kunnen en waarin je , als het buiten echt spookt, ook in kan koken. Misschien ook iets om in je overweging mee te nemen.

Succes met je keuze,
 
Beste allemaal,

Ik heb een trekking rugzak (70 liter), maar daar ben ik nog niet echt tevreden over. Deze heb ik destijds (voor ik met dit alles begon) aangeschaft voor lowlands, zonder enig idee waar op te letten etc...) vooralsnog behoud ik deze, omdat ik hem nu toch heb, maar in de toekomst wil ik deze vervangen... (mochten er hier goede tips (producten) of dingen zijn waar ik bij de aanschaf op moet letten: Ook zeer welkom).

FF de belangrijkste punten qua passen:
1. De loadlifters moeten ruim boven je schouders uitsteken. Als je de schouderbanden mooi over je schouders hebt afgeteld moet de loadlifter (bandje van schouderband naar bovenkant (niet de deksel maar het hooofdvak) van de rugzak lopen onder een oplopende hoek van ongeveer 30 graden IMHO. Een grotere hoek til je de schouderbanden weer te veel op en een te kleine hoek heeft geen effect en komt veel van het gewicht dat je draagt op je schouders te drukken in plaats van op je heupen.

2. Evt. steunkussens in de onderrug en evt. lendenen. Deze moeten prettig zitten enniet hinderlijk zijn. Tevens is het ontbreken daarvan ook een niet al te beste zaak als je dun bent. De rugzak zakt dan te makkelik naar beneden over je bibs.

3. Altijd passen met gewicht goed verdeeld. Dus prop eerst maar wat loze plastic vulling in de zak en stop dan gewicht in het hoofdvak tegen het rugpand. Gooi er maar een kilootje of 15 in. Voor het omdoen schouderbanden los zetten, loadlifters loszetten, stabilisatie bandjes los zetten. Vervolgens de rugzak omdoen door heupband dicht te doen deze even goed op je heupbotten zetten (band moet ongeveer voor 1/3 deel boven het heupbot uitsteken, 2/3 mag ook nog). Dan heupband god aantrekken, dan ook de stabilisatiebandjes. Vervolgens de schouderbanden mooi afstllen, niet te strak zodat je gewicht op je schouders gaat tillen en niet te slap zodat de zak helemaal naar achteren bungelt. tenslotte gebruik je de loadlifters om de rugzak ook boven bij je schouders goed tegen je rug aan te zetten. Loop er even me rond en voel hoe het zit.

4. Bij de gevoelsmatig best zittende gewoon de zak even gedurende het verder winkelen aanhouden om je indruk te bevestigen.

Ik heb een super lichtgewicht schuim matje. (Qua gewicht prima)
Wel even de R-waarde nazoeken, want het is een belangrijke factor bij het evt. kou voelen aan de rug of zij bij het slapen. Zeker als je meer het vroege voorjaar of late najaar in gaat kan het zijn dat je toch meer isolatiewaarde nodig gaat hebben.

Een Mountain Equipment Helium 400 slaapzak (super licht en compact, en lekker warm)
Mooie 3 seizoenenzak, met een goed isolerend matje kan je 'm misschien nog net wat verder in de koude seizoenen nog gebruiken. enig nadeeltje is dat wel op moet letten met condens met deze zak. De buitentijk is namelijk niet echt waterafwijzend en dan kan condens dat op je slaapzak komt vanuit het buitendoek van de tent je dons nat maken.

Je hebt met deze slaapzak dus baat bij een tent met binnentent waarbij evt. gaasvlakken niet echt op punten zitten waar condens door heen kan vallen of waar je per ongeluk tegn aan kan gaan liggen.


Kortom: Ik ben op zoek naar een tent: een lichte 2 persoons trekking tent, die vooral erg licht is maar me ook net zo belangrijk droog houd in dit klimaat...

Verder had ik nog meer vragen mbt tot de tent... Hoe doen jullie dat als jullie met zijn 2'en op pad gaan? Verdelen jullie dan de tent? Draagt 1 iemand de tent, en de andere iets anders? Wissel je af? En wat is om heel eerlijk te zijn een acceptabel en haalbaar draaggewicht voor je tent?! Ik heb het er nu over dat het zo licht mogelijk moet zijn, maar als je daarvoor de tent met een touw aan de bomen moet vast maken, hij niet waterdicht is, of je wandelstokken moet gebruiken, dan denk ik dat ik maar moet accepteren dat het gewicht iets meer is...? Hij moet echt voor 2 personen zijn trouwens, die allebei met een ongeveer 65 liter rugzak op pad gaan... Dus die moeten we ook droog kwijt kunnen!

Je hebt wat mij betreft een tent nodig met een binnentent zonder gaasvlakken (muv de ingang van de binnentent). Bij voorkeur eerst buiten tent opzetten dan de binnetent erin hangen (dan kan je de tent namelijk bij mooi weer ook enkeldaks gebruiken en bij sommige merken is het mogelijk om of de binnentent op te zetten of alleen de buitentent.

Voor 2 persoons is IMHO 3,5 kg wel de max. Dat is namelijk ook evt. alleen wel te dragen (mits je verder niet al te veel onzin zooi meesjouwt). 3 kg is nog mooier en daar ver onder wordt het budget technisch lastiger met bovengenoemde eisen indachtig...

Met 2 personen idd de verschillende onderdelen gesplist inpakken, Zorg dan ook voor aparte stuffzakken van gesiliconeerd nylon (licht en enigszins waterdicht) die zorgen ervoor dat evt. vochtige tenten je rugzak niet zeiknat maken. Verder je slaapzak en reserve kleding altijd in een waterdichte zak doen!

En als je spullen droog kwijt wil zijn er twee opties. Een tent met ruime luifel of de rugzak leeggooien en in de binnentent gooien bij het voeteneind of als basis gebruiken voor hoofdkussen.

65 liter is zeker doable maar als je de smaak te pakken gaat krijgen en wat meer (langer zonder bevoorrading of kouder) gaat doen kan het zijn dat je toch wat meer behoefte krijgt aan ruimte. Ik zou toch meer kijken voor toch een 70 liter die evt. uitbreidbaar is in de hoogte tot 80 a 90 liter.
 
Ik heb een Hubba hubba (de gewone versie).
Ik ben daar zeer tevreden van: weegt maar 1,9 kg; is snel en gemakkelijk op te stellen; mogelijkheid om eerst de buitentent op te zetten; (net) genoeg plaats voor 2 personen + 2 rugzakken van 70L; bij een storm in IJsland bij -5° geen druppel water gevoeld en geen koude gehad (heb wel een warme slaapzak).
 
Beste allemaal! Bedankt voor jullie reacties en ervaringen!

@Babelfish: Tnx voor de rugzak tips! Ik heb volgens mij nu al een grotere, er staat op 70, maar er zitten ook nog allerhande vakken aan en dergelijke, dus zal wel 70+iets zijn... Maar ik hoorde een keer van iemand (en opzich vond ik dat punt ergens wel treffend) dat hij zegt: Een grote rugzak heeft een voordeel en een nadeel: Als het nodig is kan er veel meer in, maar het geeft je ook de neiging om hem vol te proppen omdat je de ruimte toch hebt... ;-) Dus vandaar dat ik stiekem iets compacter zou willen gaan (dan kan ik hem niet vol stouwen met allerlei shit zoals ik nu altijd doe), maar inderdaad als het dan nodig is, dan heb je wel minder ruimte... Weer een afweging :-O

Qua tenten:

Denk ik dat ik inmiddels voor de volgende modellen zou gaan:

http://www.zwerfkei.nl/product/Mount...AR-Ultralite-2

Super licht, maar wel super klein, dus 2 afwegingen: Krapheid is denk ik wel een ding wat hem uiteindelijk zal afvinken...

http://www.zwerfkei.nl/product/MSR/Hubba-Hubba-HP

Lijkt me (op papier) ook een erg mooie (doch prijzige) tent. En dat lijkt te kloppen na aanleiding van Nermal's opmerkingen.

Misschien dat ik en mijn hike-maat de prijs kunnen splitten, en dan valt het nog wel mee...

Maar om het dan over een andere boeg te gooien: Hoe doen jullie dat eigenlijk als jullie met 2 man of meer gaan: Is de tendens dat iedereen voor zichzelf zorgt? Iedereen zijn eigen 1 persoons tent? Of toch maar een 2 persoons tent?

En voor hen die 2 persoons tenten gebruiken? Wat zijn tenten die jullie gebruiken? Ontbreken er nog tenten in mijn lijstje die echt de overweging waard zijn?

Groeten!
 
Is de tendens dat iedereen voor zichzelf zorgt? Iedereen zijn eigen 1 persoons tent? Of toch maar een 2 persoons tent?

Eh ... hoezo is dat van belang? Dat is toch aan jullie zelf wat je wilt? Of koop je ook altijd een rode broek omdat dat de trend is, terwijl je eigenlijk liever een blauwe hebt?

Gewoon lekker doen waar je je het prettigst bij voelt!

Marla
 
Laatst bewerkt:
Beste allemaal! Bedankt voor jullie reacties en ervaringen!

@Babelfish: Tnx voor de rugzak tips! Ik heb volgens mij nu al een grotere, er staat op 70, maar er zitten ook nog allerhande vakken aan en dergelijke, dus zal wel 70+iets zijn... Maar ik hoorde een keer van iemand (en opzich vond ik dat punt ergens wel treffend) dat hij zegt: Een grote rugzak heeft een voordeel en een nadeel: Als het nodig is kan er veel meer in, maar het geeft je ook de neiging om hem vol te proppen omdat je de ruimte toch hebt... ;-) Dus vandaar dat ik stiekem iets compacter zou willen gaan (dan kan ik hem niet vol stouwen met allerlei shit zoals ik nu altijd doe), maar inderdaad als het dan nodig is, dan heb je wel minder ruimte... Weer een afweging :-O

Tja daarom let je ook altijd op of de rugzak goed te comprimeren is... Of je hebt meerdere rugzakken voor verschillende reisdoelen/periodes...

Een goed comprimeerbare rugzak heeft aan beide zijkanten drie straps zitten. Daarmee kan je al prima mee aan de slag om de rugzak terug te brengen naar een liter of 50.
Qua tenten:

Denk ik dat ik inmiddels voor de volgende modellen zou gaan:

http://www.zwerfkei.nl/product/Mount...AR-Ultralite-2

Super licht, maar wel super klein, dus 2 afwegingen: Krapheid is denk ik wel een ding wat hem uiteindelijk zal afvinken...

Ook teveel mesh op verkeerde plaatsen nog een heel goede reden om deze te skippen in jouw geval.


http://www.zwerfkei.nl/product/MSR/Hubba-Hubba-HP

Lijkt me (op papier) ook een erg mooie (doch prijzige) tent. En dat lijkt te kloppen na aanleiding van Nermal's opmerkingen.

Misschien dat ik en mijn hike-maat de prijs kunnen splitten, en dan valt het nog wel mee...

Tja je kunt ook even ergens anders kijken voor een beginnerstent dan gelijk bij de hoofdprijs winkel zwerfkei. Hier even over een andere boeg:
http://www.outdorado.com/Nordisk_Norheim_2_PU.jsp

Goede redelijke geprijsde PU tent, lekker ruim.

ook wat lichter verkrijgbaar maar dan gaat de prijs omhoog:
http://www.outdorado.com/Nordisk_Norheim_2_SI.jspMaar om het dan over een andere boeg te gooien: Hoe doen jullie dat eigenlijk als jullie met 2 man of meer gaan: Is de tendens dat iedereen voor zichzelf zorgt? Iedereen zijn eigen 1 persoons tent? Of toch maar een 2 persoons tent?

En voor hen die 2 persoons tenten gebruiken? Wat zijn tenten die jullie gebruiken? Ontbreken er nog tenten in mijn lijstje die echt de overweging waard zijn?

Groeten!

Met bekenden deel ik m'n tent wel. Maar dan ook samen dragen, ieder ongeveer de helft.... Anders sjouw ik mijn één persoons mee of als ik me in een luxe bui voel gewoon in 'n eentje de 2p. tent.

Ik gebruik Hilleberg voor 2 persoons. Wechsel voor 1 persoons. Nordisk voor 4 persoons. In de loop der jaren van gebruiksgemak ben ik eigenlijk het meest tevreden over de Hilleberg en Nordisk (die laatste omdat hij echt heel erg goedkoop was en mij de mogelijkheid gaf om eens te kamperen met het hele gezin). De Wechsel pathfinder is echt een doodskist, maar wel een stevige wat ik belangrijk vind in de winter.
 
Eh ... hoezo is dat van belang? Dat is toch aan jullie zelf wat je wilt? Of koop je ook altijd een rode broek omdat dat de trend is, terwijl je eigenlijk liever een blauwe hebt?

Gewoon lekker doen waar je je het prettigst bij voelt!

Marla

Dat is in principe ook niet van belang, want een tent heeft weinig estetische waarde, maar als de tendens zou zijn dat de meeste mensen een 1 persoons tent, hebben, zal daar waarschijnlijk een goede reden voor zijn: Misschien omdat daar meer keuze is, een betere prijs kwaliteit verhouding, of meer flexibiliteit... Vandaar dat ik me dat af vroeg ;-)

@Babelfish: Die compressie is een goede! Eigenlijk nog niet echt aan gedacht!

@Babelfish: Wat bedoel je met teveel mesh op de verkeerde plekken?

Misschien mis ik de essentie, maar heb altijd met die mesh dat het volgens mij 2 zijdig werkt: Aan de ene kant wil je de condens van je adem en natte spullen de tent uit kunnen laten gaan, aan de andere kant komt op die manier ook de natte vochtige lucht van bijvoorbeeld ochtend dauw, mist en regen je tent in? Vooral ochtend dauw is natuurlijk veel voorkomend...

@Babelfish: Die outdorado is een goed tip! Staan inderdaad leuke tenten op! En andere dingen tegen goede prijzen! Tnx!
 
Mesh is in mijn opinie verkeerd in combinatie met slaapzakken niet bestendig zijn met vallende condensdruppels. en dan gaat het om mesh dat niet op verticale wanden zit. Dan hangt het mesh dus boven je al dan niet geheel.

Het voordeel van mesh is dat het veel luchtiger en lichter is en dat komt goed uit in minder vochtige en warme streken. Maar ' gewoon' nylon binnentent ademt nagenoeg net zo goed is alleen wat minder luchtiger. Ik heb zelf slaapzakken met pertex endurance dus ik maak mij zelf niet zoveel zorgen om mesh boven mijn slaapzak. Maar als ik een slapzak had zoals jij zou ik dat dus wel doen. Mijn hilleberg is geheel nylon, mijn nordisk idem dito maar mijn wechsel pathfinder heeft wel mesh panelen, maar deze zitten vrij laag zodat ze nagenoeg verticaal staan (wechsel heeft er dus over nagedacht). Uiteraard hebben de ingangen wegritsbare nylon panelen zodat je ook de ingang alleen met mesh kan afsluiten. Dat heeft eigenlijk wel bijna iedere tent.
 
Hoi

Ik zit te denken om een andere tent te kopen met wat meer ruimte. Mocht je eventueel interesse hebben in een 1,5 jaar oude msr hubba hubba hp, met footprint, dan hoor ik het wel. Ik zet hem altijd als 2290gr in de paklijst met wat extra haringen, touwtjes en condens-doekje.


gr, marco
 
Het heeft even geduurd, maar ik vooralsnog valt mijn oog toch op:

MSR Hubba Hubba, maar het is mij niet helemaal duidelijk wat het praktische verschil is tussen de Hubba Hubba en de Hubba Hubba HP...

http://cascadedesigns.com/msr/tents/fast-and-light-tents/hubba-hubba-hp/product

http://cascadedesigns.com/msr/tents/fast-and-light-tents/hubba-hubba/product

Het verschil zit hem erin dat de HP 130 eu duurder is, 190 gram lichter, en het buitendoek heeft 500mm minder water kolom? Bovendien zie ik op de afbeeldingen ook een groot verschil in Mesh constructie tussen de 2 versies...

Heeft iemand ervaring met deze tent(en)? En eventueel in vergelijking tot elkaar?

En nu ik dit zo typ begin ik alweer te twijfelen, want er zit volgens mij wel mesh op de verkeerde plekken als ik babelfish mag geloven?

Groeten
 
Hoi

Ik heb de HP gekocht, omdat ik dacht dat die iets warmer zou zijn doordat er niet overal mesh zit. (en het gewicht) Het mesh zit in de deuren en dakje. Het dakje is dubbel, wat wel handig is om kleding te drogen, voorzover dat 's nachts gaat. Over die waterkolom kan ik niet veel zeggen, ik heb mijn HP nog niet op lekkages kunnen betrappen. Wel dat er soms water op de footprint staat, maar dat komt niet in de binnentent.


gr, marco
 
als mesh helemaal boven in zit, is dat niet zo erg. Condens heeft namelijk de neiging van boven over het doek naar beneden te glijden over het doek en gaat pas echt druppen als de druppels zwaarder worden naar mate ze naar beneden glijden en zich voegen aan ander condens. Daarom zijn IMHO lage mesh vlakken bijna tegen de buitentent vlakken niet erg goed, je kan er ook makkelijk tegen aan gaan liggen en alsnog een vochtige slaapzak krijgen. Mesh in de ingang van de binnentent is prima, dit is immers bij het voorportaal dat een flink eind verder zit en bovendien is de ingang vaak nagegoeg verticaal zodat er ook niets op kan vallen van bovenaf.
 
Tenten in de opruiming

Ik zag dat je in NH woont, als je eens in Heerhugowaad bent, daar zijn de showmodellen bij Kompas nu met korting. Verder betaal je ook daar de hoofdprijs.
 
Bedankt voor de tips allemaal!

Dan is er nog een klein dingetje: De waterkolom...

Die is bij de Hubba Hubba HP lager dan bij de Hubba Hubba. Nu lijkt me een hogere waterkolom bij gronddoek van belang omdat je daar de hele tijd met je tent mee in de nattigheid zit te drukken, maar wat voor een effect heeft het bij een buitendoek? Het loopt eraf, of het loopt er niet vanaf toch? Ik snap dat in essentie als iets maar nat genoeg wordt, het uiteindelijk doorweekt, maar ik kan me niet zo goed voorstellen hoe dat werkt bij een buitendoek... Ik neem aan dat zo'n beetje elk tentdoek tegen een flinke regenbui kan, en of die lang duurt of niet, hard is of niet hard, maakt toch niet zo veel uit? De contacttijd van het water met tentoppervlak is toch ongeveer gelijk? (Het kaatst/glijd er uiteindelijk vanaf) En vaak als het regent is je tentdoek aan de binnenkant ook nat / vochtig, dus daaruit leid ik af dat het sowieso een beetje poreus is, en dat daarom een binnen en buitendoek constructie is gemaakt... Misschien een beetje suffe beredenering?

Maar heel kort: Ga ik iets merken van dat verschil in waterkolom van het buitendoek?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Over waterkolommen. De waterkolommen geven aan hoeveel waterdruk op het doek kan worden uitgeoefend voordat het gaat doorlekken. Dat doorlekken gebeurt op de buitendoek alleen als het regent. Vochtigheid op het buitendoek zal niet doorlekken als de coating en sealing in orde is want dat geeft nauwelijks noemenswaardige waterdruk op. Echter als je heel harde regen hebt is de inslag van de regendruppels soms hoog genoeg om de waterkolom grens te overschrijden. Wat je dan ziet gebeuren is een soort mist die door het doek heen slaat. Ik heb het zeer zelden gezien, enkel in mijn el cheapo PU gecoate tent met een waterkolom van 1500mm.

Als je dan een binnentent hebt die geheel is gesloten met watershed nylon, vind je daar in je binnentent eigenlijk geen hinder van.

Met het gbrondzeil van de binnentent zit het weer anders daar kunnen bij lage waterkolommen risico's ontsaan voor doorlekken door de druk van je lichaam. Dus onder je matje als je erop ligt of onder bijvoorbeeld je knieen kan dan water doorsijpelen. Maar meestal zijn de waterkolommen hoog genoeg dat dit eigenlijk niet kan bij normale lichaamsgewichten. Enkel bij ultralichte tentjes met nylon siliconen gecoate grondzeiltjes kunnen onder knieen water doorsijpelen. Gebuert dit bij normaal nylon of polyester tafetta gecoate grondzeilen dan is de coating eigenlijk versleten of heb je gaatjes.

Het lot moet je nimmer tarten door je tent in een plas water op te zetten. zoek altijd een plekje dat niet in een kuil zit. Lukt niet altijd uiteraard, soms heb je pech en is het een kwestie van afwachten of het goed gaat, zeker als je tent al wat ouder is. Vocht door een knietje is niet zo ramp dat is niet veel. Vocht onder je matje kan de hele nacht binnen sijpelen en kan funest zijn voor een niet echt vochtbestendige slaapzak.

Vocht onder je matje moet je ook niet verwarren met condens. Eigenlijk is een beetje condensvocht onder je matje doodnormaal en dat betekent nog niet dat er sprake is van een lek. daarvoor zijn toch meestal toch wel de tell-tales vocht doordrukking onder handen en/of knieen.

Kortom vocht op je buitentent drupt niet door naar binnen, het maakt het doek wel koeler waardoor er aan de binnenzijde van het doek meer condens ontstaat. Dus niet verwarren met doorlekken.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan