Beginnersfouten?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik ga straks een weekendje wandelen in Jotunheimen met een paar ervaren en een paar onervaren mensen. Een van de onervaren mensen heeft een erg volle rugzak. Zij heeft onder andere een grote badhanddoek ingepakt omdat ze vindt dat je niet fatsoenlijk kunt douchen zonder een echte badhanddoek. :)

Toen moest ik weer even terugdenken aan mijn eerste hike, de Dales way in Engeland. Daar had ik als kleding 2 treningspakken (broek met jas) mee. Dat was dus 1 jas teveel. Daarnaast had ik een fles shampoo, een flesje afwasmiddel en een tube kledingswasmiddel mee. Dat waren dus 2 wasmiddelen meer dan noodzakelijk.

Het gebeurt ook nu nog dat ik mensen spreek die veel minder meenemen dan ik. Dus er valt altijd nog wat te leren. En soms is het ook een bewuste keuze om meer/luxere dingen mee te nemen.

Misschien is het een leuk vrijdagmiddagonderwerp om eens op te sommen wat iedereens grootste "beginnersfouten" zijn geweest. Wat nam je vroeger mee dat je nu als kompleet overbodig beschouwt?

Groeten,

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Op mijn eerste tocht hadden we te weinig diversiteit in het eten, na een paar dagen kwamen de mueslirepen m'n neus uit, de sultana's waren net aan te doen...
Ik heb me er deze zomer weer over verbaasd hoeveel gewicht sommige mensen meezeulen. Ik had voor een week over de Hardangervidda 15 kilo mee. Er waren mensen die ongeveer het dubbele meezeulden voor dezelfde tijd...
 
Beste Linda,

Leuke discussie, er komen mij een aantal dingen bekend voor.

Vroeger nam ik o.a. mee: idd grote handdoek(en), spijkerbroek(en) en katoenen shirts.

Zijn nu dus vervangen door resp. Rubytec handdoeken en lichtgewicht sneldrogende trekkingkleding. Ik kan alleen nooit wennen aan dat synthetische ondergoed. Ik houd vast aan mijn trouwe ondergoed, met uitzondering van één setje sneldrogend van Lowe Alpine, voor een inspannenden dagtocht, en bovendien zijn die na een handwasje in een nachtje bovenop de rugzak weer droog. Plus nog een extra sportbeha.
Iemand tips hierover?

Maar inderdaad, wat mensen soms meeslepen..Vorig jaar was ik op een georganiseerde Amazone-reis, had er ééntje make-up, glitterbadschuim (!) en korte hemdjes o.i.d voor in de stad bij zich! OK, mijn toilettas is ook groot, komt door de medicijnen die ik nodig heb, en de rest gaat in miniverpakking, of gewoon niet mee. Voor deze reis had ik een TNF duffle van 70 liter mee. Volgend jaar zit er wellicht een weekje Zwitserland in het vat, maar dan wil ik alles, incl. fotospullen in een 32 + 4 rugzak meenemen...

Mirjam
 
Mijn eigen "fouten"zijn er legio, ik heb het "vak" al doende geleerd en leer nog steeds bij.
Maar ik kan me een moment herinneren tijdens de eerste WWH dat er iemand erg zwaar beladen was..
Bij inspectie van zijn rugzak kwam ik 2 enorme uien, bij elkaar diverse onzen gewicht, tegen. Deze zijn met een sierlijke boog richting de everzwijnen gegaan...:)
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Wij zouden op vakantie in de Hoge Tatra gezamelijk ontbijten met havermout. Er was alleen nog niemand op het idee gekomen dat we dan behalve de havermoutvlokken ook suiker / melkpoeder / rozijnen hadden moeten meenemen om het een beetje eetbaar te makenx( Maar achteraf heb je juist over deze dingen de meeste schik:p

groet
 
Eens een gasbrandertje meegenomen tijdens een winterhike. Nadat het 's nachts gevroren had kon je het gas alleen nog uit het afgekoppelde blikje schudden. Dat werd dus geen koffie. Wel kocht ik daarna een benzinebrander :).
 
In de Jura stug blijven volhouden dat dat ene hoogtelijntje het pad is waar we op stonden. Om er na 3 kwartier lopen achter te komen dat het pad dood loopt in een soort prive-vakantie park en het pad dat we moesten hebben 50 meter hoger op de helling lag.

Groeten Gerard
 
Hahahaha, die van Rense komt me erg bekend voor.
Of deze, ook al 2x gebeurt.
Tijdens winterkamperen, je schoenen in de voortent laten staan.
Het doet heel zeer, als je de volgende ochtend je bevroren schoenen probeert aan te doen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
tsja, met de scouting had ik ook nog nooit van trekkingkleding gehoord. Tevens mijn ouders niet. Ik had altijd een extra droge broek bij, toen was dat nog de spijkerbroek :D. Achteraf kun je over die dingen hard lachen.
 
Wel.. dit noem ik nu een bijzonder interessant topic.

Over minder dan twee weken komt mijn eerste meerdaagse (twee weken) wandeltrektocht er aan in de Schotse hoogvlakten (eerst WHW, daarna weekje rondtrekken). Ongetwijfeld zal ook ik veel te veel onnodige spullen bijhebben, en dan is het ontzettend handig als je zo'n topic kan lezen en al een klein beetje kan leren van andermans fouten.

Als ik een suggestie mag doen : het zou alleen nog maar interessanter worden als jullie ook allemaal enkele heel praktische (op het zicht bijzonder logische) tips geven (qua hoeveelheid kleding, nodige materialen, goedkope alternatieven voor bepaalde zaken, ...). Daar komen ongetwijfeld dingen uit waar ik absoluut niet aan zou denken.

Nu ja, beginnersfouten zal ik blijven maken hoor! Ik kan al wel zeggen dat ik er ondertussen bijzonder veel zin in krijg! Schotland is altijd een droom geweest.

JELLE
 
spijkerbroeken en grote handdoeken... dat waren ook mijn beginnersfouten :)
en later nog eens: mijn dagboek, waarvan ik bij thuiskomst merkte dat het ding meer dan 500g weegt. heb sindsdien een piepklein vakantiedagboekje.
 
Beste Jelle

Ik ben zelf nooit in schotland geweest, maar wat trekken betreft heb ik nog een paar kleine handigheidjes:

Ga nooit van huis zonder:
-Buff sjaaltje, Multifunctioneel als sjaalte, maar ook als boodschappentasje en noodhanddoek te ge- of misbruiken s,nachts als mutsje in de tent.
- Brede postelastieken, geen heel pakje, maar biets er een paar bij de postbode, voor allerhande probleempjes,
- druk- en sluitzakjes, relatief goedkope waterdichte zakjes voor papieren etc. Bij de A@
- Fluitje, als je elkaar(in de mist) kwijtraakt. Fluiten houd je langer vol dan roepen.
- In een condoom kan je ook een liter water kwijt of je GSM waterproof opbergen.

Koude voeten s,nachts in de slaapzak: Bind je jas om je voeten.

Er zijn vast nog honderden tips, schuim alle prikborden eens af
 
Leuk, al die reacties.

Inmiddels zijn we terug en hadden een geslaagd weekend met een beetje regen, beetje droog en een lekker zonnetje bij aankomst. Dit was mijn eerste keer in Jotunheimen (werd eens tijd) en ik vond het heel mooi. De tocht bestond uit 2 dagen ca. 6 uur per dag lopen. Dat was voor iedereen goed te doen. De twee mensen op splinternieuwe niet-ingelopen schoenen kregen gelukkig geen blaren.

Eén persoon had nog een fles cognac meegenomen in een grote zware glazen fles. Tip voor Jelle: giet dit soort dingen over in een plastic frisdrankflesje en bedenk of je echt wel een hele fles nodig hebt voor een weekendje ? Deze persoon had ook spontaan voor de hele groep nootjes en ander lekkers meegenomen. Leuk voor ons, maar hij had wel een grote zware rugzak…

Wat me verder nog opviel is dat een aantal mensen katoenen t-shirts droeg i.p.v. sportondergoed. Ik had ze van tevoren verteld dat ze muts, handschoenen, trui en regenjas moesten meenemen, maar ik wilde niet alles in detail voorkauwen en mensen dwingen om nieuwe kleding te kopen.

Een van mijn vroegere fouten was om brood mee te nemen onderweg. Brood is na een dag of 2 niet meer eetbaar. Verder moet je ook nog beleg meesjouwen. Nu eet ik als ontbijt muesli met melkpoeder en tussen de middag en tussendoor koekjes.

Linda
 
Hey Linda!
Fijn dat alles goed ging in Jotunheimen. Wij hadden ook magnifiek weer bij de Fjallraven Classic, dus hoef ik niet jaloers te zijn. Wel had ik nog nooit zoveel "terrein" achter elkaar gelopen(110 km in 3 dagen). De nieuwe schoenen (Montrail Stratos) arriveerden de dag voor vertrek! Vanuit Engeland( want in Nederland niet meer leverbaar) en nog goedkoper ook. En inderdaad: geen blaren, geen pijn, wel moe.
Vlak voor de start ontstond er een run op de mineraalwaterflesjes van het enige winkeltje, om begrijpelijke redenen. Je kunt onderweg hier en daar wel water tanken uit de natuur, maar de tussenafstanden zijn soms erg groot.
Sportondergoed? Ja, als er "smartwool" in zit, dubbel ja!Handdoek?
De Finewell van Globetrotter.de
Het grootste probleem was wel het ontbijt. De organisatie gaf ons 1 pond
pakken havermout, die hebben we de 2e dag weer model teruggegeven. Het
soort knackebrod dat ze daar hebben, wordt snel een droge bal achter in
je keel... Volgende keer maar thuis trainen in havermout-verwerking.
Gelukkig waren de bosbessen onderweg wel rijp!
Boelo
 
Inderdaad, da's nog beter. Daar zijn al hele discussie's over gevoerd, die ga ik niet weer beginnen. Maar toen ik alleen door Zweden trok, vond ik hem toch wel handig.. vooral om te bellen en vooral niet om gebeld te worden...
 
Hoi Boelo,

Havermoutpap wordt pas lekker als ie geserveerd wordt met suiker, kaneel en een klont boter. Evt. ook nog rozijnen, gedroogde pruimen, of schijfjes verse banaan. En aangemaakt met een deel melk ipv. alleen water.
Ik had van de zomer in IJsland zakjes kant en klare havermoutpap mee. Die heb ik klaargemaakt met melkpoeder, suiker en rozijnen. In de toekomst zal ik ze niet meer kopen, want ik vond de pap veel te zout. Ik heb ook gemerkt dat mijn spijsvertering beter werkt met muesli als ontbijt dan met havermoutpap.

Het is altijd handig om een platypus fles bij je te hebben. Neemt geen plek in beslag, weegt niets en je hebt altijd een fles.

Groeten,

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het kan nog wel ontopic...

Ook ik ben begonnen in katoenen kleding, spijkerbroeken, legerkisten en met een legerpukkel te wandelen. (Voordeel is dat ik nog steeds weinig moeite heb met veel gewicht te lopen)

M'n eerste keer in m'n eentje (wild)kamperen had ik een compleet pannenset mee (3p+2deksel) bord, mok en alle bestek.

En ook ik had de eerste WWH een paar uien mee, en heb verse groente gegeten!

grtz
Henk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan