Beklimming Mulhacén (Spanje)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In september trek ik met een paar vrienden naar Andalusië, Spanje.
Ons concept is elk jaar hetzelfde: een grote rondtrekkende beweging maken en zo veel mogelijk zien. We hebben er ook de traditie van gemaakt om telkens de hoogste berg van de regio te beklimmen. Tot nu toe gaat het enkel om de Ben Nevis in Schotland en de Slieve Donard in Ierland.
Nu willen we dus de Mulhacen beklimmen. Hij is echter 3482 m hoog en ivm met de Ben nevis of de Slieve Donard is dat dus een pak hoger.

Heeft er iemand ervaring met bergen van dit kaliber? Is het haalbaar voor drie 21-jarigen met een gewone fysiek? Moeten we speciale dingen meenemen? ...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja ik heb even gegoogled want een kenner van die berg ben ik niet. Maar bedenk wel even dat daar in die bergketen (Sierra Neveda) nog recentelijk een stel toeristen zijn overleden door verrassing van onverwacht noodweer en een absoluut onervaren reisgids...

Verder is het wel een wandelberg, dat wil zeggen je hoeft niet in de touwen om je zelf omhoog te klimmen of een via ferrata te nemen om op de top te kunnen komen. Maar dat wil niet zeggen dat je er dus zo tegen op loopt:

Ten eerste het is een dikke 3000-er je krijgt daarmee gehaaid te maken met hoogteziekte als je het in een keer doet. Is niet fysiek erg voor een dagje maar wel gevaarlijk doordat er desorientatie en lichamelijke ongemakken ontstaan waardoor je niet meer alert wordt en verstandige beslissingen kan nemen. Remedie: doe het in 3 a 4 dagen. Stijg de eerste dag tot ongeveer 2500 en bivakeer in een hut. Bepaal of de lichamen goed voelen (dus geen lichte hoofdpijn, namelijk eerste signaal voor snelle gevoeligheid voor hoogteziekte). Voelt het goed dan kan je 'even' op en neer lopen naar de top en weer terug naar de hut. Voelt het niet goed dan nog een dag wachten, meestal is het dan wel goed, want zo hoog zit je nu ook weer niet.

Ten tweede de uitrusting qua kleding. Wees bedacht op allerlei puinzooi dus zware regenval tot sneeuw en hagel. Zorg dat je daarvoor kleding bij hebt. Dus minstens drie lagen (dikke thermo, fleece en een hardshell), ook voor je benen! In een extreem geval kan je het daar wel een nacht in trekken...

Ten derde watervoorraad, hoe hoger hoe sneller je lichaam uitdroogt. Zorg dat je p.p. minstens drie liter bij je hebt bij de wandeling naar de top.

Ten vierde zorg voor voldoende eten onderweg, bedenk maar eens cynisch dat je ergens de nacht moet doorbrengen op die berg. Dan is het wel prettig dat je de volgende dag nog wat energie over hebt om weer te kunnen afdalen.

Tenslotte blijf altijd je gezond verstand gebruiken, neem géén risico's en luister goed naar de locals, zij zijn niet gek! Dat van die toeristen moet al duidelijk genoeg zijn dat het geen tripje is voor dagjesmensen
x(
 
Beklimming is het goede woord niet. Je kunt er bij wijze van spreke met een rollator op.

En dan je vraag. Ik weet niet waar je vandaan loopt. Vanuit Trevélez is het een erg lange en daardoor best pittige dagtocht, vanuit de berghut (ben de naam effe kwijt) op 2500 meter makkelijk resp. goed te doen.

Marla

PS Edit ... Ik zie dat Sander net een minuut eerder was en veel uitvoeriger. Zijn terechte opmerkingen over kleding en eten/drinken en het feit dat je het weerbericht goed in de gaten moet houden gelden overigens voor elke bergwandeling zolang het niet over de Vaalserberg gaat (vind ik).
 
We gaan hem waarschijnlijk in twee dagen doen. Vertrek in Trevelez en dan overnachten in een tent of berghut. Hangt beetje af van de omstandigheden dan...

Meer tips en ervaringen zijn altijd welkom
 
Even googlen op de naam van de berg met daar voor "beklimming" en je vindt veel informatie over beklimming naar de top met reisverhalen en al.
 
Hoi,

't Is inderdaad een wandelberg waarbij je met andere vervoersmiddelen tot redelijk dicht bij de top kan komen (bus, auto), het dichtst bij met de fiets. Heb dat zelf gedaan in 2002... Ik was er ook in september en het weer was toen erg veranderlijk, zo reed ik in de zon, en zo zat ik potdicht in de bewolking met regen en een graad of 4. Hou dus rekening met kou, ondanks dat je in zuid-spanje zit en het pas september is.
Verders niks bijzonders nodig, behalve gezond verstand :)

Groetzels,
Dennis
 
>We gaan hem waarschijnlijk in twee dagen doen. Vertrek in
>Trevelez en dan overnachten in een tent of berghut. Hangt
>beetje af van de omstandigheden dan...
>
>Meer tips en ervaringen zijn altijd welkom

Ik neem dan aan in één dag doorwandelen naar de top 3500 meter en dan weer naar beneden naar 2500 om de volgende dag helemaal af te dalen. Nogmaals dat kan te snel stijgen zijn als je niet gewend bent aan zulke hoogtes, daar kan jij of een van tocht leden of meerdere tocht leden last krijgen van hoogteziekte. En dan kan afdalen naar 2500 wel eens net te weinig zijn om je of een of meerdere van tochtgenoten van een flinke langdurige hoofdpijn te besparen.

Bovendien is in een keer stijgen naar 3500 en weer 1000 meter omlaag een zeer zware wandeling. Daar heb je wel wat meer voor nodig dan een gemiddeld goed fysiek, zeker als je daarbij nog lasten gaat dragen zoals een grote rugzak met tent e.d. De daling kan dan wel eens onverantwoord worden door oververmoeidheid, want ik geloof dat je toch over een graat moet. Dar wil je niet vanaf donderen...

Ik zeg altijd eerst een paar keer uitproberen wat je lichaam en lichamen van je tochtgenoten aan kunnen op dergelijke hoogtes. Pas dan kan je fatsoenlijk plannen. Weet je dat niet dan moet je gewoon meer tijd nemen als je die hoofdpijn wil voorkomen.Denk je dan maar even hoofdpijn, prima dat is ook een eigen keuze maar ik kan je wel melden dat een paracetamolletje niet helpt.

Kijk de berg is nu ook weer niet zo hoog dat je longembolie krijgt (de zwaarder fase van hoogteziekte). Dus ik bedoel het ook niet panisch maar meer praktisch om ten volle van de 'beklimming' te genieten en daarbij verantwoord te blijven. Zoals al eerder geschreven kan je dan zelfs iemand met een rolator omhoog krijgen
}(
 
Ik ben er twee jaar geleden ook geweest. Het is een berg die technisch gezien niet moeilijk is. Het klopt dat er tot op grote hoogte nog een weg loopt. Ik ben gelopen van de camping in Trevelez naar de hut Poqueira (http://www.spanishhighs.co.uk/poqueira-refugio-hut-sierra-nevada.html) en vandaar omhoog gelopen. Lange klim en op het eind vrij stijl, maar goed te doen. Denk aan voldoende water en zonnebrand... Het was er verschrikkelijk warm in de zomer. Alhoewel je op de top erg snel afkoeld, dus voor daar iets warms en winddichts om aan te trekken.
Wij hadden iemand in de groep die (denk ik) last kreeg van hoogteziekte: vreselijke hoofdpijn en duizeligheid.
Gezellige hut trouwens, die raad ik je aan!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan