benzine brander of allesbrander?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo iedereen,

ik ben van plan om een benzine brander te kopen of een multi fuel.

waar doe ik verstandig aan? is het niet zo dat je gewoon altijd op benzine kan koken. dan heb je toch aan een benzine brander als een primus gravity vf meer dan voldoende, of is het beter om er meerdere brandstoffen in te kunnen verbranden.

wie kan mij tips geven?

alvast bedankt.

groeten Bram
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Bram,

Dit is (ook) een materialen-vraag en deze wordt dus (ook) verplaatst naar de materialen-rubriek. Hij lijkt overigens sterk op je vorige vraag :)

Vriendelijke groet,

Raymond Koome
 
Dit is een retorisch vraag. Je hebt voor de 100% gelijk. Je kan altijd op bezine koken, net zoals je ook altijd op gas kan koken. Er is echter één mits en maar..... De brandstof moet wel voorradig zijn op het moment dat je het nodig hebt. Oftewel de wedervraag. Bestaat er een kans dat je in de situatie terecht komt dat je niet de brandstof kan krijgen die je nodig hebt. Is het antwoord: ja, dan ga je voor een multifuel. Is het antwoord: nee, dan ga je voor gas- of een benzinebrander.

Waar heb je hem nu voor nodig, en wat zijn je plannen voor de toekomst.

groet,
Richard

- het leven is niet moeilijk;-)
 
Bram,

een gecombineerd antwoord op je twee draadjes dan maar.

Zoals je zelf al aangeeft vraag je je af waarmee je beter bent, een bander die brandt op nafta (achtigen) of een Multi fuel.

Je moet een afweging maken over een aantal zaken, nl. de performance van een brander, gebruiksgemak, het beoogde gebruik, gevolgt door de brandstof keuze, gewicht, prijs. Hierop is zeker geen eenduidig antwoord te geven.

Het voordeel van de Multifuel van primus bove de varifuel is dat je naast de nafta (achtige) brandstoffen ook Gas kunt stoken. De performance van Gas is op grote hoogte beter dan Nafta (achtigen) das dus iets om rekening mee te houden.

Maar dan blijft vooral de vraag over, wat je wil je er nu eigelijk mee gaan doen?

En pin jezelf niet van te voren vast op een merk, er zijn heel erg veel goede brandertjes in omloop...

Bas.
 
bedankt voor de (tot zover) antwoorden.

ik ga nu 1 tot 2 maal per jaar naar de vogezen in Frankrijk (winter).
denk dan aan hoogtes tot maximaal 3000 meter.

verder ben ik van plan om wat vaker ook in de zomer een weekje weg te gaan naar Frankrijk, ardennen (belgie), misschien noorwegen en engeland.

naar mijn idee is daar overal benzine te kopen.

nu ben ik vanmiddag bij bever zwerfsport geweest, en de optimus nova+ beviel me ook heel erg. alleen de prijs ligt weer wat hoger. weten jullie misschien waar ik zo'n brander goedkoper kan kopen? en is dit wel een brander voor mijn doelen?

graag hoor ik nog meer reacties.

groeten Bram
 
Vogezen tot maximaal 3000 meter? Ik dacht dat de Vogezen niet hoger gingen dan 1500 meter of zo....?
Tja, Engeland, Noorwegen, Frankrijk....klinkt niet zo spannend dat je daar een multifuel voor nodig hebt. Sterker nog, blik gas werkt waarschijnlijk ook wel.

Groetz,
Dennis
 
Hi Bram,

even wat kantekeningen:

- in Engeland is White spirit of Coleman fuel, niet overal vrij verkrijgbaar en als je het kan vinden vrij duur. Daar staat tegenover dat je er vrij zuinig mee kan kan zijn.
- Als je solo bent is de Nova ( en trouwens ook de Primussen) een beetje overkill. Dit zijn allemaal high performance branders. Geweldige branders om mee te werken, maar als je alleen voor jezelf een potje moet koken , kun je met veel lichtere branders makkelijk toe. Als je echt winterkampeert, en veel sneeuw wilt smelten voor water, dan hebben deze branders wel zin, maar ook hier geldt, als je alleen bent, kan het ook wel prima met kleinere lichtere branders.
- De Optimus Nova+ is pas sinds enkel weken op de markt, en is bij lang nog niet alle winkels in voorraad. Bovendien zit ie vol met nieuwigheid, dus voorlopig zal die nog wel even duur blijven. En ja het is een dijk van een brander. Online heb ik hem alleen nog maar gezien bij Globetrotter Duitsland: http://www.globetrotter.de en bij de Engelse onderdelen specialist Base-camp: http://www.base-camp.co.uk/ maar er zullen wel snel meerdere volgen
- Als je toch voor dit type brander wil gaan kijk dan eens naar het oudere Nova model. Doet niet veel onder. Die zijn wel inmiddels redelijk wat goedkoper te vinden. Online bijvoorbeeld bij: http://www.qvist.nl/ of http://www.globetrotter.nl en wellicht heeft Basecamp ze ook nog op voorraad.

Succes

MVG

Rolf
 
Sluit ik mij bij aan.

Maar voor wat jij omschrijft als doel van de brander zou je ook "gewoon" een goede gasbrander kunnen aanschaffen, kost een pak minder en zijn erg goed in gebruik. Denk dan aan bv een MSR pocket rocket, de Windpro of een Markil spider of hotshot oid.

Heb je gelijk een aantal dingen getackeld. De type gasblikjes kun je vrij gemakkelijk kopen in Europa, kosten niet al te veel en de brander anzich kun je gammelijker met het vliegtuig mee nemen...

Bas
 
sorry aqdennis, je hebt gelijk de grand ballon ligt op 1500 m.

het is voor mij niet zo dat ik maar voor 1 persoon hoef te koken. het gaat inderdaad ook om het smelten van sneeuw, en het werken met benzine leek me een stuk makkelijker.

ik heb echt al 20 verschillende branders gezien, en kom er echt niet uit.

als jullie zouden moeten kiezen tussen de volgende types en merken, geef dan eens een goed advies.

- optimus nova
- optimus nova +
- primus omni fuel
- primus multi fuel (is het verschil alleen de diesel?)
- primus himalaya
- primus gravity vf
- primus gravity mf (vind persoonlijk dat de gravity types er een beetje dun uit zien. snel doorbranden???)

vind het echt moeilijk. heb zelf al wel een goedkoop gasbrandertje, maar wil er een goede bij hebben.

groeten Bram
 
Hi,

nog een keer proberen dan.... bb system klapte er daarstraks uit maar dat terzeide.

Als je kijkt naar gasbranders zie ik hetvolgende.

F1 lite, 4800 watt, 3 min 1 liter water bij 77 gram a 45 euro
Markill hotshot 1600 watt 1 liter in 3 min 200 gr a 32 euro
MSR Pocket rocket 2400 W, 3 1/2 min per L 86 gram a 30 euro

Dan heb je ook nog grasbranders die hetzelfde gebruikt als een multi fuel, oa de Stella, MSR windpro en de Spider van Markill. Deze hebben ongeveer dezelfde spec maar in gebruik en gewicht neigen deze naar de multifuels...

Persoonlijk gebruik ik voor langere (winter/ koude) trekkings ed een Whisperlite int van MSR met een liter brandstof fles. Prima brander, iedeaal in gebruik. En kwa prijs... je hebt er twee van voor de prijs van een nova plus....

Als ik je lijstje bekijk zou ik voor de multifuel gaan, kan je ook prima gas stoken en heb je gelijk alles in een.

Andere optie zou zijn een goedkoper type Benzine als bv de Whisperlite of gravity VF en een goede en erg lichte Gas brander der bij.

SucceS

Bas
 
Hoi Bram,

Het valt me op dat er helemaal geen MSR's in je lijstje staan....

Ik had indertijd (5-6 jaar geleden) minder keus, voornamelijk tussen diverse MSR's en de Optimus Nova. Het was toen al bekend dat de kunststof pomp van de MSR een probleem was, heb toen gekozen voor de Nova. Nu blijkt dat ook de Nova een issue heeft: de bout aan de onderkant van de branderkop gaat kapot. Dit is weer opgelost in de Nova+, maar eigenlijk heeft ieder nieuw type brander wel iets, alleen weten we nog niet wat :-)
Je zou dus uit betrouwbaarheids oogpunt kunnen kiezen voor een brandertype dat al een tijdje bestaat en waar de kinderziektes uit zijn...

Zelf hou ik het op m'n nova met een extra pocket rocket voor noodgevallen als ik op gas wil koken...

Groetz,
Dennis
 
Idd, zoals Dennis al aangaf hadden MSR pompjes van de oudere generatie wat issues. Heb vorig jaar moeten kiezen tussen of een nieuwe pomp of een compleet nieuwe brander. Had de brander ook al weer aardig opgestookt dus deze zat ook tegen vervanging aan dus de keuze was snel gemaakt. Ik heb toen ook gekeken naar een boel andere branders, oa jou lijstje maar de whisperlite voldeed het beste aan mijn eisen, handig in gebruik, niet al te veeleisend aan brandstof en onderthoud. En je kunt hem helemaal uitelkaar schroeven in een paar tellen.....

Heb even getwijfeld om toch ook een nova aan te schaffen maar deze is ook zonder fles en de meerprijs voor het stoken van diesel was niet zo...

Bas
 
beste mensen, ik ben heel blij met al jullie reacties.

ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik kan nu wel voor me zelf beslissen welke branders voor mij van toepassing zijn.

bedankt voor al jullie advies.

groeten Bram
 
nog een laatste vraagje.

is bij de msr branders het probleem van het afbreken van het plastic tegenwoordig verholpen, of gebeurt dit nog steeds regelmatig?

mvg Bram
 
Bij mij is er tot nu toe nog niks afgebroken, maar het is maar net hoe je er mee omgaat en je kunt een hele service-onderdelen kit krijgen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan