benzine in Noorwegen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo lezers,

In augustus heb ik een wandeltocht van 10 dagen gepland naar de Hardangervidda in Noorwegen.
Aangezien ik met het vliegtuig naar Olse vertrek (en daarna met de trein naar Finse), moet ik in Oslo loodvrije benzine of Coleman fuel kopen. Weet iemand een adres in Oslo?

:+
Groet,
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Henk,

Oslo is groot genoeg, er is vast een benzine station op loopafstand van het vliegveld of station. Ik weet zo snel niet wat de aanduiding voor Euro 93 of 95 (loodvrij) is in noorwegen, maar dit kun je in elk reisgidsje vinden. Voor een week brand je brander er prima op. Ik merkt zelf weinig verschil, alleen bij het opstarten iets meer stank. Tip: neem vanuit nederland een drinkflesje mee met een wijde hals (bijv. aquarius), wel uitspoelen en drogen. Hier past het benzine pistool in. Een brandstoffles heeft namelijk een te kleine opening. Vul het flesje en giet dit over.
Geef even aan wat je van plan bent bij de tankhouder, dat voorkomt problemen. Je rekent gewoon de afgenomen hoeveelheid af.
Kies dus de makkelijke weg (asfalt) en vraag even bij een tankstation.

Succes, Rob
 
Henk, houd er echter wel rekening mee dat de afstand tussen het vliegveld waar je waarschijnlijk aankomt nog een behoorlijk eind van Oslo zelf afligt, waardoor je misschien niet in Oslo zelf komt... Neemt niet weg dat er vast wel genoeg benzinestations in de buurt zijn, desnoods in plaatsen waar je nog met de trein langskomt...
Veel plezier in Noorwegen, ik zit eind juli/begin augustus op de Hardangervidda! :)
Groet,
Sjoerd
 
Hoi Henk,

>Aangezien ik met het vliegtuig naar Olse vertrek (en daarna
>met de trein naar Finse), moet ik in Oslo loodvrije benzine of
>Coleman fuel kopen. Weet iemand een adres in Oslo?

Voor een soort coleman fluel: vlak bij het centraal station in Oslo zitten de grote sportwinkels XXL en G-sport (Gressvik). Van XXL weet ik zeker dat ze schone benzine hebben en ik denk dat de G-sport het ook heeft. Ik geloof dat het "renset bensin" heet, anders even hiernaar vragen in de winkel. Het zijn doorzichtige plastic flessen van 1 liter. Coleman fluel kennen ze in elk geval niet.

Benzinestations kun je het beste ter plekke naar vragen.

Groeten,

Linda
 
RE: campinggaz in Noorwegen

IK ga zelf binnenkort naar Noorwegen (ook al naar de Hardangervidda) en ook campinggaz schijnt moeilijk te krijgen te zijn. Heeft iemand ideeën waar ik die kan vinden in Oslo of richting de Hardanger?

Groetsels, André
 
RE: campinggaz in Noorwegen

Hoi,

Ik weet niet vanaf welke kant je de Hardangervidda in wilt trekken, maar als je in Geilo komt, dan zijn daar een paar buitensportwinkels waar je zowel gas als iets van colemanfuel kan krijgen.

have fun!

Nanda
 
RE: campinggaz in Noorwegen

We wilden eigenlijk juist in het zuiden beginnen, bij Haukeliseter. Maar daar hebben ze sowieso niets (we hebben ze daar gemaild). Maar het is wel een goede tip. Dan beginnen we (dus) maar in het Noorden!

Dank je wel!
 
Hi,

Ik zou alleen loodvrije benzine gebruiken als het echt niet anders kan, en dan ook alleen maar in de open lucht. Er zijn namelijk heel veel chemische toevoegingen gedaan aan deze brandstof om de smerende werking van lood te vervangen, deze verbranden echter in een brandertje niet volledig en zijn heeeel erg slecht voor de gezondheid.

Op http://www.optimus.se/faq/ vind je dezelfde boodschap en nog andere handige tips.

Een zeer informatieve pagina over brandstofnamen en varianten in het buitenland is;
http://members.iinet.net.au/~mbuckler/fuel/index.shtml

Veel plezier daar,
Jan Anne
 
Hoi Henk,

Mijn vriend en ik zijn ook van plan om op vakantie te gaan naar Noorwegen, ook naar de Hardangervidda. Wij zijn van plan om een tocht te maken van Haukeliseter richting Finse of Bergen.
Wij vertrekken op 22 juli naar Oslo, met het vliegtuig.

Maar in het vliegtuig mag je geen campinggas meenemen.. Heb jij toevallig een idee waar wij dit (campinggas CV 270, met schoefsluiting) zouden kunnen kopen in de omgeving van Oslo of Haukeliseter??

Alvast bedankt!!

Groeten Nienke en André
 
Hallo allemaal,

Nou, we zijn intussen de Hardangervidda doorgetrokken èn we hebben gastankjes gevonden. En, het wàs nogal een heikel punt. Er zijn wel op diverse plaatsen Coleman prikblikken en hier en daar ook campinggaz, maar de ventielversie van de laatste is er gewoon niet. Op één enkele plek hebben we ze gevonden, namelijk in de Intersport in Oslo, waar ze alle mogelijke soorten hebben. Geen enkele andere winkel (dwz benzinestations, G-sport zaken of zelfs DNT-winkels en hutten hebben ze al helemaal niet) heeft ze. Het schijnt iets met vergunningen te maken te hebben, waardoor ze nauwelijks verkocht worden.

Het advies is dus simpel: ga naar de Intersport voor Campinggaz ventielblikjes! Waar vind je hem? Ga bij het treinstation van Oslo naar de uitgang waar de bussen zijn. (zie bordjes) Ga vervolgens rechtsaf en loop helemaal door tot je een een grote H&M ziet. Daar ga je rechtsaf en ben je bij de Intersport.

Let op, hij gaat pas laat open (net als veel winkels) ik weet niet meer of het 10 of 11 uur was, maar in ieder geval is het pas NADAT de bus naar Haukeliseter is vertrokken. Wil je dus naar het zuiden van de Hardangervidda en je komt laat aan, kost het je gewoon een dag extra om gastankjes te regelen. In dat zelfde gebouw zit trouwens ook de tourist information.

Overigens nog een extra tip, als je bij de mevrouw van de bussen vraagt hoelaat de bus naar Haukeliseter gaat, herhaalt ze je vraag, maar vervangt Haukeliseter in Haukeli. Dat is niet een professionele afkorting van de lokale bevolking maar gewoon een andere plaats die nog een behoorlijk stuk van de hut Haukeliseter afligt. Zelfs toen we voor de zekerheid ernaar vroegen, hielt ze stug voet bij stuk en zij dat de bus er wel heen ging. Alleen strandden we dus nogal een eind voor ons werkelijke vertrekpunt. Kom dus bij voorkeur niet op vrijdag (na sluitingstijd) aan, want dan kun je pas zaterdag vertrekken, kom je niet verder dan Haukeli en kun je pas zondagmiddag vertrekken vanaf de hut.

Overigens is alle moeite meer dan waard, want het gebied is onwaarschijnlijk mooi en de mensen zijn geweldig symphatiek (m.u.v. de mutsige bussen-mevrouw) Je kunt het beste vanuit het zuiden beginnen (Haukeliseter bijv.) want hoewel mooi is het daar ook het saaist. Eigenlijk alleen sneeuw, en rotsen met water eroverheen. Erg indrukwekkend maar na een paar dagen wordt het eentonig. Na Litlos (geweldige hut waar je, als je zoals wij om 22:00, laat aankomt nog zonder probleem een volledige driegangen maaltijd aangeboden krijgt)
wordt het veel gevarieerder (meer groen, meer hoogteverschillen, prachtige dalen en op het eind (bij Kinsarvik) een gruwelijk grote waterval.

Wandelse!

André
 
Te laat voor jou maar wellicht handig voor anderen om te weten: in Noorwegen wordt Renset Bensin verkocht. Dat is vergelijkbaar met coleman fuel. Het wordt in Oslo verkocht bij de DNT-winkel en bij Intersport (weg heet geloof ik Grensen). De DNT-winkel en de Intersport liggen redelijk dicht bij elkaar, ongeveer 5 minuten lopen. Tegenover de DNT-winkel is ook een sportzaak XXL en daar wordt in de kelder ook outdoor spullen verkocht. Misschien wordt daar ook Renset bensin verkocht.

De DNT-winkel ligt op loopafstand van het station (naar schatting 10 minuten lopen)

In Geilo (enkele stations voor Finse) is ook een intersport winkel waar ook Renset Bensin wordt verkocht. Deze is nog geen 5 minuten lopen vanaf station.

Schijnbaar wordt dus in Noorwegen nu volop schone brandstof verkocht. Bij eerdere vakanties liepen wij ook tegen het probleem op dat wij Coleman fuel brandstof konden vinden en daarom dus maar op lampenolie stookten. Gelukkig is dat nu opgelost.

Groeten,

Edwin
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan