Benzine = vies.


Status
Niet open voor verdere reacties.
[laatste wijziging op 06-07-02 om 00:21]Goed, ik heb dus nu een Whisperlight, ik probeer het ding uit, fikt als een tierelier, eerlijk is eerlijk, maar, twee dingen: sudderstandje ho maar (zelfs het laagste standje is te heet voor een fatsoenlijke pannenkoek) en bij het monteren en demonteren van het ding krijg ik benzine over mijn handen. Niet veel, maar toch... En da's vies! Stinkt. Bah. Doe ik nou wat verkeerd of hebben jullie dat ook?

Groets, Rob (Gas, wat IS het toch lekker koken!).

Aanvulling: DRIE dingen. Whisper betekend toch fluisteren op zijn Engels? Niet dus, WAT een takkeherrie maakt dat ding.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Tja Rob, het is waar, benzinebranders vergen een heel andere aanpak dan gas.
Ik heb ook net weer een nieuwe brander en de eerste paar keer is het knoeien, vingers verbranden en meer van dat soort dingen.
Het grootste gemak is voornamelijk het heel snel water aan de kook kunt krijgen, en de makkelijke manier om brandstof mee te nemen.
Gewoon nog even blijven proberen, en nooit in je tentje!
Rob
 
Rob.

Het is erg wennen zo'n nieuwe brander maar na een hoop branduren krijg je er vast wel gevoel voor.
Elke brander is uniek en je zult merken dat je er na verloop van tijd toch een redelijke sudderstand uit zult krijgen.
Niet helemaal optimaal, oke maar even oefenen.
Verder wat die gemorste benzine betreft.
Ik laat mijn brander altijd even uitbranden totdat er een gele vlam ontstaat.
Dan blaas ik hem uit zodat er niet extra roet ontstaat en dan is meestal ook de meeste benzine uit de leiding.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
Weet je wat het is? Ik heb gekookt op zo'n beetje alles wat maar branden wil, maanden achter elkaar op een ouwe primus van koper in Namibie die petroleum zoop, op dikke parafinebranders, noem maar op, dus ik zou toch onderhand moeten weten hoe ik er mee om moet gaan, met die dingen. Maar, afgezien van de goedkopere brandstof, ik bemerk alleen maar nadelen aan benzine/petroleum/ed branders. Het stinkt, is lastig aan te steken, best wel een tikkie gevaarlijk, slecht te regelen qua vlam en eigenlijk loodzwaar. Onder de minus 10 en hoog in de bergen, okee, maar mijn Whisperlight gaat lekker de kast in, MSR maakt gelukkig ook Dragonflies....

Groets, Rob (Die zijn fluisterlicht gewonnen heeft in een prijsvraag, om vragen te voorkomen betreffende de reden van aanschaf als ik het toch niks vind :7 ).
 
Hoi Rob,

Ik heb wel eens een d'oude Whisperlight (10 of 12 jaar oud) van mijn broer geleend en die heeft inderdaad een waardeloze sudderstand. Eigenlijk kan je kiezen tussen snel of langzaam je vlees verkolen.
En inderdaad, ondanks zijn naam maakt-ie ook genoeg herrie om je op vliegbasis Gilze-Rijen te wanen.
Dat sudderprobleem heb ik opgelost door gewoon een Optimus Nova te kopen die wel heel laag gezet kan worden, maar voor de rest, tja, aan benzine zit nou eenmaal een luchtje....

Groetz,
Dennis
- weet je wat vies is: babyluiers -
 
Hey Rob..

Voor het gemak, de snelheid en het gewicht gebruik ik ook bijna altijd gas. Zeker sinds de Iso-butaan gemeengoed is geworden. Als sneeuwsmelter blijft een benzinebrander echter onovertroffen (tenzij je je sneeuw wilt sudderen natuurlijk).
Geklieder met m'n 'fluisterlicht' voorkom ik door een klein katoenen lapje mee te nemen met de kookstuff. Met dat lapje vang ik de druppel benzine op die bij het losmaken van het slangetje tevoorschijn komt. Roet veeg ik af aan hetzelfde lapje.
De fles laat ik onder druk tot hij leeg is. Dat kan soms gerust een jaar duren maar dat heeft nimmer tot problemen geleid. De meeste zooi ontstaat als je de fles wilt ontluchten of het pompje los wilt draaien. Uiteindelijk is bijvullen onvermijdelijk natuurlijk en ja.. zelfs thuis is dat een beetje geklieder.

:7
martin
-Gas rules!
 
Aaah,

Wat ben ik toch blij met mijn Trangia. Da's pas echt fluisterstil. Dat eerste kopje koffie 's ochtends is heerlijk relaxed, vanuit de slaapzak, in plaats van dat ik me op Schiphol waan.

Bovendien een brandstof die ik niet gevaarlijk vind. Als ik eens wat mors, dan stink ik geen uren lang, en bovendien doe ik niet aan milieuvervuiling als ik eens wat op de grond mors. Het duurt wat langer voordat mijn water aan de kook is, maar sudderen gaat prima. Als het vriest is spiritus wat moeilijk aan te steken, maar even het brandertje + spiritus vijf minuutjes in de broekzak en het geheel is genoeg opgewarmd om probleemloos te branden.

Alcoholbranders zijn faantaastisch!

Frank

... nooit meer zo'n instabiel gasding of zo'n stinkende herriebak op benzine...
 
RE: Alcohol =lekker

Ik moet zeggen dat ik maar weinig ervaring met de Trangia heb, en dat was ooit eens in de Tropen.
Daar gebruikten we een hele grote, werkte ook prima allemaal. Weet jij of er ook (hele) kleintjes op de markt zijn? Misschien dat ik me er dan ook eens aan waag.
Rob

"Echt lichtgewicht kamperen??
VISA!!"

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Alcohol =lekker

Rob,

Degene die een tijdje geleden in 'In de kijker' stond is errug klein. Althans, als je niet de hele standaard meeneemt. En dat hoeft ook niet als je (met bijvoorbeeld een metalen kleerhanger) een standaard hebt gemaakt voor de pannen. Ook stenen kunnen goed dienen als standaard voor de pannen. Wel zo stabiel mogelijk maken natuurlijk :)

Raymond
 
Hoe zit dat eigenlijk met de beschikbaarheid van spiritus/alcohol?
Ik was in '97 in Ierland en daar kon je toen spiritus alleen voor woekerprijzen (2 pond / liter of zo) bij de apotheek krijgen. Gewone winkels verkochten het niet omdat ze bang zijn dat de Ieren het voor consumptie gebruiken. Hoe is dat in andere landen??

Groetz,
Dennis
 
RE: Alcohol =lekker

Kijk, daar krijg ik het nu warm van!
Bedankt Rob, dit gaat zeker op de "Ontzettend hard nodig, al doe ik het al jaren zonder" lijst. Lijkt me een ideaal dingetje voor mijn langere solo wandelingen.


"Echt lichtgewicht kamperen??
VISA!!"

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Cuba, 1980: 1 liter spiritus 7 Peso (Toen ongeveer 14 dollar wissel), 1 liter geweldige rum: 0,40 Peso.... WAT een land!

Begin jaren 80 was de spritus ook laaiend duur in Zuid-Afrika, zelfde reden als in Ierland denk ik.

Groets, Rob. (En die sigaren..... Heerlijk! :9 )
 
RE: Alcohol =lekker

Gister het setje eens uitgeprobeert, en gewogen. Het totaalgewicht van het trangia set is iets meer dan mij coleman peak + twee oude pannetjes+deksel. Dit ligt inderdaad voornamelijk aan het windscherm/standaard. Zal je kleerhanger-tip eens proberen Raymond!

Heb trouwens ook een esbit brandertje, ook een uitdaging hier eens op te koken.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan