[TE KOOP GEVRAAGD] Benzinebrander


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

FF nieuwsgierig waarom perse een benzinebrander? Ik heb wel een idee maar ff checken. En er zijn voor doorzetters ook alternatieven met gas, spiritus of gewoon hout
 
Ik ben denk ik wel een doorzetter maar ik heb geen zin in geklooi bij -15, zeker niet als ik honger heb. :p Benzine is voor mij de meest betrouwbare brandstof in de winter. Of is dit inmiddels achterhaald?
 
toch wel voor een stuk achterhaald.
Verkrijgbaarheid ter plaatse is een heel belangrijke om een keuze te maken. Benzine vind je overal. Hij brandt bij de meest koude temperaturen. keerzijde is dat de brander meer onderhoud vraagt, zwaarder is dan een gasbrander. Een gasbrander met een geschikt mengsel (isobutaan en propaan/vermijd butaan) werkend met "omgekeerd blik" (waar de brandstofleiding door de vlam loopt) kan ook goed overweg met koude temperaturen en als de omgekeerde gasbus nog eens in de buurt van de branderkop wordt gezet helpt dat om de temperatuur van het gas te verhogen. (zie grafiek in onderstaande link) Hoe hoger je staat hoe meer gasdruk. Verkrijgbaarheid is soms een probleem. voordeel is dat hij amper onderhoud vraagt en de lichtste optie is. http://hikingadvisor.be/2018/01/12/kooksystemen/
Ivo (gas-fan)
 
Inderdaad wat Ivo schrijft over gas is het alternatief wat ik ook in mijn hoofd had.
Met spiritus kan je ook prima uit de voeten. Kwestie van wat spiritus voorverwarmen. Dat kan in een flesje op het lichaam. Of met een zogenaamde lont of iets wat een lont vervangt. Ik deed het altijd met vloeipapiertjes (rolletje maken en rechtop in de cup steken en papier aansteken. Tegenwoordig heb ik een reepje carbonfelt

Benzine brander is uiteraard ook lekker makkelijk. Maar ook zoals Ivo scghreef hij moet goed onderhouden zijn om betrouwbaar te blijven en juiste vetten gebruikt voor pompsysteem (dat het niet bevriest of korrelig wordt). Plastic onderdelen kunnen vorst gevoelig zijn (brosser worden) check dus goed ervaringen van de brander in extreme koude (oude MSR pompsystemen waren in de oude tijd nogal berucht op breken in extreme koude)
 
Hmmm interessant. Even wat achtergrond info: ieder jaar maak ik een wintertrekking van een week in de Vercors, Vogezen etc. Hier kan het soms flink koud zijn en ik zoek een brander die onvoorwaardelijk werkt om sneeuw te smelten en water te koken. Vooralsnog gebruik ik ieder jaar de bezinebrander van een vriend en dat bevalt goed. Al sta ik natuurlijk open voor lichtere alternatieven.

Werkt zo'n op zijn kop gasblik net zo onvoorwaardelijk als een bezinebrander? En is het te doen een hoeveelheid gas mee te nemen die equivalent is aan 1,5 liter bezine? Blijf je na een paar dagen niet zitten met een half vol blik waar amper nog power in zit?
 
Je kan de calorische waarden van verschillende brandstoffen opzoeken en vergelijken. Benzine scoort iets beter dan gas. (bv https://h2tools.org/hyarc/calculator-tools/lower-and-higher-heating-values-fuels) Alcohol heeft een lagere energie inhoud en daarom, naast zijn traagheid ed niet geschikt voor smelten van sneeuw. Ik reken voor mezelf 30 gr gas om 1kg diepvriesijs aan de kook te brengen. 15 gr om alles te smelten en dan nog eens 15gr om die liter aan de kook te krijgen. 1,5liter benzine zal ruw geschat overeen komen met 3 blikken 450gr gas. Benzineverbruik is altijd wat hoger ivm voorverwarmen en rest die verbrand moet worden. Ik heb er 5 wintertochten op zitten in lapland. allemaal met gas (bv https://ivovanmontfort.blogspot.com/2017/03/verslag-sarek-4.html)
Als je met een halfvol blik blijft zitten tijdens de winter heb je waarschijnlijk de branderkop bovenop de canister geschroefd ipv met omgekeerd blik te werken. Eerst verbranden de vluchtige isobutaan en propaan. De gebruiker denkt dan dat het goed zit maar de ellende begint wanneer zo goed als alle propaan en isobutaan is opgestookt en enkel nog de butaan over blijft (bekijk de samenstelling van het gas). Omdat het vriest kan de butaan niet verdampen en blijft werkloos achter (tenzij je hem bv met zijn voeten in een bak water zet maar dat soort geknutsel kan je beter vermijden). Met de "omgekeerde blik" methode duwt het vluchtige isobutaan en propaan de vloeistof naar buiten(butaan) die uiteindelijk expandeert en wordt opgewarmd door de vlam om dan als gas door de sproeier te gaan. Bij een benzinebrander is het eigen pompwerk de motor om de vloeistof richting sproeier te duwen maar ook hier moet er worden voorverwarmd om de vloeistof te laten verdampen. De primusgasbrander hierboven getoond in het filmpje is geen handige omdat de regelknop fout staat.
 
Klinkt goed! Wist niet dat die op zijn kop methode zo goed werkte. Als nadelen zie ik een hoger pakvolume en prijs van het gas op lange termijn. Ik zal me er eens in verdieping, bedankt voor jullie tips.

Blijf gerust uw branders aanbieden! :)
 
Dat soort kreten van Coleman brengt onwetenden in de problemen. Blijf weg van gasbussen met butaan in(iso-butaan doet beter zijn werk) wanneer je met een staande brander werkt. Bij -27°C ga je je bus nooit leeg krijgen.
 
Bij zulke temperaturen zal ik nooit gas adviseren. Dat is leuk tot een paar graden onder nul.

Ik neem bij voorkeur de XGK mee. Als je bovendien een pan met flux ring gebruikt (bv. Primus EtaPower) heb je een snel en zuinig kooksysteem. Ik heb zelf een brandstof reductie van 50% gemeten.
 
Voor echt veel sneeuw smelten neig ik ook naar een benzinebrander. En wat Hyz schrijft zo'n fluxring doet wonderen! (ook bij gas).

Waarom een benzinebrander? De hogere calorische waarde inderdaad. Maar nogmaals zorg voor een goed onderhouden brander in die kou!
 
Ik heb zojuist een Alpkit Koro aangeschaft; een gas-op-zijn-kop brander dus! Goedkoper, lichter, minder gedoe, althans dat hopen we dan!

Allen bedankt voor jullie bijdrage!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan