Beren in het bos


Das wat anders dan vrouwen in het bos, of niet?

Enfin, ik ben net een paar daagjes wezen stappen in Slovenie. Wandelen wel te verstaan, niet uitgaan. En ook deze keer was in me uppie.

Een paar dagen geleden lag ik in mijn bivakzak op een suf plekje in het bos, waar ik moest overnachten omdat het te donker was om een mooier plekje (iets met uitzicht) te vinden. Al voordat ik de bivakzak had uitgerold had ik niet veel zin om daar te slapen, maar goed, wat kan er in het bos nou gebeuren?

Ware het niet dat er in Slovenie beren zitten. Veel beren. Zoveel beren zelfs dat ze ze exporteren en bij onze webmaster in de achtertuin uitzetten.

Terwijl ik daar zo als mensleijke burito lag te slapen hoorde ik ineens een groot beest in het bos naast me. Geen idee wat het was, maar aangezien deze plek op de kaart werd aangeduid als Medvedih ?elo, wat zoveel betekend als Beer Voorhoofd, vraag je het toch af. En ik moet toegeven dat ook ik als 'stoere' kerel best bang was.

'Het' kwam gelukkig niet kijken en ik ging verder met mijn impressie van een burito. Tot ik later die nacht weer iets in het bos hoorde. Dit maal vergezeld van geluiden die ik aan een zwijn ofzo toedien. Nu kunnen zwijnen ook bijten, maar toch krijg ik liever bezoek van een zwijn dan van meneer medved.

Nu zijn er genoeg tips te vinden over wat je moet doen om een close encounter met bruno te vermijden en daarnaast is bruno in Europa over het algemeen bang voor mensen en gaat'ie liever een blokje om als hij/zij me ruikt dan dat'ie op bezoek komt, maar toch. Wat doe je als je opkijkt vanuit je bivi of vanonder de tarp en je ziet bruno? Of als je bruno op het wandelpad tegenkomt? En dan bedoel ik niet gillen of in je broek poepen.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Wat ik in ieder geval weet is dat je niet weg moet rennen. Wat je dan wel moet doen geen idee, langzaam achteruit lopen terwijl je Bruno aan blijft kijken? Een Dazer?

verder je eten ver van je slaapplek bewaren en hoog opgeknoopt, dat helpt ook tegen zwijnen die door je tent heen willen rennen.
 
Eins,

Wij waren afgelopen week in Slowakije en zagen daar ook redelijk wat beren sporen en uitwerpselen. Onze gids had ons instructie gegeven over wat te doen: wegkijken en langzaam achteruit lopen. Wel vanuit je ooghoek in de gaten houden of de beer begrijpt dat je het allemaal niet zo slecht bedoelde en er dus geen bedreiging vormt.

Mocht de beer wel besluiten om aan te valen (zoals de gids aanduidde: als je in zijn 'persoonlijke zone' was gekomen), dan kun je eigenlijk alleen maar hopen op het beste. Rennen is nagenoeg geen optie, terugvechten eigenlijk ook niet. Het kwam er eigenlijk op neer dat alle goede tips die over het algemeen voor dergelijke aanvallen worden gegeven in theorie allemaal leuk zijn, maar in de praktijk volledig voorbij gaan aan het feit dat er meer dan 200 kilo geweld op je afkomt rennen en je dus gewoon in je broek staat te schijten van angst. En gelukkig blijft het in nagenoeg alle gevallen bij een schijnaanval. In de andere gevallen kom je in de krant: ofwel als pechvogel ofwel als enorme geluksvogel :)

Raymond
- had liever in de verte Bruno wel gezien, maar toch...
 
Beren, zeker die in Slovenië, zullen over het algemeen mensen vermijden. Als je kampeert in berengebied is het meestal verstandig om op afstand van je eten te slapen. Bij voorkeur moet je de zak met eten in een boom hangen. Beren zullen geneigd zijn de mensengeur te vermijden maar de geur van eten kan wel eens nét iets te verleidelijk worden. Ook tandpasta is een zéér verleidelijke geur voor beren. Zeker in deze tijd van het jaar waar de beren zich voorbereiden op de winterslaap en nog even een zo groot mogelijke vetreserve willen opbouwen moet je een beetje oppassen.

Als je toch een beer tegen komt is het motto "rustig blijven", bij voorkeur gaan praten. De menselijke stem is vreemd voor een beer. In ieder geval niet hard wegrennen! Het beste kan je met je gezicht naar de beer al pratend rustig achteruit lopen. Een beer zal in de regel pas aanvallen als hij of zij zich bedreigd voelt. In 9 van de 10 gevallen is het dan nog een scheinaanval. Als je toch wordt aangevallen is het enige redmiddel je proberen 'dood te houden'. Maar ja, probeer dat maar eens met berentanden en klauwen in je lijf.

De enige serieuze ongevallen met beren in Slovenië zijn 2 gevallen waar iemand met een hond in het bos liep. Die hond heeft waarschijnlijk een berin met jongen overvallen waarop de berin de aanval koos. De hond rende vervolgens met zijn staart tussen de benen rechtstreeks terug naar zijn baas...met de berin op de hielen. Tsja.

Ik hoop al jaren in Slovenië een beer tegen het lijf te lopen en het is nog steeds niet gelukt :-( In Kamchatka wel! En dat heb ik ook zonder problemen overleefd :)

Joost
 
wat ik er eens van gehoord heb,tegen een zwarte beer veel lawaai maken,bij een grizzly juist niet,daar moet je je aan onderwerpen.

al met al zou ik het waarschijnlijk besterven van de angst en als aan de grond genageld staan.

grtz,jurgen.
 
In Europa leven bruine beren, wat een kleiner familielid van de Grizzly is. Heel veel lawaai maken moet je niet doen, dit kan voor een beer bedreigend overkomen.

Rustig praten kan wel helpen. Dit is nogal vreemd gedrag voor een ´prooidier´ wat een beer wat onzeker kan maken en kan doen besluiten toch maar niet aan te vallen.
 
>Wij waren afgelopen week in Slowakije en zagen daar ook
>redelijk wat beren sporen en uitwerpselen. Onze gids had ons
>instructie gegeven over wat te doen: wegkijken en langzaam
>achteruit lopen. Wel vanuit je ooghoek in de gaten houden of
>de beer begrijpt dat je het allemaal niet zo slecht bedoelde
>en er dus geen bedreiging vormt.

Met als aanvulling, dat wanneer je tevoren sprak, je nu ook weer gewoon moet praten, bazel maar wat zodat Bruno hoort dat je je verwijdert en moest de beer toch aanvallen en je bevindt je op een helling, ren dan altijd met de hoogtelijn weg. Beren zijn sneller dan mensen en halen je bergop en bergaf sowieso in, maar omdat de heupen 'vast'zitten, lopen ze niet graag op dezelfde hoogte langs een schuine helling.
 
>....maar in de praktijk volledig voorbij gaan aan het
>feit dat er meer dan 200 kilo geweld op je afkomt rennen en je
>dus gewoon in je broek staat te schijten van angst.

Tja dat was dus eigenlijk ook de oplossing die ik bedacht had als bruno op me af zo komen: in mijn broek poepen, maar ik vraag me af hoe nuttig deze actie is om als gelukvogel in de krant te komen.

En de tips van niet bij je eten slapen en niet bij je kamp tandenpoetsen wist ik al. Maar dit is om te voorkomen dat bruno in je buurt komt, maar is nog geen garantie dat'ie dat stiekum toch niet doet. Maar ja, als je al op 17:30 in de bivakzak ligt en je om 19:30 besluit eten te eten vanuit je bivi omdat het koud is schend je dus de 'regels'.

En dan de tips over vechten of je dood houden: Er zijn meerdere typen beer: zwart, bruin, grizzly en ijs. Bij die laatste MOET je hem doodschieten omdat die je echt komt opeten, maar die zijn er niet zo veel in Slovenie. Het type dat ze hier schijnen te hebben is bruin, maar herken ik het type beer op het moment dat ik daar in mijn broek sta te poepen? Ik denk het niet.

Uiteindelijk heb ik meneer medved nog nooit in het wild gezien en is die kans natuurlijk ook klein omdat'ie zelf ook liever niet met mij in contact komt, maar toch.... Wat doe je als je 's nachts bruno richting je kamp ziet snuffelen? Foto's maken? Pepperspray spuiten?

Een Sloveen vertelde mij dat ik me zo groot mogelijk moet maken. Dit gecombineerd met rustig weglopen lijkt me wel wat. En daarna proberen om mijn hartslag weer in een niet-levens-bedrijgend ritme te krijgen.

Eins

Vind het wel jammer dat'ie vannacht in het hotel en niet net als gister boven op de berg heeft geslapen, want nu ligt er wel sneeuw!
 
En dan nog iets. Op een hond na heeft een beer het sterkste reukorgaan (dacht ik). Ik heb weleens gehoord dat een beer me een (meerdere?) dagen nadat ik ergens langs ben gelopen nog steeds kan ruiken.

Stel nu dat ik braaf een uur voordat ik kamp maak heb gekookt/gegeten, dus een paar km verderop. 100 m voor mijn kamp hang ik mijn eten in een boom en 100 meter van die boom ga ik dus kamperen. Volgens mij is het een complete ilussie om te denken dat ik, mijn handen, mijn rugzak en alles om me heen niet besmet is met de geur van mijn eten. Dat ruiken wij dan wel niet, maar meneer medved toch zeker wel?

Is ver kamperen van je zak eten niet gewoon een valse veiligheid? Of zou het feit dat de geur daar intenser is bruno daar naar toe leiden zodat ik buiten zijn comfort zone blijf?

Eins
 
Ik wilde net eens vragen: wanneer is het laatste geverifieerde geval geregistreerd waar een beer in Europa "spontaan" een mens heeft aangevallen?
Dus niet om jongen te beschermen of na aangeschoten te zijn?


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ik heb nog niet van zo'n geval gehoord in Europa.

De amerikaanse Grizzly wil nog wel eens, al is het heel zeldzaam, een mens als prooidier aanvallen. In Europa is zoiets volgens mij al een héle tijd niet voorgekomen.

Joost
 
Heb het een keer meegemaakt in canada een bruine beer paar meter voor me slaapzak langslipe. Blijven liggen in je 'burrito' is idd wat ik deed daarna wel direct naar de buren gelopen welke stukje verderop kampeerden en me spullen maar daar opnieuw opgezet.
Bleek volgende morgen dat ie op zoek was naar die ene pinda die was vergeten in de foodlockers te stoppen en daarna vrolijk verder liep. Gelukkig alleen een beschadigde rugzak met 'n jaap van berenpoot erin eraan overgehouden.

Wat daar aangaven aan voorzorgsmaatregelen was idd wat hierboven gezegd is door Joost.

Stephan
 
Hmmm ik denk dat Bruno best wel kan ruiken wat je gegeten hebt maar bovenal blijf je een mens en dat zal Bruno zeker ook ruiken. En mensen vind Bruno niet fijn, die zijn gevaarlijk ook al hebben ze gegeten. Bruno vind mensen niet leuk, ze zijn bedreigend voor zijn soort en hij blijft daar het liefst een eind uit de buurt anders zag je ze wel vaker...

Een zak met eten echter is uiteraard wel heel erg interessant, zo'n zak doet niets terug. En daar heb je nu net het dubio punt voor Bruno, hij ruikt voorraad eten en mens die gegeten heeft. Ik denk dat het honger gevoel en de mogelijkheid om elders aan voedsel te kunnen komen van doorslaggevend belang zijn. Wil je het risico minimaliseren dat Bruno toch besluit voor je voorraad te gaan in jouw nabijheid dan kan je die voorraad eten beter maar een stukje verder op bewaren.
 
Wij zijn van de zomer in Alaska op Katmai geweest om naar Grizzly beren te gaan kijken, ze kwamen daar erg dichtbij en daar werd ons verteld ze gewoon te behandelen als je met een hond zou doen. Groot maken (dus met elkaar en naast elkaar gaan staan), blijf de beesten aan kijken en loop niet weg. Een beer is nieuwgierig en wanneer je wegloopt komt hij juist dichterbij om te kijken en als je gaat rennen dan wil hij graag tikkertje spelen. Echter aan het eind van het spelletje kom je er als mens iets minder goed vanaf.
Overigens is een grizzly op z'n achterpoten geen bedreiging, hij wil het vaak wat beter zien of heeft jeuk aan z'n rug.
Over het algemeen zien ze je niet als bedreiging en ook niet als prooi dus loopt het allemaal wel los. Echter, soms werkt een beest wel eens niet mee.
Verder moet je ook de kleren die je aan hebt gehad met de BBQ of tijdens het koken in een zak op 100 meter van je tent/kamp bewaren, net als deo, lippen balm en andere spullen die ruiken.
Mocht je interesse hebben om foto's te zien van wat grizzly's, zie dan:
http://www.flickr.com/photos/iorusandbela/sets/72157622272649884/

en ik hoop dat we allemaal nog lang en vaak beren kunnen zien!

iorus
 
>Verder moet je ook de kleren die je aan hebt gehad met de BBQ
>of tijdens het koken in een zak op 100 meter van je tent/kamp
>bewaren, net als deo, lippen balm en andere spullen die
>ruiken.

Ja, alleen maken mijn kleren onderdeel uit van mijn slaap systeem. Dus de kleren die ik overdag aanheb tijdens het lopen zijn nodig om me 's nachts warm te houden. Had ik die in een zak gedaan, dan was ik echt echt niet blij geweest 's nachts met mijn 300 gram dons bij -2.

Eins
 
Ik vermoed dat jij alleen water kookt (droogvoer) dus dat zal met jouw kleding niet zo belangrijk zijn.;)
 
Dat vermoed jij goed. En daarna giet ik het op de maaltijd die ik zelf gekookt en gedroogd heb en eet ik altijd zeer smakelijk.

Maar dit neemt nog steeds niet weg dat ik ook mijn zak met eten open, erin grabbel om een maatijd te vinden, dat zakje open, vervolgens er een paar keer in roer en meerdere keren er een lepel in steek tijdens het eten, etc. Het lijkt me dat dit alles voldoende geur op mij overdraagt voor een beer om allemaal te ruiken als ik 100 meter verderop in bivi en eventueel onder de tarpt lig.

Chefkok Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ben dus ook net terug uit Slowakije (met omweg via Polen), maar wat onze gids ook nog zei dat je eten ergens anders verstoppen ook niet hoeft. De beren in europa zijn daar te wild voor in vergelijking met de "tamme"grizly beren in Amerika en zijn eerder bang voor mensen. Weglopen over de hoogte lijn was volgens hem een goede optie aangezien een beer makkelijker berg op of af gaat. Maar zoals andere al zeiden je moet eerst al blij zijn dat je een beer tegenkomt en niet alleen sporen en poep:)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan