Beren op je pad


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

Joop

Guest
Hoi, voor mijn hiking-vakantie heb ik ,mijn interesse laten vallen op een gebied waar beren en wolven leven , wie heeft hier ervaring mee , en hoe serieus moet je alle afraders nemen, of liever wie heeft tips om toch lekker deze vakantie door te kunnen zetten .
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

beertjes

Hola..

Ik heb er zelf geen ervaring mee hoor, maar ik lees regelmatig de 'Backpacker', een maandblad uit de USA, en daar gaat het weleens over beren.
Het belangrijkste is dat je je eten buiten je tent bewaart. Het liefst in speciale anti-beren-voedsel-containers (die bestaan!), die je hoog in een boom hijst. Ga je naar de Rockies, Alaska of Canada zijn deze bij de grote parken zeker te huur.
Beren komen dwars door je tent heen als ze alleen maar denken dat ze voedsel ruiken.
Als je dan bedenkt dat een volwassen Grizzly drieenhalve meter hoog kan worden kun je je voorstellen wat hij met je doet.
Mocht je toch een beer tegen het lijf lopen: Doe niets, blijf doodstil staan, vermijd oogkontakt en bid dat hij weggaat.
Valt hij je aan: Verweer je niet. Houdt je dood en blijf doodstil liggen. Als je je verweert wek je alleen maar zijn agressie op en wordt het alleen maar erger.
Er zijn mensen die dergelijke confrontaties op deze manier hebben overleefd.

doe ze de groeten...
:7

PS
aan deze publikatie kunnen overigens geen rechten noch garanties worden ontleend.
Als je wilt spelen met beren kun je uiteraard ook een heel groot geweer meenemen..
 
Beren in de laatste Backpacker

Hoi,

Toevallig staat er in de laatste BackPacker een artikel over beren. In het kort komt het op hetzelfde neer:

1. beren zijn nieuwsgierig
Als een beer een vreemde kleur ziet (beren kunnen kleuren onderscheiden) dan zal hij op verkenning gaan. Een gecamoufleerde tent is dus best een goed plan.

2. beren houden niet van vreemde geluiden, maar een bel doet ze niets.
Er zijn zogenaamde berenbellen te koop die je aan je rugzak hangt. Een beer hoort je dan aankomen en zou er dus in 99% van de gevallen vandoor moeten gaan. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat die bellen zoveel zijn gebruikt dat ze er eigenlijk helemaal niet meer naar luisteren en het amper opmerken. Breek je echter een takje, dan staan ze verstijfd en klaar om jou ('de rivaal') aan te vallen.

3. beren hebben goede ogen
Als je je tent op dat mooie open plekje hoog boven op een heuveltop neerzet heb je een schitteren uitzicht. Hou er echter rekening mee dat een beer je dan ook van verre kan zien en zoals gezegd zijn ze nieuwsgierig. Ze komen dus zeker even een bezoekje brengen...

Succes en kijk uit!

Raymond
 
RE: Site met meer info over beren

Ik zou eigenlijk graag willen weten of er mensen zijn met ervaringen in de Tatra en Karpaten , of reisverslagen van andere hikers .
Mijn vraag komt voort uit informatie van Poolse mensen die vertelde , wat tevens wordt bevestigt door literatuur en internet info , over aanwezigheid van beren en wolven in deze gebieden .
Ik laat me niet afschrikken , maar wil me wel voor bereiden .
 
de nieuwe Hoogtelijn

Hola..

De Tatra. Een trektocht door dit gebied staat beschreven in de laatste Hoogtelijn. Het maandblad van de NKBV.
Er word geen woord over beren gerept. Het zal dus waarschijnlijk wel meevallen.

dus
:7
 
Bellen & Bearspray: the truth! (RE: Beren in de laatste Backpacker)

Deze zomer gehoord van een bush guide in Alaska:

"Bears love bells and bearspray; the bells them it's dinner time and the spray spices up the human meat"

;-)

Groetjes,
Harry


>2. Er zijn zogenaamde berenbellen te koop
>die je aan je rugzak
>hangt. Een beer hoort je
>dan aankomen en zou er
>dus in 99% van de
>gevallen vandoor moeten gaan. Onderzoek
>heeft echter uitgewezen dat die
>bellen zoveel zijn gebruikt dat
>ze er eigenlijk helemaal niet
>meer naar luisteren en het
>amper opmerken.
 
RE: Site met meer info over beren

Heb ervaring in Tatra (1995). Geen last gehad van beren. Wel door gebied gelopen waar aan de sporen te zien (bomen) veel beren vertoefden. We (2 pers.) werden gewaarschuwd voor aanwezigheid van (mogelijk twee) beren waar men op aan het jagen was en daartoe op div. plaatsen vlees had neergelegd.
Beren in die (mensrijke) gebieden hebben al zoveel slechte ervaringen (...) met mensen dat ze eerder schuw zullen zijn dan je aan zullen vallen. Ik hoop natuurlijk voor je dat die beren het met die stelling eens zijn. Bedenk dat wat men ook schrijft of zegt: de beer bepaalt nog altijd zelf de spoort reactie. Een raad die ik nog niet hier heb gelezen: Als je oog in oog met een beer komt te staan, maak dan ("rustig") een zijdelingse beweging; wellicht sta je in de vluchtroute van de beer; weglopen heeft in ieder geval geen zin.
In het gevaar van wolven geloof ik niet zo. Teveel serieuse programma's gezien waarin de wolf echt goed belicht werd.
(Iemand ervaring met poema's? Dit i.v.m. tocht naar Patagonië in 2002)
 
Beste Joop,

Driemaal ben ik door de Canadese Rocky Mountains getrokken, met een klein groepje, rugzakken en tenten. Je krijgt vooraf een folder over beren. Het is belangrijk om te weten waar je ze kunt verwachten. Je moet buiten je tent koken, de wind moet vanaf je tent waaien, dus geen kooklucht in je tent.
Alles wat ruikt, ook crèmes e.d., moet in een reukdichte zak hoog boven in de boom worden gehangen. Niets mag in of in de buurt van je tent blijven.
Als je in een terrein loopt waar je dieren niet lang van tevoren ziet aankomen, dan moet je flink lawaai maken.Dan gaan ze wel weg want ze eten geen mensen.
Geef een beer bij een camping e.d. NOOIT TE ETEN. Dat kan je hand kosten. Al lijken ze nog zo tam, ga ze uit de weg.
Reis je met een auto en slaap je binnen, laat geen bagage op het dak van je auto, zeker niet met eten of toiletartikelen erin.
Als je toch een beer op je pad treft (ze houden van paden), blijf dan staan en ga eventueel langzaam achteruit.Laat duidelijk merken dat je niet dichterbij komt.
Beren kunnen in bomen klimmen en harder rennen dan een gelopperend paard. Dus ga niet hardlopen, want dan zullen ze op je jagen.
Een gewone beer doet doorgaans niets, maar pas op als ze jongen bij zich hebben. Kom niet dichterbij!!!!
Grizzleys zijn tamelijk onvoorspelbaar en kunnen aanvallen.
In de folder stond dat je, als een beer toch aanvalt, moet gaan liggen (op je buik geloof ik) en je dood houden. Ik weet niet of ik dat zou kunnen.
Wat wolven betreft, een collega wandelreis-begeleider van mij kwam in Turkije in de bergen eens een troep kennelijk hongerige wolven tegen. Als er niet een groepje jagers in de buurt was geweest,dan had hij het misschien niet overleefd.
Toch eten wolven bij voorkeur geen mensen maar klein gedierte. Dus als ze niet erg hongerig zijn, zijn ze niet gevaarlijk voor jou. Lees "Never Cry Wolf" van Farley Mowatt, voor jou misschien wel noodzakelijke lectuur.
Ik ben benieuwd waar je naartoe gaat. Wil je me dat eens mailen op yvonnehontele@hetnet.nl
Vriendelijke groeten van Yvonne
 
Wij gaan dus over 2 weken naar de canadese rockies. Een dag of 6 full time in de bush bush. Kheb van een kennis in Canada een boekje toegestuurd gekregen. Dat heet Backcountry Bear Basics. Heel makkelijk te lezen en je krijgt een helder beeld van het gedrag van beren. Het heeft voor mij een hele boel verhelderd. Hoop dat ik het straks ook na kan vertellen.

Ik vergelijk ze nu met katten. Zijn net zo nieuwsgierig en brutaal en als ze iets echt willen zorgen ze ook dat ze het krijgen. Het verschil met katten is dat ze een ietsiepietsie kleiner zijn en je ze een zet kan geven. Met beren is dat helaas een ander verhaal.

Kijk op http://shop.gorp.com/atbook/bookdet.asp?pf_id=G8322 Daar staat het te koop.

Over cougars weet ik alleen dat je (als ze je aanvallen) vooral terug moet vechten. Slaan, schoppen, etc. Kheb wel begrepen dat iemand van zn mountainbike was getrokken door zo'n cougar... Brrrr... Niet ongevaarlijk dus!

Maaike
 
Wolven

Wat wolven betreft, een collega wandelreis-begeleider van mij kwam in Turkije in de bergen eens een troep kennelijk hongerige wolven tegen. Als er niet een groepje jagers in de buurt was geweest,dan had hij het misschien niet overleefd.

Hmmm, dat zou dan het eerste officieel geregistreerde geval worden van mensen die door wolven worden opgegeten.
Ondanks alle verhalen en volksgeloof spreken de cijfers dit echt tegen!!!

Mijn tip is: maak wat lawaai en de kans dat je wat tegen komt is minimaal.
Kom je ze wel tegen: Neem foto's, video enz. enz, want een mooier dier dan een wolf zal je waarschijnlijk niet meer tegenkomen
Rob
 
Beste joop.

Zorg ervoor dat je tijdens je tocht laat weten dat je er aankomt bv beer bel onder aan je rugzak.
Probeer je voedsel hoog weg te hangen en als dat niet gaat leg de spullen onder steen en sla je tent ruim 100meter verder op van waar je hebt gegeten.
Slaap nooit waar je hebt gegeten altijd ruim 100meter uit de buurt
Ga nooit vissen en daarna lekker naar bedje want dan vraag je om problemen de geur van vis blijft lang bij je en in bear country is en blijft link hoe mooi het ook is om te vissen .
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan