beren, wolven en andere wilde dieren

  • Onderwerp starter Onderwerp starter winni
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
W

winni

Guest
Wij gaan binnenkort naar Zweden en Noorwegen op vakantie en we zouden graag daar in de bossen willen wandelen.
Nu is het zo dat wij 2 jaar geleden in Värmland op vakantie zijn geweest en ik toch een beetje bang ben geworden.Wij reden met de auto het bos in en vanuit de auto zagen we een iets liggen wat op een gewei leek. We zijn toen uit de auto gestapt om te gaan kijken wat het was. Zo liepen wij tussen de bomen en zagen we heel veel botten van elanden liggen. Ik ben terug naar het pad gelopen bij de auto, maar hoorde opeens vreemde geluiden aan de andere kant van het pad.Ik ben van angst in de auto gaan zitten.Mijn man en dochter bleven nog tussen de bomen lopen en zoeken en vonden nog een soort vel/wol wat leek op een schaap.Ik ben de auto niet meer uitgegaan en de volgende dag zijn we naar een roofdiercentrum gegaan en daar werd verteld dat er inderdaad beren rondlopen. Mijn man en dochter zijn later nog op elandensafari geweest en daarbij brachten ze een bezoek aan een schapenfarm. Die boer vertelde dus dat wanneer een beer een schaap aanvalt dat hij de buik openrijt en het enige wat overblijft is de wol en wat botten daarin.Ze hadden het eerst niet tegen mij willen vertellen, omdat ik zo bang was geweest in dat bos. Maar we zijn nog een keer terug gegaan naar dat bos en mijn man heeft dat vel omgedraaid en er zaten inderdaad botten in.Vlakbij vonden we ook nog een soort hol uitgegraven en daar lagen allemaal plukken haar.
Vanaf dat moment werd ik in ieder geval niet meer uitgelachen dat ik zo bang was geweest, maar het betekent wel dat ik niet zomaar de bossen indurf en al helemaal niet in Värmland.

Ook mijn man is toch iets voorzichtiger geworden en wil een alarmpistool kopen om een eventuele beer ofzo te verjagen.
Nu heb ik geinformeerd bij de politie(in Nederland)en die zeggen dat beren daar juist agressief van worden en zouden aanvallen.
Wat is jullie idee daarop? In Zweden wordt veel op elanden gejaagd en zou het knallen dan juist beren verjagen of zoals de politie zegt averechts werken? m.a.w. is het nu aan of af te raden?
(Het alarmpistool wat wij willen kopen valt niet onder de wapenwet)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja, zoveel mensen zoveel smaken, zoveel beren zoveel smaken.
Wat doe je als je je bedreigd voelt? Wat doet een beer als 'ie zich bedreigd voelt?
In Canada lag ik eens met een groep van 15 man/vrouw te slapen op een uitham van een meer. Een beer kwam 's avonds om een uur of 10 langs de berg naar beneden, dwars door alle takken enz. heen. Met een waarschuwingsschot is 'ie tijdelijk verjaagd. De volgende ochtend bleek dat 'ie wel degelijk in het kamp was geweest. Hij had 10m langs me gelopen.
Op zich niet iets om je zorgen over te maken. Ik lag immers "dood"stil te slapen. Als je echter in paniek raakt, is de reactie van de beer maar de vraag.
Toen ik een baby-beertje met mama op de foto wilde zetten was waarschijnlijk het ritselen van een plastic tasje waarin mijn fototoestel zat al voldoende om deze de andere kant op te laten bewegen. Helaas voor de foto, maar zeker bij een mama-met-kleine wellicht een beter verloop van het contact dan als ze zich hiervan niets hadden aangetrokken...
Een tochtgenoot was eerder die tocht oog-in-oog gekomen met een beer midden in een veld kraaiheidebessen. Beiden hebben ze het wereldrecord 300m sprint aangescherpt tot eenzame hoogte. Maar wel beiden de andere kant op. Wie weet wat de reactie geweest was van een andere beer?
Niemand.

Wat ik dus wil zeggen: het hangt erg af van persoon tot persoon en van beer tot beer.
Rustig blijven is vaak het beste. Zorgen dat de beer zich niet bedreigd voelt. Pepper-spray is om die reden een beter redmiddel dan een alarmpistool een verdrijfmiddel is.
Rustig achteruit lopen. Zorgen dat je ziet wat de beer doet. En mócht het ooit mis lijken te gaan, dan doodstil gaan liggen en je hoofd beschermen.
Het gebruik van een berenbel is soms wel en soms niet aan te raden.
In gebieden waar beren in het verleden verwend zijn door (de fouten van (andere)) mensen, is een berenbel voor de beren juist een signaal dat er voedsel te vinden is waar de bel is en jij bent.
In gebieden waar geen kip (en geen mens) komt, is zoiets wél te gebruiken: de beer kent het niet, en zal zeer, zeer waarschijnlijk eerst erg afwachtend/bang zijn en uit de buurt blijven.

En nu het allerbelangrijkste: GENIET van de vakantie!
 
Hoi

Heb al veel in Zweden gelopen, hoop elke keer op een Beer/Wolf/Lynx/Veelvraat, maar ben nog nooit verder gekomen als pootafdrukken (van zowel lynx als beer). Over het algemeen zijn deze dieren erg schuw en een stuk banger voor mensen als dat jij voor hem bent. Het schijnt zelfs dat de Scandinavische beren minder agressief zijn als de zuid Europese en Canadese beren (hoe dat zit, weet ik ook niet). Ik ben in ieder geval nooit bang geweest om erdoor in de problemen te raken.

Onderstaand citaat komt van de site van de Naturvårdsverket (iets als de Zweedse SBB/Natuurmonumenten):

"t is possible to come upon a bear while walking in forests in northern and central Sweden. However, the brown bear is a shy animal, so the chance of seeing one is not very great. Most often the bear will detect you first and retire into the forest. Statistics also show that the Scandinavian brown bear is not a dangerous animal. The most common outcome of encounters between people and bears is that the bear retires. But seven people have been injured by bears in Sweden over the last 20 years. Six of them were hunters. In five cases the bear was wounded or had been shot at. The last fatality in Sweden caused by a bear was in 1902, in another incident involving a wounded bear."

Kortom, de kans is wel erg klein dat jij de volgende wordt.

Ik heb verder geen ervaringen met bruine beren, wel met de witte variant. Die rennen over het algemeen hard weg als je met een alarm pistool in hun richting schiet. Maar die zijn ook een stuk minder van dat soort knallen gewend, dus weet niet of je die vergelijking mag trekken.

Maar zou me er toch niet al te druk over maken en gewoon lekker van je vakantie daar genieten.
Trouwens, je groot maken en veel kabaal maken (het liefst met een groepje) schijnt ook goed te werken. Dat zijn ze niet gewend, en daardoor zullen verreweg de meeste hard hollend weglopen van je.

Groeten, Arjen
 
Hoi

Vorig jaar ben ik in Finland geweest, toen werd er ook verteld dat er een rendier was aangevallen in het bos waar ik wilde gaan lopen/overnachten. Dit werd echter me streng afgeraden, toch ben ik gaan lopen in de hoop een beer te zien.
Zorg dat je voorbereid bent, verdiep je in de soorten die er rondlopen. Iedere berensoort reageert anders, waarmee je en ene beer wegjaagt, maak je de andere juist agressief mee.
Zorg vooral dat je GEEN eten in de buurt heb liggen!! Soms heb je kisten waar je je eten in kan stoppen. Is dit er niet, verzin dan een alternatief. Je kunt je eten bijvoorbeeld in een zak hoog aan een boomtak hangen op enige afstand van je tent/kamp.

Succes en groeten,
Joep
 
Hallo,
in je titel noem je ook nog wolven:
Wolven hoef je absoluut niet bang voor te zijn, ze zijn enorm schuw en zullen altijd proberen je te onwijken.
Een ontmoeting met een wilde wolf moet je niet bang voor zijn, daar moet je op hopen dat je zo'n bijzondere ontmoeting mag meemaken.
In diverse boeken komt ter sprake dat er niet een (1) officieel bekend geval is sinds 1900 waarin een gezonde wilde wolf doelbewust een mens heeft aangevallen om te doden (voedsel)
De enige echte menseneters zijn sommige haaiensoorten, en een aantal grote katachtigen , meestal solitair levende mannetjes. Hier hebben we het over Tijgers, Panters en misschien een enkele leeuw





Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi Winni,

Zowel in Canada, VS als Alaska met beren te maken gehad. Inderdaad vragen verschillende beren verschillende aanpak. Bij de een moet je inderdaad jezelf oprollen en 'dood' spelen als de beer toch dichtbij komt, bij de ander moet je juist terugvechten.
Bij alle beren geldt dat je ze vooral niet moet laten schrikken en je je niet als prooi moet gedragen.

Persoonlijk informeer ik altijd lokaal even wat er op dat moment bekend is over de beren en hun gedrag. De mensen ter plekke kunnen je het beste adviseren over welke berensoort er rondstruint en wat je zelf het beste kunt doen om een close encounter te voorkomen.

Ennuh... niet vergeten ff een foto te maken natuurlijk als het kan (uiteraard zonder flits, want daar schrikt Bruintje van)!

Veel plezier daar in t noorden!
Petra
 
Inderdaad afhankelijk waar je heen gaat, reageert elke (soort) beer anders, los van de andere loslopende dieren. Elanden zijn immmers ook niet te vertrouwen.

Qua beren zijn er in Scandinavie niet veel soorten, maar in Amerika en het Oosten reageren de verschillende soorten allen op een andere manier. Zeker in het paarseizoen en daarna met kleintjes zijn beren van nature beschermend, ongeacht de soort.

Dus alles zo gelezen, kan je concluderen, informeer bij VVV of bosbeheer in het land zelf welke dieren er leven en laat je door hen (vanuit Nederland) informeren via internet oid.

En dan..... kom uit de stad en geniet zoals de natuur bedoelt is!!
 
Als je een schapenboer vraagt over beren, krijg je de meest grote onzin-verhalen te horen. Vanoudsher hebben schapenboeren een hekel aan wolven, beren, veelvraten en alle andere predatoren waarvan ze geloven dat ze hun schapen opeten. Zie hiertoe de huidige protesten in de pyreneeen van lokale boeren tegen het uitzetten van beren. In de praktijk komt het slecht sporadisch voor dat beren schapen aanvallen. En als het wel eens gebeurd bestaan er goede schadevergoedingingen vanuit de overheid. Sterker, er bestaan EU-subsidies voor scandinavische boeren, wanneer ze wolven, arenden en beren met rust laten ipv preventief en illegaal te bejagen. De boer heeft dus een belang bij deze onzin-verhalen...
Een beer eet voor 80% bosbessen, mieren, paddestoelen, gras, blaadjes, kadevers etc.. alleen in barre tijden (voorjaar/eind van de winter) kan hij wel eens een jong elandje pakken. Maar dit ligt niet voor de hand voor een beer en is meer iets voor de veel snellere veelvraat (Wolverine) of Lynx.
Als men in Zweden/Finland op een plek meerdere elanden en -schapenkadavers vind is dit vaak mensenwerk, jagers danwel illegale stropers die aan het werk zijn geweest. Vergeet niet dat er jaarlijks 50.000-100.000 elanden worden geschoten legaal en illegaal. Vaak worden ter plekke bruikbare onderdelen uitgebeend en laat men het slachtafval achter. Van de rendierhoeders (Sami) is bekend dat ze in het bos slachten en daarna rendiergeweien en -botten achterlaten. Vooral voor raven en kleinere predatoren een welkome aanvulling op het menu. Ze gaan ermee slepen en verspreiden de botten door het hele bos.
Samengevat: Beren doden geen mensen en zelden andere zoogdieren,
mensen doden wel beren en alle andere dieren
 
Hoi,

Een collega van mij is zo bevoorrecht geweest dat hij een wolf van heel dichtbij heeft gezien in Zweden, op ongeveer 10 m afstand, vlakbij zijn tent. De wolf zag hem wel, maar was niet in hem geïnteresseerd.
Elanden heb ik zelf wel eens van redelijk dichtbij gezien (25-50 m). Er stond een mannetje tussen de bomen die mij wel zag, maar mij verder negeerde. Moeder met jong zag mij in eerste instantie niet. Toen ze mij later ontdekte, schrok ze en sprong ze weg. Voor moeders met jongen moet je wel uitkijken. Als een eland lastig wordt, kun je eventueel in een boom klimmen.
In gebieden met beren moet je op je hoede zijn en als je een beer ziet menselijk geluid maken en rustig achteruit lopen.
Als je naar Noorwegen gaat is de kans op ontmoetingen met beren en wolven nihil. Ze zijn hier bijna uitgeroeid... :-(
Volgens mij lopen er in scandinavië geen toeristen rond met alarmpistolen. Nergens voor nodig om in je auto te blijven.

Groetjes,

Linda
 
Leuk al die reacties! Wat ik vergeten ben te vermelden in mijn verhaal is dat wij altijd gaan wandelen met onze hond.
Het is maar een klein hondje, zit altijd aan de lijn, maar is wel heel dapper , maakt zich groot, gromt en blaft als ze iets ziet wat ze niet kent. (Maar het moet niet te dichtbij komen, want dan springt ze tegen ons op en wilt ze opgetild worden, de held)

Maar daarmee zou ze dus wel de aandacht trekken en dat vindt ik wel irritant of zou het juist zo zijn dat ze daarmee ander wild afschrikt?
In het roofdiercentrum in Värmland is ons toen verteld dat het niet vaak voorkomt dat je een beer tegenkomt, maar de mogelijkheid is er wel. In dat geval moet je je eigen voor "dood" houden en dat lukt dus niet met onze hond erbij!

Maar zou zo'n alarmpistool nu enig nut hebben (in het geval dat)of averechts werken?
 
Al is het alleen maar voor je idee.
Ik denk dat het nut heeft als het er echt op aan komt. (Afhankelijk van het soort wild, maar daar is in vorige mails al genoeg over gezegd, leer de dieren te herkennen!) Daarbij, alarmpistool is ook om aandacht te trekken van andere mensen!!

Kijk anders eens naar andere middelen. Geen idee of ultra-sound ook geschikt is voor roofdieren??
 
Het maakt voor mij niet uit waar ik heenga, ik heb altijd pepperspray bij mij. Handig voor alle soorten wild. Het mag dan wel niet, maar er zijn naar mijn mening ergere dingen die ook niet mogen en toch gebeuren.

Alarmpistool lijkt mij iets waarmee je meer problemen kunt krijgen dan een busje "deo". Stop deze gewoon bij je toiletspulletjes als je hem niet direct nodig hebt.

Succes en veel plezier
 
Zoals al eerder aangegeven kun je er vanuit gaan dat je geen groot wild (behalve rendieren en elanden) tegen zult komen. Die dieren hebben jou veel sneller door dan jij hun, en zijn behoorlijk schuw, dus zullen juist de andere kant opgaan in plaats van jou opzoeken.
Als je een hondje bij je hebt, zullen ze je alleen maar eerder doorhebben, dus alleen maar harder wegrennen. Geen van de dieren die jij noemt zijn op zoek naar problemen en eten al zeker geen mensen.

Ik heb ooit eens aan de Zweedse VVV gevraagd of het nuttig was om maatregelen tegen beren te treffen (eten in een boom hangen, iets van afweer mee), maar mij werd verzekerd dat dit echt niet nodig was. Ben daar ook nog nooit iemand tegen gekomen die dat wel had/deed.

Kortom (maar dat probeerde ik in m'n eerste mailtje ook al te zeggen), je maakt je zorgen om niks.

Groeten, Arjen
 
Hi,

zoals Arjen al aanhaald loop je een theretische kans dat je een wilde carnivoor tegen het lijf te lopen....

Sterker, een studiegenootte heeft onderzoek gedaan in scandinavie naar de Fjäl-Fräs (Gulo gulo) en heeft zelfs naar gezenderde exemplaren gezocht maar te vergeefs. Dus zelfs als je weet waar ze zich ophouden is het nog lastig om deze beesten te vinden. En ja als je der een halfjaar rondwandelt en je hebt geen van deze beesten Live mogen aanschouwen is het best bijzonder als je der eentje ziet. Ik hoop dus dat je een van deze grote beesten zal zien.

Succes.

Bas

ps. de veelvraat is schijnbaar een aanverwante van de in nederland levende melis melis of wel de das. Dat je het maar weet... ;D
 
Hi,

laat je niet afschrikken door een mogelijke ontmoeting. Zorg dat de hond aan de lijn blijft want anders zoekt hij het wild voor je op en dat wil je ook niet.

Maar ik wilde iets kwijt over pepperspray, naast het feit dat pepperspray illegaal is. Is het ook nog maar de vraag of het goed te gebruiken is. De actieradius van een gepeperde wolk is niet zo groot dus voor het juiste effect moet je afwachten tot de beer heeeel dichtbij is. Dat is een risico op zich.
Een ander risico is dat jij jezelf treft met de spay als je toevallig geen erg hebt in de windrichting. In dat geval heb jij (en met veel geluk ook de beer) rode ogen. En zie dan maar weg te komen in een omgeving dit je niet kent.

In Canada heb ik maar een methode toegepast, zorg dat je aanwezig bent (maak geluid) en de beren blijven weg. De enige beren die ik heb gezien was als ik stil op een boomstammetje zat te eten of te luieren. En ook dan geldt, lekker blijven zitten of heel rustig terugtrekken. Vechten kan altijd nog.

Ik neem nooit iets mee, ik probeer ze gewoon niet te lokken. Ik gebruik zo'n waterdichte zak (kanoshop/beversport) om het eten en het afval in te bewaren en hang die liefst 100 meter bij mijn kamp vandaan in een boom.

Veel plezier.
 
>Hi,
>>In Canada heb ik maar een methode toegepast, zorg dat je
>aanwezig bent (maak geluid) en de beren blijven weg. De enige
>beren die ik heb gezien was als ik stil op een boomstammetje
>zat te eten of te luieren. En ook dan geldt, lekker blijven
>zitten of heel rustig terugtrekken. Vechten kan altijd nog.
>
>Veel plezier.

Helaas zijn er in Canada ook welbekende en populaire NP's. In deze parken komen de beren juist op je af als je je aanwezigheid bekend maakt. Aanwezige mensen hebben immers voedsel bij. Dat hebben de daar aanwezige schattige beertjes in de loop der jaren wel geleerd.

In minder populaire NP's is dit wellicht juist andersom, en gewoon middenin de natuur (waar de toeristenmassa niet komt) is dat laatste zeker het geval.

Mocht iemand dus ooit naar Canada gaan, informeer dan eerst bij de parkingang wat daar de stelregel is.
In Europa heb je geen last van beren, in Canada en de VS zijn zowel gevaarlijkere als ongevaarlijkere confrontaties mogelijk.

En zoals gezegd: pepperspray is geen afweermiddel, maar een redmiddel. Dat gebruik je dus inderdaad (zoals geschetst) alleen in uiterste nood. Vandaar dat het een redmiddel heet...
 
>....shit een beer! Waar zijn m'n toiletspullen? :P


....laten die nou net 100 meter van je kamp vandaan in de boom hangen, omdat de beren ook op het pepermuntluchtje van je tandpasta af kunnen komen..... x(

:7 :7

Cheers
Petra
-over 4 weken weer naar bearcountry........
 
Niet dat ik ooit een ervaring gehad heb met grote dieren, maar toen wij in zweden waren vonden wij inderdaad ook botten en schedels, ,'slachtafval' van mensen niet van wilde dieren. gelukkig ook enkele elanden 'live' gesport maar absoluut geen dieren. ik denk trouwens dat de lucht van de hond die dieren juist verjaagd.

Wat ik overigens de 'leukste' tip vond om te voorkomen dat er een beer op je afkomt is (voor de dames) "probeer niet te menstueren"!
Dat je er meer even aan denkt. Realiseer je ook wel dat allerlei luchtjes zoals deodorant e.d. ook niet echt natuurlijk zijn en een rare geurvlag afgeven.

Zoals al eerder vermeld ga ik in september naar Canada en eigenlijk hoop ik toch wel een beer te spotten, maar ik zal zeker checken wat we kunnen verwachten. Is een beetje vreemd als mijn zus in d'r rolstoel oog in oog komt te staan met een beer onderweg naar de toilet ruimte!:P
Ali
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voor beren hoef je in zweden echt totaal niet bang te zijn.
De kans dat je geraakt wordt door de bliksem en daarna de staats loterij wint is 10x groter

Ik heb zelf een aantal ontmoetingen gehad met beren in Alaksa en Canada die vele malen groter zijn en beren in zweden en ik heb me nog nooit bedreigd gevoelt. voor wolven hoef je al helemaal niet bang te zijn.

In zweden leven zo'n 300 beren meestal met zender.

als je echt heel bang bent en er geen enkel aan het toeval wil overlaten

loop met de wind mee
klap af en toe wanneer het zicht slecht (bochten en dichte begroeid)

dan is de kans op een zweedse beer 0,001 procent
en als je hem dan toch zou tegenkomen , rent de beer als een gek weg van jou...........

fijne vakantiex:D
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan