bergbeklimmer omgekomen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Nederlandse bergbeklimmer sterft na val in Alpen


(Novum) - Een 21-jarige Nederlandse bergbeklimmer is maandag in de Zwitserse Alpen om het leven gekomen, nadat hij tweehonderd meter naar beneden was gevallen. Dat meldt het Zwitserse persbureau SDA maandag.
Nederlandse bergbeklimmer sterft na val in Alpen

De man was met twee vrienden op weg naar het ruim tweeduizend meter hoge Biancograt, in het Bernina-massief. De man zou zich aan een steen hebben vastgehouden, die plotseling losliet. Hij zat niet vast aan een touw en bewandelde de reguliere weg.

De Nederlandse ambassade in Zwitserland noch het ministerie van Buitenlandse Zaken waren maandag bereikbaar om het gebeuren te bevestigen.

Ik hoorde het op de radio en legde eigenlijk de link naar de vierdaagse.
Zo te lezen nam deze persoon geen abnormale risico's tenzij de route zodanig was dat aangebonden wel noodzakelijk was.
Betekent het niet gewoon dat er soms ongelukken geberuen waaran niet s te doen is?

Ali
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja, treurig, en ik denk dat je laatste zin helemaal klopt. Je kunt nooit alle ongelukken voorkomen. Het is alleen jammer dat veel mensen dit niet kunnen/willen accepteren en altijd maar alles willen afzekeren door een hoop regeltjes die het leven niet leuker maken.... en vaak totaal onzinnig zijn.

Het grootste risico van leven (en de enige zekerheid die je hebt) is dood gaan. "Learn to live with it".

Groeten,

Harry
(die nog een stukje gaat motorrijden, over risico's gesproken ;-))
 
Ali,

Dit is inderdaad iets waar je weinig aan kunt doen. Een normaal route is over het algemeen redelijk eenvoudig, maar in dit geval kwam er kennelijk toch wat klauterwerk aan te pas. Als een route zo eenvoudig is dat je dat met je normale klimniveau makkelijk aankunt, bind je je inderdaad niet in. Snelheid is in alpine terrein van levensbelang: snelheid ís veiligheid.
Als je er te lang over doet (door je in te binden of overal te zekeren, ook waar dat eigenlijk niet echt nodig is) kan je in een lawine terecht komen, of een nachtje moeten bivakkeren. het is dus voortdurend overwegen en afwegen.

Die klimmers offerden dus een stuk marge op om snel te kunnen zijn. Helaas heeft die ene jongen daarbij verkeerd gegokt... Je kunt tenslotte nooit weten of een stuk rots dat daar al jaren vastzat niet ineens zal loslaten.
Net zoals je niet kunt weten of een gezond hart het niet ineens zal opgeven bij een zware inspanning zoals 50 km wandelen in de hitte.

Pieter
-gaat ook over 3 weken weer goed aan rotsen voelen of ze goed vastzitten voordat hij zich eraan ophijst...-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Volgens mij is de Biancograt hoog alpien en leidt naar de top van de Piz Bernina (4000 m en nog wat), ik dacht UIAA graad III dus zekeren noodzakelijk. In ieder geval zeeeeer ruim boven de 2000 meter.
Als dit klopt is er te veel risico genomen........

Jaap
 
Voor we hier weer (zoals zo vaak) alle conclusies trekken: we weten er helemaal niets over behalve 3 regels in een krantje....

Het is spijtig maar wat er ook gebeurd is? Ik weet het niet, dus oordeel ik niet.



Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ieder jaar komen er ruim 800 mensen om in het verkeer en dat zijn de laagste cijfers sinds jaren. Dat is allemaal sociaal geaccepteerd.
Komt er iemand om in de bergen, is het weer voorpagina nieuws.

Vaak gaan dingen goed, soms niet.

Zoals Rob zegt, zonder details en dan een mening creeren...Neh.
De pers is uit op sensatie.
Als er een motorrijder op zijn plaat gaat, hoor je er weinig van.

@Harry, misschien eens tijd om met Stokmans, Plas en ondergetekende eens een groepsrisico te nemen?

Peter.
 
even in reactie op Rob en Peter, ik geloof niet dat ik een mening probeerde te creeeren of dat er een (negatief) oordeel gegeven werd. Ik opper slechts de mogelijkheid dat het leven niet altijd 'safe' is ondanks een hoog gehalte aan maatregelen.
Dit vooral vanwege de 'hysterie' die uitgebroken is rond het aflasten van de 4 daagse en de mogelijke nalatigheid van de organisatie die ook blijkbaar ook voor schaduw en wind had moeten zorgen.}(

Overigens Peter als moterrijders zich uitleven op een klaverblad, dan wil daar nog wel eens wat over geschreven worden. Laats zag ik in zo'n programma zo'n stel rakkers, na de TT lekker scheuren, bleken het ongeveer bejaarden te zijn:P
Ali
 
Groepsrisico?

Nee dank je, in mijn eentje vorm ik al een gevaar (voornamelijk voor mezelf), laat staan in een groep! :+

Of was dat niet helemaal waar je op doelde? :)

Harry
 
Ali, ik had ook niet het idee dat je probeerde stemming te maken. Je vroeg je gewoon af of sommige dingen je gewoon overkomen.... En ja, dat is zo. Klein voorbeeld: binnen mijn niet-hiking-site kennissenkring is zo'n 6-7 jaar geleden een enthousiast bergbeklimmer/wandelaar overleden. Hoe? Door van een huishoudtrap te vallen nadat hij een tree had gemist, hij viel met zijn achterhoofd op de betonnenvloer, heeft nog 2-3 maanden in coma gelegen en is toen overleden. Hij was net getrouwd en had met zijn kersverse vrouw een nieuw huis gekocht, waar hij op de genoemde trap het plafond stond te witten. Voor iemand die niet zo lang daarvoor nog op de Gran Paradiso stond een lullige dood.
M.a.w.: sommige dingen overkomen je...je kan soms alle veiligheidsmaatregelen nemen en toch gaat het mis, of gruwelijke fouten maken en er mee weg komen...C'est la vie. Wel bij stilstaan, maar niet te lang, daar wordt je hééél erg depressief van....

Groetz,
Dennis
 
>even in reactie op Rob en Peter, ik geloof niet dat ik een
>mening probeerde te creeeren of dat er een (negatief) oordeel
>gegeven werd.

Ali, mijn reactie was niet naar jouw persoonlijk gericht, maar eerder op de beginnende reacties en het besef wat er nog zou kunnen komen aan reacties.
(Het tragische ongeval met de 4 doden in Spanje was een erg mooi voorbeeld van hoe de stuurlui aan de wal het allemaal wel weten: we hebben er allemaal, inclusief ik zelf, dagen over gediscusieerd hier en toen ik achteraf eens via een half betrokkene de echte versie hoorde, min of meer bevestigd door een documentaire op TV moest ik behoorlijk om onszelf lachen.












Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Het zal wat met oerend hard door de bocht te maken hebben :+

Pieter
-ook wel enthousiast na vanavond..-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Och er zullen toch altijd mensen dood gaan?

Dat is toch "t enige wat we allemaal eens moeten . . .

heeft eigenlijk geen relatie met bergsportm aleen jammer.
:o
 
Nou, dan mag je nog wel een keer achterop hoor :+ Groepsrisico: count me in :)

Maar overal zitten natuurlijk de nodige risico's aan vast. Ik zie zelf niet direct de link met de vierdaagse. Dat is een massaal georganiseerde tocht waarbij ik een hogere inschatting van de organisatie had gemaakt dan dat ze waargemaakt hebben. Maargoed, dat is geen discussie om hier te voeren.

In de bergen moet je soms risico's nemen om andere te voorkomen. Bijvoorbeeld een stuk snel, ongezekerd, passeren om er voor te zorgen dat je op tijd weer naar beneden kunt. Ik zeg niet dat dit hier het geval is, maar het zou kunnen. Het kan ook een inschattingsfout zijn. Die worden wel vaker gemaakt, maar vaak gaat het ook goed. Voor hetzelfde geld stap je op de terugweg, op een breed pad op een glade kei, ga je onderuit en donder je ook 200 meter naar beneden. Als je elk pad met daarnaast zo'n diepte moet gaan zekeren, blijf dan maar thuis... Die risico's horen er nou eenmaal bij.


Maar ik kreeg wel weer een naar gevoel in de buik toen ik het las ;(

Gr,
M

- Here goes nothing...
 
Hey,

Toch ff reageren met wat achtergrondinfo. Idd. tis verschrikkelijk wat er is gebeurd. Maar ook idd. de biancograat is hoogalpine terrein tot 4000+ en de biancograat normaalroute staat er bekent om bij aanhoudend mooi weer te veranderen in een pittige alpine onderneming. (lees: geen sneeuw/graat wandeling/klautering maar serieus klimwerk over blanc ijs wat alleen met ijsboren is af te zekeren en rots die vanwege de droogte zijn compactheid verliesd en snel afbreekt) Toch ff iets om bij stil te staan.

Verschrikkelijk..... 21 jaar


:-(
 
Off-topic:

Dennis,

Ik wordt niet gelukkig van jouw verhaal ... net getrouwd.... net huis gekocht ..... verven.... Kan ik me zekeren als ik straks ga behangen??

:)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan