bergervaring wat wil dit zeggen?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo allemaal

dit kan voor jullie dom klinken maar ik ga het toch maar vragen.
ik lees op vele plaatsen als je een eerste grote hike gaat doen dat je best de eerste maal met een gids(of organisatie) kunt gaan.
hij kan je vele punten over het bergleven meegeven,dit zal zonder twijfel waar zijn maar wat zijn die punten dan?
ik stel deze vraag omdat ik en mijn vrouw in de laatste week van mei een weekje in de pyreneeen gaan vertoeven in de omgeving van de ordessa vallei.
navigeren en kaartlezen in de ardennen is geen probleem voor mij in de normale weersomstandigheden, nog niet geprobeerd in echte dichte mist maar dat zou ook wel lukken maar het zou zeker iets langer kunnen duren eer ik een goed referentie punt vinden zal.
werk ook met hoogte meter deze knepen ken ik ook.
maar in welke andere problemen zou ik kunnen komen.
wees eerlijk en kritisch ik kan het best verdragen.
beter hier een kemel slaan dan daar in het hoogte gebergte.

groeten saaby:-)
 
RE: bergervaring van de gids...

Saaby,

Ik kom meer dan maandelijks in de Pyreneeën (is namelijk bijna mijn achtertuin) en kan je wel wat tips geven die een berggids je ook zal geven. Niet om dan te roepen dat je dan alles weet, maar om te laten zien dat het (soms) handig kan zijn met een gids op pad te gaan:
- HET WEER in de Pyreneeën is anders dan in de Ardennen. Omslag kan zéér groot zijn en ook zéér plotseling. 20 graden zon en 0 graden met slagregen liggen binnen enkele uren van elkaar
- de routes zijn soms (=vaak) SLECHT GEMARKEERD. Een gids kan je uitleggen hoe je sneller markeringen kunt herkennen en waar je deze meestal zult vinden (bepaald soort stenen, bomen, etc.)
- in de Pyreneeën kan het nog voorkomen dat je ECHT ALLEEN bent als je een beetje onbekende route uitkiest. Mij gebeurt het vrij vaak nog dat we slechts één keer op een dag iemand tegenkomen (als we weer bij de auto aankomen bijvoorbeeld)
- in de Ardennen zie ja af en toe een ree of een wildzwijn, in de Pyreneeën kun je echt VEEL WILD zien als je maar weet waar je op moet letten. Bewegende stenen in de verte zijn eigenlijk bergmarmotten en als je even lang genoeg naar die ene bergwand tuurt, dan zie je opeens dat hij vol staat met schitterende berggeiten

Kortom: het is niet alleen voor de veiligheid dat het soms goed kan zijn om een keer met een gids op pad te gaan, het kan je ook helpen om meer plezier te hebben van je vakantie. Overigens hoeft dat helemaal niet persé een professionele gids te zijn. Een bevriende ervaren bergwandelaar kan je vaak net zo goed dingen uitleggen :)

Raymond
 
RE: bergervaring van de gids...

Ha Saaby,

“Een domme vraag is een niet gestelde vraag!”

Raymond heeft al het een en ander aangegeven. Zelf ben ik geen ervaring in de Pyreneeën in de aangegeven periode, maar toch een aanvulling
Je gaat in mei en dan kan het nog steeds winters zijn in de bergen. Markeringen zul je deels niet kunnen vinden door sneeuwvelden.
Vergeet niet de impact van kou en vocht op je vermogen tot oriënteren, los van het vinden van een herkenningspunt.

Dan de andere kant van het verhaal:
‘Experience is just a range of nearly missers’. Je moet ergens beginnen met het opbouwen van zelfstandigheid.
Ik ben wel eens met een berggids op stap gegaan (toerskiën maar toch) die het helemaal niet leuk vond om met slechte skiërs op stap te gaan. Hij leidde ze snel mogelijk van A naar B en dat was dan dat. Niks tips, tricks en details van de natuur. Als je gegidst gaat moet je wel duidelijk vooraf uitleggen dat je instructie wil in oriëntatie.
Nu weet ik niet hoe je Spaans is, maar indien dat een probleem is en mocht je overwegen gegidst te gaan, dan zou je de Britse variant van een European Mountain Leader kunnen inhuren. Deze zijn gekwalificeerd voor het leiden van wandeltochten. Ik kan me niet voorstellen dat er geen Britten op dat moment actief zijn in de Pyreneeën (Kijk op http://www.baeml.org/)


Oh ja: en de plek om je orientatievermogen in mist bij de scherpen is Schotland!

Groet Ron
[http://www.buitensport-schotland.nl/images/ron.jpg]
Beheerder Buitensport-Schotland.nl
 
RE: bergervaring van de gids...

dat is het spijtige als je dan een gids neemt en je moet hem betalen om je zo rap mogelijk van punt a naar punt b te gaan is het ook zonde van de zuur verdiende € .
daarom ga ik gewoon naar daar we zullen het weer daar wel ergens kunnen lezen in een vvv kantoor of ergens en dan gaan we onze tocht daar maar op aanpassen.
ik denk dat het beste is wat ik kan doen.
het zou prachtig zijn als het weer was zoals de voorbije week.
beide bedankt voor de reply.

groet saaby
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan