Bikers op de paden dus...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Goed, de hele discussie gaat er dus (eigenlijk) om of bikers nu wel of niet op de paden mogen/kunnen.

Persoonlijk denk ik dat iedere situatie op een ander antwoord zal uitkomen. Zoals in het schrijfblok valt te lezen stond Martin er destijds met z'n snufferd bovenop toen een stel lawaaimakende figuren met een rotgang het pad 'aan gort' reden. Hij zal ik zo'n geval direct een spontane hekel aan die mensen krijgen.

Anderzijds heb ik al verschillende keren meegemaakt dat er tijdens een Club event van achteruit werd geroepen 'fietsers!', waarna iedereen even een stapje opzij deed en er na een paar seconden weer gewoon verder gelopen kon worden. Niemand had problemen met elkaar.\

Aan de andere anderzijds schijnen er dus wandelende mensen te zijn die welhaast hun Leki-stok tussen de spaken van een passerende mountainbiker willen steken of bewust greppels graven om ongelukken onder mountainbikers te veroorzaken. Daardoor zullen mountainbikers een behoorlijk hekel krijgen aan alles dat op Vibram-zolen door het bos wandelt.

Maar dan nog steeds (en dat probeer ik hier aan te tonen): gaat het niet gewoon om wederzijds respect? Een beetje inhouden en even aangeven (roepen/bellen) dat je er aankomt enerzijds en even een stapje opzij en wachten anderzijds is volgens mij het probleem niet. Of wel??

Raymond
- zowel negatieve als positieve ervaringen met mountainbikers en vervloekt ze dus ene keer terwijl hij de andere keer zich niet eens herinnert dat er een paar zijn gepasseerd...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hier ben ik het helemaal mee eens. Bijna altijd gaat het goed als ik, terwijl ik mountainbike, wandelaars passeer. Er schijnen dus helaas gevallen te zijn waarbij het anders gaat. Ik zou heel graag juist van deze mensen willen horen hoe zei willen dat een mountainbiker hen benadert/passeert, om de simpele reden dat ik geen conflicten wil veroorzaken.

Joeri
- qua bosgebruikers erger ik me alleen maar aan motorcrossers.
 
Hey Joeri,

De enige keer dat ik me kan herinneren dat ik bijna slaags raakte met een stel mountainbikers was op een middag waarbij een stuk of wat bikers me van achteren naderden met een behoorlijke snelheid en ik dat niet in de gaten had. De eerste deed z'n mond open op het moment dat hij ongeveer naast me was en dat ook nog eens redelijk luid. Resultaat: ik schrok me te pletter.

Ben na de eerste reactie (opzij springen) dan ook pontificaal midden op het pad gaan lopen waarbij één van de laatsten bijna van z'n fiets knikkerde. Veel gevloek en getier (het ging in het Catalaans), maar uiteindelijk begrepen ze wel dat het wellicht handiger was geweest om ofwel eerder iets te roepen (dan kun je het wel hard en luid doen) of gewoon even af te remmen omdat het duidelijk was dat ik ze niet aan had horen komen.

Moraal van het verhaal: doordat ik ze niet aan had horen komen ontstond er een (bijna uit de hand lopend) conflict. Terwijl zij er eerst zelfs nog vanuit gingen dat ik (in het begin) bewust niet aan de kant ging!

Raymond
 
Beste Joerie..

Ik liep vorige week te wandelen in Best toen er een 'mountainbiker' met hoge snelheid de bocht om kwam gevlogen. Ik kon me nog net op tijd veranderen in een vijf meter lange berkenstam...

Zo moet het dus niet Joerie..
Hoe zou jij zoiets oplossen?

:)
 
>Beste Joerie..
>
>Ik liep vorige week te wandelen in Best toen er een
>'mountainbiker' met hoge snelheid de bocht om kwam gevlogen.
>Ik kon me nog net op tijd veranderen in een vijf meter lange
>berkenstam...
>
>Zo moet het dus niet Joerie..
>Hoe zou jij zoiets oplossen?
>
>:)


Nee daar heb je gelijk in zo moet het dus niet. Wanneer er niet al te veel ruimte is om te passeren (minder dan anderhalve meter ofzo), laat ik altijd wat van me weten, zodat een wandelaar mij kan verwachten. Ik roep dan "hoi" of "goeiemorgen" of iets dergelijks of ik piep met mijn remmen als het nat weer is. Als ik ze dan passeer, groet ik opnieuw/bedank hem/haar/hen. Rauw schreeuwen doe ik niet omdat ik begrijp dat wandelaars dat als onprettig ervaren.

Hoewel ik tegen vaste routes ben (10 mountainbikers op 10 paden is minder schadelijk voor de paden dan 10 mountainbikers op 1 pad, is goed te zien daar in Best), zie ik er wel een voordeel in, namelijk dat wandelaars mountainbikers al een beetje kunnen verwachten, een voordeel voor de mensen die snel schrikken (of tegen mountainbikers zijn). Overigens in Best rijdt ik ook wel eens.

Joeri.

P.s. Raymond op het pad gaan staan lijkt me niet echt bevorderlijk. Misschien dachten zij wel dat je hen al had horen aankomen.
 
Beste Joerie,

Je zegt: "10 bikers op 1 pad zijn schadelijker dan 10 bikers op 10 paden?"

Wat bedoel je daar mee?


Dat je in weleens in Best rijdt was al duidelijk uit een eerder berichtje. Kun je je dat nog herinneren? Dat berichtje waar je een vijf meter lang berkenstammetje tegenkwam waardoor je gewond raakte?

:7
martin
-die plaat voor je kop is zeker van Arc'teryx? Kwaliteitje hoor!
 
>"goeiemorgen" of iets dergelijks of ik piep met mijn remmen
>als het nat weer is. Als ik ze dan passeer, groet ik

Dat alleen piepen van de remmen is dus iets waar veel mensen zich te pletter van schrikken als ze in het bos lopen en alleen een konijn of hert vewachten...

>
>P.s. Raymond op het pad gaan staan lijkt me niet echt
>bevorderlijk. Misschien dachten zij wel dat je hen al had
>horen aankomen.

Het feit dat ik niet had op- of omgekeken zou toch duidelijk moeten maken dat ik ze nog niet gezien had. Als ze je vervolgens te tering laten schrikken door pas op het allerlaatste moment (zonder af te remmen) in je nek te schreeuwen dat je aan de kant moet gaan, dan wordt ik vrij pissig. En hoe kun je dan beter irritant terugdoen dan gewoon toch op het pad te gaan staan. Tuurlijk was dat lastig en irritant, maar dat was op dat moment ook precies de bedoeling.

Zoals gezegd: normaal gesproken hoor je ze aankomen en ga je gewoon even aan de kant, maar als daar geen ruimte of tijd voor is dan moet het wel van beide kanten komen. Zo niet... tja, dan kan er zo maar een wandelaar midden op het pad blijven staan.

Raymond
 
>-die plaat voor je kop is zeker van Arc'teryx? Kwaliteitje
>hoor!

Hey Martin,

We zouden het gefocussed houden, weet je nog...

Raymond
 
Goed stuk.

Ik heb alleen de conclusies gelezen en daar komt eigenlijk hetzelfde naar voren als hier al eerder is gezegd:
- het zijn vooral de sociale conflicten die voor 'problemen' zorgen, waarbij het niet aanpassen van de snelheid en het niet tijdig waarschuwen als grootste oorzaken worden genoemd
- er is niet significant veel verschil in het veroorzaken van schade, hoewel dit wel zo wordt ervaren door veel wandelaars (die zelf overigens in de bergen ook veel schade aanbrengen door net als mountainbikers stukken af te snijden en zo erosie in de hand te werken)
- het zijn vooral de oudere en meer ervaren mountainbikers die weinig tot geen problemen hebben/krijgen met wandelaars

Grappig om te zien dat ondanks dat er wetenschappelijk is bewezen dat bikers niet significant meer schade aanbrengen, dat door veel wandelaars toch zo wordt ervaren. Is denk ik ook logisch (net als vliegen veiliger is dan autorijden, maar toch meer mensen niet in een vliegtuig durven te stappen en met een auto geen probleem hebben).

Wat er overigens ook duidelijk uit naar voren komt is dat het over het algemeen over incidenten gaan. Dat is dus precies wat ik ook al eerder zei: het hangt erg van de situatie af hoe je reageert of denkt over bikers als hikers zijnde...

Raymond
 
Ik begeef mij ook regelmatig op de paden. Het is nog nooit tot een conflict gekomen met iemand, maar ik vind dat een klein belletje op de fietsen de snelheid toch niet zal beinvloeden, terwijl het gebruik ervan wel degelijk bij zou dragen aan de conditie van mijn hart. Het grote probleem is gewoon dat je meeste keren de bikers vanachter gewoon niet hoort. En dan krijg je inderdaad van die situaties waarbij je van schrik zo ongeveer midden in de groep springt. Vorige week kwam er ineens eentje van links terwijl wij overstaken, hij kon uitwijken, maar vloekte er behoorlijk op los (voor de duidelijkheid, dit was bij het oversteken van een weg, waarbij wij de weg al over waren en het fietspad namen, waar normaliter dus verkeer van rechts komt. Helemaal erg is het als je met een paard bent, die horen ineens dat gesuis van de banden en vinden dat bijzonder angstaanjagend.
Als ik met mijn hond loop zorg ik dat hij aan de kant zit, maar bikers geef ons dan ook die kans op tijd te reageren en liefst met een belletje, want dat geschreeuw vind ik ook niet echt iets hebben, Als we elkaar dan passeren wensen we elkaar goede morge of zo.
Ali
 
>Beste Joerie,
>
>Je zegt: "10 bikers op 1 pad zijn schadelijker dan 10 bikers
>op 10 paden?"
>
>Wat bedoel je daar mee?

Nou eigenlijk dat als er 10 bikers over 1 pad rijden dat pad misschien wel meer uit zal slijten, dan wanneer er 1 mountainbiker over rijdt. In het geval van de vaste route rijden er 10 x over hetzelfde pad, en anders over verschillende paden --> = gespreid is minder schade per pad.

>
>Dat je in weleens in Best rijdt was al duidelijk uit een
>eerder berichtje. Kun je je dat nog herinneren? Dat berichtje
>waar je een vijf meter lang berkenstammetje tegenkwam waardoor
>je gewond raakte?

Dat berichtje (een van de voorbeelden die ik aanhaalde), kan ik me nog herrineren ja. Dit was een citaten van andermans ervaringen. Zoals ik al zei, zelf heb ik dergelijke situaties nog niet meegemaakt.

>:7
>martin
>-die plaat voor je kop is zeker van Arc'teryx? Kwaliteitje
>hoor!
>
>

Die laatste zin snap ik niet. Wil je die smileys alsjeblieft achterwege houden en het netjes houden alsjeblieft.

Bvd. Joeri.
 
>>"goeiemorgen" of iets dergelijks of ik piep met mijn remmen
>>als het nat weer is. Als ik ze dan passeer, groet ik
>
>Dat alleen piepen van de remmen is dus iets waar veel mensen
>zich te pletter van schrikken als ze in het bos lopen en
>alleen een konijn of hert vewachten...
>
Okee weer wat geleerd, dan laat ik dat voortaan achterwege. (ik verwacht in NEderland met de nadruk op Nederland wel meer, maar ja het is ook een klein land met veel inwoners (die allemaal willen recreëren)).

>>
>>P.s. Raymond op het pad gaan staan lijkt me niet echt
>>bevorderlijk. Misschien dachten zij wel dat je hen al had
>>horen aankomen.
>
>Het feit dat ik niet had op- of omgekeken zou toch duidelijk
>moeten maken dat ik ze nog niet gezien had. Als ze je
>vervolgens te tering laten schrikken door pas op het
>allerlaatste moment (zonder af te remmen) in je nek te
>schreeuwen dat je aan de kant moet gaan, dan wordt ik vrij
>pissig. En hoe kun je dan beter irritant terugdoen dan gewoon
>toch op het pad te gaan staan. Tuurlijk was dat lastig en
>irritant, maar dat was op dat moment ook precies de
>bedoeling.

Tja, op zich wel een begrijpelijke reactie dus van jou, vooral dat zonder af te remmen en dat schreeuwen dat je aan de kant moet gaan (kon je dat verstaan in het Spaans dan?), is waarschijnlijk als zeer onprettig bij jou overgekomen.

>Zoals gezegd: normaal gesproken hoor je ze aankomen en ga je
>gewoon even aan de kant, maar als daar geen ruimte of tijd
>voor is dan moet het wel van beide kanten komen.

Is ook zo.

Zo niet...
>tja, dan kan er zo maar een wandelaar midden op het pad
>blijven staan.
>
>Raymond

Er blijven vaak zat wandelaars op het pad staan zodat ik mijn snelheid moet reduceren tot 2 km/h en een poos wachten tot ik weer verder kan, mij hoor je daarover echter NIET (NIET dus voor de duidelijkheid) klagen.

Joeri.
 
>Ik begeef mij ook regelmatig op de paden. Het is nog nooit
>tot een conflict gekomen met iemand, maar ik vind dat een
>klein belletje op de fietsen de snelheid toch niet zal
>beinvloeden, terwijl het gebruik ervan wel degelijk bij zou
>dragen aan de conditie van mijn hart. Het grote probleem is
>gewoon dat je meeste keren de bikers vanachter gewoon niet
>hoort. En dan krijg je inderdaad van die situaties waarbij je
>van schrik zo ongeveer midden in de groep springt. Vorige week
>kwam er ineens eentje van links terwijl wij overstaken, hij
>kon uitwijken, maar vloekte er behoorlijk op los (voor de
>duidelijkheid, dit was bij het oversteken van een weg, waarbij
>wij de weg al over waren en het fietspad namen, waar
>normaliter dus verkeer van rechts komt. Helemaal erg is het
>als je met een paard bent, die horen ineens dat gesuis van de
>banden en vinden dat bijzonder angstaanjagend.
>Als ik met mijn hond loop zorg ik dat hij aan de kant zit,
>maar bikers geef ons dan ook die kans op tijd te reageren en
>liefst met een belletje, want dat geschreeuw vind ik ook niet
>echt iets hebben, Als we elkaar dan passeren wensen we elkaar
>goede morge of zo.
>Ali

Nee dat kan ik me voorstellen dat je geschreeuw niets vind in het bos. Je komt er immers voor de stilte en dergelijke (neem ik aan). Daarom probeer ik altijd heel erg vriendelijk (lees: gezellig tegen het nichterige aan) te klinken zo van "hoi" (net alsof je je tante ziet). Toen ik nog kon fietsen, reed meestal (meestal als ik in het terrein fietste, ik train vaak op de weg, zeker als het echt nat is, om de paden te sparen) in een klein groepje (paar man), waarvan er 1 een bel bijhad. Voor de keren dat ik het terrein alleen in ga, zal ik maar eens een bel monteren (gewicht maakt niets uit hoor, ik haal hem er gewoon steeds af als ik een (klim)koersje ga rijden).
We hebben het nu dus over het sociale aspect.

Joeri.
 
>Goed stuk.
>
>Ik heb alleen de conclusies gelezen en daar komt eigenlijk
>hetzelfde naar voren als hier al eerder is gezegd:
>- het zijn vooral de sociale conflicten die voor 'problemen'
>zorgen, waarbij het niet aanpassen van de snelheid en het niet
>tijdig waarschuwen als grootste oorzaken worden genoemd
>- er is niet significant veel verschil in het veroorzaken van
>schade, hoewel dit wel zo wordt ervaren door veel wandelaars
>(die zelf overigens in de bergen ook veel schade aanbrengen
>door net als mountainbikers stukken af te snijden en zo erosie
>in de hand te werken)
>- het zijn vooral de oudere en meer ervaren mountainbikers die
>weinig tot geen problemen hebben/krijgen met wandelaars
>
>Grappig om te zien dat ondanks dat er wetenschappelijk is
>bewezen dat bikers niet significant meer schade aanbrengen,
>dat door veel wandelaars toch zo wordt ervaren. Is denk ik ook
>logisch (net als vliegen veiliger is dan autorijden, maar toch
>meer mensen niet in een vliegtuig durven te stappen en met een
>auto geen probleem hebben).
>
>Wat er overigens ook duidelijk uit naar voren komt is dat het
>over het algemeen over incidenten gaan. Dat is dus precies wat
>ik ook al eerder zei: het hangt erg van de situatie af hoe je
>reageert of denkt over bikers als hikers zijnde...
>
>Raymond

Klopt als een bus. Waar ik echter nog geen rapport over heb gevonden, is het effect op het dierenleven. Dit zou wel meer verstoord KUNNEN worden door mountainbikers misschien. Ik heb er mijn twijfels bij, want het schijnt zo te zijn dat ze wandelaars meer horen (vanwege de dreunen van de voettappen echt waar), maar aande andere kant: wandelaars zijn ze gewend. Ze zouden het een keer moeten onderzoeken.

Joeri.
 
Tja, zelf heb ik er nog nooit echt mee te maken gehad sinds de spontane nachthike van Rob, de afgelopen week.
Liepen we ergens op een pad en toen horden we een eindje achter ons een roep. Rob zei tegen me "Fietsers", ik keek achterom en zag een paar mountainbikers als een space shuttel de bocht om komen met Kuipers gewichteloos.
Ik begon op dat moment even te twijvelen maar stapte toch de berm in.
Als Zoef de Haas schoten ze voorbij en bij het passeren zeiden ze bedankt. In eerste instantie had ik zoiets van "Oeps" maar Rob leerde mij dat het een goede en nette mannier was om samen het pad te delen.
Had ik weer eens wat geleerd.

Wat het probleem is, is niet de fatsoenlijke mountainbiker en wandelaar, het zijn de wat mindere mountainbikers en wandelaars.
Wat mountainbikers betreft, de natte melden zich van te voren en zeggen bedankt. Moeten we mee leren leven en terecht.
De fatsoenlijke wandelaar gaat netrjes aan de kant.

De onfatsoenlijke mountainbiker crosst er op los en houdt met niemand rekening
De onfatsoenlijke wandelaar gooit zijn afval in de berm, maakt bewust schade aan de natuur etc. en houd ook met niemand rekening.

Eén van mijn levens motto's is "Een vriendelijk woord kost niet" en "Heb respect voor de natuur".
Als we dat proberen na te streven komen we er wel uit, al zijn er altijd wel mensen in elke catagorie die het weer verzieken voor de gehele catagorie.
We moeten er proberen boven te staan.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken, mountainbikers en wandelaars aan één tafel).
 
Peter Meier je hebt helemaal gelijk en helaas kunnen we weinig doen aan die "onfatsoenlijken" waar jij het over hebt, behalve ze aanspreken als je met ze in aanraking komt en proberen te ervan te overtuigen dat ze fout bezig zijn.

Het enige waar ik op dit moment iets aan probeer te doen is dit soort uitspraken die op dit forum al zijn gevallen:
"Tja.. Bikers slopen veel wandelpaden. Zeker in de herfst en winter, met vochtige grond. Da's een gegeven."
en:
"We hebben er geen onderzoek naar verricht maar het lijkt me dat atb-banden meer schade kunnen aanrichten dan profielzolen." (van Nanda Raaphorst van oppad).

Mijn rapporten, (die helaas werden gezien als "zeemeeuwposts"), hebben denk ik toch wel min of meer laten zien dat dat niet zo echt is zeg maar (heb ik het goed verwoord hoop ik). Echter wat er in mijn rapporten stond, ging over het rijden OVER de paden. Als het echter nat is, hebben mountainbikers soms de neiging om er langs te rijden (heb ik gezien tijdens veldtourtochten)(overigens werd dat in het laatste nummer van fiets ook nog eens benadrukt je kunt beter door de plas heenrijden er werd daar voorgedaan hoe dat moet) en creeëren op die manier nieuwe paden, en dat wordt niet bekeken in de rapporten en is denk ik wel schadelijk voor de natuur, conclusie: beter een bestaand pad dieper maken dan er eentje bijmaken (overigens al gezegd door een ander forumlid). Echter ik vraag me af of wandelaars wel altijd door de plas heen lopen of dat zij er ook omheenlopen?
Overigens schreef datzelfde blad Fiets dat staatsbosbeheer hen zei dat ook het dierenleven (andere diersoorten dan mensen) zich aanpast aan mountainbikers naar verloop van tijd net zoals ze dieren dat doen bij wandelaars.

Joeri
http://www.fotos.bike-board.de/mtbfotos/Img_0210.jpg
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Joerie..

Lees het onderzoek nou eens goed. Onderaan pagina 12 staat dat onder natte omstandigheden er wel degelijk schade wordt aangricht door mtb-ers..
Beetje jammer dat ik met een onderzoek op de proppen kom dat je vervolgens niet leest.

Verder sluit ik me geheel aan bij Peter. Zoals ik al eerder zei in deze hele discussie.. We komen er samen wel uit!

:7
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan