Het beste zou zijn een pan die glimmend is aan de buitenkant, en dof aan de binnenkant. Een pan neemt van het vuur waar hij opstaat maar weinig stralingswarmte, voornamelijk diffusiewarmte van de hete lucht/vlammen die er langs gaan. Dus een glimmende buitenkant maakt niet zo veel uit voor het opnemen van warmte, maar zorgt er wel voor dat als de pan van het vuur gehaald er maar weinig straling naar de buitenwereld verdwijnt. Een doffe binnenkant zorgt er dan voor dat de meeste straling naar binnen toe, je eten in, gaat. Dat blijft dus langer warm. Overigens geldt ook voor je eten dat de meeste warmte overdracht via diffusie verloopt.
Aan doffe een doffe buitenkant en een glimmende binnenkant heb je weinig voordeel. Tijdens het koken maakt het niet uit, en na afloop straalt de pan voornamelijk naar buiten toe uit, en niet richting je eten. Theoretisch koelt daardoor je eten sneller af....
Maar om terug te keren naar de vraag: voor de warmte maakt het dus niet uit of je je billycan schoonmaakt of niet. Het maakt meer uit of de rest van je spullen schoonblijven van een zwarte billycan.
Groetz,
Dennis