Billycan, schoonmaken of niet?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
J

Jules

Guest
Een klein vraagje, want heb een beetje tegenstrijdige verhalen gehoord: MOet ik na elke kookpartij het roet van de onderkant van mijn billycan gaan schrobben of is dit nou juist niet de bedoeling?

Vrgr. Jules
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi

met de scouting kooken wij nogal eens op een tafel vuurtje, dan smeren we groene-zeep onder de pannekes. Dan krijg je ze gemakkelijk schoon. Maar of dat dit de kookeigenschappen tengoede komt? Geen iedee. Maar ja het kan denk ik geen kwaad om de boel onder het roet te laten zitten, zolang je je pan niet zo in je tas propt.... geeft zo een bende.

Bas
 
Hoi,

Natuurkundig bekeken is de zwarte kleur juist goed voor de warmtedoorvoer. Een zwart oppervlak neemt veel meer warmte op en de binnekant die juist wel schoon is en dus zilver kleurig zal zijn zal veel warmte uitstralen.

Dit volgende de regels dat een zwart oppervlak snel warm wordt en ook weinig warmte uitstraald en een licht (grijs/wit) oppervlak juist niet snel warm wordt en ook die warmte dan snel weer uitstraald.

Denk hierbij maar aan een asfalt weg in de zomer, of een zwarte interieur van de auto en de witte kleur van een ijsco kar. Of nog toepasselijker kijk eens bij de kringloop naar zo'n oude pan, die zijn vaak van emaille met lelijke bloempjes maar de onderkant is iig zwart en de binnenkant wit.

Echter als de laag roet erg dik wordt is het weer lastiger om de warmte door te voeren omdat er eerst een veel grotere massa roet verwarmt moet worden voordat de warmte bij de binnenkant van de pan is. Een dikke trui isoleerd ook beter dan een dunne! Maar een dikke laag roet brand er volgens mij ook wel heel snel af.

Dus om in je tas te doen misschien schoonmaken maar anders lekker vies laten. NB ik heb nog nooit met een billycan gewerkt en heb dit beredeneerd vanuit de theorie..

Grt, M.
 
>Dit volgende de regels dat een zwart oppervlak snel warm wordt
>en ook weinig warmte uitstraald en een licht (grijs/wit)
>oppervlak juist niet snel warm wordt en ook die warmte dan
>snel weer uitstraald.

Eh, deze regel ken ik niet. Wel de regel dat een dof oppervlakte snel warmte opneemt én ook snel weer afstaat, en dat een glimmend oppervlakte warmte heel traag opneemt én ook heel traag weer afstaat.

Dat heeft niks met kleur te maken: licht/donker gaat over licht, niet over warmte. Natuurlijk, een zwart oppervlakte neemt lichstraling op en dat wordt intern dan warmte (vandaar dat een zwarte auto warmer wordt dan een witte auto), maar da's een 2e orde effect :)

Groetz,
Dennis
 
Oh kan heel goed dat ik dat door elkaar gehaald heb. Maar gaat mijn verhaaltje dan niet nog steeds op met dof roet en glimmend aluminium?
 
Het beste zou zijn een pan die glimmend is aan de buitenkant, en dof aan de binnenkant. Een pan neemt van het vuur waar hij opstaat maar weinig stralingswarmte, voornamelijk diffusiewarmte van de hete lucht/vlammen die er langs gaan. Dus een glimmende buitenkant maakt niet zo veel uit voor het opnemen van warmte, maar zorgt er wel voor dat als de pan van het vuur gehaald er maar weinig straling naar de buitenwereld verdwijnt. Een doffe binnenkant zorgt er dan voor dat de meeste straling naar binnen toe, je eten in, gaat. Dat blijft dus langer warm. Overigens geldt ook voor je eten dat de meeste warmte overdracht via diffusie verloopt.
Aan doffe een doffe buitenkant en een glimmende binnenkant heb je weinig voordeel. Tijdens het koken maakt het niet uit, en na afloop straalt de pan voornamelijk naar buiten toe uit, en niet richting je eten. Theoretisch koelt daardoor je eten sneller af....

Maar om terug te keren naar de vraag: voor de warmte maakt het dus niet uit of je je billycan schoonmaakt of niet. Het maakt meer uit of de rest van je spullen schoonblijven van een zwarte billycan.

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan