Binnentent van gaas (eureka) = Tocht?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik heb laatst een nieuwe tent van Eureka, de autumwind 3xd, gekocht. De binnentent is bijna volledig van gaas. Ik heb hier al in overnacht bij zo'n 10 graden celcius, wat prima ging. Alleen waaide het toen helemaal niet.
Nou vraag ik mij af of dit een probleem kan worden als ik ergens overnacht waar het nog kouder is (rond het vriespunt) en waar het dan ook waait en regent, een niet zo'n vreemde situatie op zich.
Een goede slaapzak is natuurlijk erg belangrijk, maar als het tocht lijkt het mij dat ik het toch wel koud kan gaan krijgen.
Heeft iemand hier ervaring met een een soortgelijke situatie?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Robert,

Je hebt volkomen gelijk als je denkt dat je het koud kan krijgen door tocht. Voordeel is wel dat je minder last van vocht hebt (vervliegt net zo als je warmte;-) ).

Omdat de tent niet alle wind tegen zal houden, moet je je op een andere manier hier tegen wapenen. Dit kan door de tent in een luwe plaats op te zetten of een steen muurtje rond de tent op te bouwen. Dit soort muurtjes zie je vrij vaak in bergen en op ander rotsige terreinen.

Verder is het dan prettig om ook wat warmere, liefst winddichte kleding mee te nemen voor in de tent. Voor het slapen is een slaapzak met winddichte buitentijk erg prettig. Heb je geen winddichte buitentijk, dan zal je een wat warmere slaapzak mee moeten nemen of een dunne bivakzak er omheen doen. Black Diamond heeft zo'n winddichte bivakzak (winter bivy). Deze weegt slechts ongeveer 250 gram, maar kost wel zo'n €100,-.

Veel succes en welterusten.

groet,
Richard
 
Yep, heb er ervaring mee.
Met een oude TNF Tadpole, die ook bijna volledig uit gaas bestaat.
Daarnaast sloot bij die tent de buitentent ook helemaal niet aan bij de grond maar bleef daar zo'n 10 cm ruimte over.
Het was in de bergen bij -5 graden of zo en nogal wat wind, niet echt een pretje, maar ook ietsjes buiten je slaapzak door te brengen.
Kaarsje hiel niet en de binnentent verwarmen met een benzine brander hiel heel kort maar was ook niet alles, met die dampen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje die toen wel erg koud stond).
 
Om het toch warm te houden in een 3-seizoenentent kun je allerlei dingen gebruiken die je toch bij je hebt:zoals je goretex jas,reddingsdeken enz. De jas deden wij dan over de slaapzak. Dan heb veel minder last van de tocht. De reddingsdeken hingen wij in de tent(met wasknijpers) aan de kant waar de wind op de tent stond. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer dingen die je kunt gebruiken om je tent op te waarderen.

Groeten Huib.
 
Hoihoi,

Ja, ook ervaring mee. De tent van mijn broer is een MSR met heel veel gaas -hij kampeert ´szomers vaak ik Zuidfrankrijk-, die niet helemaal aansluit op de grond. Mooie ruime en lichte tent trouwens, maar als je begin juni in noord engeland staat met regen en veel wind dan vervloek je het gaas. IJzig! Gelukkig was mijn slaapzak lekker warm en ik heb er inderdaad ook mijn water en winddichte jas overheen gelegd tegen inwaaien.
Deze ervaring was wel de reden dat ik bij aanschaf van mijn eigen tentje voor een dichte binnentent met alleen gaas bovenin ben gegaan -Vaude Taurus I. Was naar verhouding iets kleiner en zwaarder, maar dat had ik er na de ervaring in de UK zeker voor over...

Groetjes!
Léonie
 
Ik heb ook een Exped met een mesh binnentent. En ja 's nachts voel ik zeker de frisse wind om mijn neus heen waaien. Maar ik moet zeggen dat ik daardoor eigenlijk nog nooit last van condens heb gehad. Wat ik nml wel mooi vind van mijn tent is dat het buitendoek bijna tot aan de grond komt. Als je een tent hebt waarbij er zo'n 10 cm ruimte overblijft dan zul je meer last van wind hebben.

Verder is mijn slaapzak winddicht dus heeft alleen mijn neus last van wat wind en ik kampeer ook wel eens zonder binnentent en dan heb ik er ook niet zoveel problemen mee als het wat winderig is, laat staan als wanneer ik ga tarpen. Aan de andere kant kampeer ik meestal niet in de sneeuw en bij grote koude, dan zou ik een dichtere tent meenemen.

Eins
 
Nou ik denk dat ik het maar gewoon moet uitproberen om er achter te komen hoe het mij gaat bevallen. Ik weet nu dat ik mischien wel wat voorzorgmaatregelen moet nemen bij winderig weer. Een winddichte bivakzak is een goede tip. Bedankt! En zo'n stenen muurtje langs de rand van je tent ook, omdat het soms simpelweg niet goed mogelijk is de luwte op te zoeken.

Bedankt voor jullie reacties!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan