Binnentent


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
kan iemand mij uitleggen waarvoor een binnentent noodzakelijk is. Ik ga deze zomer naar Spanje toe (warm, heet, au mijn voeten heet) en ik kan een tent lenen; deze heeft alleen geen binnentent.

Nu weet ik dat het iets te maken heeft met de luchtlaag tussen de binnen- en buitentent in (die isoleert goed) en mogelijkerwijs met condens, maar ik weet niet precies hoe het zit, gezien er geen website is die schrijft over de nut- en of noodzaak van zo'n binnentent!

Dus nu mijn vraag: heb ik in Spanje een binnentent nodig?

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voordelen van een binnentent:
- mugbarriere (sommige buitententen hebben dit ook)
- extra isolatie alleen tegen de wind/tocht
- condens: drupt op je binnentent ipv in je nek. Wordt er niet minder van.

Ik gebruik m'n tenten vaak zonder binnentent, en m'n nieuwste heeft zelfs geen binnentent. Het hangt van jezelf af of je het nodig vind.

grtz
Henk
 
Als je niet (hoog) de bergen in gaat is het belangrijkste argument: - muggen, muggen, muggen

Ga je wel hoog de bergen in, dan wordt het wat minder koud met een binnentent. En heb je minder last van condens. Maar misschien heb je wel een hele goede winterslaapzak.

Verder maakt het eigenlijk niet uit. Misschien 'n keer een oorwurm in je oor?

Martijn
 
Verder maakt het eigenlijk niet uit. Misschien 'n keer een
oorwurm in je oor?


Schater!!! Ik heb al wel het genoegen mogen smaken (letterlijk) van een slak tussen mijn kiezen. Automagisch doorgeslikt en toen pas echt wakker geworden met het idee: ieuw!

Ik vind het grote voordeel van een binnentent dat er minder vocht bij me komt. Met name (maar niet alleen) van condens. Ik lig nog liever onder een zeiltje wat ik hoog of wijd genoeg kan afspannen, dan in een enkeldaks tent. Tenzij deze ruim genoeg is, maar we sjouwen lichtgewicht he, dus ook niet te ruime tenten. :)

Ik ben nog niet zonder binnentent in midge-vergeven gebieden geweest, maar kan me indenken, dat ik daar knetter van zou worden. Muggen doen me wonderlijk genoeg niet veel meer.
 
Dag heren,

Dank voor de snelle reactie. Ik wil toch nog even beschrijven waarvoor ik de tent ga gebruiken.

De bedoeling is dat ik, saampjes met vriendinnetje, lekker Spanje door ga reizen. Dat wil zeggen dat we maximaal 3/4 dagen ergens staan en misschien soms wel in een hostel slapen.
Dus locatie zal vooral wat Spaanse campings betreffen. We vertrekken eind Augustus voor een paar weken.
 
Het voordeel van een binnentent is, dat je in de volle zon een isolerende laag tussen binnen- en buitentent hebt en het dus koeler blijft. Maar in de zomerzon in Spanje wordt het waarschijnlijk toch wel warm in de tent, dus is het voordeel niet heel groot.
Andersom geldt dat het in de binnentent in de winter warmer blijft.

De effecten van (condens-)vocht in de tent zijn echter wel iets om rekening mee te houden. Het kan echt vochtig worden in de tent, als er geen goede ventilatie is. Als je overdag alles kunt drogen is dat geen probleem, maar bij slechter weer kan het vervelend worden. Maar een hostel is bij slecht weer dan ook een optie.

Ik zou zeggen, gewoon meenemen die tent. Als het niet bevalt, weet je dat voor een volgende vakantie.

Saskia
 
Tenten zonder binnentent zijn heel gewoon bij katoenen tenten, deze ademen namelijk prima en hebben geen overmatig last van condens. De functie van een binnentent bij dergelijke tenten is enkel een insecten barriere. Dus als het een katoenen tent is zonder binnentent is het enige waar je rekening mee moet houden:
1. Bij nat weer niet aan het tentdoek komen want dan gaat het op die aangeraakte plekken lekken
2. Insecten en ander ongedierte
 
Ik betwijfel of een binnentent de tent koeler houdt. Het zorgt hooguit voor een hele korte vertraging in opwarming.

En zoals gezegd zijn er ook tenten met muggenwering in de buitentent, dus ook dat argument is niet altijd van toepassing.

grtz
Henk
 
Uit ervaring weet ik dat Spanje redelijk groot is en het dus erg afhankelijk is van waar je gaan kamperen. Ga je bijvoorbeeld in het noordwesten (Galicia), dan heb je (vind ik) wel degelijk binnentent nodig omdat je vaak regen zult hebben gedurende de nacht. Een binnentent voorkomt dan onder andere dat het water direct naar binnen loopt (vaak is de binnentent verbonden aan het grondzeil). Ook tegen opspattend water is een binnentent dan handig.

Ga je vooral aan de oostkust (Middel. zee), dan zul je minder hard om een binnentent verlegen zitten. Hoewel je daar dan weer meer met bijvoorbeeld wandelende krekels te maken zult hebben. Krijg je aan de kust een keer een zomerse regenbui, dan helpt een binnentent ook niet meer (er staat dan meestal 20 centimeter water op de camping :)).

Verder naar het zuiden is het warm en droog en heb je de binnentent ook niet zo hard nodig, hoewel ze daar weer meer last schijnen te hebben van muggen. Ook is daar al vaker de tijgermug gesignaleerd (ik meen dat die ook in Nederland inmiddels bekend is?). Daar wil je echt iets voor hebben om je te beschermen, want als die steekt is het als een wespensteek schijnt (of de media overdrijven het zwaar hier, maar iederen is er schijtbang voor schijnt).

Kortom: volgens mij is een binnentent over het algemeen wel van nut in Spanje :)

Raymond
 
Als ik het goed begrijp, ga je een enkeldakstentje lenen. Dus niet een dubbeldaks tent waar de binnentent aan ontbreekt. Bij een enkeldakstent heb je alle voordelen van mug- en insektbescherming als je hem dichtritst. Ook geen instroomproblemen bij regen. Blijven alleen nog de condensproblemen over. Zo'n tentje zou je wel kunnen gebruiken voor een vakantie om eens te proberen. In natte en koele omstandigheden is het waarschijnlijk een ramp, maar bij goed weer en luchtingsmogelijkheden geen probleem. Het zou fijn zijn als het tentje een muskietengaas heeft.

Een dubbeldakstent zonder binnentent zou ik niet doen, vanwege alle problemen die eerder genoemd zijn door de anderen.

Ik had van die tijgermug nog nooit gehoord, maar hij klinkt niet gezellig:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijgermug

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan