birdland donzen slaapzaken


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Volgens mij heb ik er één, tenminste van het huismerk van Bever en dat is volgens mij ook van Birdland. Daar vind ik de temperatuur wel van kloppen, ja. Ik heb er één die tot -7 comfort zou moeten gaan.

Linda
 
Zowel ik als mijn vriend hebben een Birdlandslaapzak. (Serai, verschillende typen, maar weet nu niet welke).
De aangegeven temperaturen kloppen volgens mij redelijk goed. Mijn vriend heeft in elk geval een slaapzak tot 0 graden en heeft daar voldoende aan; ook in de winter.
Ik heb mijn slaapzak ooit laten maken met extra dons erin, omdat ik een koukleum ben. Ik weet helaas niet meer welke comforttemperatuur ik heb gekozen. Waarschijnlijk heb ik hem van -5 laten bijvullen tot -10. Als ik dat niet had gedaan had ik het zeker koud gehad bij goede nachtvorst.
Een goed isolerend matje bij vorst maakt overigens ook heel veel uit, maar dat wist je waarschijnlijk al.

Saskia
 
>heeft iemand ervaring met birdland slaapzakken?

Hoi,

Ik en Yolanda (mijn vrouw) gebruiken in de winter al jaren donsslaapzakken van Birdland. We zijn er erg tevreden over, hoewel de slaapzakken van nu alweer een stuk lichter zijn vanwege nieuwe buitentijken die beschikbaar zijn. Kwaliteit is perfect en ook de service die we nodig hebben gehad (wassen) bleek erg goed.

Raymond
 
Yup ik heb ook een Bever donszak gemaakt door Birdland. Temp. bereik klopt aarig, ze hebben namelijk dons mmet een hoge cuin waarde dus het is allemaal niet zo onwaarschijnlijk als het lijkt. Maar het blijft wel subjectief m.a.w. je bent een koukleum of niet... Ben je koukleumerig dan zou ik toch minimaal 5 graden extra nemen.
 
Klopt als bus wat Sander roept: Yolanda durft soms zelfs in de lente in haar Birdland te gaan liggen en die is toch echt voor tot minimaal -20! Ik vind ze zelfs bij -10 nog dusdanig warm dat ik aan de onderkant de rits openlaat :)

Raymond
 
Ik gebruik herfst, lente en zomer een herfst dons zak tot maximaal -10 of zo iets. Drie maal raden hoe ik in dat ding lig, negen van de tien keer dus gewoon slechts gedeeltelijk er geheel opengeritst er onder... Ik maak er dus een deken van. Voordeel hiervan is dat als het een keer in de vroege lente of herfst eens vriest dat ik het zker niet koud krijg en slechts daarvoor 1 extra slaapzak heb moeten kopen. Mijn andere zak is dus een -20 geval voor het winterkamperen...
 
dus als ik de birdland Serai Ultra II koop. 300gram dons 0graden zit ik goed voor trekking in Nieuw Zeeland. bij de spac sport zeiden ze dat het nooit kon kloppen.
thanks voor de reacties
 
Hmm als je geen temperaturen beneden de nul verwacht 's nachts dan zit je in principe goed. Verwacht je lagere temperaturen dan zit je niet goed dan moet je aanvullende maatregelen nemen (omsack, dikke fleece lakenzak of VBL).

En oh ja ik zou als ik jouw wa ook al verwacht je geen lagere temperatuur dan 0 graden toch een -5 (comfortwaarde) zak nemen. Je zou zo maar eens wat kouwelijkere aangelegd kunnen zijn of de temperatuur kan toch even net onder nul komen. Heb je het te warm dan rits je de zak gewoon gedeeltelijk of geheel open.
 
Inderdaad: een slaapzak is nooit te warm, maar heb je het te koud dan heb je dramatische slapeloze nachten voor de boeg.
Is het te warm tussen de ganzenbillen: doe net als Raymond: ritsje open, volgende fase rits helemaal open, onder de slaapzak gaan liggen en mocht het subtropisch worden 's nachts dan ga je er gewoon op liggen of je laat m ingepakt.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je midden in de zomer op de Veluwe met een -18gr slaapzak moet gaan zeulen maar de wensen een graad of 5 tot 10 naar beneden bijstellen kan nooit kwaad.


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Nog even ter verbetering: de Serai Ultra II heeft 330 gram ganzendons. Da's toch weer 10% meer.

Naar mijn idee klopt de 0 graden dan ook prima.

Raymond
 
Kleine aanvulling op de 10% extra van Raymond. Daar staat tegenover dat de Ultra II ook wat groter is, dus per saldo zal de hoeveelheid dons die je omringt hetzelfde zijn. Vandaar dezelfde temeratuur rating.

Ik denk overigens dat de rating van Birdland wel klopt. Ik kan overigens niet zien of er een tochtkraag voor rond de nek in zit. Dat is wel een vereiste wil je met deze donshoeveelheid lekker de nacht door kunnen brengen. Is dat het geval, dan houdt dat dus ook in dat je het niet erg moet vinden om in een slaapzak te liggen die relatief strak rond je nek en keel zit 'afgebonden'. Als je trouwens een buikslaper bent, dan zul je aan de 330 gram misschien iets te kort komen (bij 0°C) omdat op de rug meestal wat minder dons zit (tenzij je 'face down' in je zakkie kruipt). Daarnaast zal een muts en sjaal (buff kan voor beide tegelijk dienen) je net dat kleine extra beetje genot kunnen verschaffen.

Travelzzzzz
 
Ritsje open: eigenlijk zou de rits in een slaapzak vier runnertjes moeten hebben. Dan kan je de rits open zetten op de plek die je zelf wilt. Het voeteneind open ritsen heeft niet zoveel zin, want dan krijg je koude voeten. Aan de bovenkant open ritsen werkt niet als je je omdraait. Dus ergens halverwege open kunnen ritsen lijkt mij het handigst.

grtz
Henk
 
Klopt als bus wat Sander roept: Yolanda durft soms zelfs in
de lente in haar Birdland te gaan liggen en die is toch echt
voor tot minimaal -20!


Ja en?! Ze heeft gróót gelijk! ;-) Ik neem em ook te pas en te onpas mee. Vooral als ik alleen met mn neptarp annex zeiltje wegga. Ik heb drie slaapzakken: een zomermummie, een drieseizoenendons dekenmodel en een halve expeditieslaapzak mummie (WM antelope DL).

En ik lig driekwartjaar in de laatste. Nou ben ik wel een watje, dat klopt, maar toch... :)
 
en dan het risico lopen op een chronisch verkouden
nageslacht?:p


*gorgel-sputter-proest*

Wil je dat nooit meer doen? Mennn...

Overigens loopt bij lang niet alle mummies de rits door tot onderaan. Als ik aan de onderkant mijn rits openzet, dan zijn mijn voeten nog lekker ingekapseld onderin. De rits begint dan ergens onderaan de kuit ofzo.
 
yep, m'n MH heeft zelfs twee ritsdelen, het voeteneind heeft een apart ritsje. Maar dat is erg veel moeite terwijl je veel meer bereikt met vier runnertjes. Veel flexibeler.

grtz
Henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan