birdland slaapzak serai extra


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo

heeft hier iemand ervaring met slaapzakken van birdland?
mijn keuze zou uitgaan naar de serai serie extra er staat bij -10°
is dit de komfort en kun je makkelijk verder naar -15°?
het is om te gebruiken bij wintertochten in de vogezen en iets later in jaar in hogere bergen.

groetjes peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Peter,

Ik kan je geruststellen: da's prima spul! Ik heb zelf een Serai Econ zomerslaapzakje, met een temperatuurindicatie van 0 graden. Daar heb ik ooit nog eens over gemaild met birdland: hoe ze zo zeker konden weten dat iedereen het dan bij 0 graden warm heeft. Hun reactie: door hun ervaring weten ze inmiddels wel wat er ongeveer voor de gemiddelde mens nodig is om een comforttemperatuur van 0 graden te ervaren, en daar doen ze dan een klein beetje bij. Een soort overcompensatie dus. Die slaapzak van jou, m'n broertje heeft m ook gekocht, met z'n comforttemperatuur zou dus zo inderdaad lagere temperaturen dan -10 aankunnen. Uiteraard afhankelijk van of je warm bent als je er in gaat, gegeten hebt, hoe moe je bent, en wat voor matje je bij je hebt. Hij heeft m nog niet kunnen testen, maar deze winter gaan we samen de vogezen in (mooi in de sneeuw!) en dan kunnen we er pas echt wat van zeggen.

<makkelijk verder naar -15>

Hoe bedoel je dat? Als je bij -10 nog heel comfortabel slaapt, en echt geen kou voelt, dan is -15 misschien wel iets minder comfortabel. Eventueel met lang ondergoed en een lakenzak erin, en dat moet lukken. Of bedoelde je het bijvullen met meer dons om m warmer te maken? dat kan ook bij Birdland, daar kunnen ze je alles over vertellen.
Tot slot: de birdland Serai kun je niet bij Birdland zelf kopen, maar bij verschillende winkels. Slee, Bever, Demmenie, Zwerfkei verkopen allemaal birdland slaapzakken, maar met hun eigen label erop, en een zelfbedachte naam. het kan dus best zijn dat die Serai extra die je op het oog hebt bij bever ijsland extra heet, bij Zwerfkei kiezelsteen10, en bij Slee weer anders. let daar goed op, hou de specificaties van de echte birdland serai erbij, en dan kom je een heel eind.

Succes ermee, en veel plezier in de kou!
PieterBeklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hey,

Ik was ook van plan te gaan kijken naar een birdland slaapzak en nou was ik net op hun site en staat daar dat de Serai Econ -5 is! Nou heb ik hem ook in de oppad test zien staan en daar ging ie volgens mij nog best met -7! Wat voor temperatuur waarde zouden jullie er aan toe kennen?

Grt,
M.
 
Da's nou de gein met slaapzakken: daar moet je geen vaste comforttemperatuur aan willen vastpinnen. Fabrikanten kunnen aangeven tot welke temperatuur een slaapzak geschikt is, en dat is dan met name bepaald door dat ze in de tijd wat ervaringen van gebruikers hebben verwerkt in die dingen. Ze weten dan: als wij 500 gram dons erin doen, dan heeft 90% van de gebruikers het bij -5 nog warm. Die 10% die het kouder heeft:
1. heeft dan heel veel pech en een koude nacht. x(
2. had van zichzelf kunnen weten dat hij/zij een koukleum is, en dus een tandje warmere slaapzak zou moeten kopen dan de laagste temperatuur waarin je verwacht terecht te komen.

Met de nieuwe EN13537 norm (op deze site ook wat info over) kun je dan bijvoorbeeld zeggen dat die slaapzak als bovenste comforttemp +5 heeft, als onderste comforttemperatuur -5, en als extreemtemperatuur (waarbij je net niet onderkoeld raakt) -10 ofzo. Hou dus maar gewoon die -5 aan. En als jij bij -10 ook lekker slaapt in dat ding, is dat mooi meegenomen.

Kwestie is, er zijn zoveel aspecten die je warmte gevoel bepalen: of je fit bent, gewend aan de kou, leker gegeten hebt, nog wat bewegen voordat je de slaapzak in gaat. Je zal maar eens een keer uitgeput, hongerig, nat en koud in je slaapzak kruipen bij precies die tenmperatuur waarop het ding de vorige keer nog wel comfortabel was, en je krijgt het nooit meer warm. Van de winter ervoer ik het nog: ik maakte een loopje voor het slapen gaan om lekker warm erin te kunnen, maar dat loopje was zo kort dat m'n voeten koud bleven. Ik heb lekker geslapen, m'n lichaam was warm, maar de voeten waren de volgende ochtend nog koud. je lichaam moet tenslotte de slaapzak warm maken, niet andersom...

Succes met kiezen!
Pieter
-vanmorgen krabben. jippie!-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hey

Ik snap dat er meerdere factoren zijn waarom een slaapzak een bepaalde comfortwaarde heeft en ik weet van mezelf dat ik niet zo kouwelijk ben, Ik heb al eens met een -4 extreem zak bij -9 gelezen (wel met extra ondergoed en lakenzak). Maar waar het mij een beetje om gaat is (omdat die nieuwe waarde er nog niet is) of deze slaapzak een beetje zo'n opgegeven temperatuur haalt of dat hij zelfs wat beter uitvalt!

Hoe zit het met die specifieke maar ook met birdland in het algemeeen?

Grt, M.
 
Als je het nu allemaal niet zo vertrouwd koop dan gewoon een lekkere goede -12 slaapzak....Je bent nu wel erg over 4 graden verschil aan het tobben als ik het zo mag samenvatten.
Een slaapzak is namelijk nooit te warm.
Te koud wel, dicht is dicht, en dan moet je al snel met extra laagjes, dikkere matjes, dekentjes en weet ik het niet wat allemaal gaan werken om het nog een beetje leuk en comfortabel te houden.
En dan is het gewoon slimmer om een "te" warme slaapzak te kopen en als het dan wel erg lekker broeierig wordt dan doe je de rits wat open, of ga je er als met een deken onder liggen, of desnoods er op. Scheelt in gewicht en extra spullen die je mee moet slepen.


Rob
Ligt liever met + 10 in een -18 slaapzak dan met -18 in een +10 slaapzakje.Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot.nl
 
Ja dat klopt idd en ik denk ook niet meer nodig te hebben de komende tijd, alleen die 5 graadjes betekent wel 100 euro prijsverschil en die heb ik als arme student niet zo maar voor handen dus dat betekend zeker nog een tijd wachten!

Ik het btw nooit de extra op het oog gehad alleen ik wou van de econ wat meer weten, was nieuwsgierig naar hoe de slaapzak presteerde en of er ook wat ervaringen waren voor ik hem ging kopen! En toen kwam er dit bericht....

Grt, M.
 
rob om even daarop te reageren die slaapzak die ik nu heb is een synthetische en er staat op tot 0° graden heb er ook verleden jaar tussen kerst en nieuw(heb hier op de site verslag gelezen van sommige die daar toen ook waren)hier mee naar de vogezen en heb koude nachten met veel wind en sneeuw gehad in het begin valt het mee in die slaapzak maar tegen de morgen krijg ik het koud volgens mij ligt het aan dat ik in de nacht een beetje transpireer en dat dit niet in deze slaapzak wegkan?
dus als hij te warm is word het nog erger.
mischien is het met donzen beter?
ben er allemaal niet zo thuis in.
maar hoop nu een goede te kopen..


:) groetjes peter.

heeft er iemand gedacht van de temperatuur snachts in de vogezen?
 
Peter,
ik heb zelf echt onvoldoende (merken)kennis om anderen serieus te adviseren over welk type slaapzak ze zouden moeten kiezen, er speelt ook nog zoiets mee als persoonlijke voorkeur.
Enige advies wat ik wil en durf te geven is dat goedkoop geregeld duurkoop is, en dat het ook prijstechnisch best interessant kan zijn om in een keer iets goeds met enige overcapaciteit aan te schaffen.
Dat is altijd weer beter als nu voor bijvoorbeeld 100 euro een 0 gr. slaapzak te kopen om te ontdekken dat je toch liever die -12 zak had gekocht en die alsnog voor 150 euro te kopen.
Ik kies er persoonlijk dan voor om dan gelijk voor die duurdere te kopen.
Dit is niet alleen met slaapzakken zo, maar met 80% van alle artikelen die je kunt aanschaffen in je leven.

Nog over je vraag: over het algemeen wordt dons als comfortabeler en beter beschouwd dan syntetische vulling, maar ook dit kan een persoonlijke afweging zijn tussen prijs/kwaliteit/gewicht/duurzaamheid ect.

RobYr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot.nl
 
Dons reguleert beter dan synthetisch materiaal. Natuurlijk materiaal doet dat eigenlijk altijd beter (wollen ondergoed versus synthetisch ndergoed bv.) Ik heb zelf een -25 slaapzak en daar in de winter in Noorwegen in gelegen met temperaturen rond het vriespunt en dat zo'n 60 uur achter elkaar, geen centje pijn.
Om terug te komen op de serai (bij Bever trouwens de Iceland Extra)
Ik zou -7 tot -10 als comfortabele temperatuur aanhouden. Uiteraard afhankelijk van de omstandigheden. Wil je er voor zorgen dat als de temperatuur onderuit schiet je toch warm blijft en je wilt deze slaapzak (waar niets mis mee is) dan zou je een Vapor Barrier Liner mee kunnen nemen. Dit is een zeer luxe vuilniszak die een graad of 8 a 10 toevoegt aan je slaapzak. Echter, warmte kan er niet uit maar vocht ook niet. Dus alleen in geval van extreme temperatuurdaling. Je kruip er altijd in met je thermisch ondergoed en het transpireren reguleert zich uiteeindelijk vanzelf. 'S Morgens wel even nieuw ondergoed aantrekken. Nog een opmerking , in het algemeen is het zo dat het rond een uur of 4 in de ochtend het koudst is. Waarom is niet geheel duidelijk. Misschien dat dan de nacht op zijn verst is (rare uitdrukking maar anders kan ik het niet zeggen) en daarbij zou het kunnen zijn datje eten op dat moment niet genoeg
brandstof meer leverd om warmte te produceren.

Maar ikzelf zou een slaapzak kopen voor het moment. Dus heb ik er dan ook 3: een zomermodel met een waarde tot rond het vriespunt. een voor-najaarsmodel tot -10 en een wintermodel tot -25 (in het verleden ook wel -40 gehad voor Lapland maar zo'n model gebruik ik dan gedurende zo'n tocht om het vervolgens door te verkopen)
Dit verhaaltje is niet om op te scheppen maar wil daarmee alleen aangeven dat er geen slaapzakken bestaan die alle gamma's bestrijken.
Helaas !

Succes ermee

Met vriendelijke buitensportgroet

Buitenvoetje
 
Hoi dan,

Ik sluit me volledig bij Rob aan: liever te warm dan te koud en vaak is duurkoop juist goedkoop.
Heb zelf een -40 megazak en ik ben blij dat ik daarvoor ben gegaan ipv die tot -29 (die heeft Carl). Geen problemen meer met warm blijven enzo. Heb er zelfs boven 0 in een hut in getukt, gewoon openlaten, gaat hartstikke goed.
Duurkoop is vaak ook beter weer te verkopen op de 2ehandsmarkt, maar wel ff slikken bij de kassa ;)

Succes met je keuze!
Petra
 
Als aanvulling op het verkoopverhaal van Petra: Er worden hier geregeld prima slaapzakken aangeboden op de site, probeer daar anders eens je slag te slaan.

Kan qua budget best interessant zijn.
Succes

Rob

Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot.nl
 
ook lekker warm: WM

>Hoe zit het met die specifieke maar ook met birdland in het
>algemeeen?

Mijn eigen ervaring is toch dat de kwalitatief betere slaapzakmerken voor m'n gevoel beter presteren dan ze volgens het labeltje moeten doen. Dat zou betekenen dat ik met mijn birdland econ (0 graden volgens specs) best de -5 wel eens zal kunnen halen. Mijn winterslaapzak, een Western Mountaineering Antelope, is volgens bever als 5 sterren (4 seizoenen plus 1 extra, en dus volgens hun norm extreem) gespecificeerd, terwijl WesternM zelf comfortabel -12 opgeeft. Heb er bij 19 graden onder nul nog heerlijk mee geslapen! Nou is het in je tent wel iets warmer dan -19 als het buiten zo koud is, maar hij doet in ieder geval meer dan het kaartje me beloofd heeft.
En als je niet kouwelijk bent aangelegd, of zelfs bovenmatig warmbloedig, dan is voor jouw gevoel elke slaapzak warmer dan ze beloven.

>Hoe zit het met die specifieke maar ook met birdland in het algemeeen?

Ik zei het al: ze maken hun slaapzakken zo dat ze voor 90% van de mensen bij die temperatuur comfortabel zijn. Dat betekent dat jij dus in bijna elke birdland zak met lagere temperaturen zal kunnen slapen dan koukleumpjes. En er zullen ook vast wel weer mensen zijn die het er toch nog koud in hebben.

Lekker he, dat het allemaal niet eenduidig vastligt? :7
Pieter


Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: ook lekker warm: WM

>>Hoe zit het met die specifieke maar ook met birdland in het
>>algemeeen?
>
>Mijn eigen ervaring is toch dat de kwalitatief betere
>slaapzakmerken voor m'n gevoel beter presteren dan ze volgens
>het labeltje moeten doen. Dat zou betekenen dat ik met mijn
>birdland econ (0 graden volgens specs) best de -5 wel eens zal
>kunnen halen. Mijn winterslaapzak, een Western Mountaineering
>Antelope, is volgens bever als 5 sterren (4 seizoenen plus 1
>extra, en dus volgens hun norm extreem) gespecificeerd,
>terwijl WesternM zelf comfortabel -12 opgeeft. Heb er bij 19
>graden onder nul nog heerlijk mee geslapen! Nou is het in je
>tent wel iets warmer dan -19 als het buiten zo koud is, maar
>hij doet in ieder geval meer dan het kaartje me beloofd heeft.
>
>En als je niet kouwelijk bent aangelegd, of zelfs bovenmatig
>warmbloedig, dan is voor jouw gevoel elke slaapzak warmer dan
>ze beloven.
>
>>Hoe zit het met die specifieke maar ook met birdland in het
>algemeeen?
>
>Ik zei het al: ze maken hun slaapzakken zo dat ze voor 90% van
>de mensen bij die temperatuur comfortabel zijn. Dat betekent
>dat jij dus in bijna elke birdland zak met lagere temperaturen
>zal kunnen slapen dan koukleumpjes. En er zullen ook vast wel
>weer mensen zijn die het er toch nog koud in hebben.
>
>Lekker he, dat het allemaal niet eenduidig vastligt? :7
>Pieter
>
>
>Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte
>bergsport gaan doen!!
>-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-

Daar ben ik het helemaal mee eens.
Ik heb zelf een zak van Demmenie M6800CE (dus eigenlijk ook een Birdland)die geschikt zou zijn tot -17ºC maar ik heb er met -25ºC nog lekker in geslapen niks te klagen dus!

De kwaliteit is prima evenals de afwerking van de slaapzak.
Ik ben zelf helmaal niet kouwelijk dus dat zal ook wel meehelpen.
Over het algemeen heb ik het reg snel erg warm in een slaapzak, maar met de M6800CE valt dit wel mee.
Hij doet het iig veel beter dan m'n TNF Black Kazoo waar ik het met -7ºC wel koud begin te krijgen ondanks m'n warmbloedigheid en opgave van TNF mbt comfort-temp.
 
RE: ook lekker warm: WM

De nacht is inderdaad rond 4/5 uur het koudst omdat het afkoelt zodra de zon weg is en rond die tijd is het maximaal afgekoeld. Na deze tijd wordt alles weer warmer omdat het dan in NL binnen afzienbare tijd weer licht is.
 
RE: ook lekker warm: WM

hey,
het klopt niet dat het rond 4/5 uur het koudst is in de nacht. ik weet dit uit ervaring omdat ik s'nachts begin te werken, buiten. ik werk op de markt en wij beginnen s'nacht om 5 uur met opbouwen. het hele jaar door is het snachts goed te doen maar s'winters begint het rond 06.30 alleen maar kouder te worden tot een uur of 9. dan blijft het hetzelfde tot het weer avond word.
het is dus in de vroege ochtend op zijn koudst. als jullie dit eens uit willen proberen sta dan eens om 4 uur op en maak een klein wandelingetje buiten en eens om 7 uur ik kan je zeggen dat het om 7 uur kouder is. ook is het rond die tijd donkerder dan om 5 uur

mzzl rens, medewerker van de bananenboxer :D
 
RE: ook lekker warm: WM

Ik geloof je direkt als je dit beweerd. Echter, voor de winterkampeerder zal dit toch anders liggen omdat de laatste voedselinname meestal rond zo'n 19.30 / 20.00 zal liggen. Het meeste voedsel zal verbruikt zijn tegen een uur of 04.00. Dus ik denk dat er dan 2 dingen bij elkaar komen. Enerzijds de afkoeling die 's nachts plaatsvind (en misschien is het dan nog niet op koudst, dat zou kunnen) en de relatief vroege inname van voedsel op de avond ervoor.


Met vriendelijke buitensportgroet

Buitenvoetje
 
slaapzak serai extra heb em al getest

heb er hier thuis van zaterdag op zondag mee buiten gelegen in tentje was ongeveer 0° en was goed te doen maar als je de touwtjes rond je nek en hoofd goed bijtrekt wordt het lekker warm bij deze ik denk dat -10 er mee te doen is maar verder zou ik niet gaan zonder fleece of dergelijke.

groetjes peter.
 
RE: ook lekker warm: WM

Je hebt gelijk.. type slaapzak is erg afhankelijk van hoe snel de persoon het warm of koud heeft. ik heb over het algemeen een snelle verbranding en dan ook sneller koud in een slaapzak.

Heb zelf een TNF Black Kazoo en bij 0 graden word ik al wakker vanwege koude doorstroming aan de bovenkant van de slaapzak. ik heb dan al een t/shirt aan in een lakenzak.

ik ben nu dan ook op zoek naar een winterslaapzak waarin ik het lekker warm heb tijdens winterkamperen. Het is alleen moeilijk kiezen.. demmenie heeft een flinke slaapzak, de hunter en de hunter extreem.... ik heb alleen geen idee hoe extreem die zakken zijn. misschien heeft iemand er ervaring mee??. in de komende jaren wil ik zeker een keer naar noorwegen en zweden om te kamperen, dus een goede slaapzak is dan ook niet weg.
als iemand tips heeft... laat het me weten.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: slaapzak serai extra heb em al getest

The Miniman

Vergeet niet dat het in je tentje tussen de 3 a 8 gradem warmer is dan buiten, uiteraard afhankelijk van je tentje.

mzzl.;)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan