Bivakeren en onweer

  • Onderwerp starter Onderwerp starter cle
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ik ga binnenkort bivakeren in de Alpen. Nu weet ik wel dat je tijdens onweer niet bij 1 boom moet gaan staan, ook niet bij het hoogste punt of naast het water. Maar je zit snel boven de boomgrens en ik zie veel foto`s van tentjes op rotsgebied.
Weet iemand waar je het beste kan gaan staan boven de boomgrens?
Ik heb navraag gedaan bij een buitensportwinkel (waar ik mijn tent kocht) en die zei dat ik moest zorgen dat ik beneden ben. Maarja, dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk.

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

tja, "gewoon" ervoor zorgen dat je niet het hoogste punt in de omgeving bent : met andere woorden zorg dat je nooit op een col of een top bivakkeert.

Langs de GR 10 in de pyreneen worden geregeld koeien dood terug gevonden door bliksem. dit heeft mijn ogen geopend , ik bivakkeerde graag "met uitzicht" zoals ik dat noem... blijkbaar kan dat ook erg fout gaan!

waar ik ook op let is dat ik niet te dicht bij steile en/ of overhangende rotsen kampeer. er kan in een storm altijd wat losraken en zelfs zonder storm hoeft er een dier ietsje hoger op maar iets los te trappen.
in het ALLERbeste geval betekent dat een gat in je tent in het slechtste geval : tja ...

à Propos : wat voor een soort tentje heb je aangeschaft? want bij bepaalde types tent moet je ECHT ervoor zorgen dat je uit de wind staat ( dit geldt over het algemeen wel , als je graag lekker stil slaapt) maar ik heb een tunneltentje gehad dat echt bij een beetje wind begon te dansen!

grtjs
 
Ik heb een tunneltent Moonlihghtschadow xp Eureka gekocht. Die had je toch zeker niet he?
Dus bivakeren met uitzicht is een risico. En ik dacht als ergens koeien lopen zal het wel goed zijn haha.
Niet te dicht bij hoge/ overhangende rotsen, maar ook weer niet te grote vlakte want dan ben ik het hoogste punt... zoiets dacht ik al. En wat geluk!

Groetjes Cle
 
Je kunt natuurlijk, als de mogelijkheden er zijn, een stukje afdalen aan het eind van de dag om daar je tentje wat beschutter op te kunnen zetten. Die mogelijkheid is er helaas niet altijd.

Saskia
 
Hallo,

Het beste is om van je te voren de weersvoorspellingen te raadplegen,
meestal weten de inwoners wel welk weer er op komst is.

Als je hoog in de bergen zit en je pickel of je rugzak aluminium begint te zoemen, dan weet je zeker dat je in een onweerbui zit en dat dit gevaarlijk kan zijn
De bliksem ontlading neemt de kortste weg. Bij rotsen is dat meestal over de natte rotsbodem naar beneden. Dus je bent altijd kwetsbaar bij een open veld op deze rotsen.

Vandaar de opmerking, ga zo spoedig mogelijk naar beneden.

veel geluk, Bert
 
@ Saskia

dat was precies wat ik bedoelde met dat dooie beestenverhaal , maar ik zie nu dat ik het niet concreet benoemd heb :P stom hè...
 
Hallo,
Ik ben inmiddels terug. Alles is goed gegaan hoor. Ik heb rekening gehouden met waar ik mijn tent opzet.
Ik heb 1 keer onweer gehad maar ben daar doorheen geslapen haha.
Dus goeie tip: zorg dat je dermate uitgeput bent zodat je slaapt als een blok ;)
 
>Hallo,
>
>Het beste is om van je te voren de weersvoorspellingen te
>raadplegen,
>meestal weten de inwoners wel welk weer er op komst is.
>
Voorkomen is beter dan genezen. Bij de eerste tekenen van nakend onweer is omkeren en afdalen het slimste idee.


>Als je hoog in de bergen zit en je pickel of je rugzak
>aluminium begint te zoemen, dan weet je zeker dat je in een
>onweerbui zit en dat dit gevaarlijk kan zijn

Wanneer metaal begint te zoemen is het veel te laat om nog te gaan lopen. Doe alles van metaal dat je bijhebt (steun van rugzak, pickel, riem, ...) uit en ga er minstens 5m vandaan zitten (een blikseminslag is best breed). Vervolgens ga je hurken op je rugzak. Je hurkt om jezelf kleiner te maken en je relatief droge rugzak in combi met bergschoenen fungeert als isolator. Vervolgens wacht je.

Veel succes
 
Hmm ik zou denken ga nu niet op je rugzak zitten met al dat aluminium en evt. staal dat erin zit verwerkt (ritsen). Ga bijvoorkeur op een fatsoenlijke isolator zitten hurken (op je touw, op je matje een paar keer dubbelgevouwen).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan