bivakzak als alternatief?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
C

CB

Guest
Alsgevolg van een knieblessure ben ik genoodzaakt om mijn rugzak lichter te maken. Ik wil heel graag blijven wandelen maar het moet echt lichter. In de winkel heb ik een misschien een alternatief gevonden voor mijn tentje in de vorm van een bivakzak.(2900 gram tegen 850 gram.)
Maar slaapt dit eigenlijk we lekker? Kan ik hier echt mee trekken of is dit alleen geschikt voor noodgevallen?

Graag jullie ervaringen.

M. Vr. Gr. Cees Boschman
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Toevallig zat ik zelf ook aan deze optie te denken om met een bivakzak weg te gaan ipv met een "normale" tent. Er zijn bivakzakken in de handel die puur en alleen gemaakt zijn om ter bescherming te dienen tijdens noodgevallen, maar er zijn ook luxere uitvoeringen die volgens mij prima dienst kunnen doen als trekkerstent.
 
Hallo Cees,

De Bivakzaak is mijn inziens geen volwaardig alternatief voor een tent. Zo zul je bij een bivakzak meer condens hebben (slaapzak wordt nat), meer last hebben van de wind en wordt het bij veel regen sneller afzien (spullen droog houden, omkleden enz.). De bivakzak is daarom alleen een optie als het gebruik een aantal dagen betreft . Een tent geeft echt veel meer comfort. Dit laatste bespaart je energie (tov gebruik bivakzaak) wat weer ten goede komt van je herstel na een inspannende dag. Een andere optie is het gebruik van zeil met een stuk touw: is ook lekker licht en houd je droog, je kunt het alleen niet overal "opzetten". Overigens hangt natuurlijk wel weer alle af van het gebied waar je bent (regen, warm , muggen enz.)
Let op: ik gebruik alle varianten al jaren (afhankelijk van de situatie) dus praat puur uit persoonlijk ervaring. Echter een ieder ervaart hetzelfde weer anders: dus blijf zelf uitproberen !!

Theo Janssen
www.scott91.nl
 
Wat vind je van deze?
Voor 190 euro bij Soellaart in Haarlem.

http://www.nigor.net/Zeus-EXO-1-FlrPlan-'02.gif http://www.nigor.net/matenzeus1.gif

Eureka Zeus1-EXO
If you are looking for strength combined with fast, easy set up, this is it. Just clip the 9 super-tough gated carabiners to the unique exoskeleton frame of our new ultra lightweight single wall solo and the Zeus Exo almost pitches itself.

• 2-pole rectangular dome tent locking post and grommet set up
• Roof, walls and vestibule: 40D nylon ripstop
• Door: 1/2 breathable, 1/2 net with patented High/Low vents
• Zipper cover over vestibule door
• Frame: 8.5mm 7000 series aluminum
• Floor: Sewn-in 1.9 oz. standard taffeta nylon
• Netting: 40D No-see-um. 1 net vent in peak, 2 in door, 2 in side panels, 1 in vestibule
• 4 Clothesline loops
• 1 Flashlight loop
• 2 Mesh pockets


http://www.nigor.net/tenten/zeus 1 exo2.jpg

:7
martin
 
Ik vind deze discussie wel interessant, met name omdat ik volgend jaar voor het eerst een lange tocht van een paar maanden ga maken waarin ik naast hutten ook zal gaan kamperen (trektocht dwars door de Pyreneeen)

Het lijkt me dat je met een bivakzak van 850 gram toch een betere ademende kwaliteit hebt. Dat zal er dan 1 zijn met een glasfiber boogje neem ik aan.

Het lijkt mij een groot nadeel dat je je rugzak niet kwijt kunt in zo'n bivakzak of zie ik dat fout?

De aangedragen lichte tentjes lijken me dan een beter alternatief.

Nico
 
Mijn rugzak is me heilig .. zit je hele hebben-en-houden in tenslotte ... heb ik graag bij me in de tent.

Echter als je ergens wilt/moet overnachten waar het niet mag officieel valt een groene bivakzak minder op als een mini-tentje ..
das weer het voordeel van een bivakzak.
 
Vorig weekend heb ik 4 nachtjes doorgebracht in een [link:www.de-vrijbuiter.nl/htmlbestanden/produktpagina/tenten/lichtgewicht/minilite.html|Bart minilite]
http://www.de-vrijbuiter.nl/plaatjes/producten/tenten/groot/minilite_groot.gif http://www.de-vrijbuiter.nl/plaatjes/producten/tenten/plattegrondjes/koepels/PG_minilite.gif

Op het plaatje staan twee personen getekend, maar aangezien de tent enkeldaks is kan je het beste met 1 persoon in het midden van de tent gaan liggen. De tent wordt enorm vochtig, dus de deur blijft open. Rugzak had ik buiten liggen, op een vuilniszak, met een regenhoes erom.
Ik ga de tent zeker niet tijdens langere vakanties gebruiken, of als je van te voren al weet dat het veel gaat regenen. Voor goed weer is het een prima tentje, net iets meer dan een gespannen zeil. Lekker licht en goedkoop.

'k ga trouwens wel eens proberen zelf een tentje te improviseren van zeil.

Henk
 
Hoi Cees,

Weleens gedacht aan een hangmat? (Niet meer in en uit een kleine tent/bivakzak kruipen op je KNIE-EN).

Het gebruik van een hangmat is nog niet echt geaccepteerd hier in Nederland. Wij houden ons liever vast aan het vertrouwde tentje ...
Een hangmat is immers alleen voor de tropen, toch? Of niet?

Niet meer (ik lijk wel een verkoper - heb echt geen aandelen in dit product), want nu is er de Hennessey Hammock (HH)(www.hennesseyhammock.com).

De HH bestaat uit een hangmat, muskietengaas en een tarp (die je, al naar gelang het weer, kunt weglaten) - weegt ongeveer een kilo (er zijn er ook van ca. 0.5 kilo), verkrijgbaar in verschillende soorten (en maten) en kleuren. Ook in camouflage, handig als je weleens aan wild kamperen doet.

Een hangmat scheelt dus aanzienlijk in gewicht (bedenk ook dat je geen (self infl.)matje en een tentluier hoeft mee te sjouwen.

Mochten er geen bomen zijn: geen paniek, je schijnt er ook een tentje van te kunnen maken (echter heb je dan wel 2 wandelstokken nodig, en weer je matje).

Heb enkele weken geleden een nachtje geslapen in een Ultra light Backpacker (650 gram) van een vriend (thuis in de tuin - wel wat improviseren als er maar 1 boom staat). Sliep heerlijk!!

Meer info staat op de site van HH, zie hierboven.

Succes met je speurtocht!!

Groeten
Jean
 
"Maar slaapt dit eigenlijk wel lekker?" Nou, nee... Vochtig en benauwd is het en bovendien kan je in de meeste bivakzakken je matje niet lekker kwijt, oftewel, natte mat na regen, bah.

Een goed alternatief is een tarpje, gewoon een tentje van vouwen, tak als stok gebruiken en slapen maar! Een tarp van 3 x 3 weegt nog geen drie pond en herbergt twee man.

Groets, Rob.
 
Niet alleen voor noodgevallen,
Je moet er echter wel voor zorgen dat je bij twijfelachtig weer beschut bivakkeerd. B.v. onder dichte naaldbomen, onder brugdelen etc.
 
Ik heb zelf een tent gemaakt. Weegt 900 gram incl. haringen. Is bedoeld voor 2 personen en in je uppie is ie ruimmmmmmm! Mail me voor meer info.

Groeten,

Frank
fro@avista.nl
 
Frank, heb je ergens een plaatje van je zelfbouw-tentje online staan?

henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Indien er geen plaats is voor een tent heb je geen keuze, op een richel of platform tijdens een klimtocht bijvoorbeeld. Bij regen of sneeuw uit je bivakzak kruipen om iets te zoeken (je brandertje) of om thee te zetten is geen pretje. Omkleden ook niet, je wilt tenslotte droog blijven. Maar als het niet anders kan ben je wel s'nachts redelijk droog en veilig in je bivakzak, vanwege het geringe gewicht neem je hem eerder mee en op alpiene tochten en klimtochten is het vrijwel verplicht zo iets bij je te hebben. Beter een lichte bivakzak in combinatie met een goede slaapzak dan een zware tent en een slechte slaapzak. ;-)
 
Ik heb op spitsbergen en noorwegen 3 weken in zo'n bivaktentje geslapen. Is erg makkelijk niet erg fijn als het regent, je kunt namelijk alleen maar liggen en niet ff lekker ontspannen koken. Ik daarna de Hilleberg akto gekocht. Echt een prima tent, en toch maar ong. 1500 gram.
Succes...Patrik
 
Zaandijk 16-10-'02

Beste allemaal,

Om te beginnen wil ik iedereen bedanken die op mijn oproep heeft gereageerd en meegedacht.

Ik heb alle voorstellen overwogen of die een optie zouden kunnen zijn om het gewicht in mijn rugzak omlaag te brengen maar ben toch (ook na het bezoeken van een aantal winkels die bivakzakken verkopen)tot de conclusie gekomen dat een klein en superlicht tentje simpelweg de beste oplossing is.
De voordelen zijn onder andere: weinig condens vorming, geen insecten,
toch je potje kunnen koken als het regent en enige ruimte om te zitten en je spullen droog op te bergen.

Welk tenje het gaat worden dat weet ik nog niet maar dat laat ik jullie t.z.t. wel horen.

Met vriendelijke groet, Cees BoschmanP.s. Wie weet welke winkel de Akto verkoopt?
 
In Nederland alleen bij Bever (volgens de Hilleberg site).

Als je hem hebt, laat dan eens weten hoe die bevalt!

suc6
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Als ik jou was zou ik de Hilleberg Akto kopen, ik gebruike hem nu al 2 seizoenen en hij is toppie...ook hoog in de bergen met erg veel wind.
P.s. koop hem niet bij bever Amsterdam...daar zijn ze te bedonderd om hem ff te laten zien of op te zetten voor je....plus dat ze weinig verstand van zaken hebben!!!!
Veel plezier ermee....

Patrik
 
Beter laat dan nooit; vergeet Active Leisure tentjes niet de kleinste tentjes van dit merk zijn maar iets groter als een bivakzak en de prijs/kwaliteit verhouding is erg goed.

Succes, want er zijn genoeg merken tentjes welke geschikt zijn te vinden...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Volgens mij is het een paar kilo terugbrengen van het gewicht geen oplossing als je een knieblessure hebt. Vraag is: wat voor knieblessure? Vaak is met gerichte training en wat eenvoudige hulpmiddelen het probleem voor het grootste deel op te lossen.
Maar nogmaals: dat is afhankelijk van de aard van de blessure. Als je een gescheurde voorste kruisband hebt die men niet wil repareren kan je het wel schudden.

Jaap
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan