bivakzak?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
beste collega buitensporters,

met een aantal vrienden ben ik van plan binnenkort te gaan wildkamperen in nederland. ik weet dat dit niet overal even legaal is, maar dat terzijde. het plan is om in een bivakzak te gaan slapen op deze manier een aantal dagen te lopen. nu weet ik helemaal niks van bivakzakken, en ben dus ook op zoek naar informatie hierover. is het überhaupt praktisch om in een bivakzak te gaan slapen in nederland in de kerstvakantie, of is een tent (veel) handiger [we nemen ook een tarp mee]. daarnaats, wat zijn redelijke prijzen voor een redelijke bivakzak? en wat is een redelijke bivakzak?

alvast heel erg bedankt,

arjen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Je kan ook legaal 'wildkamperen' in Nederland. Wist je dat? Dat heet zg. paalkamperen. Sommige paalkampeerplaatsen liggen op dagloopafstand van elkaar en zo kan je een leuke weekend plannen.

Slapen in alleen een bivakzak is onpraktisch is mijn mening. Onder een tarp gaat al een stuk beter maar ook onder een tarp heb je nog steeds een matje nodig en wellicht een bivakzakje om je slaapzak droog te houden van de condens. Maar of dat echt noodzakleijk is kunnen anderen meer ervaren tarpsnurkers beter vertellen. Onder een tarp heb je echter geen hoog kwalitatieve standalone bivakzak nodig dus dat scheelt weer.

Waar je meer zorgen over moet maken is je slaapzak zelf. Is deze wel geschikt om eind december in de open lucht te liggen? Houd rekening met de mogelijkheid op -10 graden vorst 's nachts....
 
Arjen,

Net eergisteren voor het eerst in een bivakzak overnacht.

Grof gezegd heb je 2 typen:
1 - Waterdicht: om te overleven, kosten weinig (een paar tientjes); maar comfort is minimaal; alles binnenin wordt kletsnat door je eigen vocht;
2 - Waterdicht en ademend: om meer dan 1 nacht te gebruiken en redelijk comfortabel in te slapen, kosten een boel, feitelijk net zoveel als een goede lichtgewicht tent;

Een matje heb je sowieso nodig, of het wordt wel erg koud aan de grond .. Dat maakt niet uit voor de keuze tarp of bivakzak. De bivakzak zal wel warmer zijn dan de tarp bij dezelfde slaapzak.

Voordeel van de tarp is denk ik het kamp maken bij regen. Maar dat heb ik nog niet kunnen uittesten. De voorspelde regen dit weekend bleef uit x( .

gr. Joop

- prima geslapen in type 2 dit weekend, alleen maakte de reisleider s'ochtends zoveel lawaai dat uitslapen er niet in zat :+ -
 
Een paar punten als overweging:

Een bivakzak is naar mijn idee alleen interessant als deze ademend is. Wanneer je een niet-ademende hebt, dan wordt alles erg klam binnenin. Ook je slaapzak. Geen pretje om daar nog een tweede avond in te moeten slapen.
Mijn bivakzak heb ik tot nu toe alleen in het voorjaar (april)gebruikt. Halverwege de nacht vond ik het veel te warm en heb ik hem opengeritst. (Ik heb wel een goede winterslaapzak, dus dat speelt ook wel mee). Voordeel van de bivakzak was wel dat deze winddicht was en als windschermpje aan een kant voorkwam dat de wind in mijn nek blies, maar verder was hij eigenlijk overbodig. En tegen de wind kun je net zo goed een tarp gebruiken als je deze laag bij de grond opzet. Een tarp kan trouwens ook erg vochtig worden als je eronder slaapt. Deze kun je dus wel laag bij de grond opzetten, maar niet zo laag dat je slaapzak er tegenaan komt.
Nog een overweging: met een bivakzak kun je snel je spullen inpakken. Maar een tarp is fijner als het regent, want niets is fijner dan even schuilen als het de hele dag regent.

En inderdaad: neem een matje en een warme slaapzak mee. Daarin investeren in plaats van in een bivakzak is ook veel handiger, omdat je deze waarschijnlijk vaker zult gebruiken.

Saskia
 
Ik denk dat voor één of twee nachtjes het niet uitmaakt of tie ademt of niet. Sommige goedkopere modellen zijn van nylon (als ik me niet vergis), en die schijnen wel een beetje te ademen.

Ik heb mijn bivakzak nog maar 1 keer gebruikt tijdens het tarpen, omdat het baggerweer was, het regende zo hard, dat je onder de tarp anders zeiknat zou worden.

Zat wel eens te denken dat je ook een bivakzak kunt gebruiken, en dan met regen een klein tarpje (of je regenjas) over je hoofd kunt spannen, met twee takken ofzo. Iemand wel eens geprobeerd?

Als je je bedenkt dat er al tentjes zijn van 800nogwat gram, dan begint de combi bivakzak+tarp al zwaar te worden!

grtz
Henk
 
Nadelen van een bivakzak ten opzichte van een tent is dat je veel meer condens hebt, zelfs in een ademende bivakzak. Je hoofd is niet beschut tegen regen en (in het muggenseizoen) tegen muggen. Je moet je omkleden buiten je bivakzak. Dat is onpraktisch bij regen. In een tent is de hele ruimte in de tent opgewarmd en dus warmer dan de buitenlucht. In een tent kun je je rugzak en je schoenen droog neerzetten onder de luifel. Je kunt je kleren binnen in je tent neerleggen. Je kunt nog wat sokken drogen aan een touwtje langs het plafond. In een bivakzak kun je niet droog eten. Tijdens een lange regenachtige dag kun je prima een dag in je tentje zitten. Bij een bivakzak is dat geen alternatief.

De meeste van deze nadelen zijn op te lossen door onder een tarp te gaan liggen. Als je met een groepje bent, kun je ook overwegen om een lavvu/tipi mee te nemen. Dat is een "sociale" tent waar je met z'n allen in kunt slapen. Dit loont qua gewicht pas als je met z'n vieren of zo bent.

Linda
 
>Als je je bedenkt dat er al tentjes zijn van 800nogwat gram,
>dan begint de combi bivakzak+tarp al zwaar te worden!
>
>grtz
>Henk

Precies wat ik ook altijd denk bij al dat getarp... Maar toch als het erg vochtig is heb je zo'n bivakzak onder de tarp nodig. Of zijn er ook andere oplossingen?
 
Ik gebruikte vroeger wel een bivakzak (een chique versie, met 2 kleine boogjes erin). Met goretex was deze ademend, nooit condens gehad binnenin. Ben nu toch over naar een single wall tentje, deze is lichter (goretex bivakzakken zijn "zwaar") en veel ruimer dan de zak.

Ik zou kiezen voor de paalcampings (slaap je toch wat geruster). Weet niet of er in november nog gejaagd wordt trouwens in de Nederlandse bossen? Ook iets om over na te denken.. En een normaal tentje delen met je compagnons.
 
Precies wat ik ook altijd denk bij al dat getarp...

Maar tarpen is niet alleen maar leuk vanwege het gewicht. Juist het gevoel open te liggen is - vind ik - zo lekker.

Maar toch
als het erg vochtig is heb je zo'n bivakzak onder de tarp
nodig. Of zijn er ook andere oplossingen?


Als je je slaapzak ook nog aan moet schaffen: eentje met een dryloft tijk ofzo? Scheelt behalve een bivi ook nog eens een paar graden in de comfort-temperatuur en het geeft niks als je tegen de tarp aanligt; qua condens dan.
 
>Maar tarpen is niet alleen maar leuk vanwege het gewicht.
>Juist het gevoel open te liggen is - vind ik - zo lekker.

Der Roedi omschreef het eens perfect.

Tarpen is wakker worden en je bent buiten.

Ik denk dat als je tarpen moet combineren met een bivakyak, je net yogoed een kleine tent mee kunt nemen. Tarp moet groot genoeg yijn yodat je geen last krijgt van regen.
De mijne is 3 x 3 meter. Gat perfect met 2 personen. Nog nooit ingeregend.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Dryloft geloof ik ook wel dat dat adequaat is maar dat heb ik niet. Ik heb wel Pertex endurance dat kan wel wat vocht hebben maar een hele bak condens op het tijk?
 
Ik heb in bivakzakken gelegen in de regen, kou en hitte. Ook wel wat ervaring onderhand met tarpen.

Tarpjes kun je zo spannen dat je er bij/onder kan koken, slapen, aankleden, inpakken en alles, ongemerkt (zolang je niet teveel lawaai maakt) en beschut van het weer. Dat lukt je nooit in een bivakzak. Bivakzakken heb je ook niet nodig als het geen slecht weer is, mits je een redelijke slaapzak hebt.

Als ik alleen ga wildkamperen neem ik meestal een 2de hands defensie bascha mee, poncho met ogen, waar ik precies onder kan slapen.
 
>>Als je je bedenkt dat er al tentjes zijn van 800nogwat
>gram,
>>dan begint de combi bivakzak+tarp al zwaar te worden!
>>
>>grtz
>>Henk
>
>Precies wat ik ook altijd denk bij al dat getarp... Maar toch
>als het erg vochtig is heb je zo'n bivakzak onder de tarp
>nodig. Of zijn er ook andere oplossingen?
>

Das een kwestie van de goede tarp kopen, die van mij weegt 290 gram en das nog steeds een halve kilo lichter dan een tent....

Heb geen bivizak, wel een waterproof tijk en das meer dan genoeg.
 
Ik slaap al jaren het hele jaar rond in een bivakzak met boogstokje van Birdland. Alleen bij vorst is de buitentijk van mijn slaapzak bij het voeteneind wel es enigszins berijpt. Ik slaap er ook in bij regen en storm. De enige belemmering die ik wel eens ondervindt, is, dat ik wel es op vijf minuten tussen de buien door moet wachten, om in m'n slaapzak te kruipen, en dat komt heus altijd, danwel er 's morgens weer uit.
In de slaapzak lig ik op een kort matje en aan het voeteneind m'n lichtgewicht rugzakje. M'n bovenkleren liggen langs me heen en boven m'n hoofd de rest van m'n attributen, zelfs m'n schoenen.
Weet je, de zichtbaarheid is zo gering, dat ik soms vrees , als er 's nachts maar niemand over me heen strompelt.
 
Sander,
Hier komt het: Birdland Bivaktent Air, lang 250 cm,
breed 75 cm en hoog 37,5 cm; ca 750 gram.
Sofitex nylon / waterdicht / taped seams / fibreglas boogstokje / ademend / camouflage groen / € 149,95.
 
>Je hoofd is niet beschut tegen regen en (in het muggenseizoen)
>tegen muggen. Je moet je omkleden buiten je bivakzak.

Klopt niet helemaal. Er zijn ook bivakzakken die je van top tot teen dicht kunt doen, met naar keuze een muggennetje of compleet dicht voor welke stortbui dan ook. Op de laatste nachthike van Rob heb ik een Exped gebruikt om te testen (650gr en ademend), en afgezien van het feit dat het niet regende (was wel voorspeld :-( )ging dat prima. Kleren/schoenen en ander spul passen prima in de zak, de rugzak gaat buiten onder de regenhoes, en in de bivakzak is dan ook ruimte genoeg om je in de zak uit- en aan te kleden.
Praktisch puntje: bedenk waar je je spullen neerlegt in de zak, van bril tot onderbroek, anders is het flink zoeken in zo'n bivakzak :+ hoe klein die ook lijkt.

gr. Joop
 
Dank Jan;-) maar ik vroeg aan Jan Anne wat voor buitentijk hij heeft op zijn slaapzak. Hij schreef dat hij altijd onder d etarp ligt zonder bivakzak. Dus ik werd even nieuwsgierig wat voor tijk hij dan gebruikt gezien de condens ervaringen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Dank Jan;-) maar ik vroeg aan Jan Anne wat voor buitentijk
>hij heeft op zijn slaapzak. Hij schreef dat hij altijd onder d
>etarp ligt zonder bivakzak. Dus ik werd even nieuwsgierig wat
>voor tijk hij dan gebruikt gezien de condens ervaringen.

Ik ben dan niet Jan Anne, maar ik gebruik ook geen bivi. De tijk van mijn zakkie is Super DryLoft. Althans, zo heette het toen ik em kocht, want ik zoek em net op en nu is het GWS ofwel Gore WindStopper: http://tinyurl.com/yuqgpt

Er heeft al een laagje rijp op gelegen en tegelijkertijd was er op de rand bij mijn kraag een laagje ijs afgezet, ik heb er al mee tegen mijn kliedernatte tarp liggen woelen met het voeteneinde en toen ik onder een afdak lag maar de wind de regen horizontaal eronderdoor meenam om het op mij te laten landen ben ik niet eens opgeschoven. Dat alles zonder vervelende gevolgen.

Ik denk niet dat ik in een plas moet gaan liggen, omdat volgens mij de schotjes het vocht er uiteindelijk inzuigen, maar ik vertrouw em voldoende om er mee in de regen te kunnen liggen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan