Black Flies


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Allemaal,

Ik lees sinds kort aardig wat berichten op dit forum en heb veel handige tips mogen vernemen. Toch is er iets waar ik wat meer over zou willen weten.

Het Betreft namelijk Black flies.
Ik heb gelezen (in de summiere informatie die ik kon vinden op google en wikipedia) dat het behoorlijk vervelende muggen zijn.
Nu is alleen mijn vraag hoe ververelend en wat kan ik er vooral tegen doen?

Zelf had ik (uiteraard) in gedachten het gebruik van een hoed met een (zeer fijnmazig) hoofdnetje. Tevens het gebruik van DEET middelen.
Ook het in de wind zetten van mijn tent (achterzijde in de richting van de wind).

Zijn er nog meer dingen die ik kan doen? Hoe zeer moet ik mij de irritatie van deze vervelende beesten voorstellen? Wanneer zijn ze vooral actief (ik weet in de zomer, maar bedoel overdag? Of s'nachts? Of beiden etc.) Muggen in nederland zijn ook vervelend, maar Black Flies zullen waarschijnlijk wel een slag erger zijn.

Ik ga overigens een fiets/kampeertocht maken van hier naar Helsinki waarbij ik door Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland trek (over een periode van 2 maanden).

Graag hoor ik van jullie en alvast bedankt.

Gegroet,

Solesius :)

---------------
'Is there intelligent Life on Planet Earth? Yes, but I am only visiting'
 
Hoi Solesius,

Op basis van de beschrijving in Wikipedia ben ik er nog niet helemaal uit welke vliegjes je bedoelt. Maar in Noorwegen zijn er wel kleine vliegjes die goed kunnen steken/bijten en een bloedend wondje achterlaten. Nou kom je die vooral midden in de bushbush tegen en daar heb je fietsend weinig last van. Ik heb ze ook nog nooit op campings gezien. Op de fiets heb je zowiezo teveel vaart, ook voor muggen. Heb wel eens gehoord dat muggen maar zo'n 5 km per uur vliegen. Tegen muggen en vliegen op de kampeerplaats kun je je inderdaad beschermen met Deet, muggennet en vooral mugdichte kleding. Denk ook aan je enkels, muggen steken door dikke sokken heen. Een goed muggengaas in de tent is ook aan te raden. Verder hopen op een beetje wind. De vliegen die ik ken, gedragen zich trouwens anders dan muggen. Ze kruipen net zo lang over je kleding, totdat ze een opening vinden. Een overhemd werkt dan niet afdoende. Beter is het dan met een dicht jasje.

Over een periode van 2 maanden, heb je waarschijnlijk niet de hele tijd last van muggen.

Groeten,

Linda
 
Hallo Solesius,

Ik vraag me af of je je niet vergist met midges..Black flies zijn namelijk geen muggen maar een vliegensoort die in noord-amerika voorkomt in het (ver) noordelijke deel van het continent van alaska tot in Labrador/New Foundland. Deze vliegen steken niet maar bijten en nemen een heel klein hapje vlees mee. Helaas schijnen deze beesten in wolken van duizenden voor te komen waardoor je een behoorlijk risico loopt als je geen muggennet gebruikt. Net als de muskieten, muggen en ander gevleugeld stekend gedierte waar Alaska en The Northern Territories berucht om zijn,helpt hier weinig tegen.

Echter in europa komen black flies volgens mij niet voor. Wel allerlei soorten dazen en steekvliegen. De middelen die je zelf al noemt zijn zo'n beetje wat je er tegen kúnt doen; veel meer mogelijkheden zijn er niet, behalve in het voor- en naseizoen gaan wanneer de grootste aantallen alweer drastisch geslonken zijn. In mijn ervaring zijn de steekvliegen/dazen/horseflies het ergst. Die gaan niet weg wanneer je ze wegslaat maar blijven om je heen zoemen en maken (mij in ieder geval) helemaal gek (ik heb het niet zo op - stekende, bijtende en bloedzuigende - insekten). Volledige lichaamsbedekking en gebruik van DEET en muggennetje is dan wel nodig.
De een heeft er meer last van dan de ander; schijnt met je bloedsamenstelling te maken te hebben....

Ik zou de periode waarin ik ga fietsen in die contreien afstemmen op de (zo min mogelijke) aanwezigheid van dergelijk vliegend gespuis.

sterkte en in ieder geval veel plezier met je fietstocht.

groet

Niels
 
Niels, zoals jij ze beschrijft, zijn dat precies de vliegen die ik bedoel. Op z'n noors heten die knott (wetenschappelijke naam: simuliidae).
Ik heb ze voorlopig alleen nog in Stabbursdalen aangetroffen (helemaal in het noorden, Finnmark). Heel vervelende beestjes. Komen voor in en bij stromend water. Volgens de noorse wiki veroorzaken de Scandinavische knotten weinig problemen, zelfs al reageert men heftig op de beten. Ik wordt doorgaans ook wel 10 keer gebeten op een tocht van een week en krijg er grote rode vlekken van. Maar ik ben er nog niet ziek van geworden. Meestal kruipen ze tussen de knopen van mijn overhemd door en bijten ze in mijn pols en op de borst. Ik zie er niet meer uit na een weekje Stabbursdalen...

Op andere plaatsen heb ik hier dus geen last van, dus laat je niet afschrikken.

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan