blarenvrije schoenen?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik zag net hier op hiking-site dit stukje staan over blarenvrije schoenen.

[link]http://www.hiking-site.nl/materialen_nieuwsitem.php/664

Klinkt als echt iets voor mij. Ik heb nog nooit met mijn rugzak gelopen zonder blaren te krijgen. En ik heb ook al heel veel verschillende merken en modellen geprobeerd.

Maar ik vraag mij af of je zoiets als blarenvrije schoenen kan garanderen. En wat als ik er toch blaren in zou krijgen? Krijg ik dan mijn geld terug? Daar zit ik dan eigenlijk niet op te wachten. Dan heb ik liever dat ze speciaal voor mij een schoen gaan ontwikkelen waarin ik geen blaren krijg. Maar dat kost dan waarschijnlijk weer heel veel geld. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat ik geen blaren meer krijg, omdat ik nog nooit (ja, echt waar) langere afstanden heb gelopen zonder blaren te hebben gekregen.
Overigens wel jammer dat ze zo'n gele kleur hebben.:(

Saskia
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

sinds ik de tip kreeg om 2 paar (dunne) sokken te dragen, heb ik geen last meer van blaren.

eerst droeg ik 1 paar en volgens mij wrijft je voet dan over de sok waardoor je blaren kunt krijgen. met 2 paar sokken, wrijven de sokken over elkaar en heb ik geen last van blaren :D

Gr, Bob
 
Twee paar sokken is zo warm. En ik heb altijd al van die warme voeten tijdens het lopen. (Wanneer ik niet loop, zijn ze trouwens ijskoud, maar dat is een ander probleem.) Ik heb dus ooit wel 2 paar sokken geprobeerd, maar ook toen had ik blaren. Maar omdat het een tijd geleden is, is het het proberen misschien toch wel waard.

Saskia
 
Hoi Saskia,

Salewa kreeg destijds nog al wat reacties toen ze met die garantie kwamen. Men was vrij sceptisch uiteraard. Later bleek echter dat er inderdaad echt belachelijk weinig mensen toch blaren hadden gekreegn (ik meen minder dan 1 procent) en dat bij velen van de oorzaak lag in verkeerde maat schoen of verkeerde sokken.

Ik denk dat het dus altijd een kwestie is van de juiste combinatie voor jezelf nemen, waarbij je je uiteraard wel goed moeten laten adviseren...

Raymond
 
Vrijwel altijd mijn hielen, want die zijn nogal smal en dus schuif ik een heel klein beetje in mijn schoenen. Maar mijn kleine tenen hebben ook wel eens last, omdat mijn schoenen aan de voorkant aan de smalle kant zijn en dus teveel drukken. Ik heb al eens gekeken naar schoenen met brede neuzen en smalle hakken, maar tot nu toe niets kunnen vinden wat een beetje goed zat. Ik heb ook nog een hele lage wreef. Erg lastige combinatie, zeker als je alle GTX-modellen weigert, vanwege de hete voeten die je er in krijgt.
Ik heb overigens ook van elk bandje of randje van gewone dagelijkse schoenen, skischoenen of wat ik dan ook aan mijn voeten heb last. Ook daar krijg ik snel blaren van. Ligt dus niet alleen aan de modellen, maar vooral ook aan mijn voeten en (dunne?) huid.x(

Maar het went wel, hoor, blaren. Gewoon sporttape erover en doorlopen. En pas na de tocht kijken hoe het met mijn voeten is gesteld.

Saskia
 
Ik ben nogal sceptisch wat betreft ooit blaarvrij te kunnen wandelen, omdat ik al zo veel verschillende schoenen en modellen heb geprobeerd. Als kind had ik altijd al veel blaren met wandelingen en dat is altijd zo gebleven.
Advies vraag ik altijd. Bovendien heb ik ook jarenlang wandelschoenen verkocht, dus ik weet waar ik op moet letten. Ook pas ik meestal heel veel modellen, maar kan nooit iets vinden wat helemaal goed zit. Is dus gewoon mijn probleem.
Maar als ik toe ben aan nieuwe schoenen ga ik zeker Salewa proberen. Alleen jammer van de Goretex. Daar ben ik dus echt geen fan van.

Saskia
 
Wel eens aan gedacht om je voeten met kampher spiritus te gaan behandelen? Daar wordt je huid ook beter bestand tegen wrijving van.

Mijn vriendin loopt ze altijd achter op haar hielen. Zij plakt de bekende plekken altijd standaard van te voren af. Werkt ook prima.
 
Wel eens het merk Zamberlan geprobeerd? Is niet zo'n bekende hier in NL dus vandaar dat ik het even vraag.
 
Omdat ik toch nieuwsgierig was geworden, heb ik dit voorjaar uitvoerig proefgelopen met deze schoen (Salewa Yak) op het ruige binnenterrein van een grote buitensportzaak in Woerden. Meteen dan maar mijn conclusies:
de schoenen zitten prettig en stabiel. De leest is vrij smal, er is ook een bredere uivoering. De stijfheid ligt tussen een B en een B/C schoen, terwijl het gewicht iets minder is dan de gemiddelde B/C schoen. De constructie bestaat uit stukken leer van verschillende dikte die goed worden verbonden en ondersteund door een soort frame. Zo wordt ook de stabiliteit bij een redelijk laag gewicht bereikt.
De "blaarvrijheid" is waarschijnlijk te danken aan het feit dat juist op typische drukplekken wat dunner en soepeler leer is gebruikt. Bovendien worden er gratis een paar speciale "technische" sokken bijgeleverd.
Toch heb ik deze schoen niet gekozen. Het lijkt me een prima schoen voor wie zich niet teveel buiten paden of paadjes begeeft. Maar voor cross-country door Noord-.Noorwegen toch iets teveel stiknaden en te kwetsbaar leer. Dus nam ik de Lowa Baffin, een echte "zware jongen"., en nog eens zonder Goretex ook. Gelukkig maar, want met alle beek- en rivierdoorwadingen kwam er geen drup doorheen, maar ook liep ik kerven op van bijna 1mm diep. En dat moet je niet op de plaats van stiksels gebeuren!

Groeten,
Boelo
 
Hallo Saskia,

Zoals babelfish al zei kan je je voeten insmeren met kamferspiritus maar doe dat niet te vaak want anders worden de voetzolen te hard.
Ook kan prefentief afplakken helpen met smal Leukoplast, begin bij de achillespees en plak dan dakpansgewijs af(half overlappend) tot in de holte van de voetboog (halverwege de voet).
Zorg ervoor dat er geen vouwen in de tape komen dit geeft drukpunten die juist blaren kunnen veroorzaken.
Als je klaar bent met afplakken dan nog even talkpoeder er op en wrijf dat vanaf de achillespees naar het midden van de voet.
Als je juist vanaf het midden van de voet naar de hiel wrijft dan wrijf je de tape los, dus niet doen.
En neem eventueel extra sokken mee zodat je onderweg droge sokken kan aantrekken.
Veel succes.

Groetjes, Dutchfog.
 
Hey Saskia,
Een van de grondoorzaken van het krijgen van blaren is dat er door het lopen door zwaarder/steiler terrein, zwaardere belading en zwaardere schoenen dan normaal, er extra veel energie(in de vorm van wrijving en/of warmte) bij je voeten terechtkomt. Alles wat je kan doen om dat te verminderen (alle eerdere tips) zal dus ook kunnen helpen om het ontstaan van blaren tegen te gaan. Wanneer je iets doet tegen het schuiven in de schoen(=wrijving), zoals extra sokken of afplakken zal dat dus zeker iets helpen. Ook het iets strakker veteren van de middenvoet(niet afbinden natuurlijk) kan helpen tegen de wrijving. Het gevolg is wel dat de voet eerder warmloopt. Maar dat is weer tegen te gaan door extra ventileren, sokken wisselen en insmeren met een produkt dat eucalyptusolie bevat (b.v. Gehwol). Of zelf iets maken met eucalyptusolie, dat heeft warmte-regulerende eigenschappen.
Wat ook kan helpen -zie mijn bovenstaande redenering - is het lopen met lichtere rugzak op lichtere schoenen en dan nog liefst iets minder snel.
Ik heb hiervoor alleen nog maar mezelf als proefkonijn kunnen gebruiken, maar ik heb de indruk dat het aardig wat uitmaakt!

Groetjes, Boelo
 
Uiteraard ultralight gaan en minder ver lopen is de beste remedie! Maar je moet daar maar net zin in hebben wat luxe is ook wel weer lekker en je wil ook nog eens ergens komen. Dus het is altijd schipperen. Maar probeer idd als uitgnagspunt zoveel mogelijk gewicht te besparen tot zover je wil inleveren op comfort. Dat is wel een aanslag op je budget... (Die laatst van EVA mat en een short selfinflatable heeft ingeruild voor een exped short en een kort EVA matje. Ik geloof dat ik 100 gram won en veel comfort extra erbij kreeg.
 
Er zit toch nog een kleine, maar niet onbelangrijke innovatie bij de schoen Salewa Yak die nog onderbelicht is gebleven. De Goretex-voering van de schoen zit niet als een zichtbare sok aan de binnenkant, maar is verwerkt achter een dunne binnenvoering van leer. Daardoor voelt de schoen bij het passen direct al wat plezieriger aan dan zijn concurrenten.
Het is ook wel mogelijk dat door deze constructie de goretex-laag minder snel versleten of ondicht raakt, nu deze niet meer aan directe wrijving met voet en sok wordt blootgesteld.
In hoeverre dit alles meewerkt om blaarvorming te voorkomen, is iets wat in de praktijk eerst zal moeten blijken.

Groetjes,
Boelo
 
Dank voor alle tips. Een aantal heb ik al geprobeerd, maar nooit enig resultaat gehad. De kamferspiritus spreekt me wel aan, omdat je daar blijkbaar een hardere huid van krijgt. In mijn geval lijkt me dat wel prettig, want mijn huid is vrij dun.

Saskia
 
Helaas heb ik ook gauw last van blaren. Mogelijk is de Salewa de oplossing. Aangezien ik met een zware rugzak loop gaat mijn voorkeur uit naar het zwaardere model de: Salewa Eagle GTX. Nu de hamvraag, welke buitensportzaak heeft dit model? Bij de zwerfkei hebben ze alleen de Salewa Yak GTX.
 
Er zijn maar een paar Salewa-dealers in Nederland:
[link]http://www.kampeerzaken.nl/dealers/Wintersportkleding/Salewa
Dus even een rondje bellen, zou ik zeggen.

(Op een of andere manier alleen automatisch via de categorie wintersportkleding te vinden.:o)

Saskia
 
Dat zoekrondje naar andere Salewa schoenen heb dit voorjaar al gemaakt en toe ontdekt dat je dan minimaal in Zuid-Duitsland terechtkomt, of beter nog, in Noord-Italie.

Groetjes,
Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan