bliksem!


Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo beste hikers!

ik ben een nog niet zo'n ervaren hiker (zeg maar: de intentie is er alleen de tijd en het geld nog niet)dus heb ik een vraagje waar jullie mischien wel antwoord op weten:

Hoe is het gesteld als je met je tentje ergens staat (bergen, veld, bos) en het begint te onweren en te bliksemen. Is het veilig in je tentje? Wat kan je doen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen blikseminslag?

alvast bedankt

groetjes marleen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Marleen,

Interessante vraag, dat zijn zo van die dingen die ik me ook wel eens afvraag als ik in mijn tentje lig en de bliksemschichten door het tentdoek kan zien. Je zou denken: ga in de buurt van een paar bomen staan met je tentje, zodat je niet het hoogste punt bent, maarja, dan worden die bomen getroffen en vallen ze op je tent ofzo...ook minder :(
Ik zou zeggen, probeer open vlaktes te vermijden, ga niet naast "eenzame" bomen staan, blijf uit de buurt van water, als je buiten in een open veld rondloopt, is het verstandig je zo klein mogelijk te maken. Misschien is een bos in zo'n geval nog wel de veiligste plek om te kamperen.
Veel info over bliksem e.d. kun je [link:www.lightningsafety.com|hier] vinden. Specifieke info voor hikers staat op [link:www.lightningsafety.com/nlsi_pls/ploutdoor.htm|dit] onderdeel van de site.

Misschien hebben andere hikers hier nog meer info over??

Grtz

Sebastian;-)
 
Ik las heel onlangs (ergens tussen afgelopen kerst en nu) ergens dat tentjes met aluminium (boog)stokken erg gevaarlijk zouden zijn ivm blikseminslag. Ik neem aan dat dat alleen geldt als je het enige object op een grote vlakte bent, anders lijkt het me wat overtrokken.
Ga overigens niet te dicht bij een boom staan, niet zozeer dattie op je hoofd valt, maar ook als je dicht bij een blikseminslag bent kan het electrisch veld hoog genoeg zijn om brandwonden en/of een hartstilstand te krijgen. Een afstand van 50-100m is beter....

Groetz,
Dennis
 
Bliksem..

is eigenlijk de eerste keer dat ik er echt over na denk. zou idd wel gevaarlijk kunnen zijn. maar hoe en wat kan ik helaas niet vertellen, ik zou het ook interessant vinden als iemand er wat meer over weet te vertellen.
 
Hallo Marleen,

Veel weet ik ook niet van dit onderwerp, maar ik heb me ooit eens laten vertellen dat schuilen onder een overhellende rots niet veilig is. Als de bliksem boven je inslaat bestaat neemt deze namelijk de weg van de minste weerstand naar de aarde, en dat zou weleens via jou kunnen zijn als jij beter geleidt dan de rots. Alleen een grot van minstens een paar meter diep is veilig.

Verder kan ik me voorstellen dat een rugzak op je rug ook niet zo fantastisch is vanwege het metalen frame. Die zou ik dus een eind wegleggen als ik overvallen werd door een onweersbui.

Groeten,
Carl
 
Als je eens een eng verhaal wil lezen, moet je 'topervaringen' van Hans Kammerlander eens pakken. Hij beschrijft hoe hij samen met een vriend op de Manuslu in hevig onweer terecht komt. Kammerlander draagt een oorringetje en hij voelt het dingetje prikken. De pickels beginnen te zingen en alles van metaal heeft een vreemde gloed. Op een gegeven moment hoort en voelt hij een knal en wordt hij tegen de grond gesmakt. Als hij door de sneeuw terugkruipt naar z'n vriend ruikt hij verbrand vlees. De gebroken ogen van z'n vriend zeggen genoeg. Als hij daarna naar beneden wil vluchten en daarvoor z'n ski in de sneeuw ramt om een vast punt te maken, schieten de vlammen van de staalkanten.
Het is ongelofelijk, maar waar.
Laat je niet verrassen
 
Twee jaar geleden in Frankrijk sloeg tijdens een heftige donderbui met veel regen de bliksem in een boom die 30 meter van me weg stond. Ik was net aan het overdenken of ik toch niet beter mijn (aluminium) wandelstokken een meter of tien weg moest smijten toen dat gebeurde.

Het was onwezenlijk mooi.... Een flits, gevolgd door een blauwe gloed rond die boom die (in ieder geval voor mijn gevoel) verbazend lang zichtbaar bleef. Daarna steeg de stoom op en toen ik durfde voelen na een paar minuten was de boom warm, nergens heet maar echt helemaal warm.

Ik heb aan deze ervaring de volgende conclusies aan verbonden:

1- Op het moment van inslag stond ik iets hoger dan die boom, op tamelijk open terrein met de eerdergenoemde wandelstokken in mijn hand. Alles wat ik weet/wist over blikseminslag zou er eigenlijk toe geleid moeten hebben dat IK getroffen werd in plaats van die boom. Niet dus. Voor mezelf heb ik hieruit afgeleid dat het wel meevalt met die "aantrekkingskracht" van aluminium op bliksem.

2- De kans dat ik dit nog een smee mag maken in mijn leven is bijzonder klein, vermoed ik. Misschien was ik een klein beetje bang voor onweer maar nu dus niet meer.

Groets, Rob.

PS: Dennis, please geen verhaal over de statistische kans dat het toch nog eens gebeurd.... :7
 
Statistisch gezien 'moeten de goden hun getal hebben'.
Wie aan de beurt is valt moeilijk te zeggen.
Wiens zoon was het die doodgebliksemd is toen hij als keeper ergens zijn doel stond te verdedigen?
Deze zomer een kruisbeeld tegengekomen ter herdenking van iemand die omgekomen was door een 'coup de foudre'->niet op een graat maar ergens willekeurig op een helling. Het moet je maar overkomen.
Nergens is het veiliger dan in je auto.
->net op het moment dat we hem eens aan de kant willen laten staan.
Ivo
 
Ha die Rob,

Ik weet niet wat de kans is op zo'n gebeurtenis, maar ik weet wel dat het mij al vaker is overkomen dan statistisch verklaarbaar.

- In '78 of '79 sloeg bliksem in (loden?) regenpijp 50m bij me vandaan toen ik samen met mijn ouders vanuit centrum Heemskerk terug naar huis liep.

- in '92 sloeg bliksem in auto op de parkeerplaats voor de supermarkt in Laruns (F,Pyreneen) toen ik onder de luifel stond te schuilen voor de golfbal-hagelstenen die naar beneden kwamen.

- in '95 sloeg de bliksem in het afdakje boven een hooiberg ten noordwesten van Stockholm toen ik daar net voorbijfietste. Dat was zo'n beetje de eerste bliksem van die betreffende onweersbui en ik zat dus nog op de fiets (leg ik 'em altijd in de berm en ga zelf 100m verder zitten). Wat me verbaasde was dat de hooiberg niet in vlammen opging, alleen het afdakje stortte in.

- in 2000 sloeg de bliksem in een olijfboom tegenover vlak naast de camping in Prades (F, Pyreneen), hooguit 200m van mijn tent.

Zou ik bliksem aantrekken of zo? Zo veel vullingen heb ik nu ook weer niet....

Groetz,
Dennis

- Fietsen met mij is altijd (hoog)spannend -
 
Tsja Dennis.

Zal wel komen door de hoeveelheid haringen die je voor je tent nodig hebt!
28 als ik me niet vergis.

Maar de vraag is hoe het met een tent en de gevaren met bliksem is.

Er word daar in meerdere bergsportboeken toch het een en ander over geschreven en het is van belang die boeken te raadplegen.
Binnen een straal van 15 meter van een hoge boom schijn niet gezond te kunnen zijn maar wat het bereik is waarin het wel veilig is en wat dan weer te onveilig word omdat je er te ver vanaf staat.
Ik zou het niet weten.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Hoi,

over dit onderwerp is veel geschreven en als je het napluist zie je dat men elkaar zelfs af en toe tegenspreekt. Daarnaast zijn er ook een aantal broodje-aap verhalen en nutteloze adviezen. Bij deze mijn input. Wie meer weet mag het zeggen.

Je hoeft je oorbellen en andere piercings niet uit te doen, je wandelstokken niet weg te gooien (houd ze alleen laag bij je of bind ze aan je rugzak) en je rugzak niet onbeheerd achter te laten. In tegendeel. Ga op de rugzak zitten (of op het touw of isomat) met je voeten bij elkaar en van de grond zodat je geen contact met de aarde hebt. Ook een reddingsdeken kun je om je heenslaan zonder bang voor een inslag te hoeven zijn.

Het enige dat je moet doen is om niet interessant te zijn voor de bliksem om hem van zijn lading te verlossen. Dit kun je bereiken door:

1. niet op graat of top te blijven kijken naar het naderende mooie schouwspel
2. niet in (logisch) of in de buurt van water te blijven (denk eraan dat een geul (ongemerkt) vol kan lopen met water)
3. uit de buurt te blijven van uitstekende objecten (enkele boom, rots om achter te schuilen, grote boom tussen kleine bomen)
4. ook een eenzame bouwvallige schuur kan het beste vermeden worden
5. als je gaat schuilen in een grot of stevige schuur, blijf dan minstens een meter uit de buurt van de muren en ga op je rugzak, isomat of touw zitten met de benen bij elkaar. Ook als je schuilt onder een overhang moet je je zo klein mogelijk maken en van de wand
wegblijven.


Verder nog wat feitjes.
- de bliksem gaat in 95% van de gevallen van de aarde naar de wolken, ondanks dat je de lichtstraal naar beneden denkt te zien gaan.
- het ongeluk dat Kamerlander beschrijft staat bekend als St-Elmus vuur. Door de electrisch lading van de omringende lucht ontstaat er een er een spaaningsverschil tussen de lucht en de aarde (statische electriciteit). Dit veroorzaakt het zoemen van metaal (pikkels, ladders en kabels van de Klettersteig [=LEVENSGEVAARLIJK], etc). In de buurt van metaal is het veld het hoogste en zal de omringende lucht geioniseerd worden en licht het op. Dit lijkt erg veel op het noorderlicht. Is dit spanningsveld te hoog dan zal dit 'ontladen' worden. Dit veroorzaakt een luide knal en kun je, als je dichbij genoeg bent, tegen de grond geslagen worden.groet
Richard
 
ha joeri, bedankt joh! ik voel me een stuk veiliger!! :) ;) :7

allen bedankt voor de reacties, weet iemand nog meer? laat het weten, ik ga zelf vanm,iddag naar de bieb, zal een boekkie zoeken over bliksem....

groetjes marleen
 
Het bericht van deweus klopt helemaal....ben ik 100% mee eens....ik denk dat dat het enige zinnege is wat er over gezegt kan worden....Maar ik gerandeer dat het zeker niet fijn is in de bergen met onweer!! (uit eigen ervaring dan)
Groetjes Patrik
 
Zogoed ik weet komt er vanaf de grond slechts een klein bliksempje, waarlangs de grote zijn weg naar beneden vind. Blijft trouwens mooi om vertraagde beelden van de bliksem op tv te zien...

Het schijnt ook zo te zijn dat de bliksem vaker op hetzelfde punt inslaat, en dan bedoel ik niet het hoogste punt, maar een boer die vertelde dat voor z'n boerderij de bliksem altijd op dezelfde elektriciteitspaal insloeg.

grtz
Henk
-heeft wel eens geknetter gehoord vlak voordat de bliksem op 50m afstand insloeg.

The Recumbent Architecture Pivo
 
Richard.

Je noemde het al half maar dus nooit aangehaakt in een klettersteig blijven.
Als bovenin de bliksem inslaat heb je een spontane BBQ omdat de lading langs de kabel gaat.

Dat van Henk klopt ook.
Heb het ook gezien, met beelden op TV.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Met onweer in je tentje is geen veilige plek. Je bent omringd door metalen stangen/buizen (bliksem aantrekkend), er is daarnaast echter geen sprake van de kooi van Faraday, dus geen enkele bescherming. De auto is door deze kooi wél een veilige plek.
Ook is het waar dat in bijna alle gevallen een voorontlading van de wolken naar de aarde komt, waarna kort daarna de hoofdontlading van de aarde naar de wolken schiet.
 
vroeger deed je een aardappel op de punt van de stokken, maar nu met al die boltentjes weet ik het ook niet
 
En die aardappel werkte echt als isolator, of was de enige leuke bijkomstigheid dat je dan na het onweer een gepofte aardappel had? :)
In een bos staan, en dan een plekje kiezen tussen de lage bomen lijkt me het veiligst. Als je in een bos staat met bomen die allemaal even hoog zijn, moet je maar gewoon hopen dat als er een boom neergaat, hij net niet op jouw tentje komt. De kans is iig kleiner dan wanneer je bij een eenzame boom gaat staan...

Maar nou hebben we nog een mogelijke kampperomgeving waar bliksem hoogst ongelukkig uitkomt niet besproken: stel nou dat je ergens in scandinavie over een toendra achtig iets loopt, met lage struikjes, dan ben je toch echt het hoogste punt in de omgeving! Laag blijven, in je bivakzak liggen, op je matje? Of een kuiltje graven? Wie heeft daar een leuk idee over?

"Goodness gracious, great balls of fire!!!"
Piet
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan