Bos voor bushcraftweekend (primitief leven ala Ray Mear...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allemaal,

Ik ben op zoek naar een stuk bos om een bushcraft weekend te houden, in Limburg of Noord-Braband.
Bushcraft is primitief leven, ook wel bekend via Ray Mears.
Via de scouting kan niet, want daar ben ik geen lid meer van.
En de natuurorganisaties zijn ook niet al te behulpzaam..
Weet iemand van jullie een stuk waar dit kan?

Grtz, Luke
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nou Luke, ik zou Bushcraft zeker geen "primitief leven " willen noemen. Eerder iets in de richting van " vaardigheden om te kunnen overleven in de vrije natuur" of iets dergelijks.
Groeten,
Boelo
 
Klopt Boelo. Primitief zou dan eerder ancestral moeten zijn of zo iets... Maar daar heb ik nog geen stuk bos mee, toch? :)
Of weet jij er een?
 
Hi Luke,


zelf scout en "co"... moetzeggen dat er in nederland zeker geen enkel stukje te vinden is waar je dmv "allemans-recht" zo je gang kan gaan (en terecht, al eens een A-lokatie volledig verwoest terug gezien door dit soort fratsen).

Denk dat als je zoiets zou willen doen je naar het buitenland moet, bv noorwegen of schotland.

Met een aantal collega's hebben we eens zitten brainstormen en we kwamen tot de conclusie dat je in noodsituaties best van dergelijke technieken kunt gebruiken maar dat "moderne" middelen toch echt heel veel beter zijn voor de omgeving alsmede voor de mens.

Hebben als eens gepoogd contact teleggen met het bedrijf Ray Mears maar als je verteld dat je natuurbeheerder bent stopt de communicatie helaas vrij direct... wij zijn van menig dat een groot aantal zaken zoals hij het laat zien in zijn docu's een beetje vertekent worden uitgelegd (yep, das een understatement...)

Zou zeggen, zoek een aardige stam/ pivo/ jongeren tak op en heb daarmee wel een beetje plezier. Wij houden ook wel van een beetje "primitief" aanprutsen in de natuur.

Bas
 
RE: Bos voor bushcraftweekend (primitief leven ala Ray ...

Hoi Bas,

Lid worden van scouting kan denk ik niet; ik ben er al 30 :)
Dan ben je al snel alleen aan het leiden.

Raar van die communicatie via Ray Mears.
Zelf ben ik enigszins bekent met het bushcraft wereldtje. "Extra survival" is in Nederland opgezet door een leerling van Ray Mears.
Je zou hem eens kunnen benaderen. Staat bekent als een autoriteit.
Of Kokopelli, leerling Tom Brown (indiaanse methodes uit de US).
En zo zijn er nog veel meer.

Van die docu's: daar heb je gelijk in.
Vermoedelijk is dat om zijn eigen DVD's goed te verkopen...
Dat wil niet zeggen dat dit soort skills niet werken.
Ik heb er nu al een aantal jaren mee aangekloot en ze werken wel.

Over het milieu:
planten slopen helpt natuurlijk niet mee in bescherming.
Maar dood materiaal gebruiken voor een onderkomen kan geen kwaad.
Daarnaast kun je door gericht te snoeien de natuur een handje helpen.
Natuurlijk is het altijd uitkijken.

Groetjes, Luke
 
Hoi Luke,

Waar je naar op zoek moet is een stuk bos dat in particulier bezit is. Vervolgens de eigenaar benaderen en daar zeer duidelijk aan maken dat je het bos niet wilt slopen, maar enkel voor dat doel wil gebruiken. Voor zover ik weet doet EXTRA het ook zo en zij hebben inmiddels een goede relatie opgebouwd met de boseigenaar (van het bos waar ik destijds een cursus volgde).

Mocht je dus een mooi stuk bos op het oog hebben, ga dan bij de gemeente na wie de eigenaar is. Zij kunnen je namelijk de toestemming geven om een weekendje te bushcraften...

Raymond
 
Waar veel boseigenaren (in mijn ogen terecht) zullen afhaken is het vangen en doden van dieren.
"Stropen" is een essentieel onderdeel van bushcraft voor velen en dat gaat je in NL of de Benelux niet zo maar lukken.

Dichtsbijzijnde gebied waar ik aan kan denken zijn de eindeloze bossen in midden Frankrijk. Daar zal het net zo illegaal zijn als in Nederland maar daar kan je wat makkelijker uit het zicht opereren terwijl de bereikbaarheid in principe goed is, met de auto zit je er in een uur of 8.

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hi Luke,
Bij je verdere uitleg moet ik toch vooral aan (Zuid) Finland denken. Daar kun je eindeloos veel vis vangen en dan vervalt het door Rob Plas genoemde bezwaar. Wat je kunt doen is het volgende: stuur de uitvoerige inleiding van je verhaal (in het Engels) naar de e-mail van www.shelby.fi Dat is trouwens ook een interessante site voor mensen die wel eens wat zelf willen maken of ontwerpen!
Groeten,
Boelo
 
Natuurlijk haken eigenaren bij stropen af! Dat zou ik ook doen.
Maar stropen is mijn doel niet.
Ik wil dingen leren! En daar hoef je de natuur niet voor af te breken! Waar jij het over hebt is wat de ervarener bushcrafter gaat doen, nadat hij heeft geleerd om:
- warm te blijven middels shelter en vuur;
- water te zuiveren
- heeft leren koken op vuur
- zelf zijn eigen pannetje heeft leren maken
- touw heeft leren maken en hiermee om kan gaan
- verschillende vallen heeft leren maken
- sporen heeft leren leren
En nog veel meer vaardigheden!
Deze goed leren zal al enkele tijd (lees: ongeveer 1 jaar) in beslag nemen.

Dus: om te leren hoef je de natuur niet te slopen en hoef je geen illegale activiteiten als stropen te ontplooien.
Ik vind het erg jammer dat jij en blijkbaar nog andere mensen dit zo zien. Dat geeft voor mij aan dat je of weinig ervaring hebt met de materie of al zover geschoold bent dat extremere confrontaties noodzakelijk zijn. Ik vraag me af waar jij je beeld vandaan hebt...

Greetz, Luuk
 
Hoi Luke,

Mijn ervaring is, dat wanneer je belt, kun soms (buiten de schoolvakanties) wel terecht kunt op een scoutingterrein, ondanks dat je niet lid bent. Leg gewoon uit hoe je overnacht en wat je plannen zijn.

Nog even off-topic: het leren zetten van vallen is in Nederland ook niet toegestaan. Het is zelfs verboden om koperdraad op zak te hebben in het bos. Je kunt daarmee namelijk de intentie hebben om vallen te zetten.
Dat geldt dus ook voor het koperdraad wat in standaard-survivalkits zit. (Even eruit halen dus, of de boswachter/jachtopzichter overtuigen dat je dat niet voor die doeleinden bij je hebt, wanneer hij er achter komt dat je dat wel bij je hebt).


Succes met zoeken,

Saskia
 
De meeste mensen interpreteren bushcraften als zelf je kamp maken, maar ook zelf je eten zoeken. Aangezien je op bessen e.d. niet lang kunt rondkomen, zou vissen of jagen/stropen een logische stap zijn om in je energiebehoefte te voldoen.

De beelden van stropende bushcrafters komen trouwens onder andere van deze site waar sommige mensen beweren dat ze een maand lang ergens willen gaan kamperen zonder tent en zelf hun eten vangen. Dit zijn vaak mensen zonder veel ervaring en dan klinkt dit erg ambitieus en nogal onrealistisch.

Ik begrijp dat jij eerst andere dingen wilt leren. In dat geval zul je waarschijnlijk eten van thuis meenemen en onderweg proberen dat aan te vullen met bessen en eetbare planten die je herkent. Dan hoef je inderdaad niet te stropen. Dat lijkt me ook de beste manier om het te leren. Overigens is vissen (met een vergunning) een effectieve en legale manier om aan zelfgevangen eten te komen.

Sporen leren kennen gaat trouwens het beste in verse sneeuw van ca. 5 cm diep. En dan verse sporen. Nat zand is ook een goede plek voor sporen.

Groeten,

Linda
 
Hoi Boelo,

Dank je voor je suggestie!
Lijkt mij interessant voor een vervolg.
Heb jij zelf soortgelijke ervaring met deze organisatie?
Zo ja, dan hoor ik het graag!

Greetz, Luke
 
volgens mij gaat het niet zoals ik het lees het jagen in het bos maar om de rust die daar van uit gaat, wat elke wandelaar wel begrijpt .dus als je dat wil gaan doen doe het!maak allen geen schade in je omgeving.maar mocht dat toch gebeuren doe dan wat terug plant wat takken in de grond of geef een boom wat lucht door zijn omgeving wat op te ruimen dan komt het wel weer goed veel plezier

arjuna
 
>Overigens is
>vissen (met een vergunning) een effectieve en legale manier om
>aan zelfgevangen eten te komen.

Da's niet helemaal waar helaas, in veel viswateren is het verboden om gevangen vis niet terug te zetten (dus te doden en houden voor consumtie).

Wat je zou kunnen doen is een kano-kampeer tocht in Zweden organiseren (SNP heeft een mooie kant-en-klare). Hier mag je (als je voor een paar kronen een vergunning koopt) naar hartelust vissen en deze ook opeten. Vuurtje stoken is ook legaal. En kamperen doe je in je tent, maar je kunt natuurlijk ook naar hartelust oefenen met andere onderkomens bouwen.
 
Hi Luke

natuurlijk kan er nog wèl wat, maar dat heeft niets met scouting te maken.
vragen op de juiste plaats, bijvoorbeeld hier, is het belangrijkste!

ik ben al heeeel lang scout,
kijk op www.scouting.nl voor adressen!

ben zelf lid van een scoutinggroep in Roermmond die een eigen kampeer terrein heeft in de buurt van Kitskensberg.
van daaruit loop je door het bos naar Herkenbosch en het Duitse bos.


mail mij maar als je meer vragen hebt.

met vriendelijke scoutgroet,

Bert
:7 :eek: :7
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan