Botervervangers gezocht


Status
Niet open voor verdere reacties.
F

frankvw

Guest
Hiking-vrienden,
Wie heeft er ervaring met boter in de rugzak? En, beviel het? :)

Hier in Nederland zijn (o.a. bij Albert Heijn) van die blikken kampeermargarine te krijgen: goed sluitende blikken met margarine die buiten de koelkast niet meteen in olie verandert. In de VS en Canada hebben ze daar nog nooit van gehoord. En omdat je in het vliegtuig geen voedingsmiddelen mee mag nemen (en in de VS moet je dat echt niet proberen!) had ik vorig jaar bij het kamperen in Canada dus een probleem. Want iedereen gaat daar (en in de VS) kamperen met minimaal met een koelbox, en bij voorkeur met een koelkast, en daaromheen weer een camper of caravan met airco en TV. (Waarom???) Licht kamperen met alleen een tentje is daar iets voor hikers, maar op de camping wil iedereen gewoon diepvries, magnetron en electrische barbequeue hebben. :-/
En dus hebben de kampwinkels en outfitters daar alleen gewone margarine, in de koeling.

Wat zijn goede botervervangers? Olie is niet altijd een optie, en in de rugzak nog wel te doen (plastic flesje in een dubbel zipjoc zakje voor het geval dat het gaat lekken) maar ideaal is het niet (gewicht). Maar af en toe op de camping, tussen twee hikes in, wat spek of een hamburgertje bakken is toch wel zo lekker. :)Ik heb het geprobeerd met gewone margarine in zo'n hervulbare plastic tube, maar dat wordt gewoon olie.

Suggesties welkom!
Frank
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Persoonlijk nam ik vroeger altijd roomboter mee, in een goed afgesloten container.
Waarom? Zowel op de boterham als in de pan erg lekker, en als de boel eens vloeibaar werd door de warmte blijft het toch min of meer te gebruiken.
Oh ja: die metalen boterblikjes met zo'n beugel: niet doen! Duur, en een zeldzaam slecht concept , slecht zittende pakking, en een beugel die er wel eens spontaan afspringt. Beter is een plastic doosje met schroefdop.
Tegenwoordig neem ik helemaal niets meer mee, hooguit een paar druppies olijfolie, ook dit is lekker in de pan.
Mijn geheim?
Een (goedkoop) Tefal anti aanbak pannetje met kleine diameter. Daarin kan je veel vleessoorten in hun eigen vet bakken, anders zijn een paar druppels olie genoeg. Ook een eitje blijft een eitje in plaats van een scrambled egg.
Overigens kan je ook nog palmvet meenemen: dit is een zeer hard vet dat tot poeder is gemalen. Een klein beetje voldoet in het eerder genoemde pannetje.
De aluminium pannetjes die in de meeste pannesetjes zitten zijn hooguit geschikt als bordje, bakken is een drama, tenzij je zoveel vet wilt gebruiken dat het meer een soor frituren wordt.
En voor die boterham? Ik gebruik nooit meer margarine en of boter op brood, zowel thuis als uit niet. Scheelt weer wat kilootjes aan de horeca spoiler, en is eigenlijk net zo lekker. Alleen hagelslag wil nog wel eens wegwaaien :eek:)
hth
Rob


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hoi,

Boter gebaseerd op dierlijke vetten zoals roomboter schijnt niet zo goed te zijn als het warm wordt. Ik heb me laten vertellen dat er dan allerlei kwalijke stoffen ontstaan.

Vroeger nam ik nog wel eens olijfolie mee, maar tijdens een erg warme tocht in Noord-Spanje werd dat troebel, en da's volgens mij ook niet gezond, dus tegenwoordig neem ik zo'n klein flesje (50 ml) met zonnebloem-olie mee.
In combinatie met een anti-aanbakpannetje van Trangia werkt dat prima.
Aan boter op m'n brood heb ik niet zo'n behoefte, en bovendien prefereer ik geen boter boven bedorven boter.

Groetz,
Dennis
 
Wat culinair erg lekker is, is je vlees te bakken in een mix van roomboter en olijfolie.
Door de hitte van de olijfolie kan je boter niet verbranden, schroeit het vlees lekker dicht en je krijgt een heerlijk krokant laagje wat door de boter komt.
Maar ja, hoe dat mee te nemen in een rugzak??

Ik heb meestal een lekker olijfolie bij me en dat volstaat.
Boter heb ik niet bij me.
Dan maar een boterham met alleen maar beleg.

C.M.
Peter.

(In een haven zijn schepen veilig, maar daarvoor zijn ze niet gebouwd).
 
Appie Heyn heeft kleine verpakkingen boter (boter-goud) in van die eenhapsporties, die zijn makkelijker mee te nemen maar smelten natuurlijk ook als het wat warmer wordt. Gerold in een handdoek midden in je rugzak valt het wel mee, maar bij echt lekker zomerweer...

Ik gebruik zelf meestal zonnebloemolie of olijfolie uit een knijpflesje, smaakt prima.

Groets, Rob.
 
Iedereen bedankt voor de reacties!
Inderdaad; bedorven boter is erger dan geen boter. En ik heb sowieso een voorliefde voor hartkeks en dat soort spul boven brood, dus daarvoor heb ik ook niet echt boter nodig... blijft het bakken: dat kan inderdaad vaak ook met olie, maar het nadeel is wel dat olie iets minder heet is dan boter.
Met bakken zonder olie of boter heb ik niet veel goede ervaringen. De Tefal anti-aanbaklaag van m'n koekenpannetje (Trangia) werkt weliswaar prima, maar het blijft een rugzakpannetje, dus erg dunwandig, en de vlam van een benzinevergasser (MSR Whisperlite) is loeiheet en kan bovendien niet laaggedraaid worden. Je vleesje is dus binnen de kortste keren verkoold.

In "Backcountry cooking" (Miller, Backpacker Series) wordt over boterpoeder gesproken dat in de VS te krijgen zou zijn. Is er hier misschien ook iets dergelijks voorhanden?

Frank
 
Ik dacht dat olie heter word dan boter??????????
Zit ik nu fout te denken?

C.M.
Peter.

(Je verliest niet altijd, als je iets niet wint).
 
Volgens mij ook, boter wordt bij aanzienlijk lagere temperaturen zwart dan olie toch?

Groetz,
Dennis
- Er zit toch ook geen boter in m'n versnellingsbak? -
 
Wij gebruiken op onze reizen altijd palmvet, een hard vet dat niet lekt of smelt in je rugzak. Te koop bij o.a. Bever.
 
Ik hoorde gister twee io'ers io (industrieel ontwerpers in opleiding) praten over boter in de vorm van een lippestift, lijkt handig!

Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Zou voor het eerst zijn dat er iets nuttigs bij IO vandaan komt :+

Groetz,
Dennis
- die civieler is en dus genetisch bepaald bouko's en io'ers wantrouwt ;-) -
 
je kunt ook niet alles weten. Olie en vetten verschillen van elkaar dwz. bij kamertemp.(20 graden celsius) is alles wat vloeibaar is olie en anders vetten. Olijfolie die koud wordt gaat dan ook vlokken dwz. langzaamaan uitharden. Olie heeft chemisch gezien kortere ketens waardoor het ook een lager kookpunt heeft dan vetten. Dus als je olie bij een vet in de pan doet wordt de temperatuur lager dan bij alleen een vet. Bak ze.
 
Totdat jij een keer op pad gaat met vrouwen in de buurt, enje opeens raar staat te kijken als je vlees in rode of paarse (...) 'boter' ligt te sudderen :p

"Door hard te werken is nog nooit iemand omgekomen, maar ik denk: "Waarom zou je het risico lopen?""
ZTT
 
>Ik hoorde gister twee io'ers io (industrieel ontwerpers in
>opleiding) praten over boter in de vorm van een lippestift,
>lijkt handig!

Hallo,

Heeft iemand ervaring met het gebruik van cacao-boter? (Is o.a. verkrijgbaar in 'lippenstift' als lippenverzorging in de droge maanden).

Xa4ier
 
Ongetwijfeld leuk, maar niet zo praktisch... Ik heb ze wel eens gezien bij de drogist, het is een kleine lippenstiftje a la labello. Je zou een complete stift moeten leegsmelten om een lappie vlees te kunnen braden. Dat wordt een duur feestje, een zo'n stift lipverzorging kost je 2 euro.
En, ik zou geen biefstuk hoeven met de smaak van labello.... :p In deze tijd van het jaar is het toch koel genoeg om boter mee te nemen, de rest van het jaar moet je dan maar je toevlucht nemen tot olie voor bakken. Voor op brood, ik kan best een tijdje zonder boter. Dan maar geen dingen op brood die er af kunnen storten.

Pieter. (bedenkt ineens nog een nuttige toepassing voor oorsmeer..:9)

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Ehm Frank, ervaring met labello? tuurlijk, er gaat altijd een multipack mee! Lees mijn menutip maar eens! ;)


Hors d'oeuvres:
*op houtvuur gepofte tamme kastanjes met ESBIT-aroma

Voorgerecht:
*Soep van Brandnetels met kruiden en tindruppeltjes, bereid in niet-vuurvaste Messtin x(

Hoofdgerecht:
*In labello (aardbei-aroma) gestoofde hazenbout, met van de akker gestolen aardappeltjes uit de as, op een bedje van berkentwijgjes.:9(later op de avond bruikbaar in de sauna)

Dessert:
*ijscoupe met 2 smaken ijs, (labello vanille en labello aardbei), gesmolten in sneeuw, met winterfruit

Aperitief:
*Lekker flesje whiskey (zie onze kaart met 16 verschillende single malts)

Jammer dat dat allemaal op een brandertje moet.... :7
Pieter
"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


even over olijfolie

ik neem op vakantie ook een klein (plastic) flesje olijfolie mee. gaat lekker, kan goed heet worden zonder aan te branden en smaakt goed.

de witte vlokken onderin zijn niet erg, die komen er als de olie te koud (bv. in de koelkast) bewaard wordt.altijd op kamertemperatuur bewaren dus.

maar: let erop dat je NIET de exrta vierge (dus de olie met de donkerste kleur groen) neemt, deze schijd namelijk giftige stofjes uit als je m verhit. pak dus de "gewone".

op de boterham gebruik ik verder alleen boter bij hagelslag, maar dat gaat op vakantie niet mee, heb je al eens al die korreltjes uit je rugzak geklopt? nee...nou niet fijn dus...

groeten marleen
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan