Brander aanschaffen. Maar welke


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Wij willen eind augustus naar Noorwegen, Hardangervidda, om daar een paar meerdaagse wandelingen te gaan maken. Daarvoor willen we nog een brander aanschaffen + kookpotten. Er zijn nogal wat opties. Gas of benzine.

Wat zijn de ervaringen?
Aanraders?
Tips?

We horen ze graag.

Groeten,
RenCel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi RenCel,

Wij gaan ook binnenkort naar Noorwegen, en op aanraden van een kennis nemen wij onze Trangia set mee. Dit werkt op spiritus/methanol. Dat schijnt in Scandinavie het makkelijkst verkrijgbaar te zijn. Twee jaar terug in Denenmarken was het bijna onmogelijk om coleman-fuel te kopen. Natuurlijk kon de benzine-brander ook op loodvrije benzine maar dit roet behoorlijk en stinkt ook, en of het zo gezond is...? Ik weet niet of de trangia aan lichtgewicht eisen voldoet, maar je hebt wel alles in een pakje (behalve je fles spiritus) en het is zo simpel dat er praktisch niks kapot kan. Veel succes en plezier in Noorwegen in elk geval!

groetjes,
Els
 
Voordelen Gas: goedkoper, (meestal) lichter
Voordelen Benzine: Brandstof overal verkrijgbaar, warmer (dus: water sneller warm en te gebruiken bij koude temperaturen)

zijn er wel meer, zoek even of laat je adviseren bij de Bever oid.
 
ik hou het bij gas.
Is op zich niet zo moeilijk te vinden, geen gedoe met reiniging van de brander om hem mee te mogen nemen in het vliegtuig, simpel te bedienen, .....
Als je vaak gaat trekken in zweden zou je mss best opteren voor een scandinavisch merk (primus micronstove bijvoorbeeld).
http://www.primus.se/primus/Products/Product.asp?ItemId=52103&Menu=true
Gebruik je hem ook daarbuiten dan is een msr superfly een aanrader omdat deze op quasi alle ventielgaspatronen past (zowel met als zonder schroefdraad)
http://www.msrcorp.com/stoves/superfly.asp
 
>Natuurlijk kon de benzine-brander ook op loodvrije benzine maar .....
>....., en of het zo gezond is...?

Els, ook alcohol is niet een gezonde stof om veel mee te werken. Van Methanol kun je zelfs blind worden. Nu zul je nergens last van krijgen als je op je vakantie op alcohol gaat koken, maar zorg wel voor voldoende ventilatie. Liever niet in een tent koken met alcohol.

Als tip voor en brander: Keep It Simple! Een benzine brander heeft een pomp, kraantjes, slangetjes, leertjes ofwel allemaal dingen die kapot kunnen gaan. Kook liever op gas: tankje aansluiten en klaar is kees en het brand een stuk schoner. Gebruik alleen een benzine barnder als: 1) je sneeuw moet smelten 2) je naar grote hoogte gaat 3) benzine de enige betrouwbaar verkrijgbare brandstof is, buiten deze drie punten is een benzine brander onnodig zwaar, complex en vuil.

Eins
 
>Els, ook alcohol is niet een gezonde stof om veel mee te
>werken. Van Methanol kun je zelfs blind worden.

Als je het drinkt ja, niet als je er mee kookt.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, zonder methanol).
 
>>Els, ook alcohol is niet een gezonde stof om veel mee te
>>werken. Van Methanol kun je zelfs blind worden.
>
>Als je het drinkt ja, niet als je er mee kookt.

De dampen die van alcohol af komen zijn zeker schadelijk, zoek maar eens een safety data sheet van ethanol en methanol op. Maar in de dosis als je ermee kookt zal het geen zoden aan de dijk zetten. Verder verbrand alcohol niet schoon: veel CO.

Eins
 
Ethanol en Methanol zijn beide giftig en niet alleen als je het opdrinkt, juist de dampen zijn kankerverwekkend, al komt het er dan wel opneer dat je 8 uur per dag boven de stof moet hangen met je neus. Deze twee stoffen staan ook op de lijst van het ministerie als kankerverwekkend en dat merk je als in de chemie werkt qua veiligheidsvoorschriften. Maarja zoals ik al zei als je er op kookt op een goed geventileerde plek is de kans dat het schadelijk is wel erg klein en je kookt ook niet uren achter elkaar.
 
>Ethanol en Methanol zijn beide giftig en niet alleen als je
>het opdrinkt, juist de dampen zijn kankerverwekkend, al komt
>het er dan wel opneer dat je 8 uur per dag boven de stof moet
>hangen met je neus. Deze twee stoffen staan ook op de lijst
>van het ministerie als kankerverwekkend en dat merk je als in
>de chemie werkt qua veiligheidsvoorschriften. Maarja zoals ik
>al zei als je er op kookt op een goed geventileerde plek is de
>kans dat het schadelijk is wel erg klein en je kookt ook niet
>uren achter elkaar.
>
Heb ik nog wel even een vraagje: Wij overwegen de aanschaf van een heat-pal voor in de tipi als we gaan winterkamperen. Dat is een soort kacheltje op spiritus. Het zou ook bruikbaar zijn in een boot e.d. Nou staat er dat ie ongeveer 5 uur blijft branden. Is dat dan vreselijk ongezond, hoe goed moet je ventileren? Iemand daar ervaring mee? Of bruikbare tips misschien?

Groetjes,
Els
 
Els,

Ik neem aan dat je niet je hele leven in die Tipi woont, dus daar zal ik mij niet te druk over maken. Het wordt pas schadelijk als je er hele dagen constant met je neus boven hangt te snuiven.
 
Ik heb zelf de trangia set, en die heeft voordelen en nadelen:

voordelen:
- methanol/spiritus vaak goed verkrijgbaar
- wind is geen probleem (integendeel)
- efficiënt met brandstof (vanwege windscherm e.d.)
- staat erg stabiel

nadelen:
- veel tijd voor water kookt
- moeilijk inschatten hoeveel brandstof nodig is
- vlam niet / nauwelijks te regelen
- methanol is vrij giftig

Om de nadelen weg te werken en de voordelen te behouden heb ik nu een trangia gasbrandertje wat precies in windscherm past. Op deze manier heb je een gasbrandertje wat je perfect kunt regelen en superefficiënt is, zonder alle bovengenoemde nadelen, en met alle bovengenoemde voordelen.
 
Hallo RenCel,

Mocht je besluiten om een gasbrander te kopen, dan heb ik een splinternieuwe Camping Gaz Twister 270PZ te koop, met piezo ontsteking en handige bewaarbox.
Mocht je interesse hebben, neem dan even contact op, dan worden we het wel eens. Geheel vrijblijvend uiteraard.

Groeten,

Marianne
 
Bedenk je wel van te voren of je echt een benzinebrander nodig hebt. Veel modellen zijn best ingewikkeld. Er zijn veel onderdelen die kapot kunnen gaan. Daarnaast geeft benzine vaak veel viezigheid, verstoppingen, enz. in vergelijking met gas. Benzine is wel bij lagere temperaturen beter te gebruiken dan gas, en de verkrijgbaarheid van benzine is over 't algemeen ook een stuk beter.

Als ik jou was zou ik per type brander de voordelen en nadelen op een rijtje zetten, bepalen wat voor jou belangrijk is, en dan pas een keuze maken.

Dingen waar je op zou kunnen letten zijn: betrouwbaarheid, gewicht, verkrijgbaarheid brandstof, bediening/regeling vlam, kooktijd, geluid, eenvoud, schoonheid vd brandstof, enz.

iig veel succes met je keuze..
 
Dag allen,

Na wat beraad, de reacties van hier en een vriend die veel op buitensport gebied doet, hebben we de MSR Dragonfly gekocht. Ben benieuwd hoe we het gaan vinden om ermee te koken.

Vanmiddag maar eens thee zetten met het apparaat, haha. Alvast het vrije buitenleven proeven.

Dankjewel voor al jullie suggesties en tot de volgende topic...

RenCel
 
Een benzinebrander lijkt me een goede keuze. Je hoort hier veel verhalen van mensen die met het vliegtuig komen en behoorlijk ingewikkelde plannen moeten maken om onderweg aan gastakjes te komen. Een benzinepomp is altijd wel onder handbereik. Veel sportwinkels verkopen tegenwoordig ook schone branderbenzine.

Het koken met een benzinebrander vereist wat ervaring. Maar daarna gaat het heel goed en is het niet zo ingewikkeld.

Linda
 
Wat betreft de aankoop van een MSR Dragonfly: uit eigen ervaring (7-tal jaren op trektochten gebruikt):
nadelen :
- zwaarder dan een gasbrander
- duurt ietsje langer om de brander te monteren
- bij gebruik van gewone benzine, dien je de brander regelmatig even te reinigen
- maakt op hoogste stand een 'jet-engine'-geluid, waarbij je 's morgens iedereen in een omtrek van 20 meter gegarandeerd wakker maakt.
- de overschot die je hebt na de trektocht (en vooraleer je het vliegtuig neemt), geraak je moeilijk kwijt. Tot nu toe, heb ik steeds de rest in een blik of kookpot gegoten en laten opbranden. En vooraleer iedereen hier BOEOEOE begint te roepen, ja dat is verspilling en vervuiling, maar toch nog beter dan de benzine zomaar ergens weg te gooien. (Bij gasbranders moet je trouwens ook van de overschot af geraken)

voordelen :
- geeft veel meer warmte dan een gasbrander
- brandstof is gemakkelijker verkrijgbaar (brandt ongeveer met alle brandstoffen), dus ook in Afrika, Zuid-Amerika,...
- met één busje (550ml) benzine, kom je een week toe om voor 2 personen 's morgens koffie en 's avonds een maaltijd te maken
- kan ook gebruikt worden in de koude, of op een grote hoogte
- de vlam is uiterst regelbaar: je kan een gerecht rustig laten sudderen, zonder vrees dat het aanbrandt of dat de vlam uitgaat

Mits een beetje oefenen, is het monteren en in brand steken van de brander trouwens een klusje van een minuut.
Na 7 jaar is er ook nog geen enkel onderdeel dat ik heb moeten vervangen.

Indien je niet kunt kiezen tussen een benzine- of gasbrander, is er altijd nog de optie van een brander te kopen die met beide brandstoffen overweg kan.

JoBy
 
> - de overschot die je hebt na de trektocht (en vooraleer je
>het vliegtuig neemt), geraak je moeilijk kwijt. Tot nu toe,
>heb ik steeds de rest in een blik of kookpot gegoten en laten
>opbranden. En vooraleer iedereen hier BOEOEOE begint te
>roepen, ja dat is verspilling en vervuiling, maar toch nog
>beter dan de benzine zomaar ergens weg te gooien. (Bij
>gasbranders moet je trouwens ook van de overschot af geraken)

Een optie is ook om een automobilist te vinden die een paar dl gratis benzine in z'n tank wil. Ik doe het normaal ook zoals jij als ik het vliegtuig in moet.

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zie eigenlijk nog veel meer benzine-nadelen:

- heel slecht bedienbaar bij -10 of lagere temperaturen. Handen 'vriezen vast' aan de onderdelen, sneeuw bevriest op en in de kleine draai-elementen.
- niet bruikbaar voor koken in de tent, sterker nog, je staat op ruime afstand van je tent te vernikkelen in de kou.
- benzinefles stinkt, de rook stinkt, de brander stinkt, vingers stinken.

De genoemde voordelen hoor je wel vaker bij de Bever. Maar hoeveel Hikers kamperen er nou echt boven de +5000 of in Afrika?

Martijn
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan