Brander en brandgevaar...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Ik gebruik naar volle tevredenheid een Optimus Nova maar het viel me op dat bij het aansteken er nog al eens een kortstondige vlam uikomt die het gras onder en vlak rond de brander in brand zet. Daar ben ik in droge gebieden natuurlijk niet echt blij mee. Reeds in Nieuw Zeeland moest ik enkele malen snel optreden om het mini-brandje te doben.
Ik kan dit wel voorkomen door met minder benzine voor te verwarmen, maar dan istie nog niet goed voorverwarmd als de benzine in het sponsje (wattenschijfje of wat is het) is opgebrand.
Trouwens, ook bij langdurig gebruik begint het gras onder de brander behoorlijk te smeulen doordat de brander zo heet wordt, zeker als het gras wat langer is.

Eigenlijk wil ik een soort onderzetter voor de brander meenemen, maar wat voor materiaal kan ik hiervoor gebruiken? Vroeger op middelbare school bij Scheikunde hadden we vuurvaste plaatjes van etherniet (spel je dat zo?), maar een doe-het-zelf zaak hier vertelde me dat dat niet meer te koop is omdat het asbest bevat. Iemand een andere suggestie??

Groetjes,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dennis,

Hoewel niet altijd aanwezig gebruik ik meestal gewoon een steen of een handvol zand als het nodig is. Werkt prima en hoef je ook niet verder mee te sjouwen (niet zo belangrijk voor de fietser, maar wel voor de hobbelaar met rugzak).

Groeten,

Raymond
 
Dennis, op het lab van de plant waar ik werk gebruiken ze stevige aluminium schaaltjes om teermonsters ed. op te nemen. Eigenlijk zijn het gewoon stevige alu wegwerpschaaltjes die wat gevouw en vervormingen kunnen verdragen. Diameter is circa 25cm.
Als je interesse hebt kan ik er wel een paar voor je regelen. Breng ik ze wel mee naar de Op Pad beurs dinner/dansant
Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Dat klinkt interessant, en aluminium is lekker licht. Zoals als Raymond al opmerkte voldoet een plaatselijk gevonden steen en zand ook, maar dat had ik in NZ zelden voor handen. (Gevolg was dat ik dus ook niet had om de haringen de grond in te krijgen, grrrr).
Ik had op vakantie al geprobeerd een stuk van een soort aluminium wegwerpbord te gebruiken maar dat was erg dun en scheurde ontzettend snel (na enkele dagen al), dus als je zo'n aluminium schaaltje kan regelen dan ik dat eens proberen.

Alvast bedankt,
Dennis
 
Hallo Rob en Dennis.

Eigenlijk zoek ik ook zoiets maar dan niet van alluminium maar van iets anders.

Tijdens het gebruik van de brander in de sneeuw (XGK II) zakt deze langsaam scheef omdat het sneeuw eronder smelt.
Nu zoek ik dan ook een onderzetter die de warmte niet zo goed geleid.

Hebben jullie een idee?

C.M.
Peter (Spiderman).
 
[laatste wijziging op 29-01-02 om 08:41]Ha die Peter,

Ik denk dan toch weer aan dat etherniet, da's vuurvast brandwerend spul dat vroeger ook voor brandwerende muren en zo werd gebruikt. Weliswaar schijnt het spul niet meer gemaakt te (mogen) worden, maar mogelijk is er bij een bouwmarkt of doe-het-zelf zaak iets vergelijkbaars te krijg? Iets van glaswol tussen twee laagjes karton of aluminiumfolie of zo....
Ik moet komend weekend toch naar de Gamma voor buitensport zaken (echt waar), zal uit nieuwsgierigheid ook eens snuffelen bij de isolatiematerialen.

Groetjes,
Dennis

P.S. 01.35 uur? Weer nachtdienst zeker?? ;-)
 
Glaswol is veel te dik.

Je hebt isolatie materiaal van ongeveer 2mm.
Het is een soort foam met aan een zijde een
aluminium folie. Het spul is op te rollen, dus
makkelijk in te pakken.

Ik heb het materiaal ook al eens als zitflap
verkocht zien worden.
 
[laatste wijziging op 29-01-02 om 14:52][laatste wijziging op 29-01-02 om 14:52 ][laatste wijziging op 29-01-02 om 14:52 ][link:www.delftaerospace.com/highlights/glare_nl.asp|Glare], 2 lagen aluminium met glasvlies ertussen isoleert ook best goed. Afval stukken zijn bij de TU te krijgen (onofficieel?)
 
Ja, Dennis, 4 nachtjes deze keer.

Ik heb een zitlap maar ik ben bang dat deze niet tegen die hoge temperatuur kan.
Als het enigsinds gaat gebruik ik vaak takjes van dennebomen maar ik heb nog steeds geen goede oplossing.
Etherniet, zit daar geen asbest in?

C.M.
Peter (Spiderman).
 
Hi Peter,

Lexan. Da's een keiharde kunststof die tamelijk veel hitte kan hebben en niet al te zwaar is, bovendien de warmte langzaam doorgeeft. Volgens mij maakt MSR "onderzetters" van dat spul, heb ze wel eens gezien in een buitensportzaak.

Ik heb trouwens nog wel van dat spul liggen, kan eventueel op de winterhike wel de maat van je brandertje opnemen en wat voor je fabriceren?

Groets, Rob.
 
Hai Rob.

Zou te gek zijn als je hem meteen mee neemt op de WWH.
Ik heb een XGK II dus ik denk dat een diameter van 15 a 20 cm voldoende moet zijn

C.M.
Peter (Spiderman).:7 :7 :7 :7
 
Hoeveel moet je er van hebben??

Lexan is een polycarbonaat dat gefabriceerd wordt in een fabriek in Bergen op Zoom waar ondergetekende zijn geld verdient. :eek:)
Ik werk zelf op een chemische plant waar een halffabrikaat gemaakt wordt voor de productie van Lexan, op de SPE plant maken ze er weer platen van.
Ik weet dat ze op het Lexan kleurlab ronde plaatjes van een cm of 10/12 in diameter spuitgieten. Misschien is dit iets als onderzettertje?
Ik zal proberen er een paar te krijgen en deze meebrengen naar de WWH.

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Hoeveel moet je er van hebben??

Rob,

Je zegt het zelf al: 'onderzettertje'! Misschien heb ik de rest van deze discussie liggen te slapen, maar ik weet dat er bij de Xenos (een ieder wel bekend) onderzetters worden verkocht van een cm of 10 doorsnede, met aan de onderkant kurk (lekker licht) en de bovenkant zwart dun metaal. Wegen niks en kunnen dus wellicht ook prima worden gebruikt.

Kostten destijds ongeveer 1 gulden per stuk, zullen nu dus wel 0,5 Euro zijn ofzo.

Groeten,

Raymond
 
RE: Hoeveel moet je er van hebben??

[laatste wijziging op 31-01-02 om 09:23]Is inderdaad ook een prima optie.
Ik zorg dat ik straks in de Ardennen wat verschillende dingetjes bij me heb, zodat de liefhebbers ze kunnen testen.
't kost mij niets, en een ander heeft er mischien profijt van.
Wij gebruiken hier ook een zware kwaliteit alufolie, zeg maar 2 x zo dik als huishoudfolie. Kan ook wel nuttig zijn als windschermpje, en waar je maar alufolie voor wilt gebruiken.
Dit spul is allemaal net wat sterker als de folie uit je keukenkastje en kan wat meer hebben voor het scheurt.
Ik ben momenteel serieus aan het kijken voor een aanhanger voor achter de Soes, als ik die voor het beruchte weekend heb zal ik 'm meenemen. Dat is dan voor op de camping mischien een makkelijke, en droge opberg bak voor diverse (keuken)spullen etc.
Dit betekent ook dat ik dan een 3e meerijder kan oppikken omdat de rugzakken dan mooi achterin kunnen.
Rob


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Hoeveel moet je er van hebben??

Hahaha, zoals zo vaak is de simpelste oplossing waarschijnlijk de beste! Goeie tip Raymond!

Groets, Rob.

...Die hoopt dat er sneeuw ligt in de Ardennen tijdens de WWH zodat hij zijn zelfgefabriceerde LEXAN sneeuwmes kan gebruiken.:)
 
RE: Hoeveel moet je er van hebben??

Hihihihi.

Wat kunnen we moeilijk denken he.
Thanks Raymond.

C.M.
Peter (Spiderman).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan