Brander op benzine of gas


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
S

Siemen18

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb even een vraag.
Aangezien ik nog niet zoveel ervaring heb op het gebied van hike's e.d. deze vraag even.. Ik wil binnenkort een nieuwe brander kopen, ik zit alleen te twijfelen tussen een brander op gas, benzine of iets dergelijks.

Graag wou ik even weten wat aan te raden is.. Wat de ervaringen met verschillende branders zijn. En welke je mij zou aanraden..

Ik heb al eens even rondgekeken. Bij de vrijbuiter kwam ik de feather stove van coleman tegen, deze heeft 2200 watt vermogen, kan op coleman fuel en op benzine branden, heeft iemand deze toevallig in zijn bezit en wat zijn de ervaringen hiermee..

Ik ben benieuwd!

Groeten Siemen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Siemen,

Ik heb een aantal jaren met een Coleman Peak 1 gecampeerd maar ben sinds een jaar overgegaan op een andere brander omdat de Coleman toch net iets te kwetsbaar is (of misschien ga ik er wel erg hufterig mee om). Ik heb in een paar jaar 2x de pomp gemold en 3x de generator.
Heb nu een Optimus Nova (multifuel: (was)benzine, petroleum, diesel)en die bevalt me erg goed; niet te veel hi-tech onderdelen dus makkelijk zelf te onderhouden.
De reden dat ik ooit van gas naar benzine ben overgestapt was dat ik naar Zweden op vakantie wilde en toen Camping Gaz daar nog niet verkrijgbaar was. Nog steeds zijn er landen waar gas moeilijk te verkrijgen is.

Groetjes,
Dennis
 
Hoi

Ik heb zelf de MSR Whisperlite, een prima benzinebrandertje wat het ook op andere brandstoffen schijnt te doen (alleen nog nooit geprobeerd).
Mijn overwegingen om een benzinebrander te kopen waren de volgende:
- Benzine is overal te krijgen (waar wordt nou niet met auto's gereden?) terwijl gastankjes in kleine afgelegen dorpjes niet altijd te krijgen zijn.
- Benzine brand beter bij lage temperaturen.
- Volgens mij doe je langer met 1 liter benzine dan met 1 liter gas. Ik doe met 1 liter benzine met 2 man ruim een week en volgens mij moet ik dan iets van 3 gastankjes meenemen, weegt niet veel, maar wel meer ruimte.
- tenslotte is (volgens mij) benzine heter dan gas, dus kookt het sneller.

Maar waarschijnlijk zijn er ook zulke argumenten aan te voeren om een gasbrander te kopen (in ieder geval makkelijker in gebruik en geruislozer).

Succes ermee

Arjen
 
Ik heb al twee coleman's Feather stove gehad en alletwee hadden ze hetzelfde euvel : lekkage bij het begin van de leiding . Misschien voer ik de druk teveel op , maar met te weinig druk krijg je geen mooie vlam . Heb nu een MSR Dragonfly en die bevalt tot nog toe prima . Een keer op druk pompen en de vlam blijft goed , is een beetje luidruchtig en de vlam is zoals alle benzine branders niet echt nauwkeurig te regelen maar beter dan met de Coleman . De dragonfly is ook wat handiger om op te bergen in je rugzak en afhankelijk van de hoeveelheid brandstof ( er kan vanalles in )meestal wel lichter .
Ik hoop dat je hier iets aan hebt
 
Iedereen bedankt voor de reactie, nu is het voor mij wat duidelijker geworden wat een goede brander is. Ik ga denk ik voor een benzine-brander.

Groeten Siemen
 
[laatste wijziging op 23-01-02 om 11:50]Ik heb ook een peak 1 (multifuel) en afgelopen weekend deed het pompje het even niet, maar na het de volgende ochtend uit elkaar gehaald te hebben weer wel. Toch maar even reserve rubbertjes halen.

Voor de rest is het een erg prettige brander, aansteken gaat altijd goed, zonder voorverwarmen. Je kan hem ook lekker goed onder druk brengen. Maakt weinig lawaai en is goed regelbaar. Je hebt geen windscherm nodig (sterker nog, die moet je juist niet gebruiken, anders smelt e.e.a. aan de onderzijde)

Ik bewaar hem tegenwoordig in het pannensetje, ingeklemd met een schuursponsje en een filter.
 
Hi Siemen,

Toch even een reactie van een overtuigd gasbrandergebruiker. Ik kook al ruim 30 jaar in het vrije veld en heb zo'n beetje alle soorten branders gebruikt die er bestaan (of bestonden, in een aantal gevallen) en vind nog steeds dat het gemak van een gasbrander de nadelen ver overstijgt. Uiteraard hangt het er sterk van af wat je er mee wil doen en waar je dat doet, maar voor hikes onder de 3500 meter tot min 15 graden C in Europa ga ik voor gas.

De voordelen:

- Snel, geen voorverwarmen, pompen, gelazer met verstopte gaatjes enz, kwestie van aansteken en hoppa.
- Goed regelbaar, voor mij belangrijk omdat ik veel moeite wil besteden aan lekker eten onderweg, een goed regelbare brander is dan een must.
- Geen smerige stank van brandstof, geen lekkage in je rugzak.
- Veiliger, als je gasbranders met schroeftankjes gebruikt, tenminste, de priktankbranders kunnen aardige steekvlammen geven als ze omvallen.
- Stiller.... Als mijn hap staat te pruttelen op gas en ik zit er twee meter vandaan hoor ik het niet, bij benzine heb ik dan het gevoel naast een compressor te zitten.
- Minder zwaar, de meeste tenminste.

Nadelen:

- Bij echte kou (meer dan 10, 15 graden vorst) gaat de capaciteit snel achteruit.
- Gastankjes zijn soms slecht te krijgen.
- In gebruik wat duurder dan benzinebranders.

Ik ben sinds kort in het bezit van de MSR Superfly met piezo-ontsteking en ben er erg enthousiast over. Alle soorten tankjes passen er op, behalve de priktankjes, en het beest heeft een vlam waar een restaurantkok jaloers op zou zijn. Gewicht is anderhalf ons en met het goede gasmengsel kan er ook bij kou prima gekookt worden.
Het meeslepen van extra gastankjes heb ik graag over voor alle voordelen, als ik ergens heenga waar de verkrijgbaarheid wat minder is.

Als je nog helemaal geen brander hebt zou je eens na kunnen denken over de Multi Fuel van Primus, dat beest brand op veel vloeibare brandstoffen maar ook op gas. Wel prijzig, ruim 250 gulden dacht ik, maar de Whisperlite is niet zo heel veel goedkoper meen ik.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Groets, Rob.
 
Nu je toch voor de benzinebrander gaat wil ik je nog de tip meegeven over het gebruik van de flessen. Ik heb namelijk de fout gemaakt om de Apex II van Coleman te kopen, wat verder trouwens een uitstekende brander is hoor, maar je kan er alleen de 0,6 liter bijgeleverde fles op aansluiten door de afwijkende maatvoering van de sluiting. Als je wat langer weggaat en er dus een iets grotere (Sigg, MSR, oid) fles op aan wilt sluiten, dan kan dat niet en moet je altijd een klein extra flesje meenemen en bijvullen.
In het voorjaar komt de Primus Omnifuel uit. Ook een externe fles of gastank. Deze schijnt werkelijk op alles te branden, dus deze ga ik zeker met veel belangstelling bekijken en wellicht kopen. De Apex hou ik uiteraard, maar toch met gemengde gevoelens.

Succes, Rutger
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan