Brander


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Wij hebben een inmiddels 20 jaar oude MSR whisperlite. Nu willen we graag een nieuwe, omdat we er niet meer zo zeker van zijn dat die oude het eeuwige leven heeft. Vervelend als hij het tijdens een vakantie zou begeven.

In praktijk gebruiken we de brander vaak op loodvrije autobenzine. Soms ook op wasbenzine. We willen graag een brander die dit ook kan. Hij moet ook ongeveer even licht zijn als de oude. We hebben 3 branstofflessen van MSR en het zou een voordeel zijn als die ook op de nieuwe passen.

De keuze op dit moment bestaat uit:
- weer een MSR Whisperlite (international)
- MSR Simmerlite (kan deze ook op autobenzine?)
- MSR Dragonfly
- Primus Omnifluel (passen de MSR flessen?)
- Optimus Nova+ (passen de MSR flessen?)

Ik neig ernaar om dezelfde te kopen als die we al hebben. Het is een voordeel om ervaring met je brander te hebben. We vonden een Whisperlite Int te koop voor €107 incl. verzending binnen NL en dat lijkt wel een hele goede koop.

Ik heb begrepen dat de meeste andere behalve de Simmerlite een vreselijke herrie maken vergeleken met die we nu hebben en zelfs die vind ik al erg luidruchtig. Als de Simmerlite het op autobenzine doet, wordt die opeens erg aantrekkelijk.

Is er iemand die goede argumenten heeft waarom we een andere zouden kopen?

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben gewend geraakt aan het geraas van mijn dragonfly. Op een paar meter afstand klinkt hij als geruis van de wind en verder weg hoor je 'm niet meer. Moet wel zeggen dat toen mijn ouders op visite kwamen ik erg verbaast was over hoe stil hun campinggaz brandertje is. En dat ik de mp3-speler/radio wat harder zet (oordopjes hoor, geen ghettoblaster) als ik aan het koken ben.

Ik meende dat de wisperlite niet op autobenzine kon branden maar wellicht heb ik me dan vergist met de simmerlite.

Weet je zeker dat je een nieuwe wilt? Lijkt me dat als hij het al 20 jaar probleemloos volhoudt dat het dan niet waarschijnlijk is dat hij het bij een volgende vakantie begeeft. En een nieuw apparaat kan het ook plotseling begeven, zeker als het een nieuw model is dat zich 'in het veld' nog moet bewijzen.
 
Volgens mij is de schroefdraad van alu flessen universeel. Ik heb ook gewoon een generieke brandstoffles bij mijn optimus...

Ik ben een groot voorstander van alu/staal pomphuizen en daarom ook fan van Optimus. Ik heb daar gewoon meer vertrouwen in.
 
Een whisperlite is vrij stil (de naam zegt het al). Een MSR Simmerlite is vooral goed in simmeren oftewel sudderen. Maar een Simmerlite heeft zo'n dunne generator dat die snel verstopt, zeker als je euro95 gebruikt.

Verder passen Primus en Optimus (en Sigg) op elkaar, maar MSR niet. Als je dus je oude MSR flessen wilt blijven gebruiken, ben je aangewezen op een MSR brander.

Een Whisperlite kost in de winkel EUR 105,- (ex fles, maar die heb je nog). Waarom zou je een andere brander kopen als je hiermee prima uit de voeten kunt. De pomp is verbeterd overigens, enkele jaren geleden.

Enige voordelen van de Dragonfly zijn de mogelijkheid om op diesel te stoken (maar wanneer doe je dat?) en de betere vlamcontrole door de coolfuelvalve. Maar hij is ook groter en zwaarder.

Succes.

Joris
 
Hoi, ik zou gewoon weer de whisperlite international kopen. Licht, doet het perfect, kan weinig aan stuk, maar dat weet je allemaal.
Waarom een ander?
Als je andere brandstoffen wilt gebruiken is de XGK ook een idee, maar die maakt het geluid van een straaljager!
 
>Volgens mij is de schroefdraad van alu flessen universeel. Ik
>heb ook gewoon een generieke brandstoffles bij mijn
>optimus...


Nee! Dat is zeker niet het geval. Flessen van europese branders passen nooit op die van amerikaanse. In eerste instantie merk je dat niet, want je kunt de pomp en fles gewoon op elkaar draaien. Maar omdat europeanen meten met meters en amerikanen met inches enzo, is het schroefdraad absoluut verschillend. Je draait gegarandeerd het schroefdraad van je fles of van je pomp stuk. Dus alle europese branders en flessen zijn uit te wisselen, alleen voor MSR heb je andere flessen nodig.

In een Whisperlite international kan wel degelijk loodvrije benzine. Zeker omdat je al flessen voor deze brander hebt lijkt dit me een erg logische keus. De Simmerlite heeft zo'n dunne generator dat die erg snel verstopt raakt. Je kunt daar dus alleen Coleman-achtige brandstof in doen. Ik vond het trouwens ook lastig om hem aan de praat te krijgen toen ik dat eens kon proberen.

Stel dat je toch een andere benzinebrander wilt, dan zou je ook een Primus Gravity MF kunnen overwegen. Die is ook behoorlijk stil en je kunt er ook loodvrije benzine in mikken. Alle andere branders die je noemt zijn duidelijk meer herrieschoppers.

Groet
Harold
 
Als het alleen om de flessen gaat kan je idd bij MSR blijven. Als het gaat om regelbaarheid en multifuel gebruik en enigszins beschaafd geluid kan je overwegen een andere brander met andere flessen te nemen. Zo duur zijn flessen tov een brander nu ook weer niet.

Maar van de andere kant een goed onderhouden brander kan heel lang mee, zeker als je de slijtende onderdelen kunt vervangen. Met een ultrasoon bad met een speciaal medium kan je de niet vervangbare onderdelen van multifuel branders heel goed schoon houden. Als je je brander goed onderhoud hoef je niet te verwachten dat hij halverwege een vakantie er mee stopt ook als hij 20 jaar oud.
 
Ik heb nu een Primus Omnifluel nadat ik veel problemen heb gehad met een Dragonfly. De pomp ging stuk (sta je raar te kijken) en vervolgens werkte de vervangende pomp ook niet (begon behoorlijk te lekken).

De Primus heb ik daarna maar gekocht. Hij doet het bij mij wel op een (Amerikaanse) MSR fles. De pomp van Primus voelt inderdaad veel degelijker aan en kan tevens op gas branden.
:)
 
Omdat ik niet wist wat voor brander ik wilde hebben heb ik in eerste instantie een XGK geleend. Ik ga niet zo extreem op vakantie dat ik dat nodig heb, dus heb ik een Whisperlite gekocht. Is lichter en geluidsarmer.
Bevalt mij prima. Als hij jou ook bevalt, waarom zou je dan voor iets anders gaan?

Groeten,

Jeanne
 
Ik heb voorlopig een hoop goede argumenten gehoord om voor de Whisperlite te gaan. We sudderen niet zo vaak eten, dus dan is een Simmerlite niet nodig als die verder geen andere noemenswaardige voordelen heeft. Dan blijft de keuze tussen Whisperlite en Dragonfly. Voordeel van een Whisperlite kopen is dat we een hele brander vol reservedelen hebben. Op een wintertocht waar je van je brander afhankelijk bent, zou je voor de zekerheid zowel de oude als de nieuwe mee kunnen nemen. Dan is het handig als je dezelfde flessen kunt gebruiken. We branden inderdaad nooit diesel. Waar je diesel kunt kopen heb je ook benzine, hier in Europa.
 
Het is zelfs gevaarlijk om flessen met verkeerd schroefdraad te gebruiken, omdat de fles op den duur kan gaan lekken. En een lekkende brandstoffles naast je brander wil je echt niet! Je zal niet de eerste zijn die een brandbom bouwt.

Saskia
 
Ik heb een Primus Omnifuel (of Multifuel) en die werkt prima. Nadelen zijn echter het lawaai dat 'ie maakt (straaljager) en het feit dat hij wel te regelen is, maar dat alleen maar hoog of heel hoog kan. Hij verbruikt dus veel brandstof en iets laten sudderen of doorkoken is lastig (kan wel).
Ik heb ooit een Coleman Peak gehad en heb een beetje spijt dat ik die niet weer heb gekocht. Is misschien niet zo lichtgewicht, maar een hele fijne brander. Meer dan 20 jaar lang geen problemen mee gehad.

Saskia
 
Ik heb ook een Primus Omnifuel. Voordelen zijn dat die werkelijk op alle brandstoffen brandt (3 meegeleverde sproeiertjes zijn simpel te verwisselen), een metalen ergopomp heeft (minder snel schaven van vingers), regelbaar is en bij mij ook op een MSR fles aangesloten kan worden. Nadeel is het geluid en de gevoelige finetuning van de regelbaarheid.

Hiervoor had ik een Coleman Apex II en die kon alleen op de bijgeleverde 0,6 literfles worden aangesloten. Ik had toen een literfles van MSR gekocht voor wat langere tochten, maar die paste dus niet.

MSR is verder een prima merk en je hebt de gebruikservaring (en een eventuele noodbrander), dus waarom zou je er niet weer voor gaan? Ik stond indertijd helemaal blanco in de keus voor een multifuelbrander en werd verliefd op de titanium limited edition Omnifuel van Primus.

Succes met kiezen!
 
Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, maar een paar jaar geleden kon je reserve-onderdelen van MSR-branders alleen in een set met andere onderdelen verkrijgen. Zo'n set was toen best duur (35 euro) als je alleen een rubberen ringetje of een doorpriknaaldje nodig had. Wat dat betreft was ik nooit zo'n voorstander van MSR. Maar misschien wegen de voordelen wel op tegen de hoge serviceprijzen.

Saskia
 
Mijn primus omnifuel had een kapot rubbertje in de pomp. Tijdens een week winterkamperen in Finland heb ik dit ala Mcgiver kunnen repareren met een stuk uit een leren riem en een scherp mes.

Terug in Nederland kon ik bij Bever ook alleen een compleet zakje met -dure- reserve onderdelen kopen. Dus niet alleen MSR werkt met dit soort principes. (Natuurlijk heb ik niet geprobeerd om via de importeur gratis een vervanging te regelen).

Overigens hebben wij altijd verschillende flessen brandstof bij. De orginele en dure van het merk waar de brander van is en goedkope metalen flessen, waarvan we de inhoud in de passende fles overgieten. Dit gaat prima.


Jaap
 
Yup ook Optimus heeft dit probleem, een complet setje moeten kopen voor een onderdeeltje.... Voordeel is dan wel dat je gelijk alle slijtage gevoelige onderdelen kunt vervangen. Ik heb sinds wat panne onderweg ook altijd een compleet setje onderdelen bij me.
 
ehm, ga dan naar een andere winkel als ze het onderdeel niet los verkopen, dat heeft niets met het merk te maken. Bij Demmenie R'dam kan je iig het pompleertje los kopen, en in de bak lagen een heleboel andere rubbertjes e.d.

Verschil Whisperlite / Dragonfly is zoals gezegd de herrie en regelbaarheid. Als je de slechte regelbaarheid van je huidige brander geen probleem vind, is dat duidelijk niet van belang. Wellicht is je water sneller aan de kook met een Dragonfly (zou je zeggen als je de herrie hoort). Een dragonfly is trouwens niet echt zuinig op vol vermogen (op half vermogen daarentegen wel).

grtz
Henk
 
Heb vorig jaar O-ringen en een paar andere kleine onderdelen voor de dragonfly per internet besteld bij Needle Sports (GB). Maar ik had ook nog wat andere dingetjes nodig, anders waren de verzendkosten (E 6.50 oid) niet in verhouding geweest met de kosten van de onderdelen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Ik heb ook een Primus Omnifuel. Voordelen zijn [...] en bij
>mij ook op een MSR fles aangesloten kan worden.

Zou ik toch mee oppassen. Schroefdraad hoeft maar een klein beetje af te wijken en het kan gaan lekken.

Gr,
Joris
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan