Brandstof voor Trangia

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Gurb
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
G

Gurb

Guest
[laatste wijziging op 25-05-03 om 13:47]Ik heb een vraagje: weet iemand waar ik goedkoop aan methanol kan komen? Dat blijft de meest plezierige brandstof voor mijn trangia brander (geurloos en geen zwarte aanslag op mijn pannetjes), maar ik vind het bij de bever nogal duur en kan het nergens anders vinden.
Nu brand ik op spiritus, maar dat vind ik toch niet echt je van het.
Ik heb een week zo'n aanvullend setje gebruikt waarmee je er een gasblik op aan kan sluiten, maar ik hou niet van zo'n blik in mijn rugzak.

Als iemand weet waar ik het kan halen, voor mijn part in een 5 liter tank of zo, dan maakt dat mij een gelukkig mens...

Groeten!
Gerben


"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Vreemde vraag.
Hier gewoon om de hoek bij een doe-het-zelf center, tussen alle andere oplosmiddelen als white spirit, aceton, terpetine....
Als jullie nederlanders eens beslissen om gezellig fondue-tje te houden kan ik me niet voorstellen dat er langs Bever gegaan moet worden:)
Ivo
 
Ivo,

Wij nederlanders gebruiken spiritus voor de barbebue. Dat is 85% ethanol met wat methanol of aceton, en een kleurstofje, en de rest is ca. 15% water (neem ik aan).

Ikzelf ben ook niet zo gelukkig met spiritus voor in de Trangia. Ik weet niet wat het voornaamste bezwaar van Gurb is, maar ik merk dat de brander nogal eens uitgaat in de eerste minuut nadat ik 'm heb aangestoken (als ie eenmaal goed warm is, dan blijft ie prima branden). Het gebeurt nogal eens dat ik 'm 2 of 3 keer moet aansteken. Ik denk dat dat komt door die 15% water...

Ik ben daarentegen ook niet zo dol op methanol: het is zwaar giftig, en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen. Het liefste zou ik pure ethanol gebruiken, maar ja, dat kost weer zoveel (vanwege de alcoholaccijns). Dus zou mijn ideaal zijn een 100% mengsel van ethanol en methanol, met liefst zoveel mogelijk ethanol en slechts een klein beetje methanol. Maar ik denk niet dat dat hier te krijg is?... Of moet ik naar de apotheek voor gedenatureerde alcohol (NB: dan wil ik juist weer *niet* poetsalcohol, want dat is propanol, een zwaardere alcohol, die slecht brandt en veel roet produceert)

Over het zwart worden van mijn pan zit ik niet in. Het geeft niet af, dus wordt geen smeerboel in mijn rugzak. Bovendien schijnt een zwarte pan de warmte beter te geleiden. (En als je een hekel hebt aan een half zwarte pan, kun je ook nog de gehele buitenkant met 'stove paint' schilderen...)

Frank
 
>Wij nederlanders gebruiken spiritus voor de barbebue.

Dwz. we gebruiken spiritus voor de fondue. Voor de BBQ gebruik ik meestal houtskool...;-)
 
Dank voor de correctie. Ik denk dat ik niet meer zo helder was toen ik dat schreef.

Als ik een goeie dag heb, gebruik in inderdaad ook houtskool voor de barbecue. Hoewel er zijn die beide gebruiken:

Gezien op een camping in Portugal: een man ging een vis (gekocht op de lokale markt) grillen. Dus daarvoor werd de barbecue aangestoken. Houtskool erin. Halve liter spiritus erover. 1 lucifer volstaat. En na 10 minuten kon de vis erop. Ik zat ondertussen perplex naar mijn naar campingbuurman te staren, en naar de brandende spritus die aan alle kanten uit de barbecue lekte.

Ik hoop dat ik mijn commentaar richting mijn vriendin een beetje bedekt heb gehouden, want deze Portugees (hij sprak Portugees met zijn vrouw) bood ons later - sprekende in plat Amsterdams - een stuk vis aan :-)

Frank
 
Overigens ben ik gisteren, na mijn eerste berichtje, nog wat wijzer geworden over spritus. De bekende 85% brandspiritus bestaat uit:

85% ethanol
3% methanol
1% aceton

Verder nog pyridine (dat geeft die typische geur) en kleurstof. De rest is water. Dus dat zal zo'n 10% zijn.

Frank
 
Kijk eens aan, nooit geweten dat er aceton in spiritus zit.
Overigens kwam ik er vorig jaar in Nieuw Zeeland achter dat houtskool BBQ's aan het uitsterven zijn. Nergens een zak houtskool te krijgen, iedereen heeft daar een gas/electrische barbecue. Beter voor het milieu en de gezondheid, ongetwijfeld, maar slecht voor de romantiek van het BBQen..

Afijn, om terug te komen op de brandstof voor de Trangia; ik denk eigenlijk niet dat in Nederland zo maar methanol te koop is aangezien het zo giftig is. Als je in de buurt van de Belgische grens woont kan je het daar dus halen, maar anders wordt het echt spiritus of bij de buitensportzaak een (veel te) duur flesje halen...

Groetz,
Dennis
 
Gisteren heb ik in de voorraadkast bij mij op het werk (in een labo) een fles gevonden met volgende samenstelling: 89% ethanol, 1% ether (ik veronderstel dat het diethylether is) en 9% water. Daar moet ik misschien toch eens een klein beetje van lenen om eens uit te proberen in mijn Trangia ;)

Overigens meen ik me te herinneren dat er bij mijn vorige werkgever (wonderwel ook een labo) gedenatureerde alcohol werd gebruikt die bestond uit ethanol met een paar procenten ether in (meer niet, dus dat zou misschien wel goed bruikbaar geweest zijn voor een spiritusbrandertje). Maar 'k weet wel niet of die producten voor de particulier zomaar te verkrijgen zijn (en of ze goedkoper zijn dan kant-en-klaar brandstof van de buitensportzaak).

Groeten,
Dirk.
 
Methanol is meestal te koop bij modelbouwzaken, waar ze radiografische modellen verkopen.
 
Het is weliswaar al een oude posting maar toch:

Ik gebruik zelf brandspiritus maar dan wel met een heel speciale toevoeging ...
Na aanschaf gaat er de inhoud van een ampul Norit in (heel fijn koolstof poeder) en dat bindt vervolgens de kleurstof in de spiritus. Even goed schudden en laten staan tot het poeder bezonken is en dan voorzichtig overschenken in een brandstoffles.
In het begin gebruikte ik de spiritus gewoon maar die verdraaide blauwe kleurstof "plakt" de hele brandermondjes dicht. Met mijn zelf wit gemaakte spiritus (dit is geen whitespirit) geen problemen.

Wat betreft het water dat er in zit: Oplettende lezers van de handleiding zullen het advies vinden iets water aan de brandstof toe te voegen om een mooiere verbranding te krijgen. Dat hoeft dus niet meer :7

Rob
 
>Wat betreft het water dat er in zit: Oplettende lezers van de
>handleiding zullen het advies vinden iets water aan de
>brandstof toe te voegen om een mooiere verbranding te krijgen.
>Dat hoeft dus niet meer :7

Ik heb de watertoevoeging ook gelezen, maar ik dacht dat dit is om de verbranding te regelen, een mindere vlam dus. Lijkt me ook logischer, want de vlam is een stuk geler bij blauwe spiritus dan bij beverspirit, en een stuk minder warm (in de voortent te gebruiken)

grtz
Henk


--
 
:-) Heb een adres gevonden om de trangiabrander brandend te houden. Methanol is te koop bij Kathmandu, Krommestraat 13, in Amersfoort. 1 liter voor € 3,95. Er zit ook een Kathmandu in Utrecht.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan