Broodpakket


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Allemaal,

Zijn deze broodpaketten ook goed geschikt voor op een gasbrandertje?
http://www.globetrotter.nl/bestellijstbrood.html

We gaan in de zomer de Kungsleden (Zweeds Lapland) wandelen, en het lijkt mij heel praktisch, voedzaam én leuk om bijv. om de drie dagen een brood te bakken. Het scheelt (ongebakken) gewicht, en we krijgen op die manier lekkere voedingsstoffen binnen, in plaats van alleen hardkeks.

Bakken op openvuur zie ik niet zo zitten, i.v.m. brandgevaar.

Groeten,
Jerry
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gaat je niet lukken zonder een oven op je gasbrander te zetten. Om brood t bakken moet het blik of de pan waar het deeg in zit rondom gelijkmatig verhit worden en dat moet ook niet te heet. Een directe gaspit onder de pan wordt per definitie te heet om brood te bakken.

Je zou kunnen experimenteren door tussen de pan en de gasbrander een keramische tegel te leggen om de hitte te beperken maar ik denk niet dat je daarmee een gelijkmatig gebakken brood krijgt. Een open hout oftewel kampvuurtje wordt gewoonweg minder heet dan een gasbrander. En is bovendien gelijkmatig ook rondom de pan ipv alleen onder de pan.

Zomaar wat gedachten over broodbakken op een gasbrandertje.
 
Elders op de site wordt verhaal gedaan van hoe een oven te maken voor het bakken van brood op een kampvuur / brander.
Kweste van even de zoekfunctie gebruiken

Succes & eet smakelijk
 
Je bedoelt dit draadje naar ik aanneem:

[link]http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=131&topic_id=1468&mode=full[/link]
 
Waarom die je niet niet gewoon op de schoolkamp manier? Deeg rond een stok kneden en boven een kampvuurtje houden?
Wat een probleem kan zijn met koud weer is het rijzen van het deeg. Ik heb wel eens geprobeerd brood te maken bij een temperatuur van net boven nul. Dat wordt dus helemaal niets. Dus zoek er een zonnige dag voor uit. Ik neem op korte tochten wel eens afbakstokbroodjes mee. Die kun je ook aan een tak boven een vuurtje houden.
 
>Kweste van even de zoekfunctie gebruiken

Dan zou het misschien handig zijn als het woord "brood" in de titel topic voorkomt... Ik heb namelijk gezocht, dat doe ik altijd.
 
>Waarom die je niet niet gewoon op de schoolkamp manier? Deeg
>rond een stok kneden en boven een kampvuurtje houden?

Omdat dat meestal mislukt? :) En je dan ook geen heel brood hebt.

Brood bakken op een houtvuur werkt prima, heb een keer een "cursus" bij globetrotter.nl gevolgd.

grtz
Henk
 
Heb laatst gehoord dat je met een trangia in een van de pannen ook brood kunt bakken, je moet dan wel het sudderplaatje op het brandertje gebruiken zodat hij zachtjes brandt. En natuurlijk je koekenpan als deksel op de pan! Ik ga het op een regenachtige middag eens uitproberen, oh ja broodmix van Lidl of Aldi voldeed het best, weet alleen niet meer welke dat nou was. Dat wordt experimenteren dus... Als ik er meer van weet/ervaring heb opgedaan zal ik het nog wel posten.

Maar de ouderwetse deeg om een stok manier blijft altijd leuk, lekker met suiker en kaneel erin:9

Groetjes,
Els
 
Zelf even gezocht:
copy uit het stukje met lekker brood recept plus oven instructies:

Noten - rozijnen brood (zelf broodbakken op een kampvuur
1 pak broodmix (bijv. Koopmans) bij voorkeur meergranen broodmix, boter, lauw water, walnoten (of wat je voorkeur heeft, hoeveelheid naar smaak, in stukjes), rozijnen (hoeveelheid naar smaak, wel eerst wellen in warm water)
(Of zelf deeg maken: per 250 gram meel , 30 gram melkpoeder, twee theelepels bakpoeder (of gist) en een snuifje zout)
Voorbereiding: De ingrediënten goed mengen en met scheutjes lauw water kneden. Er zit genoeg water in als het niet scheurt maar wel droog aanvoelt. Zie de aanwijzingen op de verpakking. Flink lang blijven kneden, en er voor zorgen dat de meeste rozijnen etc binnen in het deeg zitten en niet aan de oppervlakte, dit om verbranding te voorkomen. In een pan met deksel op kamertemperatuur laten rijzen.

Oven: Maak een kampvuur met een verhoging waarop een pan kan staan, die hierin een laag(je) zand en zet hier een kleinere pan met het deeg op. Deze pan afsluiten met een deksel. Met deze constructie (indirecte verhitting) voorkom je (te erge) verbranding van de korst.

Bereiding: Maak een oven zoals hierboven beschreven. Vet de pan waar het deeg ingaat licht in tegen aanbranden. Het brood moet zo'n 45 minuten bakken (zie verpakking) met de deksel op de pan. Hou het vuur flink warm gedurende deze periode. Het brood is gaar als er na inprikken (met een mes bijv.) niet aan het mes blijft plakken.
Variatie: Voeg Uisnippers, zonnebloempitten etc toe.
Ingestuurd door Frank Beekman
 
Jaaah! Dat lijkt er heel erg goed op. Volgens mij moet het daar wel in lukken mits je het vuur van de brander niet te hoog zet.
 
>Laat je nog eens weten hoe die oven werkt en bevalt?
>
>veel plezier ermee!
>grtz
>Henk


Zal ik zeker doen :-) Ik ben zélf ook érg benieuwd!!

Nog een ander vraagje, hardkeks en/of fruitkeks zijn hoog geconcentreerd, bevatten een hoop voedingsstoffen en fungeren als broodvervanger...
Maar hoeveel van die koekjes zou een gemiddeld persoon 'moeten' eten om dit daadwerkelijk als broodvervanger te (kunnen) zien?

Ik weet het, een beetje vreemd om over hardkeks te beginnen terwijl ik net een outdooroven heb gekocht ;-)
 
Met z'n tweeen lunchte wij altijd op een half pakje per persoon. Ontbijt was meestal pap of cruesly. Maar als ht koud is zou ik toch rekenen op 1 pakje per persoon per dag.
 
Bij koude heb je gewoonweg veel meer energie nodig omdat je lichaam jezelf warm moet houden, vandaar.
 
hart-/fruitkeks als lunch:
>een half pakje per persoon. Maar als ht koud
>is zou ik toch rekenen op 1 pakje per persoon per dag.

Als ik ze (fruitkeks) als lunch gebruik, doe ik dat zonder beleg, eet ik (meestal) een heel pakje en neem er een reep of wat gedroogd fruit bij. En een heel behoorlijke slok water. Warm of koud maakt voor mij geen verschil, honger wel.
 
>Met z'n tweeen lunchte wij altijd op een half pakje per
>persoon. Ontbijt was meestal pap of cruesly. Maar als ht koud
>is zou ik toch rekenen op 1 pakje per persoon per dag.

????

Nou zelfs als het niet koud is dan eet ik voor de lunch in mijn eentje een pakje hartkeks leeg en dan vind ik nog steeds dat ze niet beister veel vullen. Er zitten maar 500 Calorien in zo'n pakje hartkeks. En aangezien een volwassen man op een normale dag al 2500 Cal nodig heeft, dan is de calorische behoefte op een wandeldag met bepakking een stuk hoger. Een zo'n pakje keks zou dus zo ongeveer een zesde of nog iets minder van je dagelijkse behoefte leveren.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Maar dit zou een zogenaamde broodvervanger zijn... :-(
Ik kan beter repen chocolade mee nemen ipv hardkeks als ik dit zo hoor.
(Geen zorgen, de chocolade ging evengoed wel mee :9 )

Zijn er andere, betere, broodvervangers? Misschien toch gewoon muslirepen? want de voedingswaarde van zo'n hardkek valt mij, uitgaande van hier, zwaar tegen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan