Brunton Hydrogen Reactor


Waterstof powerpacks: Brunton Hydrogen Reactor

Er is weer wat nieuws ontwikkeld in het wereldje van de draagbare energie. Hoewel het geen oplossing is voor iedereen en altijd is onderstaand product vernieuwend en daarom het vermelden waard.

Brunton Hydrogen Reactor
PRODUCT DETAILS
This high-science device combines hydrogen and oxygen to produce electricity on-the-move and under any condition. Simply lock the Hydrogen Core fuel into the Hydrogen Reactor™ to power USB devices like smartphones, most tablet computers, UV water purifiers, rechargeable lights, portable game consoles, GPS transceivers and more.
Live Swappable Energy – Just exchange empty for full and keep charging without waiting, ideal for disaster readiness; solid state with no natural discharge.
Environmentally Safe – No toxic chemicals. Recharged from water.
Hydrogen Power – Lock rechargeable Hydrogen Core to Hydrogen Reactor for hours of power off-the-grid and on-the-go
2 Hydrogen Cores – Each is Capable of 3 iPhone recharges (4500mah)*; 5v 1amp output

INCLUDES 2 HYDROGEN CORES Equal to 9000 mah
SPECS – 13.5 x 7.3 x 3.4 cm; 146g Reactor, 242g with Hydrogen Core; Solid state with no natural discharge.
OUTPUT – Standard USB
http://www.brunton.com/products/hydrogen-reactor-plus-hydrogen-core

De Bever levert hem blijkbaar ook al. http://www.bever.nl/brunton-acculader-hydrogen-reactor-2b31c40008?id_colour=5806


Reviews:
http://www.wired.com/2013/08/brunton-hydrogen-reactor/
http://www.livefortheoutdoors.com/G...ies/First-test-Brunton-Hydrogen-Reactor-2014/

Overigens is er ook een andere waterstof lader beschikbaar. De Brunton lijkt hierop gebaseerd te zijn: http://www.horizonfuelcell.com/#!minipak/c156u

* Er wordt in reviews veelvuldig overgenomen dat één Hydrogen Core 9000mAh bevat.
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Natuurlijk ben ik ook even aan het rekenen geslagen of dit product al goed bruikbaar is tijdens een trektocht.
Casus: een camera met een 1150mAh accu a 45 gram. Opladen gebeurt via usbaansluiting in de camera. Na hoeveel dagen is er een gewichtswinst vergeleken met het meenemen van extra accu's?

146 gram Reactor
96 gram per Hydrogen Core. Aanname: iPhone accu staat gelijk aan camera accu. Dus 3 keer opladen per core. Dit staat gelijk aan 3 accu's dus 135 gram. De gewichtswinst is dus 39 gram per core.

146 / 39 = 3.75 Hydrogen Core's zijn nodig om de Reactor er uit te krijgen qua gewicht. Die 3.75 Core's staan dus gelijk aan 11.25 camera accu's.

Verder:
- De Hydrogen Core's zijn in aanschaf net zo duur als third-party camera accu's. Hoewel ze herlaadbaar zijn is hier een 225 euro kostende oplader voor nodig (of heroplaadpunten die er nog niet zijn)
- Als je een aparte accu lader nodig hebt (geen in-camera charger) wordt het omslagpunt nog later bereikt.
- De hydrogen core's zijn geschikter om langer te bewaren doordat ze geen zelfontlading hebben zoals gangbare accu's.
 
Nog een beperking dat is dat de cores niet het vliegtuig in mogen. En probeer die dingen maar eens te vinden op de plaats van bestemming. gas is soms al lastig, maar die cores des te meer. Maar goed dat is ook het enige nadeel dat ik zo snel kon vinden
 
Ik las ergens (dacht bij bever, maar kan het ff niet vinden) dat je lege cores gratis mag ruilen tegen volle, als service...
 
Volgens de fabrikant zelf mag het juist wel mee het vliegtuig in: "solid-state hydrogen storage is stable, safe and airline approved". Of de vliegtuigmaatschappijen zelf het er mee eens zijn is een tweede.

De Bever schrijft inderdaad zelf onder aan de productpagina dat je lege Core's gratis kan omwisselen (heb maar even een mailtje gestuurd hoe lang ze dit blijven doen). Het maakt het product wel opeens een stuk toegankelijker!!!!

De techniek lijkt idd van Horizonfuel/minipak te komen. De specs lijken echter wat anders te zijn. De gewichten verschillen licht maar de capaciteit van de Minipak lijkt te verschillen. De Minipak kan slechts 2 maal een smartphone opladen. Gelukkig wordt hier wel de capaciteit genoemd: 14 Wh. Dat is inderdaad 2 maal opladen ongeveer. Bij de Brunton ontbreekt het aan deze gegevens.

Een alternatief lijkt de Nectar te zijn. Een 200 gram apparaatje met een 35 gram 'pod' met 55 Wh. Dit is belachelijk veel energie voor het gewicht en schijnbaar nog niet in de winkels.
http://www.nectarpower.com/
 
Laatst bewerkt:
Wow. Ik zit al jaren op dit soort producten te wachten: De brandstofcellen.

Helaas is dit het nog net niet. Met name de de grootte van de waterstof capsules (en dus de capaciteit) is nog erg aan de magere kant.

Maar ik ben wel heel blij dat deze nu eindelijk voor de consument beschikbaar zijn. Als er eenmaal 1 model/merk is komen er vanzelf wel andere aanbieders / producten op de markt.

Dit model sla ik over maar ik wacht met smart op de verbeterde versies.
 
Bij Horizon hebben ze ook grotere broer hoor. 55 watt of zo iets uit mijn hoofd. Weegt uiteraard wel wat meer maar blijft relatief licht.
 
Ik heb de Bever gevraagd naar de oplaadservice en de beschikbaarheid van extra Hydrogen Core's. Ze vermelden dat ze verwachten (zonder garanties) dat ze dit kostenloos blijven doen. Binnen enkele weken bieden ze losse Core's aan voor 14 euro.
Verder heb ik nog specifiek naar de capaciteit gevraagd aangezien Brunton schrijft: "2 Hydrogen Cores – Each is Capable of 3 iPhone recharges (4500mah); 5v 1amp output". De Bever bevestigd echter wat reviews zeggen(8500-9000mAh per core): 6 iPhone ladingen.
Ook meldt de Bever dat het apparaat 6 ampere output heeft. Dit is wat vreemd aangezien dit erg hoog is (1-2A is gangbaar voor het opladen van kleine apparaten) en anders is dan de output die Brunton vermeldt. Of zou de Bever opeens 6000mAh bedoelen? Capaciteit versus stroomsterkte? Of heb ik mijn natuurkunde niet goed meer op orde?
 
Ik heb de Bever gevraagd naar de oplaadservice en de beschikbaarheid van extra Hydrogen Core's. Ze vermelden dat ze verwachten (zonder garanties) dat ze dit kostenloos blijven doen. Binnen enkele weken bieden ze losse Core's aan voor 14 euro.
Verder heb ik nog specifiek naar de capaciteit gevraagd aangezien Brunton schrijft: "2 Hydrogen Cores – Each is Capable of 3 iPhone recharges (4500mah); 5v 1amp output". De Bever bevestigd echter wat reviews zeggen(8500-9000mAh per core): 6 iPhone ladingen.
Ook meldt de Bever dat het apparaat 6 ampere output heeft. Dit is wat vreemd aangezien dit erg hoog is (1-2A is gangbaar voor het opladen van kleine apparaten) en anders is dan de output die Brunton vermeldt. Of zou de Bever opeens 6000mAh bedoelen? Capaciteit versus stroomsterkte? Of heb ik mijn natuurkunde niet goed meer op orde?

Lijkt me dat de brunton website toch wel betrouwbaarder is. Dus 5V 4500mah per core en 1A output.
 
Brunton zijn prutsers met het melden van specificaties, tot grote frustratie want ze hebben een aantal interessante producten die ik best zou willen kopen als ik van te voren exact zou weten wat de specs zijn, daar ze redelijk aan de prijs zijn heb ik echter geen behoefte aan een miskoop (de kast ligt er vol mee).

Zoals al eens eerder genoemd zegt zaken als 4500mAh niet zo veel als je niet het bijbehorende voltage weet om de capaciteit te berekenen (Ah * V=Wh).

3.7V is de norm bij li-ion batterypacks maar dit is geen batterypack (waar de interne li-ion accu's een 3.7V rustspanning hebben), wellicht is het 5V omdat dit de uitgangsspanning is (16.7Wh vs 22,5Wh). Accu's van compact camera's zitten meestal op 3.7V maar voor een DSLR worden meestal 7.4V accu's gebruikt (twee cellen van 3.7V in serie).

Bij het opladen een gemiddeld verlies van 25% (solar zelfs 50%), vaak vergeten leveranciers dit mee te nemen in hun marketing leugens die meestal zijn gebaseerd op foute berekeningen ipv juiste berekeningen laat staan op basis van praktijk testen.

Maar los van de vaagheid omtrent de exacte specs zie ik geen brood in een stroom oplossing die onderweg niet bij te laden is tenzij de capaciteit vs gewicht ratio een aantal maal gunstiger is versus een batterypack (met een optioneel solar panel).

De Brunton oplossing is dat niet maar de Nectar komt aardig in de richting.
 
Even een 'oh zit dat zo' momentje: de Nectar '55,000 mw' is geen vijfenvijftigduizend megawat maar milliwatt... Dus gewoon watt. Ik vond het al zo vreemd :D


@JAO. Je frustratie komt duidelijk naar voren en je hebt helemaal gelijk :)
Bedankt voor het aanzetje over het verschil in 'rustspanning'(?) en de uitgangsspanning. Die rustspanning wordt niet veel vermeldt bij veel powerbanks. Wordt het uitgangsvoltage trouwens nog gebruikt bij het berekenen van de capaciteit? Of is het enkel de rustspanning maal ampere maal laadverlies(en batterij bij bron + ontvanger(dus zonder uitgangsvoltage)?



Fuel Cell Industry Review 2013:
http://www.fuelcelltoday.com/media/1889744/fct_review_2013.pdf
 
Bij solarpanelen wordt de uitgang spanning ook gebruikt om het aantal Watt te bepalen, dit doen ze echter door een meter aan een los panel te hangen wat een enigszins vertekend beeld geeft daar zowel het voltage als de stroom minder is als er iets aan gehangen wordt om op te laden.

Waar bij een batterypack ca 25% laad verlies optreed is dat bij solar dan ook ca 50%, een 10W panel levert netto per uur dus maar 5Wh op aan opgeslagen capaciteit.

De rust spanning is de spanning waarop accu's uitkomen als je ze heel lang laat liggen, zo komen ze meestal ook vanaf de fabriek, zodra je ze gaat laden stijgt de spanning totdat de accu vol is.

Bv voor Li-Ion is de rust spanning 3.7V (soms hanteren ze 3.6V), een volle accu doet echter 4.2V en helemaal leeg is dat ca 2.4V (afhankelijk van het protectie circuit). Oplaadbare AA's daarentegen hebben een rust spanning van 1.2V, helemaal vol is het voltage 1.42V en leeg nog maar ca 0.8V. Met een voltmeter kun je dus heel makkelijk kijken hoe vol een accu is als je deze voltages uit je hoofd leert :D

Je kunt de volgende (rust) voltages hanteren om de capaciteit te berekenen, deze voltages staan meestal ook vermeld op de accu of batterij:
- Li-Ion Batterypacks en compacte camera accu's: 3.7V (leeg ca 2.4V en vol 4.2V)
- Li-Ion DSLR accu's: 7.4V (leeg ca 4.4V en vol 8.4V)
- Normale AA/AAA: 1.5V
- Oplaadbare AA/AAA's: 1.2V (leeg 0.8V en vol 1.42V)
- Autoaccu: 12V (vol op 12.6V)
- LifePO: 3.2V (veilige vorm van Li-Ion, vol op 3.65V)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan