Brunton Solar Roll


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allemaal,

Om tijdens onze komende reis niet tig batterijen mee te hoeven zeulen voor de digitale camera, zitten we te kijken naar zo'n zonnepaneel voor OP de rugzak ;) .

Is er iemand die ervaring heeft met het opladen van batterijen op deze manier?

Onze voorkeur heeft op dit moment de Brunton SolarRoll 4.5 :
http://www.backcountry.com/store/BRU0062/c3/s22/Brunton-Solar-Roll-4.5.html
Is een van de lichtere. Nu kan ik hier in Nl. geen adres vinden.
Ik ben vooral benieuwd naar het type stekkertje wat erin past (staat niet op de site namelijk).........
Wie o wie kan mij hier meer over vertellen?

Groetjes
Petra
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Op dezelfde pagina, onder 'related items' staat een verwijzing naar de 'Brunton BattJack AA and AAA Battery Charger' - deze kan je aansluiten op de SolarRoll.
 
Hi Rudy,

Klopt, dat had ik gezien. Het gaat mij erom dat het stekkertje van mijn acculader van de digicamera erin past (kunnen namelijk ook batterijen in, 2 vliegen in 1 klap dus). En dat is dus net niet te zien en er staat geen info over.

Groetjes
Petra
 
Petra,

Op de Brunton site is hier ook geen info over te vinden, vreemd. Moet wel zeggen dat ik hun foto's erg bedrieglijk vind, er zijn maar weinig camera's met een interne oplader dus dan mag je de hele dag aangekoppeld gaan rondlopen als je kiekjes wilt maken.

Geen idee wat voor oplader jij hebt maar ik hoop voor je dat het eentje is met een externe transformator anders heb je toch echt 230 nodig om te kunnen laden.

Ik zelf zit te azen op de oprol/vouwbare modellen van ICP Solar, wegen de helft, meer power, robuuster en zijn waterproof. In combinatie met een autolader (zit een voltage regelaar in) kun je accu's of batterijen opladen. Een tweede voordeel is dat deze allemaal in NL te krijgen zijn, Futurumshop.nl is mijn vaste (goedkope) adresje voor dit soort zaken.

Zie http://www.icpsolar.com/usage.php3?id_mot=7 voor meer info.

Heb helaas nog geen ervaring met deze opzet omdat ik nog wacht op de Minolta autolader, mijn Duitse "vrienden" zijn echter niet zo snel..
 
Zit ik de hele wereld over te surfen naar discussies over solarpower on trail, vind de discussie gewoon in ons eigen kikkerlandje plaats ;)

Jao schreef:
> Op de Brunton site is hier ook geen info over te vinden, vreemd.

Ik irriteer me ook scheel aan het gebrek aan info op de Brunton site. Kwam wel een techdoc van de Solarport tegen:
http://www.brunton.com/manuals/current/Portable Power/SolarPort 2.2.pdf
Maar over de solarroll is niks te vinden. Toch heb ik sterke aanwijzingen dat de solarroll wel degelijk kan opladen:[ol][li]In de spec-vergelijking tussen de solarport en de solarroll
http://www.brunton.com/press/Tech_Data/Portable Power Charts/Solar_Power.pdf
staat alleen onder solarroll de term "T=Trickle charge to gain battery power".
[/li][li]Bij de beschrijving van de 12V adaptor staat "These little alligator-clamps work with the SolarRoll and Solaris 25 to allow you to plug-in directly for no-hassle charging."
[/li][li]Een thru-hiker op de Pacific Crest Trail die met een solarroll rondloopt momenteel. schreef me "Together with my partner, we carry a good bit of electronics, so to keep it all charged we got a Brunton 4.5W SolarRoll. THe thing works great, and even fits perfectly on the back of our Mountiansmith packs so that we can charge on the go. The real problem was that you are supposed to get a car adapter for each item you need charged. To solve this, I just got a single USB car adaptor and usb cords for everthing.".
[/li][/ol]Ik begrijp dat sommige (maar lang niet alle) apparaten via de usb-poort kunnen worden opgeladen en ik heb het idee dat Gabriel daar gebruik van maakt. Ik wil zelf een PDA (Zaurus) aanschaffen, maar die kan niet via USB opgeladen worden. Ik twijfel dus ernstig of ik de solarroll mijn Zaurus via de AC-plug kan laten opladen.

Jao schreef:
> Ik zelf zit te azen op de oprol/vouwbare modellen van ICP Solar, wegen de helft, meer power,
> robuuster en zijn waterproof
Dat ben ik niet met je eens. De ICP-Solar,Powerflex5 is volgens de specs 5W, 270g en slechts weatherproof, terwijl de Brunton Solarroll 4.5 volgens de specs 4.5W, 180g en waterproof is. Over robuustheid lees ik niks.

Maar bedankt voor de tip, want ICP-Solar lijkt me zeker een goed alternatief. Ze geven veel meer informaite en ik zie er een paar andere interessante producten tussen staan, zoals de battpack
http://www.icpsolar.com/specifications.php3?id_article=35
Ik ben geneigd om de volgende procedure te volgen:[ol][li]Buiten je tent of op je rugzak de solarroll/powerflex de battpack laten opladen.
[/li][li]In tent of shelter beschermd tegen zon en regen je kwetsbare electronica opladen via je opgeladen battpack.
[/li][/ol]
Maar ik hoor graag als ik hier iets over het hoofd zie en wat jullie ideeen hierover zijn.

Groet, Rick
 
Eehrmmmmmmmmmm,

Goed, mijn ideeën.

Procedures??? Kwetsbare electronica????

Hallo!!!! En wanneer gaan we weer eens gewoon lekker wandelen????

De enige procedure die ik ken is je ene voet voor de andere zetten en proberen je neus in dezelfde richting te laten wijzen.

Kwetsbare electronica is indoor, gezond verstand en een beetje kennis is outdoor! (een pda overleeft het simpelweg niet op een 1250 mile lange thru hike}( ).

groet,
Richard


- wat zijn ogen zien breken zijn handen:p en gaat bijna op vakantie:+
 
> een pda overleeft het simpelweg niet op een 1250 mile lange thru hike
Laat mijn contact op de Pacific Crest Trail nou al 1400 mijl hebben gelopen. Hij meldde dat zijn PDA (Zaurus) zo'n beetje het enige was wat hem tot nu toe geen problemen heeft bezorgd. En hij stuurt zijn journals met de regelmaat van de klok rechtstreeks vanaf de hoogste toppen op de trail ;)

Als je behoefte voelt om door te bomen over de gewenstheid van electonica op de trails, wil ik je voorstellen dat in een andere thread te doen. Laat ons nou lekker bezig zijn met onze gadgets.

In mijn vorige posting bedoelde ik trouwens met "Battpak" the "Chargerpak", die onderdeel uitmaakt van de "Portable Power Kit".
Ik zag zojuist dat Bever zowel de Batterysaver Flex5 als de Chargerpack gewoon in zijn catalogus heeft staan:
http://www.bever.nl/images/pdf-bestanden/catalogus/producten/Orientatie-Electronica.pdf
Jammer dat het al bijna 5 uur is, nou moet ik weer een hele week wachten voor ik mijn nieuwe speeltje mag ophalen ;)

Groet, Rick
 
Ehhhh,

Volgens mij gaan er ook batterijen in een zaklamp, hoofdlamp, GPS, digitale cameras, GSM of satelliettelefoons. Als je los bent van enige vorm van beschaving kan het erg lastig zijn om je apparatuur op te laden.

Tijdens mijn kanotrip vorige jaar was ik ziels gelukkig dat we halverwege een kiosk tegenkwamen bij een viaduct waar ik m’n cameraaccu’s kon opladen, met dat koele weer had de camera en 4GB microdrive iets meer stroom nodig dan verwacht.

Mijn intentie is om volgend jaar minstens een maand ergens de bush in te duiken, ik heb dan genoeg juice nodig om m’n digicam en photowallet draaiende te houden. Twee kilo aan accu’s meeslepen is dan geen optie.....

Gr,
Jan Anne
 
Hee Rick,

Stafkaarten scannen, met OzziExplorer voorzien van coordinaten en dan lekker met je PDA in de bossen navigeren in TomTom style...

Hoewel ik een pda heb (4150) en cd's vol met stafkaarten gaat me het toch iets te ver om hem mee te nemen onderweg.

Wat wil jij er mee gaan doen???

Nog even over de Batterysaver Flex5, bij Bever hadden ze tot voor kort nog de oude versie welke twee keer zo zwaar is dus pas op!!! Kun je beter voor de iSun Flex5 gaan, zelfde fabrikant maar wel 270gram en een stuk goedkoper. Je kunt beide voor minder bestellen bij www.futurumshop.nl, ook de nieuwste versies...

Succes,
Jan Anne
- Had het in het eerste berichtje over een andere/oudere Brunton panel -
 
Jan Anne schreef:
>Stafkaarten scannen, met OzziExplorer voorzien van coordinaten
>en dan lekker met je PDA in de bossen navigeren in TomTom
>style...
Ik heb mij tot nu toe verre van digitale kaarten gehouden. Reden:
1. Je zult voorlopig papieren kaart altijd als backup bij de hand moeten houden. En als je dan toch met papier loopt wat is dan de zin van digitaal. Maar voor de weekenden in Nederland wil ik er wel eens wat mee gaan doen op een gegeven moment.
2. Ik ben niet wars van electronica on trail, maar liever niet permanent. Kost ook wel erg veel stroom, zo'n schermpje permanent aan.

Jan Anne schreef:
>Wat wil jij er mee gaan doen???
Primair: 1. mijn logboek bijhouden, 2. foto's selecteren en selectie in webformaat brengen, 3. Mobiel versturen naar een emailadres waar de zaak automagisch op mijn website wordt gezet. 4 (Beperkt) mailverkeer. Als je op een druk trail zit, dan is het vaak een heel gedoe om dit soort zaken langs de route op publieke computers te regelen.

Secundair: Boeken lezen, gidsen (vogels, planten, cultuur, padinfo) raadplegen, studie (programmeren).

>Nog even over de Batterysaver Flex5, bij Bever hadden ze tot
>voor kort nog de oude versie welke twee keer zo zwaar is dus
>pas op!!!

Oeps, in mijn enthiousiasme even aangenomen dat het dezelfde als de Powerflex5 was. Maar dat scheelt meer dan 3 keer het gewicht (900 ipv 270)

> Kun je beter voor de iSun Flex5 gaan
Ik neem aan dat je de Exponent FLEX 5 bedoeld en niet de iSun®, die heeft namelijk meer dan de helft van het vermogen (2.2W ipv 5W). Als ik de reviews op Backpackergeartest lees over de Exponent FLEX 5, dan word ik toch niet echt enthiousiast. Krijg het idee dat het alleen in het volle zonlicht echt goed werkt.

Groet, Rick
 
Hee Rick,

Dan is zo'n zakcomputer inderdaad erg handig onderweg, die laatste Zaurus is net een mini laptop, heel erg cool.

De vergissingen stapelen zich op, in de Bever catalogus staat bij de foto iSun Flex5 maar het is inderdaad de Exponent Flex5. De Batterysaver Flex op dezelfde pagina is een 10 watt versie, niet de 5 watt waar jij naar op zoek bent. ICP heeft de Batterysaver Flex panels een tijdje geleden vernieuwd, de naam is nu Powerflex en het gewicht is grofweg gehalveerd.

De Exponent Flex is toen tegelijkertijd met de update uitgebracht en zou volgens de specs gelijk moeten zijn aan de Powerflex5, het enige noemenswaardige verschil dat ik kan vinden is dat je de één opvouwt en de ander oprolt om hem op te bergen. Vraag me dan ook af als eerste niet goed werkt waarom de laatste wel goed zou zijn, die paar tientjes kan het verschil toch niet zijn.

Binnenkort maar weer de jacht op een panel nieuw leven in blazen, kan ik hem eerst grondig testen voordat hij mee op reis gaat...

Gr,
Jan Anne
- Gaat nu lekker flexxen op een hopelijk gezellig feestje -
 
Hee Rick,

Voor het opladen van je Zaurus met 1 van deze panelen raad ik je aan omdat via een autoaansteker plug te doen, met de Exponent Flex heb trouwens geen andere keuze omdat er geen andere aansluitingen zijn (antwoord op je vraag ergens anders op het web).

De Zaurus heeft namelijk 5 volt nodig ipv 12 om te kunnen laden, check this; http://www.trisoft.de/en_mhpower.htm

Mijn HP4150 kan ik wel via USB opladen, dan is de opzet van een sync&charge kabeltje met een losse sigarettenplug met USB aansluiting een flexibelere oplossing.

Gr,
Jan Anne
 
Jan Anne,

Bedankt voor het meedenken. Ik word inderdaad redelijk gestoord van het uitzoeken hoe die electronica aan elkaar gekoppeld moet worden.

Ik zit nu op het spoor om er een "external power device" bij te nemen, bv van semsons
http://shop.store.yahoo.com/semsons-inc/pocpowban.html
Als het zonnepaneel is uitgerold de semsons eraan koppelen om te laden, Als het zonnepaneel is opgeborgen ('s avonds in tent/shelter) de semsons koppelen aan de Zaurus om interne batterij te laden of de geladen AA- of AAA-tjes wisselen met lege exemplaren in camera, koplamp, etc. Alleen vraag ik me weer af hoe ik de Flex 5 op de semsons moet aansluiten. Volgens de specs heeft de semsons als ingang "100 - 240 VAC, 50/60Hz, 160mA" nodig.

Andere mogelijkheid is om de charger van brunton te gebruiken:
http://www.brunton.com/product.php?id=279
Deze heeft ook een 12V aanstekerplug. Maar dan heb ik weer geen mogelijkheid om de Zaurus te koppelen.

Heb jij de reviews op Backpackgeartest al eens gelezen ?
http://www.backpackgeartest.org/reviews/Electronic Devices/Solar Chargers
Hier wordt de flex 5 in combi met de battpak gebruikt. De battpak wordt eigenlijk alleen in vol zonlicht goed geladen. Maar ik vraag me af of 10 AA-tjes laden met een 12V lader ook niet een beetje veel van het goede is.

Groet, Rik
 
Ola,

Wat een beetje verneukeratief is dat er veel laadtijden rondslingeren met oude oplaadbare batterijen die nog geen 1000mAh capaciteit hebben. Met 10 nieuwe 2400mAh batterijen heb je zo’n 30Wh nodig, theoretisch heb je bij vol vermogen al 6 uur nodig om alle batterijen op te laden. Aangezien de tijden dat je op 5 watt kan laden gering zijn zal de tijd nog veel verder oplopen dus zijn slechte recensies ook niet gek als ze de voorspelde 6 uur van oude batterijen niet halen.

De meest efficiënte manier om je accu’s op te laden is een losse (auto)lader voor de accu’s of via het apparaat zelf, aangezien zo’n panel niet schrikbarend veel power levert is het volgens mij smart alle juice die je weet op te vangen meteen daar te parkeren waar je het wilt hebben.

Om de accu van de Zaurus (3,7V & 1800mAh) op te laden heb je zo’n 6,7Wh nodig, moet in een paar uurtjes wel lukken denk ik. Als je 4 high cap batterijen weet op te laden dan zou dat ook genoeg moeten zijn alle verliezen in acht nemende.

Las trouwens ergens dat de huidige PowerFlex panels op korte termijn gewijzigd gaan worden omdat ze nu last hebben van delamineren. Ook schijnt het materiaal zacht te worden in de zon om in de schaduw vervolgens weer hard te worden in de vorm die het op dat moment heeft, leuk als je niks te doen hebt maar niet echt wenselijk.

Gr,
Jan Anne
 
Jan Anne schreef:
> De meest efficiënte manier om je accu’s op te laden is een losse (auto)lader voor
> de accu’s of via het apparaat zelf
Inderdaad en ik ben dus eigenlijk op zoek naar een batterijlader die zowel op 12V als 220V kan. Hij moet losse adaptors hebben, zodat ik ze thuis kan laten en vervangen door de zaurus-adaptors. Anders loop ik dubbel te sjouwen. Alleen moet je dan maar weer hopen dat die pluggen op elkaar passen.

Jan Anne schreef
> aangezien zo’n panel niet schrikbarend veel power levert is het volgens mij smart
> alle juice die je weet op te vangen meteen daar te parkeren waar je het wilt hebben.
Maar het is wel handig als je het kostbare sap dat je in je zaurusbatterij of je AA-tjes hebt opgeslagen met elkaar kunt uitwisselen.

Waar ik in mijn zoektocht veel onduidelijkheid ervaar, is wanneer ik een adaptor en wanneer een lader nodig heb. De speciale aanstekerplug voor de Zaurus is volgens mij een adaptor, de lader zit (denk ik) verwerkt in de Zaurus zelf.

Verder heb ik ontdekt dat ik de Ipowerpak (met AA-tjes) als externe stroombron op de Zaurus kan gebruiken. Lijkt me toch wel handig als het een paar dagen mist en regen is en de batterij leeg raakt.

Het lijstje voor mijn gadgets en stroomvoorziening is voorlopig als volgt:

Stroomvoorziening
Sigaretteadaptor, 100 gram
Wandadaptor, 90 gram
Batterijlader Brunton, 125 gram
Ipowerpak, 58 gram
4 AA, 97 gram
Powerflex 5, 270 gram
Subtotaal, 740 gram

Apparatuur
Zaurus, 300 gram
Camera, 200 gram (circa)
Mobieltje, 100 gram (circa)
Subtotaal, 600 gram

Totaal 1340 gram

Daar ontbreekt vast nog van alles aan, dus reken maar op 2 kilo. En dat blijft eeen flink gewicht ! Het zal me niks verbazen als ik op het laatste moment de hele klerezooi toch gewoon thuis laat ;)

Jan Anne schreef:
> Las trouwens ergens dat de huidige PowerFlex pan......
Hebbie een linkie ?

Groet, Rik
 
Hee Ri(c)k

Linkje;
http://www.handtops.com/forum/1043/0/Solar_Powered_Ultraportable_Computing.html

Een adapter is een transformator die het voltage omzet naar de gewenste waarde, in dit geval 5 volt. Je adapter die bij de Zaurus geleverd wordt zal dus de 230 omzetten naar 5 volt met een bijbehorende amp. De autoplug doet hetzelfde maar dan van 12 naar 5 volt.

Mijn sommetje;
Camera (8MP met 28-200mm 2.8-3.5 lens), tas, schoonmaak set = 1 kilo
Extra accu = 75 gram per 250 tot 350 foto's
Panel, acculader, autoplug = ca 400 gram
Photowallet 60GB plus autoplug?? = 400 gram??

Die twee kilo gaan we ook wel halen denk ik maar dan kan ik wel vele duizenden foto's maken en opslaan zonder stopcontact:)

Gr,
Jan Anne
 
Hee Ri(c)k

Linkje;
http://www.handtops.com/forum/1043/0/Solar_Powered_Ultraportable_Computing.html

Een adapter is een transformator die het voltage omzet naar de gewenste waarde, in dit geval 5 volt. Je adapter die bij de Zaurus geleverd wordt zal dus de 230 omzetten naar 5 volt met een bijbehorende amp. De autoplug doet hetzelfde maar dan van 12 naar 5 volt.

Mijn sommetje;
Camera (8MP met 28-200mm 2.8-3.5 lens), tas, schoonmaak set = 1 kilo
Extra accu = 75 gram per 250 tot 350 foto's
Panel, acculader, autoplug = ca 400 gram
Photowallet 60GB plus autoplug?? = 400 gram??

Die twee kilo gaan we ook wel halen denk ik maar dan kan ik wel vele duizenden foto's maken en opslaan zonder stopcontact:)

Gr,
Jan Anne
 
>Die twee kilo gaan we ook wel halen denk ik maar dan kan ik
>wel vele duizenden foto's maken en opslaan zonder
>stopcontact:)

Eens kijken, een penlite batterij weegt 30 gram dus 2 kilogram is ongeveer 64 batterijen (moet deelbaar zijn door 4 voor mijn camera). Met 4 batterijen in mijn camera kan ik ongeveer 150 foto's maken, dus met 64 batterijen kan ik 2400 foto's maken. Opslag? Er zijn al 4Gb CF kaartjes en op 4Gb kan ik als ik enige compressie toelaat zo'n 3000 foto's kwijt. Laat mijn camera nou CF kaartjes slikken...
Onlangs waren de alkaline batterijen 8 euro voor een 16-pack, dus 64 batterijen zijn 32 euro. Iets zegt me dat ik daar geen panel, acculader, autoplug, extra accu etc. voor heb.
Ik sjouw nog wel effe met batterijen totdat zonnepaneeltjes enzo wat effecienter, lichter ende goedkoper zijn x(

Groetz,
Dennis
 
>Die twee kilo gaan we ook wel halen denk ik maar dan kan ik
>wel vele duizenden foto's maken en opslaan zonder
>stopcontact:)

Eens kijken, een penlite batterij weegt 30 gram dus 2 kilogram is ongeveer 64 batterijen (moet deelbaar zijn door 4 voor mijn camera). Met 4 batterijen in mijn camera kan ik ongeveer 150 foto's maken, dus met 64 batterijen kan ik 2400 foto's maken. Opslag? Er zijn al 4Gb CF kaartjes en op 4Gb kan ik als ik enige compressie toelaat zo'n 3000 foto's kwijt. Laat mijn camera nou CF kaartjes slikken...
Onlangs waren de alkaline batterijen 8 euro voor een 16-pack, dus 64 batterijen zijn 32 euro. Iets zegt me dat ik daar geen panel, acculader, autoplug, extra accu etc. voor heb.
Ik sjouw nog wel effe met batterijen totdat zonnepaneeltjes enzo wat effecienter, lichter ende goedkoper zijn x(

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Dennis,
Ik denk dat ik een oplossing heb voor jouw.
http://www.aladdinpower.com/images/products/stepcharger/bgwh2.jpg
Bij iedere neerwaartse beweging levert hij stroom.

Een fiets heeft twee pedalen.;-)

Er zullen natuurlijk nog een hoop technische problemen om de hoek komen kijken als de accu op het frame geplaatst wordt.
Niet erg handig als de kabel zich rond de trap-as begint op te winden.
Niets is perfekt in deze wereld

Ivo

Even ernstig:Kan jij geen gebruik maken van jouw dynamo?
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan