Budget Regenjas


Beer

Lid Club Hiking-site.nl
Beste mensen,

Op dit moment denk ik aan een trip in Ijsland in de zomer. Het weer kan daar guur zijn met harde wind en veel regen. Daar is dus een regenjasje wel gewenst! Ik ben nu op zoek naar een ademende regenjas. Budget is zo'n 100 euro, eventueel tot 150 als een jasje me echt aanstaat. Het moet niet een jasje zijn voor de bui af en toe, maar moet langere regen weerstaan. En wind, natuurlijk. Is dit mogelijk met dit budget?

Enkele eisen die ik heb zijn:
- Okselritsen
- < 500 gram. Lichter is beter. Duurzaamheid niet super belangrijk.

Wat zouden jullie me aanraden? Ik heb natuurlijk zelf al veel gezocht -uren op internet en in winkels-, maar er zijn zo ontzettend veel jasjes, zo veel producenten en zo veel materialen.. Ik word er een beetje gek van. :p misschien kunnen jullie tips mij een beetje helpen.
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het bedrag van 150,- is niet echt hoog, dus de keuze van een goede waterdichte en ademende jas is dan lastig. Mijn advies zou zijn om te kijken naar het merk Montane. De gerenommerde merken gebruiken vaak Event, Gore Tex of Polartec Neoshell. Deze beginnen vaak rond de 250 voor twee laags en drie laags iets meer dan 350,- Montane wordt door 'kenners' enorm gewaardeerd en goede prijs kwaliteit verhouding. Helaas, bijna niet in Nederland te krijgen. Een goed adres is: www.tamarackoutdoors.co.uk

Ik heb daar eens wat spullen besteld en goede snelle service.
 
Ik weet niet of je in de buurt van een Decathlon woont of werkt. Maar daar zijn ook redelijke budgetjassen te verkrijgen. Goedkoop is in het algemeen vaak niet echt duurzaam en/of rugzakbestendig. Maar dat hangt natuurlijk van je eisen af en hoe vaak je de jas nog wilt gebruiken na je trip.
 
Beer,

Ik heb even op Decathlon gegoogled en ik kwam de Forclaz 300 tegen. Slechts 50 euro, maar hij weegt 590 gram en ik heb geen idee hoe lang die het doet onder een rugzak. Vervelend maar waar, ik vrees dat je concessies zal moeten doen m.b.t het gewicht of het geld. Volgens mij hike jij wel vaker, en kan iets meer geld uitgeven aan een jas resulteren in een jack wat je ook op andere outdoortochten kan vergezellen. Ijsland vraagt om goede regenkleding.
Het jack wat ik zelf heb zal ik je nooit adviseren, het is een Ar'teryx en dus te duur. Regenbroek zou ik ook meenemen, maar die hoeft m.i niet ademend te zijn, dus die kan lekker goedkoop, wellicht van de Lidl of zo.

groetjes,

Mirjam
 
Bedenk ook dat een goede jas heel lang meegaat. Ik heb nog een North Face jas van het oudere Gore Tex. Die heb ik al 20 jaar. Vaak leen ik die uit aan mensen die meegaan op een trip. Doet het nog prima.
 
Het bedrag van 150,- is niet echt hoog, dus de keuze van een goede waterdichte en ademende jas is dan lastig. Mijn advies zou zijn om te kijken naar het merk Montane. De gerenommerde merken gebruiken vaak Event, Gore Tex of Polartec Neoshell. Deze beginnen vaak rond de 250 voor twee laags en drie laags iets meer dan 350,- Montane wordt door 'kenners' enorm gewaardeerd en goede prijs kwaliteit verhouding. Helaas, bijna niet in Nederland te krijgen. Een goed adres is: www.tamarackoutdoors.co.uk

Ik heb daar eens wat spullen besteld en goede snelle service.


Op Backpackinglight.com staan wat review over Montane-jassen. In Nederland zie je Montane vaak bij wieler(web)winkels, maar als je specifieke modellen zoekt kun je ook Jongejans Trading om een verkoopadres vragen.
Marla
 
Marmot Precip is een jas die wel voldoet aan je eisen. Bij outdorado.com hebben ze deze voor 60 euro en een aantal andere mooie aanbiedingen op het gebied van regenjassen :)
 
Bedankt allemaal voor de reacties! Echt top. Eventjes op een aantal dingen in gaan zodat duidelijker is wat en waarom ik zoek:

Stijn, een 3 systeem jas zoek ik niet, qua basislagen, isolatie en windstoppers ben ik al voorzien.

Als regenbescherming gebruik ik een poncho, wat ik wel fijn vind. Voor Ijsland lijkt me dat toch wel wat minder succesvol ivm echt veel wind... ;) Qua regenbroek ben ik ook voorzien met een Helly Hansen 2laags uit aanbiedingen.

Omdat ik nu niet veel geld heb als student zijnde, moet ik wat besparen. Als ik een baan heb kan ik sparen voor wat beters. Vandaar dat duurzaamheid niet heel belangrijk voor mij is. Ik zal toch denken of ik mijn budget wat op kan schroeven om iets beters te kopen, Mirjam.

Iets van Paclite bijv? Erbij bedenkende dat ik een aantal maanden heb om het te zoeken, dus wel over een aantal aanbiedingen zal struikelen.

Decathlon is erg uit de richting, javanamstel. Maar mocht het een alternatief zijn zou ik zeker eens langs gaan. Echter, denk ik niet dat iets van 50 euro van Decathlon qua kwaliteit veel beter zou zijn dan alternatieven die 150 kunnen zijn.

Bedankt Golok en Marla, ik zal zeker eens Montane bekijken. Tips voor specifieke modellen? En Tommy, marmot Precip heb ik al gevonden, maar kom redelijk wat reviews tegen die zeggen dat hij vooral goed is voor korte buitjes, maar niet voor iets wat aanhoudt.

Wat denken jullie van North Face Venture? Van North Face eigen shell materiaal volgens mij. Reviews lijken goed. Heb hem nog niet in de winkels kunnen vinden om te passen, kan natuurlijk eventueel online bestellen.
 
Echter, denk ik niet dat iets van 50 euro van Decathlon qua kwaliteit veel beter zou zijn dan alternatieven die 150 kunnen zijn.

Zo'n Decathlon jas van 50 euro is waarschijnlijk niet beter dan een duurdere jas van een ander merk, maar heel veel slechter is hij waarschijnlijk ook niet.

Een jas die je ook nog zou kunnen proberen is de Marmot Mica. Die krijgt zeer goede reviews en is volgens mij niet heel erg duur.
 
De Marmot Mica bleek weer niet zo heel slijtvast op de schouders in de artikelen over lichtgewicht ademend regenspul op Backpackinglight van begin dit jaar. Maar als je die artikelen leest is op veel jassen altijd wel iets aan te merken.
De Montane Litespeed H20 was weer te kort bij meerdere lagen eronder bijvoorbeeld.

Beer, dit zijn de artikelen:
http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/ul_wpb_jackets_sotmr_part1

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/ul_wpb_jackets_sotmr_part2.html

Mocht je het zonder lidmaatschap niet kunnen lezen: het is best de moeite om lid te worden. en anders wil ik je wel helpen met een pdf van het artikel.

En kijk eens naar de paclites van Haglofs.

Marla
 
Laatst bewerkt:
DIY guru Roger Caffin heeft op Backpackinglight USA een handleiding gezet voor een zelfbouw regenjas/shell met mouwen en een uitbouw voor de rugzak, de "mountain poncho". Te gebruiken in combinatie met gewone regenbroek.

Voordelen:
- budget. Drie meter lichtgewicht waterdicht materiaal, naaigaren, kleefband, lidmaatschap BPL ;)
- duurzaamheid: geen punt, de rugzak zit aan binnenkant
- gewicht: lichtgewicht waterdicht materiaal is voldoende. En geen regenhoes nodig
- ademend: poncho duwt niet, zoals bij gewone waterdichte jas, een stuk plastic tegen je warme rug. Plenty ventilatie, open aan onderkant. En - niet zelf verzonnen, wel zelf ervaren - zweterigheid is te controleren door minder isolerende kleding en minder inspanning

Windgevoeligheid lijkt me niet slechter dan combi rugzak en regenhoes.

Mij is geen commerciele versie bekend. Bij de amerikaanse "The Packa" heeft de uitbouw voor de rugzak vaste maten, niet elke rugzak past. Door deze constructie is ventilatie ook minder

Bert
 
Bij de amerikaanse "The Packa" heeft de uitbouw voor de rugzak vaste maten, niet elke rugzak past. Door deze constructie is ventilatie ook minder

Bert

Ik heb dit jaar de 'Parcho' gemaakt, een ontwerp van Bill Gurwell, enigszins aan mijn eigen wensen aangepast. Hierbij is de maatvoering helemaal op maat, dat wil zeggen dat je alle maten (persoonlijk en rugzak) vooraf invoert en dus een prima passende en luchtige regenbekleding hebt.
Zie verder: http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=8713

Marla
 
Bedankt allemaal!

Backpackinglight is inderdaad wel een mooie site, maar dat lidmaatschap heb ik er niet echt voor over (op dit moment). En gewicht vind ik belangrijk want ik loop graag langer door, maar staat me daar iets té centraal. Ben al een aantal topics tegengekomen waar mensen zoeken naar WPB regenkledingn en als reactie krijgen dat regenkleding niet nodig is of een goedkoop Wallmart pak ook voldoet.. Nou, dan wil ik hen wel eens in Ijsland zien.. of een van de vele andere gebieden waar dat gewoon niet gaat werken.

Die packa en poncho achtige dingen zien er wel slim uit! Opzich een ideale vervanging van een poncho. Vraag me af of het goed werkt en zo ja, waarom je het niet vaker ziet? Ik ben wel een beetje aan het leren werken met de naaimachine, maar ben nog niet handig genoeg om zoiets zelf te kunnen maken. Kan wel bestellen, maar ben nog niet overtuigd. Ik zou het alleen gebruiken omdat het meer ademend lijkt, want een packliner gebruik ik met poncho ook. Marla, hoe bevalt het jou tot nu toe? Volgens mij vang je nog wel redelijk wat wind erin.

Ook bedankt voor andere suggesties. Marktplaats was ik inderdaad ook al een beetje op aan het rondkijken.

Van de Mica is trouwens ook een versie met verstevigde schouders en heup, de Super Mica. Die is wel weer wat duurder. Voor die prijs kan ik ook Paclite kopen; een materiaal wat over het algemeen goed wordt beoordeeld en ik dus eerder voor zou gaan.
 
Laatst bewerkt:
Carl Denig had een hele rits Mountain Hardwear Epic jassen hangen. Zo te zien hebben ze er nog steeds genoeg ( http://www.carldenig.nl/707-kleding ). 80 Euro.
Volgens mij zijn de meningen over deze jassen gevarieerd, en zal dat te maken hebben met de duurzaamheid(die jij niet zo belangrijk vindt). Toen ik ze voor het eerst in het echt zag vond ik ze wel redelijk plasticachtig/lawaaiig.

Tip: ruim je huis eens op en zet een hele rits op marktplaats. Je kan nog een boel verdienen door meuk weg te gooien die je niet gebruikt. Extra geld voor gear dus!
 
Bedankt allemaal!

Backpackinglight is inderdaad wel een mooie site, maar dat lidmaatschap heb ik er niet eeht voor over (op dit moment). En gewicht vind ik belangrijk want ik loop graag langer door, maar staat me daar iets té centraal. Ben al een aantal topics tegengekomen waar mensen zoeken naar WPB regenkledingn en als reactie krijgen dat regenkleding niet nodig is of een goedkoop Wallmart pak ook voldoet.. Nou, dan wil ik hen wel eens in Ijsland zien.. of een van de vele andere gebieden waar dat gewoon niet gaat werken.

Op Backpackinglight kom je op het forum inderdaad wel eens twijfelachtige opvattingen van UL lopers tegen, maar dat neemt niet weg dat de redactionele artikelen waar ik je op wees, gewooon serieuze besprekingen van regenjassen zijn.

In IJsland zou ik zelf ook altijd een jas meenemen. De Parcho was even een uitstapje omdat de Packa werd genoemd.

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Kijk hier is naar. Een event jas van karrimor. Heb hem net binnen, ziet er, voor dat geld goed uit. Kijk hier voor een review.

Ik ben er zelf enthousiast over.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan