Buitensportfilms

Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een aantal genoemde films gezien, zitten leuke tussen. Bij elkaar zijn er ook geen honderden films gemaakt, dus je komt al snel bij dezelfde films of documentaires uit. Misschien een tikje off-topic, maar kijkt iemand hier ook Hunted into the wild op NPO 3? Ik weet niet of de link werkt, dus knippen en plakken kan ook:

Hunted Into the wild
 
The Last Mountain, nu te zien via Pathe Thuis.

De documentaire draait om het gezin Ballard. Moeder Alison Ballard die in 1995 als eerste vrouw solo en zonder extra zuurstof Mount Everest beklom en weken later omkwam bij de afdaling van de K2. Tom Ballard die bekend werd als begenadigd klimmer met zes noordwanden in de Alpen in één winter en die in 2019 uiteindelijk de Nanga Parbat via een niet gangbare route wil doen, ook in de winter, en dat niet overleefde.

Hele mooie beelden over een periode van 25 jaar, grotendeels van een cineast die het gezin begon te filmen nadat ze naar 'de laatste berg' van moeder gingen en die dat al die jaren is blijven doen. Ook indringende beelden van Tom en klimpartner Daniele Nardi zelf op de laatste idiote dagen op Nanga Parbat en van de zoekactie daarna.

Mooie bespiegelingen van achtergebleven vader en zus, wel met verdriet maar met volledige acceptatie, zonder enige vraagtekens bij het waarom. Moeder en zoon waren nu eenmaal klimmers en dat is wat ze deden.

Kate gaat 'de laatste berg' van broer Tom bezoeken samen met Ibrahim, die haar als kleuter droeg toen het gezin 'de laatste berg' van moeder ging opzoeken.

Hartverscheurend en hartverwarmend.

Marla
 
Klinkt wel als een tranentrekker, Marla.
Dat klinkt weer een klein beetje plat, maar een traantje mag zeker!

Het is echt een klimfilm met veel actiebeelden en mooie landschappen, waarin de persoonlijke kanten van klimmers en familie sterk aan bod komen.

Marla
 
Ondanks dat ik zeker weten een traantje laat (ik ben een echte jankerd), toch maar eens een trailer opzoeken.
 
Of je speleologie tot buitensport moet rekenen is natuurlijk de vraag. Het is immers een combinatie van sport en wetenschap en het buiten is wel grotendeels 'binnen'.

Feit is wel dat Il Buco een prachtige poëtische film is over het onderzoek naar de een na diepste grot van de wereld in 1961. Het speelt in het Pollinogebergte in Calabrië. Hele mooie beelden van het werk in de grot en parallel daaraan prachtig opnames van een oude (koeien)herder en het omringende landschap


Voor geïnteresseerden: de film is te zien via Picl.
Als je alleen van actie en snelheid houdt kun je beter niet kijken.

Marla
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan