bushcooker


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hoi iedereen,

ik ben reeds een tijd op zoek naar een solid fuel stove, maw een houtstoofje om mee te nemen tijdens een hike.
Nu heb ik eentje gevonden die me wel iets lijkt. De bushcooker.

Hij is te koop op de volgende website:

http://www.qvist.nl/OC SHOP branders.htm

Nu hij lijkt best duur, maar zelfs als je een simpel gasbrandertje koopt kom je al aardig in de buurt van dit bedrag en dan heb je nog geen brandstof. :(

Ik heb eveneens verschillende reviews gevonden van het product en die zijn doorgaans positief. :D

http://www.youtube.com/watch?v=XdwoYrRkf0k

http://forums.kifaru.net/ubbthreads...=1&PHPSESSID=9a24fc5dbe9d7d8156376db6f1190479

http://www.backpackgeartest.org/rev.../Bushbuddy Ultra/Owner Review by Dan Feldman/

(moesten jullie nog reviews weten mogen jullie die altijd doorgeven)

Nu is mijn vraag de volgende. Mag je hiermee op een gewone camping koken? En wordt dit beschouwt als een kampvuur als je gaat wildkamperen?
Om makkelijk aan te steken dacht ik enkel aanmaakblokjes mee te nemen esbit ofzo. Eens het lekker brand is er geen probleem meer.
Wat denken jullie?


Greetz
Vos
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik denk dat niemand iets opvalt wanneer je dit ding gebruikt op de camping. Maar naast kopen zou je er ook een zelf kunnen maken. Ik heb zelf van 2 blikjes zo'n ding gemaakt een paar maanden geleden. En die doet het prima! Het ontwerp is nog niet helemaal naar mijn zin, ik wil nog wat veranderingen aanbrengen, maar dan heb ik toch voor een paar euro een houtbrandertje.

Om de boel aan te krijgen gebruik ik een klein stukje rubber (oude binnenband) en kleine takjes/droog gras.
 
>Om de boel aan te krijgen gebruik ik een klein stukje rubber
>oude binnenband) en kleine takjes/droog gras.

Wat doe je dan met dat rubber? Gebruik je dat als aanmaakblokje en werkt dat?
 
Hoi Vos,

In Spanje zal het zeker als open vuur worden beschouwd tijdens het wildkamperen. Hier is in sommige maanden van het jaar elke vorm van open vuur in de bergen/bossen zwaar verboden (tot roken toe zelfs) en dan wordt een dergelijke brander als open vuur beschouwd. De reden is vrij simpel: er kunnen stukjes brandend materiaal wegvliegen en daarmee elders brand veroorzaken.

In Nederland zal waarschijnlijk hetzelfde gelden in gebieden waar droogte heerst. Dus zeker tijdens droge tijden met veel wind zul je rekening moeten houden met het feit dat de brander eventueel verboden is.

Neemt niet weg dat het een schitterend brandertje is overigens :)

Ik denk dat men op campings niet snel moeilijk zal doen, behalve als er echt een zwaar verbod geldt voor bijvoorbeeld open vuur en BBQ-en...

Raymond
 
Hi,

op dit moment worden er door de brandweer geen vergunningen meer afgegeven voor het maken van een openvuur aan niet scouting mensen, dus alle openvuur is zonder vergunning op openbaar terrein in principe niet toegestaan. Bij codes oranje en rood krijgt zowiezo niemand een vergunning dus dan mag je idd zelfs niet roken in het bos.

Gelukkig zitten er bij de brandweer bij ons een aantal scouting mensen, is wel gezellig als ze geen prioriteits diensten draaien, komen ze eventjes op "controle".

Dus als je een dergelijk brandertje gebruikt op openbare terreinen is dit eigenlijk altijd een overtreding van art. 461.

Daarbij geeft een dergelijk brandertje behoorlijk uitstoot aan niet of slecht verbrande stoffen af, zeker als je vreemde spullen gebruikt om de boel aan te steken. Ook breek je een deel van het ecosysteem af door het "opruimen" van de bodem. Als je kijkt naar het wat wij noemen het bosopruim beleid van een behoorlijk aantal jaren geleden heeft dat zelfs nu nog impact op de soorten diversiteit.

Zou zelf dus eerder kiezen voor een multifuel of gasbrandertje.

Bas
 
Ik heb inmiddels al een boel (zelfgemaakte) houtbrandertjes gezien. Meestal die van de actieve variant met een ventilatortje op een batterijtje. Fannetjes gebruiken zeer weinig en het batterijtje houd je vol met een zonnepaneeltje op je rugzak.

Ik heb nog nooit iemand (ook campingbeheerders) zien klagen over die dingen in de zin van open vuur.

Met brandgevaar moet je altijd rekening houden ook met normale branders. In het geval van een houtbrander helpt het al enorm als je om de houtbrander een aluscherm strak om je pannetje zet. Paar V-tjes onder in het scherm knippen voor de zuurstof aanvoer. Dan loop je ook geen risico op vonken.

Een actief gestoken houtbrander brandt heel fel en vonkt nauwelijks. Ga ook niet met zo'n brander in de buurt zitten van brandbaar materiaal (droge struiken, droog gras etc.). Graaf desnoods een kuiltje zodat de ondergrond ook geen vlam kan vatten.
 
Hoi!
Alvast bedankt voor jullie antwoord

Aanmaken met rubber werkt prima, gewoon vlammetje aanhouden en het brand. Zelfs als het nat is. Heb dat ooit eens op programma van Ray Mears gezien. Hij gebruikte dat in de tropen.

Persoonlijk zou ik liever bij aanmaakblokjes of esbit blijven. Is volgens mij toch iets meer ecologisch verantwoord :-)

Zelf maken ... Ben niet echt zo'n handige harry, maar als je handig genoeg bent is het een prima idd een prima alternatief.
 
Wat doe je dan met dat rubber? Gebruik je dat als
aanmaakblokje en werkt dat?


Ja dat steek je aan. Het brandt langzaam, dus geeft voldoende tijd om je fikkie goed te starten. Ook als t nat is.
 
en wat doet dat voor je luchtwegen??? is nogal een troep... lijkt mij niet verstandig om als standaard te gebruiken, in een uitzondelijk geval kan het idd maar is niet heel bien...

Zeker ook erg milieu vriendelijk.... x(

Bas
 
Ik zou het vooral gebruiken tijdens hikes in de ardennen.
Ik heb net even naar de brandweer gebeld Belgie en zij wisten mij het volgende te vertellen. Blijkbaar mag het op kampeerterreinen als die aangepast zijn volgens de wetgeving. Dus er moeten voorzieningen zijn voor te blussen, evacatiewegen ...
ik vraag me af in hoeverre die campings hier bij ons daarmee in orde zijn ... Wat ik ook niet wist en blijkbaar in de wet staat dat vanaf het moment dat je met open vlammen werkt je x aantal meter van de tent moet zitten. Ik vraag me af wie dit wist/doet :D



>Daarbij geeft een dergelijk brandertje behoorlijk uitstoot aan
>niet of slecht verbrande stoffen af, zeker als je vreemde
>spullen gebruikt om de boel aan te steken. Ook breek je een
>deel van het ecosysteem af door het "opruimen" van de bodem.
>Als je kijkt naar het wat wij noemen het bosopruim beleid van
>een behoorlijk aantal jaren geleden heeft dat zelfs nu nog
>impact op de soorten diversiteit.
>
>Zou zelf dus eerder kiezen voor een multifuel of
>gasbrandertje.
>
>Bas

Ik denk niet dat ik het volledige ecologische systeem van de ardennen om zeep zal helpen als ik enkele dagen wat dunne takjes verbrand om wat water te doen koken. Als je ziet hoeveel hout er jaarlijks in de ardennen gekapt word en weggevoerd word is dit in vergelijking peanuts
:-)
Je kan natuurlijk altijd argumenteren dat als iedereen dit begint te doen het wel een invloed kan hebben, maar ik denk niet dat iedere hiker dit wil doen. Met gas en multifuel blijft immers veel eenvoudiger en sneller.

Dat brandertje werkt overigens volgens het principe van vergassing en heeft dus een hoog rendement en blijft er weinig afval achter. Bij de verbranding van hout komt er idd wel wat vieze stoffen vrij, maar zoals ik reeds eerder zei dit is op kleine schaal en uiteindelijk is de verbranding van hout co2 neutraal. Wat niet kan gezegd worden van gas

Vos
 
Nou nou, niet overdrijven. Ik gebruik het rubber alleen wanneer het me niet lukt om met een aansteker natuurlijke materialen aan te steken (en dan nog is het maar een minmaal klein stukje, geen hele lappen). En om op je andere post te reageren waar je spreekt van verstoring van het ecosysteem door het oprapen van takjes, het brandertje heeft erg weinig hout nodig om een pannetje water te koken, 2 handen vol met kleine takjes is al voldoende. En de behoorlijke uitstoot valt reuze mee omdat ook de gassen worden verbrand. Ik denk zomaar dat er alleen al bij het opwarmen en aansteken van een mulifuel brander vele malen meer schadelijke stoffen vrijkomen dan bij het totale gebruik van een houtbrander.
 
>Zelf maken is niet zo bar moeilijk, veel meer dan een leeg
>blik en een blikschaartje heb je namelijk niet nodig.
>
>Kwestie van de tijd nemen. En je favoriete terrein moet je
>natuurlijk wel van brandstof voorzien, terwijl het veilig en
>legaal genoeg is.
>
>Zie bijvoorbeeld:
>
>http://www.backpacking.net/makegear/falk-woodstove/index.html
>
>of voor nog (veel) meer varianten:
>
>http://wings.interfree.it/html/main.html
>
>gr. Joop


Hoi, toch denk ik dat het moeilijker is dan het lijkt om zelf te maken. Dat wil zeggen, als je het lichtgewicht wilt houden. De lol van deze brander vind ik dat ie maar 135 gram weegt en je tevens je brandstof niet hoeft mee te nemen. Dubbel op dus!

De reden dat dit zelf haast niet gaat is omdat de wanden ZEER dun zijn. Zó dun dat het met een plasma lasapparaat(sorry voor het woord) gelast is. Bij gewoon lassen trekken zulke dunne wanden krom.

Je zal toch haast een voorbeeld exemplaar moeten hebben om hem net zo goed te krijgen. En dan nóg lang hobbyen. Maar hij valt na te maken. Dat wordt al gedaan door een Nederlander die het werk in Polen uitbesteed. Hij past precies in de Primus LiTech en hij levert zijn Bushcooker als een setje daarmee samen. Hij past ook in de Snow Peak Trek 900 Titanium overigens.

Deze man heeft het gekopieert, de naam veranderd van BushBuddy naar Bushcooker en hij verkoopt ze gewoon ook.

Ik heb zelf de originele (BushBuddy Ultra versie) van http://www.bushbuddy.ca/. Echt een perfect ding. Zo stabiel als wat en wordt niet echt heet van onderen.
 
Dat filmpje had ik al eens gezien, maar dat ding is bar klein; maak je het zelf van die maat, dan is het lichter dan 135 gram denk ik.

Ter vergelijking, net gewogen volgens de methode van de link die ik gaf: hoog 17,5 cm, diameter 15,5 cm ,en dus fors groter dan die op het filmpje: ruim 200 gram.
NB: dat is dus een leeg blik met een inhoud van 3 liter! Kun je een aardig fikkie in stoken.

Materiaal: blik. Gereedschap: een simpele priem, blikschaar en tangetje. Solderen of lassen komt er niet aan te pas.

gr. Joop
 
Mja, je kunt het proberen. Als je het doet laat dan weten of je het gelukt vind. Lijkt me wel heeel veel werk als het er op aan komt om alles lekvrij te krijgen en op die manier een brandertje te maken dat door zo'n tweede verbranding heel weinig brandstof verbruikt. Roestvrij he? Het lijkt allemaal makkelijk, maar eer je de materialen bij elkaar hebt ben je al best wat kwijt aan geld.

Zonder lassen of solderen kun je dit echt niet maken joop.
 
Ik geef toe, zelf iets maken geeft een extra dimensie, een soort van toegevoegde waarde die je ervaart als je de houtstoof weer eens gebruikt, maar ...

Niet iedereen is handig en niet iedereen wil zijn/haar energie daarin steken.

Ik heb sinds kort die geweldige Bushcooker van Qvist gekocht en ik vind het een wonderlijk ding. Ik kan je zeggen, iedereen die hem in werking zag en het gehele proces aanschouwde van vuur maken tot je potje klaar, was diep onder de druk van die prachtige vlammen die uit de kleine gaatjes kwamen als teken dat de stoof goed op dreef is.

Maar ook verontwaardigd dat ik met 2 handjes aan kleine takjes mijn avonddiner heb gekookt EN nog 2 mokken koffie als toetje.

Hoe ging dat?
Eerst natuurlijk wat berkebast bewerken, wat droog aanmaakgras en takjes uit mijn plunjezak halen (tijdens het lopen verzamel ik in de loop der maanden diverse soorten en maten aanmaakmateriaal uit de natuur). Klein beetje hiervan in de cooker, mijn brandend berkebastreepje als lucifer om het materiaal in de cooker in vlam te krijgen en dan begint het.

Door de opening "voer" je de bushcooker met kleine takjes en na een aantal minuten ontstaat het gasificatie-proces. Je ziet dan door de binnenste gaatjes vlammetjes komen; gassen die dan blijkbaar weer verbrandt worden. Heel interessant om eens te googlen op dit onderwerp. Maar even terug, je voert gewoon regelmatig kleine takjes in. Het is ongelofelijk dat die paar kleine takjes zulke vlammen met zich mee kunnen brengen.

Als je de Bushcooker flink voert, dan kunnen de vlammen tot boven het deksel van je kookpannetje uitkomen, maar de truc is om de cooker beter te leren kennen. Na een aantal keren weet je precies wanneer je hoeveel hout moet voeren. Je kunt zelfs de hoogte van het voer reguleren door bijvoorbeeld even niets te voeren. Onderin de cooker is een prachtig mooi gloeiend oranje koolbergje en dat is prima geschikt, als het vuur uit is, om je eten of water warm te houden.

Nu komt de volgende verontwaardiging van velen:
Heb inmiddels de maaltijd genuttigd, ben 15 minuten verder. Pak een paar kleine droge takjes, leg die in de stoof en ga vervolgens blazen. Binnen een paar seconden heb ik weer een vuurtje en kan ik met het overige hout van die 2 handjes van toen nog even 2 mokken koffie zetten.

Een half uur tot uur later is het enige wat overgebleven is in de cooker een klein laagje wit/grijs as. Dit wonderapparaatje verbrandt echt 100% van dat superkleine beetje hout.

Ik gebruik hem ook regelmatig 's avond in het donker als een minivuurkorfje: gewoon hypnotiserend om naar het vuur te kijken en het vuur aan te houden.

Ik ben echt een buschraft liefhebber en dit is een klein wondertje dat gebruikt maakt van de eigenschappen van moeder natuur. Als ik de laatste tijd buiten de deur ga eten, betekent dit: mijn rugzak pakken, Bushcooker erin, plunjezak met droog aanmaakmateriaak mee, eten mee en draag vooral geen goede kleding: Na het bushcooken zijn je handen zo zwart als roet en je kleding stinkt een uur in de wind,
maar het was geweldig. Zo'n houtstoof brengt mij dichter bij de natuur dan zo'n gas- of benzinebrandertje.

Zelf maken? Natuurlijk? Qua gewicht krijg je dan denk ik een probleem. Maar eerlijk gezegd vind ik het veel waar voor je geld.

Open vuur? Nou, er kunnen flinke vlammen komen uit zo'n klein stoofje. Maar ja, een lek/storing in je brander geeft veel meer risico's. Geen brandbare spullen meer in je rugzak. Ideaal voor in het vliegtuig.
Super lichtgewicht en past precies in het bij te leveren pannetje. En voor diegenen die toch noodbrandstof mee willen nemen. Je hebt een speciaal titanium minibrandertje op spiritus dat in de bushcooker past. Neem ik altijd mee, samen met een klein plastic flesje met brandstof voor 1 maaltijd+koffie.

Conclusie: de Bushcooker sluit naadloos uit op mijn Bushcraft passie. Ik zeg: DOEN !
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

--
Take nothing but photographs, kill nothing but time;
leave nothing but footprints, and break nothing but wind.

--

Dacht even stil te staan bij die prachtige woorden:
Als dat geen mooie bushcraft slogan is.

So right, so good, so intense, so pure!

Bedankt voor het delen ...



:-)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan