Camelbak tijdens de winter


's zomers gebruik ik al een Camelbak om tijdens het wandelen gedoseerd te kunnen drinken.
Nu overweeg ik een Camelbak Stoaway 3L aan te schaffen voor een wintertocht in Noorwegen. Heeft iemand ervaring met het gebruik van een Camelbak in de winter bij lage temperaturen? Werkt het, of vriest de slang snel dicht? Ben wel van plan om warm water (niet kokend) erin te doen.
Ik hoor graag,

Gr.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Niet doen. Dat gaat dichtvriezen[emoji51]. Ik heb een tochtgenoot gezien die het wel deed. Laten we zo zeggen:"We hebben flink gelachen"[emoji57]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Met wintersport wel gebruikt. Gewoon kraan water ingestopt. Heb de slang nog wel geisoleerd, maar de bijt ventiel niet. Die vroor af en toe dicht...
 
Ik heb ook een camelback. Ik heb geen verstand met lopen in de vrieskou. Maar toen ik terug kwam van een 5 graden wandeling voelde ik aan mijn water en die was gewoon warm van de warmte die van mijn rug af kwam. Ook zit er een isolatie laagje van stof om de slang. Maar heb natuurlijk geen idee wat er gebeurt als het -15 is! :D
 
Ik heb ooit voor mijn camelbak zo'n "winter" slang aangeschaft. Zit een dunne neoprene hoes omheen. Voegt echter te weinig isolatie toe om bevriezing te voorkomen.
Zelfs elke keer het water terug blazen uit de slang na het drinken was niet voldoende om enige ijsvorming te voorkomen.
 
De slang moet je extra isoleren en ook een extra hoes om de bite valve. Zie dit setje: http://www.cascadedesigns.com/platypus/platy-accessories/bite-valve-and-drink-tube-insulator/product

Tijdens het lopen zal het water niet bevriezen in de zak omdat het water in beweging blijft. In de slang en bite valve ook niet zolang je maar regelmatig blijft sippen (moet sowieso omdat je in de kou meer vocht verliest dan normaal).

Bij aankomst op kamp, de slang leeg blazen. Water in de zak gebruiken voor koken e.d. maar de zak altijd goed geisoleerd wegleggen (bijv in slaapzak). 's nachts of leeg gieten of onder je hoofd leggen of zelfs in de slaapzak bewaren. Een beetje ijsvorming is niet erg door de wijdhals. Dat ijs schud je er wel uit.

Liever ijs uit een zak schudden dan een harde wijdhalsfles overigens...

Als je de zak leeg maakt moet je nieuw water regelen. Of tappen als dat mogelijk is of anders smelten...
 
Laat die drinkzak maar thuis.

Tijdens een wintertocht neem ik 2x 1lt. thermoskannen mee. En een 1lt. nalgene fles. Dat is voor koud water in de tent, en om toetjes in te schudden.

Op "warme" dagen wil ik nog wel eens koud water meenemen voor overdag. Maar alleen als het niet kouder is dan -3 ofzo.
 
En daarom zijn er flessen met een grote opening.
Bij een korte tocht helpt warm water even.
Gewoon fles warm water in handdoek in de rugzak meenmen. Dan bevriest het niet zo snel.
Onder de -10 graden zal het sneller bevriezen. Hoe smaller de doorloop is, hoe sneller het dicht gaat zitten.
 
Nog nooit problemen gehad met mijn camelbak in de winter. In de rugzak inderdaad tegen de rug aan om 'm wat warmer te houden. Na iedere sip even lucht in de slang blazen om 'm leeg te maken zodat-ie niet bevriest. ....

Groetzels,
Dennis
 
Voor de mensen die de camelbag in de winter gebruiken: TS wil hem tijdens een wintertocht in Noorwegen gebruiken. Adviseer je het dan nog steeds? Ik in ieder geval niet.
 
Ik wel......in ieder geval tot -15 had ik geen enkel probleem. Of je camelbak niet bevriest bij -30 weet ik natuurlijk niet. Maar bij dat soort temperaturen heb je mogelijk andere dingen aan je hoofd dan je waterslang :)

Groetzels,
Dennis
 
Laatst bewerkt:
Nou ik heb liever bevroren water in een goede stevige waterzak met wijde opening dan in een fles... Water bewaren in thermosflessen kan ook maar dat is zwaarder dragen. Met een slede op pad dan zou ik ook gaan voor thermosflessen als het heel erg koud is. Een waterzak past zo 3 tot 5 liter in wat in beweging niet snel bevriest en zeker in je rugzak dicht tegen het rugpand is dat risico al een stuk lager. En je hoeft minder sneeuw te smelten. Maar hangt allemaal af van hoe koud het wordt. Wellicht leuk om eens een keer serieus te testen.

Getypt met veegtelefoon
 
Ik neem geen camelbak meer mee in de winter, slang vriest bij mij steeds dicht, ook met die winter set (neopreen slanghoes en rubber dopje over bite valve).
Als ik de slang steeds terug moet stoppen in het rugpand als ik gedronken heb, is het voordeel van het gemak van de camelbak ook weg.
Ik heb tijdens tochten bij -5 en lager in moeilijk terrein echt wel iets beters aan mijn hoofd dan ook nog die slang open houden.
Ik stop tegenwoordig een 0,5 of 1L fles in mijn jas en drink daaruit. Verder nog een thermos met warm water in de rugzak. Is sec niet genoeg water voor de hele dag, maar tijdens pauze kun je altijd optoppen. Bijdrinken kan 's avonds na opbouwen kamp en 's ochtends voor vertrek gebeuren als je weer drinkwater kunt "maken".

tot zover mijn 2 cent
 
Ik heb mijn camelbak al een jaar of 9 ondertussen, en hij is me nog NOOIT dichtgevroren, inclusief wintersportvakanties met temperaturen tot -17°C.

Wel moet ik zeggen dat er 2 zaken een grote rol spelen daarin:
- ik blaas ALTIJD de slang leeg tot in de zak, zodat het water niet kan bevriezen in de slang
- mijn Dakine snowboardrugzak heeft de doorvoer voor de slang IN de schouderband zitten, met een ritsje om er bij te kunnen om te drinken. De slang zit dus geïsoleerd en vlakbij mijn lichaam.

Daar tegenover staat dat ik wel al meerdere camelbak slangen heb weten dichtvriezen bij mensen die'm vol water onbeschermd lieten op hun schouderband hangen. Al bij temperaturen net onder 0°C.
 
@Massis
Dat klinkt wel goed met die snowboard rugzak. Maar waar laat je het uiteinde van je slang met de bitevalve dan? Dat zal dan toch wel gewoon in de buitenlucht hangen?
Blijkbaar is de truc dus goed leegblazen. Dank voor de tip in ieder geval.
 
@Massis
Dat klinkt wel goed met die snowboard rugzak. Maar waar laat je het uiteinde van je slang met de bitevalve dan? Dat zal dan toch wel gewoon in de buitenlucht hangen?
Blijkbaar is de truc dus goed leegblazen. Dank voor de tip in ieder geval.

nee hoor, dat zit gewoon mee in de schouderband. Moment dat ik wil drinken doe ik het ritsje open en kan ik aan de slang. Die rits is ook lang genoeg zodat de vrijgekomen slang plek heeft om tot aan mijn mond te kunnen :)

Hier zie je hoe het werkt. Eens klaar met drinken schuif je gewoon de alles terug in de schouderband en doe je de rits dicht.
9316054011405-7.jpg


Ik gebruik het met de rechte big bite valve met kraantje. Mijn nieuwe camelbak (onlangs de Omega op pensioen gestuurd en een antidote gekocht) had een 90° kraantje maar dat vond ik veel minder rigide dan het oude rechte stukje. Doorvoer door het schouderpand is niet heel makkelijk (tegenwoordig wel omdat je hem aan de camelbak zelf kan loskoppelen en omgekeerd erdoor halen) maar eens hij zit past die big bite met kraantje er probleemloos in.
Bijkomend voordeel is dat je bitevalve nooit op de grond ligt als je je rugzak neerlegt!
 
Laatst bewerkt:
Ook gehad

Massis:

Zo,n rugzak heb ik ook gehad, de Dakine Heli Girls Pro, alleen niet voor snouwboarden, heb ik nooit gedaan. Er staat trouwens een review van deze rugzak hier op de site.
Jaren lang fijn gebruikt, nu heb ik hem niet meer.

Mirjam
 
De meest extreme temperatuur waarin ik m'n camelbak meehad was -19 graden in Oostenrijk.
De mijne is niet dichtgevroren maar ik hou de slang wel tegen m'n lichaam en als ik m niet gebruik steek ik de slang bij het reservoir bij het rugpand.
Ik doe m'n jas open, steek de slang tussen m'n midlayer en Shell en doe dan m'n Shell weer dicht...
Ik heb zo nog nooit problemen gehad...
Wel ook een slang met neopreen overheen.
Mvg
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Knap dat het jullie lukt. Ondanks terugblazen bevriest het restant water in mondstuk en slang bij mij al vrij snel.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan