Camera op hikes


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Uiteraard zullen veel mensen hun camera meenemen op een trektocht, hoe doe je dit?

Ik heb een compactcamera waarvan ik het hoesje aan het borstbandje hang, maar mijn spiegelflex ding is daar een beetje zwaar voor. Je wilt hem ook niet in je tas hebben, want de meeste foto's maak je in een reflex!

suggesties?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Henk.

Twee vrienden van mij doen het op de volgende mannier.
De ene heeft de camera aan de buitenkant van de rugzak hangen en de ander haalt deze er steeds uit om foto's te maken.
Maar ja, ideaal vind ik dat ook nog steeds niet maar het is een oplossing.

C.M.
Peter.
 
[laatste wijziging op 13-01-02 om 11:14][laatste wijziging op 13-01-02 om 11:13 ]Ik heb het als volgt opgelost:
Voor tochten te voet en/of de motor waarbij een spiegelreflex te zwaar of onhandig is heb ik mijn vrouw een een handig, klein compact cameraatje gegeven :eek:
Dit cameraatje maakt foto's van een redelijke kwaliteit. Je kan bijv ook aan een APS camera denken, kan je mooie landschapsfoto's mee maken, maar ik heb een gewone 35mm camera gekozen. Deze zit meestal gewoon in een borstzak.
Voor mijn spiegelreflex heb ik zo'n CCS Cobrahead tas gekocht (Al weer 11 jaar terug) en deze kan ik met wat gewurm aan de heupband van een rugzak bevestigen. Dit werkt in principe ook prima.
hth
Rob

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
hé Hyz..

Kijk even verder op dit prikbord.. Bericht nummer 54 ('Hoe doe jij dat nou...') gaat over hetzelfde onderwerp.

groet
:7
 
Voor meerdaagse tochten heb ik meestal alleen een kleine digitale camera bij, die ik aan de heupgordel van de rugzak hang. Is snel te grijpen en weegt niks.

Tijdens meerdaagse tochten waarbij ik m'n grote rugzak om heb met heupgordel, koppel ik m'n Lowe Pro (S&F Reporter) vast aan de gordel. Deze heuptas is redelijk groot en lomp, maar naast de camera kan ik er ook snacks, kompas, verrekijker, GPS, etc, instoppen zodat hij multi-functioneel wordt gebruikt. Is niet ideaal, zeker niet bij berg opwaarts lopen, maar wel fijn als je net op 'dat ene moment' de camera snel genoeg ter hand kon nemen.

Voor dagtochten, wanneer ik geen heupgordel van een grote rugzak om heb, dan draag ik mijn spiegelreflex altijd mee. Die gaat in een makkelijke Lowe Pro (Off Trail 1), waarbij ik ook nog twee zijvakken kan meenemen voor rolletjes, extra objectief of gewoon snacks en een bidon.

Raymond
 
Hallo Hyz,

Zelf ben ik niet zo'n foto-expert, maar ik ken het probleem. Ik heb een goede compactcamera (Olympus mju-zoom 80mm) gekocht en later hiervoor een tasje van LowePro. Ik heb met een klittebandconstructie een bevestigingsbandje gemaakt waarmee ik het tasje aan de schouderband van mijn rugzak kan bevestigen. Dit heb ik ergens in een winkel gezien bij een tasje van een ander merk. Natuurlijk kan ik het ding op die manier ook aan mijn heupband bevestigen, maar dan hangt hij natuurlijk ipv verticaal, horizontaal. Ik heb er helaas geen foto van, dus het blijft bij een zo goed mogelijke beschrijving.
Als de riem aan je heupband niet direct aan het einde van die band is vastgezet, maar meer richting rug, zou je ook nog constructies kunnen bedenken waarmee je het tasje aan de riem van die heupband schuift, maar dat hangt helemaal van het merk en type rugzak af.
De Lowe Alpine Cerro Torre, bijvoorbeeld heeft op de heupband een verticaal opgenaaid bandje zitten (waarschijnlijk om het stuk riem dat je na het aansnoeren over hebt weg te stoppen). Zoiets is natuurijk ideaal om je cameratasje aan te hangen.
Er zijn dus (althans voor een compactcamera) legio bevestigingsmogelijkheden, gebruik je fantasie en enkele handige bevestigingsmaterialen, zoals National Molding gespen, riemen en brede stukken klitteband en je komt een heel eind (als je tenminste net zo'n moeder hebt als ik, die de door jou bedachte constructie met het goeie ouwe naaimachien tot uitvoering kan brengen...).

Succes ermee en fotografeer ze,

Sebastian ;-)
 
hallo,

Ik zat me net hetzelfde af te vragen. Ik namelijk ook van plan om een reflexcamera aan te schaffen. Na de nodige research mijn modelletje gevonden (minolta dynax 5). Dacht ik eraan hoe ga ik dat ding meezeulen als ik al met een volgepakte rugzak op mijn rug zit. Daarom heb ik nog wat research gedaan op het internet en in newsgroepen.
Vaak blijkt men de camera met lens in een compacte tas om de nek en aan het borstbandje te hangen. Blijkt het gewicht van de camera zo niet op de nek te komen maar wel via de rugzak op de heupen. Verscheidene fabrikanten hebben speciale modellen. Zo heb je bij TNF de climbers camera bag, waar je je tas rond je nek doet en een afzonderlijke borstriem hebt. Zo blijkt de camera dicht en vast tegen je lichaam. Ook nog redelijk goedkoop (zo'n 40 euro). Kijk eens op de site www.backpacker.com en zoek op "camera bag" Ortlieb heeft dan weer een soort borstharnas. Op foto lijkt het iets elastisch te zijn waar je camera tas aan kan(http://www.ortliebusa.com/photo/harness.html). Lowepro heeft zelf zo'n systeem maar dat ziet er toch wat minder gemakkelijk uit(http://www.lowepro.com/pages/AccsIndx.htm# en dan chest harness). Ikzelf zou (vermits ik gewoon een lichte camera met zoom (zo'n 600g)zou dragen en geen hele koffer lenzen, flitser en filters meezeul) willen weten of je eventueel gewoon een heuptas (al dan niet fotoheuptas) kunt gebruiken waar je vanachter in plaats van de gordel van de heuptas gewoon de heupband van je rugzak doorschuift. Zou dit lukken en ook nog comfortabel en veilig zijn? Heeft iemand dit al geprobeerd?

Laat ik eerst maar is proberen wat foto's te nemen...

vriendelijke groeten

jan
 
Hoi

Ik kan het toch niet laten om mijn spiegelreflex (canon eos 300) mee te nemen (wil ook vogels en andere natuur fotograferen). Ik heb een Lowe Pro tas aan m'n heupband zitten en daar past ie prima in. Het loopt misschien ietsjes lastiger (vooral als je een beetje moet klimmen), maar zo maak ik wel prima foto's. Een extra lens heb ik buiten aan m'n rugzak hangen, kan iemand anders hem eruit halen.
Even over het APS, wat hier ergens ook aan bod kwam. Ik vind het maar nep. Alle foto's worden namelijk op hetzelfde negatief gemaakt, alleen afhankelijk van het gewenste formaat worden er stukjes afgeknipt. Dus eigenlijk zie je alleen maar minder als bij een normale camera.

Veel plezier ermee
 
[laatste wijziging op 14-01-02 om 13:31]Voordat ik de topic postte, had ik wel even een zoekopdracht gedaan op "camera" maar niet in het archief, waar dit berichtje te vinden is.

De volgende nuttige tips werden gegeven:
-neem een compactcamera
-fototas aan de zijkamt van rugzak (bij regen onder regenhoes)
-regel een zoomlens (zodat je maar 1 lens nodig hebt) of neem genoegen met 1 lens.
-bij meerdere losse lensen; stop ze in een pvc koker
-ga alleen hiken, dan hebben anderen geen last van het nemen van foto's
-fototassen merken: Lowa, CCS, Zing (?), Ortlieb
-aan heupriem stevig vastmaken, om je nek juist verend.
 
Afgelopen weekend kreeg ik de tip om een extra borstbandje te maken, op de juiste hoogte om de camera onder te klemmen, dit ga ik komend weekend eens uitproberen.

Verder ga ik wel op zoek naar een fototas, bij voorkeur tegen wat water bestand. Ik wil er dan wel een waar alleen de camera met zoomlens ingaat, want iets groters hangt dan aan de heupgordel alleen in de weg. Volgens mij is die bevestiging best lastig, moet wel erg degelijk zijn, tegen het schommelen.

dank voor de reacties, sta altijd open voor meer!
 
Zoals gezegd, ik heb een Lowe Pro topload zoom ofzo. Hier past prima een spiegelreflex met (grote) zoomlens in. Ze zijn er vast ook in kleinere formaten. Deze tas is behoorlijk waterdicht (bij aanhoudende regen pak ik hem meestal toch maar in plastic in, maar het plastic is nooit nat). Er zitten lusjes aan zodat je hem aan je riem kunt bevestigen en bij mij schommelt het nauwelijks.

Suc6
 
Hallo hikers en fotofans,

Ik heb een fototas van Tatonka waarin ik mijn Minolta spiegelreflex met zoom en gewone lens vervoer. Het is een wat grove tas die echter prima voldoet. Veel ruimte voor allerlei foto en overige spullen.
Ik hang de tas met twee carabinhaken aan de schouderbanden van mijn rugzakken. Hierdoor kan ik hem zowel op een dagzak als backpack hangen. Gemakkelijk bereikbaar, stabiel en verzorgd weinig last bij het klimmen. Daarnaast is het makkelijk om (wanneer je lenzen verwisseld) de tas als een soort tafeltje op je borst te gebruiken.

Gr. Fred
 
Afgelopen weekend de camera weer meegenomen. Gewoon aan de nek. Ik kwam erachter dat de spanband van de heupgordel precies om de lens kan, tegen het schommelen. Werkte prima, maar ging wel eens los. Volgens mij kan je dus ook simpelweg een postbode-elastiek op dezelfde manier gebruiken.

Omdat het af en toe regende of erg vochtig was door de mist, deed ik de camera in een plastic zak, de bevestiging bleef hetzelfde.

Dit was op zich een goede oplossing, lekker goedkoop. Nadeel was dat als ik onderuit ging (erg veel sneeuw, ijs, gladde hellingen gelopen) de camera daar niet vrolijk van zou worden, maar ik ben enkel een keer op m'n kont gegaan. Een waterdichte cameratas is dus wel een handigere oplossing.
 
Misschien een late reactie, maar ik ben pas sinds eergisteren op deze site. Ik zelf ben vervent (of is 't met een d?) fotografe. Ik schiet op een 3-weekse tocht toch snel 20 rolletjes van 36 vol.
Ik heb een EOS500 met een (nieuwe) Tamron 28-200 XR én een Zing tas. Ik heb zo'n Zing tas waaraan een elastiek is bevestigd. Het is een soort paraattas van neopreen, dus waterafstotend (niet waterdicht dus) en shockproof. Het tasje hangt aan het elastiek om mijn heup met daarin de camera met het zoomobjectief. Het gewicht is prima, het tasje zakt niet weg. Voordeel: je hebt binnen een handomdraai je camera paraat alleen moet je wel je zonnekap nog even goed erop schroeven.
Nadeel: het elastiek wordt (na 6 jaar) een beetje slap. Wat ik nu ga proberen is de festonhaken (heten die dingen zo?) op een riem laten pinnen door een schoenmaker zodat ik het tasje ahw aan mijn riem kan dragen.
Als je het prettig vind (en dat vinden de meesten) hang je de camera aan z'n riem om je nek in het Zing tasje en het Zing tasje zit weer met het elastiek om je middel. Een perfecte oplossing om mee te hiken of te fietsen of wat dan ook. Ik heb een bloedhekel aan tassen hoewel Tamrac wel hele mooie in het assortiment heeft. Een eventueel ander objectief heb ik in mijn rugzak, maar ik weet uit ervaring dat ik 80% van de foto's met de 28-200 XR maak. Schitterend objectief overigens :)
Ik ben benieuwd wat je nu gaat doen.
Overigens is Zing te koop bij Bever. Kijk anders op de site van www.transcontinenta.nl. Daar staat in link naar Zing (Transcontinenta is de Nederlandse importeur van Zing).

Whisker
 
>Ik schiet op een 3-weekse tocht toch snel
>20 rolletjes van 36 vol.

hulde!

>Ik heb een EOS500 met een (nieuwe) Tamron 28-200 XR én een
>Zing tas. Ik heb zo'n Zing tas waaraan een elastiek is

Je hebt een Zoom SLR Camera Cover?

Ik heb al een tijdje een cameratas zoals bv. [link:intranet.tatonka.com/infosys/infocgi/artinfom.dll?5820040|tatonka] er een heeft. Ben het merk even kwijt, maar ik heb hem bij dump2k gekocht. Bevalt prima, hij hangt aan de heupgordel van de rugzak. Het voordeel van de camera binnen handbereik hebben weegt ruimschoots op tegen het licht geschommel van het tasje. De douche test verging hem prima, alleen aan de zijkant van de deksel ging ie naar een paar minuten onder de straal een beetje lekken.

Ik heb trouwens een Minolta SpXi (2e handsje) met een Sigma 28-200 lens.

grtz
Henk
 
Mag ik je nog wat tips geven?
Gebruik altijd je zonnekap. Heel veel personen denken dat de zonnekap overbodig is, maar dat is het niet. De zonnekap zorgt ervoor dat er geen 'vals' licht of strijklicht op de lens komt en dus op je foto. Dit geeft een lichte waas. Bovendien beschermt de zonnekap de lens zelf. Evenals een UV filter. Er wordt gezegd dat gezien de kwaliteit van de hedendaagse objectieven het UV filter overbodig is, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je geen UVfilter gebruikt, kan je een paarsige waas over je foto's krijgen, zeker hoog in de bergen.
En, last but not least, gebruik gewoon altijd een polarisatie filter. Door de schittering van het licht op reflecterende oppervlakken, krijg je vaak een wittig waas over je foto's bijvoorbeeld van foto's van bomen. De foto wordt dan erg 'oppervlakkig' en de blaadjes zijn niet echt groen. Met een pola filter worden de kleuren intenser en de luchten blauwer. De wolken tekenen zich beter af tegen een niet zo blauwe lucht. Het kost je 1 à 2 stops, maar ik gebruik altijd een 400 asa film. Zeker toen ik nog de 28-300 bij me had, was dit niet overbodig omdat de lichtomstandigheden niet altijd optimaal zijn. Gebruik dan Fuji Professional, daar heb ik de beste resultaten mee (Kodak geeft geen natuurgetrouwe kleuren).
Nou, meer te lullen heb ik niet.

Whisker
 
Hoihoi,

Ook wij hebben de Zing, fantastisch ding!
Bij ons zit ie om de nikon met nikon lens, maar vroeger om de canon met tamron lens, helaas waren deze twee niet zulke goede maatjes en communiceerden ze niet/nauwelijks: gevolg: nu een nikon, maar ook daarom past de Zing echt geweldig! geen geschommel en zo bij de hand!

Succes!
Petra
 
>Mag ik je nog wat tips geven?
>Gebruik altijd je zonnekap. Heel veel personen denken dat de
>zonnekap overbodig is, maar dat is het niet. De zonnekap
>zorgt ervoor dat er geen 'vals' licht of strijklicht op de
>lens komt en dus op je foto. Dit geeft een lichte waas.

Helemaal mee eens, ik heb eens gehad dat er een paar lichtblauwe vlekken op m'n foto's zaten, ik vermoed dat dit ook kwam doordat ik geen zonnekap gebruikte (toen ik die wel gebruikte waren ze weg namelijk).

>Bovendien beschermt de zonnekap de lens zelf. Evenals een UV
>filter.
Helemaal mee eens, een kras op je UV filter is lang niet zo erg als eentje op je lens zelf (waarom heb ik dan zelf nog geen UV filter?).

>Er wordt gezegd dat gezien de kwaliteit van de
>hedendaagse objectieven het UV filter overbodig is, maar
>daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je geen UVfilter
>gebruikt, kan je een paarsige waas over je foto's krijgen,
>zeker hoog in de bergen.

Heb ik nog geen last van gehad tot nu toe.

>En, last but not least, gebruik gewoon altijd een
>polarisatie filter. Door de schittering van het licht op
>reflecterende oppervlakken, krijg je vaak een wittig waas
>over je foto's bijvoorbeeld van foto's van bomen. De foto
>wordt dan erg 'oppervlakkig' en de blaadjes zijn niet echt
>groen. Met een pola filter worden de kleuren intenser en de
>luchten blauwer. De wolken tekenen zich beter af tegen een
>niet zo blauwe lucht. Het kost je 1 à 2 stops, maar ik
>gebruik altijd een 400 asa film.

Dit lijkt me wel jammer. 1 à 2 stops is toch best wel aardig, en 400 asa vind ik echt te veel. Ik heb laatst eens een paar dia's uit laten vergroten en dan zie je toch echt duidelijk de "korrels" op die uit het 400 asa rolletje. Tegenwoordig gebruik ik voornamelijk 100 asa en als het echt niet anders kan 200.

>Zeker toen ik nog de 28-300
>bij me had, was dit niet overbodig omdat de
>lichtomstandigheden niet altijd optimaal zijn. Gebruik dan
>Fuji Professional, daar heb ik de beste resultaten mee
>(Kodak geeft geen natuurgetrouwe kleuren).

Fuji professional? Is dat provia? Ik ben het helemaal eens met je voorkeur voor Fuji (ook je redenen ervoor), maar dat schijnt toch persoonlijk te zijn. Maar zeker de moeite waard voor mensen die Kodak gebruiken om eens te proberen.

>Nou, meer te lullen heb ik niet.

Ik ook niet :)

In ieder geval succes met fotograferen, dan kun je nog eens nagenieten van je tocht. Maar vergeet niet om tijdens je tocht ook goed te genieten, dat wil er nog wel eens bij inschieten als je veel fotografeert.

Groeten

Arjen
(die z'n camera altijd aan z'n heupband heeft zitten, Canon EOS 300 met 75-300mm zoomlens in een Lowe pro fototas (topload 2, geloof ik).
 
Hai,


>Dit lijkt me wel jammer. 1 à 2 stops is toch best wel
>aardig, en 400 asa vind ik echt te veel. Ik heb laatst eens
>een paar dia's uit laten vergroten en dan zie je toch echt
>duidelijk de "korrels" op die uit het 400 asa rolletje.
>Tegenwoordig gebruik ik voornamelijk 100 asa en als het echt
>niet anders kan 200.

Je zou voor de gein eens die film moeten proberen. Inderdaad heb je met dia's nog de korrel, maar een filmpje heeft daar echt geen last van. Ik vergroot mijn foto's ook (niet allemaal) en je ziet geen korrel. De film die ik gebruik is Fujicolor Press (en geen professional dus). Dat is de Press versie van de film die je gewoon bij de fotohandel kunt kopen (die met vier kleurlagen). Gewoon een keer proberen.
En je hebt gelijk: de voorkeur van de film is heel persoonlijk. Al zijn er wel een aantal minder goede.


>In ieder geval succes met fotograferen, dan kun je nog eens
>nagenieten van je tocht. Maar vergeet niet om tijdens je
>tocht ook goed te genieten, dat wil er nog wel eens bij
>inschieten als je veel fotografeert.

Genieten? Man, ik geniet met VOLLE TEUGEN!!! Ik ga in juli op 'expeditie' naar BC-Yukon-Alaska (in een groep) met echte tochten in desolaat gebied. Ik geloof 5 dagen geen tandenpoetsen en wassen of zo. Heerlijk. 24 dagen lang alleen maar bossen, vogeltjes en beren (glup)...
En ik probeer altijd dingen te fotograferen waar anderen aan voorbij lopen. Dus ik geniet echt.... :)


Whisker
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hello Whisker,

Hoe gaat ie? Wij (Jan en Katrien uit België) vertrekken ook op 23 juli op expeditie met Nature trek canada naar BC-Yukon-Alaska...
Jij ook? Of ga je vroeger in juli?
Mail ons eens op janenkatrieninoz@yahoo.com, kunnen we alvast is kennismaken want we kunnen niet naar de bijeenkomst in mei komen...

groetjes,

jan en katrien
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan