Camera werkt wel op NiMH, niet op alkaline...?


Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Het is niet helemaal direct buitensport, maar wil het toch even vragen...
Mijn (digitale) camera werkt op 4 AA batterijen. Normaal gesproken heb ik daar 4 NiMH batterijen in zitten, werkt probleemloos. Op vakantie heb ik echter 2 setjes batterijen er door gejaagd en moest toen maar alkalines kopen bij gebrek aan oplader. Wat blijkt, als ik er 4 alkalines in doe en de camera aan zet dan doet-ie het niet. De lens gaat een stukje uit en de camera begint de geheugenkaart te lezen. Normaal gesproken krijg je dan beeld op je lcd schermpje en je preview schermpje, maar nu blijft-ie eeuwig de geheugenkaart lezen. Enige dat helpt is batterijen er uit trekken. Na wat experimenteren blijkt dat 3 volle alkalines en 1 lege NiMH batterij wel werkt, maar dan klaagt-ie natuurlijk na 20 fotos al dat de batterijen leeg zijn. Bovendien is het niet echt goed voor de batterijen, zo'n rare combinatie. Ik kan dit met 2 setjes van 3 alkalines doen met dezelfde NiMH batterij en dan is deze blijkbaar zo ver opgeladen door de 3 volle alkalines dat het probleem weer optreed. Moet ik dus een andere lege NiMH nemen.
Nou leveren NiMH's 1.2V per stuk, dus 4.8V in totaal want die dingen zijn meestal gewoon in serie geschakeld. Alkalines leveren 1.5V per stuk, dus 6V in totaal. Mijn theorie is dat blijkbaar de alkalines een te hoog voltage leveren waardoor de electronica van slag raakt. Dit lijkt bevestigt door dat 3 alkalines + lege NiMH wel werkt, dit levert ongeveer 4.5 tot 5V op, en da's praktisch hetzelfde als de 4 NiMH's.

Maar hoe dan ook, iemand ooit van zoiets gehoord? Dat een camera op AA's wel op oplaadbare batterijen werkt maar niet op gewone alkalines..? Ik was zelf stomverbaasd in ieder geval...

Groetz,
Dennis

- Het is een Minolta Dimage S440 overigens -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


mischien overvoltage? 4x 1.5 (6V) Volt van alkanines versus 4x 1.2 (4.8) Volts van NiMh. Dat die daarom werkt als je hem mixed met een lege NiMH. Overiges kan je beter een dummy battery gebruiken i.p.v. een lege NiMh
 
Dat was dus ook mijn conclusie. MAar da's toch vreemd, dat ze een camera verkopen die het NIET doet op 4 alkalines...?

Groetz,
Dennis
 
das idd erg vreemd, wat voor camera is het? zelf heb ik een canon en die werkt met zowel lion, nimh als alkaline. Plus wat voor geheugen kaart gebruik je?
 
Ik heb dit nooit eerder gehoord, alle apparaten die ik ken doen het standaard op Alkaline (1,5V) en optioneel op NIMH (1,2V).
Wat staat er in het handboek?

Het enige dat ik kan bedenken is dit: in veel apparaten kun je het batterijtype selecteren zodat de batterijstatus correct wordt weergegeven. Kan dit er iets mee te maken hebben?

groet Marc (was ik het wéér vergeten );-)
 
Even wat cijfers (hij weer) over setjes van 4 alkaline batterijen;

Brand, Initial V, Time to 4.8V, Time to 4V, Time to 3V
Energizer A.F, 5.90, 0h32, 2h46, 4h10
Varta Maxi-Tech, 5.86, 0h31, 2h44, 3h52
Panasonic Photo, 5.76, 0h33, 3h00, 3h22
Energizer, 5.62, 0h25, 2h16, 3h10
Duracell, 5.52, 0h20, 2h15, 2h45
Duracell Ultra, 5.82, 0h32, 2h15, 2h40
Varta, 5.42, 0h12, 2h00, 2h25
Energizer Lithium, 6.24, 3h10, 4h10, 4h35

Het voltage van deze alkalines zit dus tussen de 1,355 en 1,475 volt. De NiMH's worden opgeladen tot 1,45V, een minimaal verschil zou ik zeggen. Het is wel bekend dat de Lithiums soms een te hoog voltage hebben (1,56V) wat voor sommige dingen echt te veel is. Maar wat houden die krengen lang hun voltage vast...

Misschien had je een setje die ook boven de 1,5V zaten. Als het voltage het probleem is dan kan je dit makkelijk testen, ze eerst ff in bv je zaklamp stoppen zodat het voltage zakt om ze vervolgens in de camera te proberen.

Gr,
JA
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan