Campings & (meerdaagse)tochten Noorwegen gezocht


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Voor de zomervakantie zijn Remko en ik op zoek naar campings + meerdaagse tochten. We hebben al een stapel folders, boel internetlinks, maar zouden graag jullie kennis en ervaringen willen raadplegen.

We zijn op zoek naar campings die als uitvalsbasis kunnen dienen voor douchen, auto parkeren en meerdaagse wandelingen.

We hebben al een camping in de buurt van Rjukon (oostrand Hardangervidda) en zoeken nog een camping voor het verkennen van de n/z/w-kant van de Hardangervidda, dan nog een camping voor (gletsjer) wandelingen in de Jostedalsbreen en ...

Alle (concrete) suggesties en ideeen zijn welkom!

gr. Marike

- DNT kennen we uiteraard.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Voor de noordwest kant kun je kamperen in ovre eidfjord, tegenover het (vrij nieuwe) hardangervidda bezoekerscentrum zit een vrij kleine camping met goede basisvoorzieningen. Even verderop aan het water zit een grotere camping. Voor de boodschappen zul je wel naar Eidfjord zelf moeten (ca 10 km)(daar is supermarktje).
De camping ligt aan de weg die de hardangervidda opgaat (afkomt), je kunt van de camping naar de voringfossen lopen (en weer terug) dat is een dagwandeling. (= route 31 uit de wandelgids noorwegen van de ANWB), maar je kunt van daar natuurlijk ook verder.
Vanaf de camping kun je ook het hjolmadalen inlopen en dan omhoog naar de hardangervidda (o.a. vivelid en hedlo hut en verder, al dan niet een rondje makend via de voringfossen terug) je kunt ook met de auto naar bovenrijden en daar de auto laten staan voor je wandeltocht (scheelt ruim 1000 hoogtemeters). (de camping ligt bijna op zeeniveau)
Als je ook een nachtje op de camping doorbrengt zullen ze er waarschijnlijk geen probleem van maken dat je je auto daar een paar dagen wilt laten staan)

Met het DNT huttenoverzicht kun je zelf genoeg leuke tochtvariaties uitzetten.
Meer weten, dan lees ik het wel.
 
Hoi Marike,

Voor gletsjertochten zou je bijv. de camping in Luster kunnen nemen. Daar in de buurt kun je de Nigårdsbreen beklimmen. Ik weet niet of je zelf gletsjerervaring hebt, maar er zijn daar veel georganiseerde tochten met gids op verschillende niveau's. Neem vooral niet een te laag niveau, want dan krijg je heel veel onserieuze toeristen mee (die denken op sportschoentjes een gletsjer te kunnen beklimmen). In hetzelfde gebied kun je ook veel dagwandelingen in de bergen maken.

Op de Hardangervidda zou ik liever de zuid-west kant dan de noord-west kant nemen. In de buurt van Haukeliseter (zuid-west) is het maar mijn mening mooier dan bij Hedlo. Dit is omdat het aan die kant hoger ligt. Ik vind een gebied met veel sneeuwvelden en hooggebergtelandschap mooier dan lager gebied met bebossing. Aan de kant van Eidfjord heb je overigens wel een mooiere kampeerplaats vanwege uitzicht op de fjord.

In de buurt van Finse (midden-noord) is het ook hoog en mooi. Vanuit de DNT-hut in Finse kun je ook goede meerdaagse tochten maken en de gletsjer Handangerjøkulen beklimmen. Finse is alleen bereikbaar met de trein. Parkeren kan bij Haugastøl (1 station verderop). Ik weet geen campings daar in de buurt. Zorg wel voor een goede kaart, want de routes zijn vanuit Finse slecht aangegeven.

Groeten, Linda

- Die afgelopen weekend nog in Finse was.
 
> dan nog een camping
>voor (gletsjer) wandelingen in de Jostedalsbreen en ...
>
>Alle (concrete) suggesties en ideeen zijn welkom!
Voor een tocht naar de Jostendalsbreen kan de Sande camping als
startpunt dienen.. Van daaruit kun je makkelijk naar de Briksdalsbreen ( een uitloper van de Jostendalsbreen). Wij zijn toen wel tot de gletsjer gelopen, maar zijn niet op de gletsjer gegaan..
http://www.sande-camping.no/

Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
Hoi,

Aan de westkant van de Hardangervidda zijn campings in Lofthus en Kinsarvik. Persoonlijk vond ik de camping in Lofthus mooier (je kampeert tussen de fruitbomen). In Kinsarvik is een supermarkt (in Lofthus weet ik het niet).
Vanuit Lofthus loop je vanaf de camping via de 'monnikentrap' de Hardangervidda op, een mooie klim met mooie uitzichten over de fjord en de gletsjers aan de overkant. Vanuit Kinsarvik volg je een rivier met een flink aantal mooie watervallen. Vanwege een electriciteitscentrale is het eerste deel (zo'n 7 km) geasfalteerd. Eenmaal 'boven' kun je er diverse meerdaagse tochten maken.

Succes,
Jasper
 
Hoi,

Dank jullie wel voor alle waardevolle ervaringen en tips. Het lijkt me dat er erg veel mooie wandelingen te maken zijn en ik heb er dan ook nu al veel zin in. Aankomend weekend zal ik alle genoemde plaatsen en campings op kaart en internet gaan opzoeken.

Meer ervaringen en tips blijven welkom!

gr. Marike
 
RE: Campings & (meerdaagse)tochten Noorwegen gezocht, aanvulling

nog wat aanvullingen;
Vanuit de hoek Eidfjord, lofthus, kinsarvik beleef je het contrast tussen de fjord en de hoogvlakte erg goed (het is wat klimmen maar je krijgt er wel wat voor terug).
In de buurt van Geilo vond ik de wandeling over de hallingskarvet/presholtskarvet erg mooi, een heldere dag dus een fantastisch uitzicht, gaustatoppen en voorlopers jotunheimen waren goed te zien.
Ik heb ook de 1:100000 kaart van de hardangervidda, indien je van gedeelten detailinfo wilt kan ik wel een scan voor je maken.
 
RE: Hardangervidda

Hoi Edwin,

Eidfjord en Lofthus lijkt me een goede uitvalsbasis. In het boek 'Bergtochten in Noorwegen' wordt (o.a.) dit gebied beschreven met suggesties voor wandelingen. Ook in het boek 'Noorwegen; De mooiste dal- en bergwandelingen' wordt aandacht geschonken aan dit gebied.

Je had het nog over een ANWB wandeling, nr. 31. Uit welk boek bedoel je precies? Ik heb wel het ANWB boekje 'Noorwegen actief', maar in dit boek zie ik genoemde wandeling niet staan.

Voor het uitzicht heb ik een wandeling naar de Gaustatoppen gepland. Zal wel druk zijn eind juli, maar daar verandert het uitzicht niet door.

Nou ik ga weer verder, nu met de folders van de verschillende toeristenburo's.

gr. Marike

P.S. Zijn jullie lid geworden van de DNT voor de (wandel)vakantie naar Noorwegen?
 
RE: Hardangervidda

>
>Je had het nog over een ANWB wandeling, nr. 31. Uit welk boek
>bedoel je precies? Ik heb wel het ANWB boekje 'Noorwegen
>actief', maar in dit boek zie ik genoemde wandeling niet
>staan.

dit boekje (wandelgids noorwegen) staat nu op de voorpagina van deze site als boekrecensie, (toeval? ;-) )

Bedenk wel dat je op wandelingen uit dit boekje naar verhouding dus veel nederlanders zult zien (want we reizen natuurlijk allemaal met de info van de anwb)

>P.S. Zijn jullie lid geworden van de DNT voor de
(wandel)vakantie naar Noorwegen?

nee, aantal overnachtingen in DNT hutten was hiervoor te weinig om nut te hebben (lees de korting woog niet op tegen de lidkosten). Als je gebruik wilt maken van onbemande hutten is DNT lid wel nodig ivm verkrijgen van sleutel!
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan