Cape Wrath Trail (Schotland)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
N

nicolas

Guest
Na een aantal jaren niet meer in Schotland te zijn geweest gaan we dit jaar weer eens die kant op. Eerst de World Science Fiction Convention bezoeken in Glasgow en daarna lekker drie weken door de Highlands struinen met de wandelschoenen en tent.

We zijn van plan een gedeelte van de Cape Wrath Trail te lopen. Met name het noord-westelijk gedeelte. 10 jaar geleden heb ik daar in de buurt gelopen tijdens een trektocht van Ben Hope naar Ben Dearg (sp?) en zou graag daar nog eens terugkomen.

Heeft iemand van jullie al eens in die buurt gewandeld of (recentere) informatie over dat gebied?

Nico
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nico,
Ik zag jou naam ook verschijnen op minstens een Engels forum waar je deze vraag ook stelt.

Je zal waarschijnlijk gemerkt hebben dat er verschillende routes het label 'cape wrath trail' dragen.
Ter illustratie
http://hiking.be/nl/forum/messages.asp?View=0&ForumID=9815#9815
De site van Ron is voor even buiten werking
Ik denk dat je, nadat je de kaarten hebt, je zelf jouw route moet uitzetten (waarbij je je kan baseren op wat je links en rechts leest)
Binnen dit forum staat volgende posting
http://www.hiking-site.nl/messages/132/132_1441.php
Handig om een overzicht te hebben van de bothy's in schotland.

Ben mij ook in schotland aan het verdiepen.
Van 17 mei tem 26 mei ‘struin’ ik ook door NW-schotland.
Waarbij 17 en 26 mei reisdagen naar ginder zijn.
Mijn etappeindelingen zijn nu vooral gebaseerd op de bothy's die je er vindt doch ben nu vooral aan het uitzien naar alternatieve bivakkeerplekken-plekken waar je na een dag 'hard labeur'je tent kan opstellen in een mooi kader.
Voorlopig ziet het er zo uit:

18/5:Van Morar langs loch morar en loch nevis naar Sourlies.
19/5:Van Sourlies, gleann meadail, naar Barrisdale
20/5:Van Barisdale, kinloch hourn, over het zadel tussen forcan ridge en meallan odhar om voor shiel bridge de tent op te zetten.Is het bij Meallan Odhar voldoende vlak blijf ik 'op hoogte' bivakkeren.
21/5:Loop ik langs river croe naar de volgende body (camban). Daar blijven of nog wat verder door naar river affric.
22/5:In principe ga ik bij Alltbeithe naar links om dan in een lange dag via gleann gaorsaic,falls of glomach, Carnach, NO en later noordelijk naar de body bij maol-bhuidle te gaan (mis ik natuurlijk loch affric)
23/5: Via loch calavie en bearneas loop ik naar craig (A890,spoorlijn) bij glen Carron.
Mogelijk besluit ik ook na de 'falls of glomach'westelijk via Killilan naar Strathcarron te trekken
24/5: kan ik evt een tochtje (boogje) uitzetten richting Torridon.
Doch naar alle waarschijnlijkheid zullen deze extra dag goed van pas komen omdat ik mij wel een heel strak schema heb opgelegd met pittige dagtochten.
Ten velde kan het soms anders uitzien dan hier van achter de keukentafel.
25/5: Van Kyle met de bus maar weer terug naar Glasgow/ prestwick waarna ik na een bivakje ‘rond de luchthaven’ huiswaarts keer.
 
Hallo,

Zoals al aangegeven, zijn er meerdere mogelijheden:

• David Paterson zocht een verlenging van de West Highland Way, die een zelfde karakter zou hebben en zoveel mogelijk noord-zuid zou verlopen. Hij liep naar in drie weken naar Cape Wrath en schreef zijn verhaal in het boek ‘The Cape Wrath Trail’. Commentaar op de door hem beschreven tocht is dat hij teveel in een rechte lijn van noord-zuid wilde lopen, daarbij niet de mooiste route heeft gekozen en soms klakkeloos over (te veel) asfalt loopt.

• De tweede variant wordt door Denis Brook and Phil Hinchliffe beschrijven in het Cicerone gidsje ‘North to the Cape’. Deze trektocht loopt iets westelijk van de Paterson variant, bijvoorbeeld door Knoydart.

David Paterson heeft de naam Cape Wrath Trail bedacht, maar ik denk dat geïnteresseerden er beter aan doen daarbij het traject te lopen zoals beschreven in ‘North to the Cape’. In de eerste plaats vanwege de routekeuze, maar ook om praktische redenen. Het Cicerone gidsje beschrijft het routeverloop, geeft achtergrondinformatie en is voorzien van kaartjes.

Kaartbladen
Voor de route moet je gebruik maken van de volgende kaarten van de Landranger-serie van de Ordnance Survey: nr 9, 15, 16, 19, 20, 25, 33, 40 & 41.

Overiens is Buitensport-Schotland.nl is weer in de lucht. Meer over de Cape Wrath Trail vind je op: http://www.buitensport-schotland.nl/law/capewrathtrail.php

groet Ron
 
beste nicolas,

februari 2003 hebben wij een prachtige tocht gelopen in het noord-westen van schotland, de start en finish was bij loch meadi (zuid-oost van ben hope), langs loch dherue, moine path, beklimming ben hope, vervolgens glen golly, over de cranstackie, strath shinary (hut strathan) naar sandwood bay, langs de kustlijn naar kinlochbervie, rhiconich, langs loch a Garbh-bhaid mor, lochstack lodge, richting kylestrome, bovenlangs loch glendhu (hut), pad naar glencoul (hut met mooiste uitzicht van schotland) pad glen coul (pas) en tot slot doorsteken naar finish.

zelden zo'n mooie tocht gelopen, erg afwisselend, niet alles over bestaande paden en op elk moment in te korten. zo hebben wij een taxi genomen van kinlochbervie naar kylestrome omdat het stuk langs de kust nogal wat tijd kost.

als je in het bezit bent van een gps (garmin), kan ik de route en/of tracks opsturen.\

groeten

koos
 
alle hutten staan ook op de kaart volgens mij, alleen is het niet altijd als hut aangegeven. MBA hutten zijn altijd geschikt om in te overnachten, er zijn echter veel hutten die niet bij de MBA zijn aangesloten, vaak geschikt om in te slapen maar je moet maar weten waar ze staan. voorbeeldje: dit jaar rond lochnagar gelopen (braemar), in lochcallater lodge (is MBA hut) gehoord over hut bij loch muick, staat wel op de kaart maar is niet bij iedereen als hut bekend. bleek prima in orde, met vuur- en slaapplaats.groeten

koos
 
Hee luitjes,

Super leuk dat jullie allemaal naar Schotland gaan en in bothies gaan overnachten. Ik ga (hopelijk) dit jaar er ook weer naar toe en ga naast het wildcreperen ook in bothies overnachten en ben daarom ook MBA member geworden, maar willen jullie wat minder specifiek zijn in het melden van bothy locaties op het internet, alsjeblieft. Het valt nog mee dat er geen coordinaten bij staan (NO666777 ofzo).

Het idee is dat iedereen gebruik mag maken van de bothies, maar als je wilt laten weten waar ze zijn, neem dan je wandelvrienden mee naar Schotland en laat het ze zien. Als de locaties der bothieser via het internet verspreid worden dan lijdt (of is het met ei?) dat tot (te) veel mensen die er gebruik van maken, waardoor landeigenaren misschien niet meer die grote aantallen toeristen (begrijpelijk) over hun land willen hebben.

We kunnen de bothies gebruiken bij gratie van de landeigenaren. Respecteer dat en gebruik (zo vaak als je in Schotland bent) de bothies en geniet ervan, maar houdt het verspreiden van de locatie beperkt tot mensen die je persoonlijk kent (dus niet via de pc).

Ik wil niet een boze vinger naar jullie wijzen, maar ik denk dat we er allemaal baat bij hebben als de bothies zo lang als mogelijk gebruikt kunnen worden en juist kleinschaligheid bevorderd dat.

Dus deel je avontuur met ons (graag zelfs :D), maar vertel: "ik ga naar: Cairngorms & Skye & Knoydart en ik heb overnacht in bothies.

Thanx, Eins (die zelf naar Mull, Ardnamurchan, Ardgour en verder Noordwaarts gaat en oa in bothies gaat overnachten ;))
 
Dag Nico,
toevallig heb ik vorig jaar de volledige trail gelopen. Het noordwesterlijk deel is inderdaad schitterend. Maar wat zou je precies willen weten?
groeten, Ivo
 
Ter aanvulling:
Samen met een vriend heb ik in juli / augustus 2004 de route gelopen die bedacht is door Denis Brook en Phil Hinchliffe en beschreven is in het reisboekje van Cicerone ‘North to the Cape’. (een uitstekend gidsje, in combinatie met kaarten valt er zeer goed mee te lopen en te plannen)
De route kan alleen volgens de beschrijving worden gelopen, wanneer je een tent meeneemt. Waarom zou je dan in een hut overnachten? Een dagetappe van hut naar hut plannen, ontneemt je toch alle vrijheid? Daarnaast liggen de hutten op drukker bezochte paden, (typisch geval van oorzaak en gevolg lijkt me zo), daarnaast word ik liever midden in de nacht wakker van een pad of de alarm roep van een edelhert, dan het gesnurk van die Munro-ers;)
Drie keer hebben we op een camping gestaan, (Shiel Bridge, Ullapool, en Durness), voor de rest hebben we in het wild gecampeerd.
Boodschappen kunnen in Shiel Bridge worden gekocht, maar verwacht daar alleen (zwaar) blikvoer, ze verkopen wel Coleman Fuel. Daarom hadden wij voor 12 dagen aan middag- en avondeten bij ons. Hierdoor konden wij in 1 keer van Glenfinnan naar Ullapool lopen. (voedzaam en ligt ontbijt is wel in Shiel Bridge te koop)
Een veerpont zou ons naar Ullapool varen. Helaas was de pont wegens veiligheidsvoorschriften uit de vaart gehaald. In 2005 vaart de pont weer. Maar mocht iemand deze tocht ook willen ondernemen: misschien beter eerst informeren, de pont ligt namelijk aan het einde van een 10km lange doodlopende weg.....
Van Ullapool naar Cape Wrath is dan nog een dag of 10 lopen. In de laatste paar dagetappes volgt de route wel erg veel geasfalteerde wegen. Als ik de trail overnieuw zou lopen dan zou ik hier de beschreven route weizigen: niet Sandwood Bay vanuit het zuiden naderen, maar meer vanuit een oost of zuid-oostelijke hoek. In dit gebied lopen wel minder paden, maar het terrein leent zich uitstekend om zelf je pad te kiezen. De hoogte verschillen zijn relatief gering, de begroeiing is laag en de ondergrond niet al te drassig.
'North to the Cape' is een schitterende wandeling, die met enige voorbereiding en met het juiste materiaal uitstekend met z'n tweeen is de doen. Een aanrader!!
Ivo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan