capilene-ondergoed


Status
Niet open voor verdere reacties.
Deze zomer ga ik normaal gezien een paar weekjes trekken in de Alpen (Mont Blanc gebied). Ik dacht eindelijk komaf te maken met al die katoenen rotzooi en me eindelijk wat synthetische spulletjes aan te schaffen. Na hier en daar wat te hebben rondgekeken, is m'n keuze gevallen op het capilene ondergoed van Patagonia. Als het klopt wat wordt beweerd, dan voert dit het zweet snel af en droogt het ook snel (voor mij persoonlijk de belangrijkste criteria; het schijnt wel wat geurtjes achter te laten, maar de wereld is niet perfect). Ik twijfel nog tussen de silkweight of de lightweight variant en ook het Go-T shirt lijkt niet onaardig. Het is vooral de bedoeling om het als een T-shirt te gebruiken dus het moet toch wat bestand zijn tegen de schurende werking van een rugzak. Bovendien ben ik met een licht huidtype nogal gevoelig voor heftige zon. Heeft er iemand een idee in welke mate elk van deze spulletjes ook daar bescherming tegen bieden.

Woubeir
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Om je gerust te stellen. Ik heb al 9 jaar een Patagonia lightweight shirt met lange mouwen en eentje met korte mouwen. Ze worden regelmatig direct onder de rugzak gedragen en zien er nog prima uit, hooguit wat verkleuring op de schouders door UV.
Het zijn volgens mij m'n oudste kledingstukken die nog in gebruik zijn.
 
Hallo Woubeir.

Ik heb geen ervaring met capileen van patagonie.
Kan er dus niets over zeggen maar ik weet dat Martin zo'n beetje alles uitgeprobeert heeft van wat er bestaat.

Zelf heb ik materiaal van Odlo.
Bevalt mij persoonlijk erg goed.
Vervelende luchtjes, ach, na 2 weken vakantie stinken al mijn kleren.
Het voordeel van Odlo is dat je het op 60 graden kunt wassen en dat daardoor de luchtjes er goed uit gaan.

Vele merken kun je maar op 30 graden uitwassen, hoewel ik het van Patagonie niet weet.

C.M.
D'oude Vos.

(De nacht is er om te slapen. Wie vertelt dat mijn patiënten?).
 
Hoi,

Ik heb wat spul van Craft, dat kan je zelfs op 90 graden wassen. Als het dan nog stinkt weet ik het ook niet meer....

Groetz,
Dennis
 
Het voordeel van Capilene is dat het zelfs van een spoelbeurtje in een gletscherbeek weer fris wordt. Da's handig want een wasmachine hebben de meeste mensen niet bij zich op tocht.
Craft functioneert tot op zekere hoogte prima. Loop je echter langer dan drie dagen in hetzelfde shirtje gaat deze echt vreselijk stinken. Dan heb je inderdaad een wasmachien nodig om hem weer terug fris te krijgen. Craft heeft tevens het manco dat hoe ouder het shirtje, hoe sneller deze onwelriekend wordt bij inspanning.

:7
martin
 
Pan water aan de kook brengen en shirtje erin keilen. Werkt prima en je hoeft geen wasmachine mee.
Jouw andere bezwaren tegen Craft onderschrijf ik niet, maar dat kan ook in ander gebruik zitten natuurlijk. Bovendien reis ik altijd alleen en vind ik mezelf niet stinken :7
Het probleem overigens dat ik met Odlo shirtjes had was dat ze na een aantal keren wassen in een wasmachine volkomen uit vorm raakten waardoor ze erg onprettig gingen zitten. Met Craft shirtjes heb ik dat niet. Hoe zit dat met die Capilene shirtjes ??

Groetz,
Dennis
- Als je stinkt verjaag je misschien wel de beren -
 
[laatste wijziging op 23-06-02 om 21:28][laatste wijziging op 23-06-02 om 20:51 ]<Pan water aan de kook brengen en shirtje erin keilen. Werkt prima en je hoeft geen wasmachine mee.>

-Eerlijk zeggen: Hoe vaak heb je daadwerkelijk een pannetje water aan de kook gebracht om je shirtje mee te cleanen???
........
Dat bedoel ik!
Mocht je wel met enige regelmaat deze moeite doen heb ik een tip voor je: Koop Capilene, dat scheelt je brandstof.

<Jouw andere bezwaren tegen Craft onderschrijf ik niet, maar dat kan ook in ander gebruik zitten natuurlijk.>
-Vertel vertel... Hoe gebruik jij je t-shirts dan?? Of wil ik dat niet weten..


Alle gekheid op het stokje.. Ga je voor topkwaliteit, dan wil je Capilene. Erg duur, maar ook extreem(!) duurzaam, zoals een andere prikborder al berichtte.
Overigens, om even terug te komen op de originele posting van Woubeir, biedt Patagonia een uitstekende bescherming tegen UV. Dat geldt zelfs voor de lightweight serie. Deze kan ook probleemloos direct tussen de huid en rugzak gedragen worden. De slijtage is te verwaarlozen.

Ik wil wel de stelling deponeren dat eenieder die gewend is aan een katoenen basislaagje zoiezo erg vrolijk wordt van alles dat kunststof is. Zelfs een goedkoop polyester shirtje van de Wibra is een verademing t.o.v. katoen. Wat dat betreft hoef je niet echt veel geld uit te geven. Dat desondanks steeds meer buitensporters toch voor het duurdere Capilene kiezen verbaast me echter niks. Het is echt superspul. Ook top, maar net dat streepje minder is ondergoed van: Helly Hansen. Haglofs. Lowe Alpine. Bij nog een streepje minder kom je bij: TNF. Odlo. En nog een streep minder brengt je bij 'instapmodellen' van Craft & IN-Q (Perry). Dan laat ik het wollen ondergoed (ook een optie!) van Icebreaker even buiten beschouwing..

Al deze merken zullen ervoor zorgen dat zelfs de meest doorgewinterde katoen-fetishist het dragen van kunststof ondergoed als een welhaast sensueel genot gaat ervaren en per direct zeer definitief 'om' is.

:7
martin
 
[laatste wijziging op 23-06-02 om 22:40][laatste wijziging op 23-06-02 om 22:39 ]YeAh!

Schiet me nog te binnen dak wilde melden dat er nog een reden is om eventueel Patagonia te kiezen en wel de nu volgende: Dit bedrijf schenkt 10% van de jaarlijkse winst (of 1% van de omzet, mocht dat meer zijn) aan verschillende milieubeschermingsorganisaties (is dat een woord?). Aardig toch?! Het mooie is dat ze er niet mee te koop lopen.
dus..

:7
 
Yoh Martin.

Duidelijk voor als mijn troep versleten is.
Maar wat ik van Dennis niet begrijp.

Ik heb 2 Odlo T-Shirts en één trui en die zijn na 5 jaar en tig x wassen nog uitstekend in model.
Mischien komt dat door mijn eigen modderfiguur maar ik heb er geen probleem mee.
Aan de andere kant gebruik ik ook niet de onderhempies van Odlo en alleen deze T-Shirts.
Daarnaast heb ik wel de Odlo onderbroeken en daar hoef je echt niet op een modeshow mee aan te komen.
Maar ze werken goed en geen last van slobberen.

C.M.
D'oude Vos.

(Is deze maatschappij een civilisatie of syfilisatie (H. Finkers)).
 
Tja, ik had 2 Odlo onderhempjes en na een aantal keren wassen (60 graden + centrifugeren) waren ze helemaal scheef. Toch staat nergens op de wasvoorschriften dat je ze niet mag centrifugeren.

Heb ook nog kort een Helly Hansen shirtje gehad maar zie geen voordeel over een Craft shirt; ze worden allebei kletsnat na een half uurtje stevig doorfietsen. Heb het shirtje aan mijn vader gedoneerd en die draagt het nou als-tie 's winters staat te vissen. (maar da's geen buitensport, toch?;-))

Om op Martin's vraag terug te komen: ik heb in IJsland mijn shirtje een aantal keren in een pannetje water gekookt. Natuurlijk kan je zweet/zout eruit spoelen in een beekje of meer, maar dat wil ik niet echt 3 weken lang doen gezien de bacteriekolonies die je dan op je rug mee neemt; in heet water wordt het dan toch net effe wat schoner.
En voor de prijs van een Patagonia shirt kan je redelijk wat keren je shirt op die manier wassen.

Groetz,
Dennis
- de prijs staat niet altijd in verhouding tot de kwaliteit -
 
[laatste wijziging op 24-06-02 om 10:36]zucht..

Waarom laat jij een Odlo shirtje centrifugeren??
Als die dingen uit de wasmachine komen zijn ze al bijna droog toch...?

-de prijs staat niet altijd in verhouding tot de kwaliteit -
Mag ik dan als wèl Patagonia-ervaringsdeskundige melden dat dat in dit geval dus wèl zo is?
Met een Patagonia kun je dus wel drie weken doen met slechts spoelen in een beek. Geen bacteriën die er niet horen. Kijk voor de grap eens op hun site. Dan kun je lezen wat Capilene feitelijk is.

:7
 
Mijn wasmachine centrifugeert automatisch.
Zit er bij ingebouwd dus dat gebeurt dan ook met mijn Odlo shirts.
En nog altijd zijn ze in goed model.

C.M.
D'oude Vos.

(Is deze maatschappij een civilisatie of syfilisatie (H. Finkers)).
 
Ik merk het al, een ganse reeks alternatieven. Ik ga toch opteren voor wat capilene (silkweight versie). Kostelijk, maar de moeite waard lijkt mij. Geurtjes zijn de minste van m'n zorgen. Zelf merk ik er weinig van en meestal slaap ik toch in een tentje, dus veel volk zal ik er niet mee storen (tenzij m'n vriendin, maar die is ondertussen wel al wat gewoon).
Alhoewel, niet storend voor anderen ...... Enkele jaren geleden kwam ik van Corsica terug met de slaaptrein on zo'n zespersoons compartiment. Zelf hadden we al eerste onze plaats ingenomen. Het eerste wat onze compartimentgenoten deden was het raam openzetten. En de volgende morgen waren ze verhuisd. Thuis begreep ik pas waarom toen ze allemaal hun neus optrokken. Maar ik blijf erbij, er zijn ergere dingen in het leven.

Woubeir
 
Is wel interessant ja. Verschillen de prijzen nog tussen (e)winkels?

The Recumbent Architecture Pivo
 
Inderdaad interessante vraag! Dan nog eentje: wie heeft er al ervaring met het spul van Icebreaker?

Groets, Rutger / Estu

- die ook al een hoop merken heeft geprobeerd ...
 
nee, maar ik moet toch ook nog even de Aldi noemen. Fijne donkerblauwe longjohns en lange mouwen t-shirts (heb ik al gebruikt met skien en hiken op koude dagen (als onderlaag) en dit voorjaar onderbroeken die mooi genoeg zijn om als zwembroek dienst te doen. Allemaal zeer betaalbaar, snel droog/niet gauw vochtig, zit beter dan INQ en Craft en stinkt niet snel. Gewoon de aanbieidngen op hun site in de gaten houden en dan snel naar de winkel.
henk en lila
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan